Planten

Portugese Laurier: Perfecte Plant voor Privacy

Portugese laurier, officieel bekend als Prunus lusitanica, is een populaire keuze voor tuinen en landschapsarchitectuur. Deze groenblijvende plant, die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt, staat bekend om zijn glanzende donkergroene bladeren die een luxe uitstraling geven aan elke buitenruimte. Dankzij de dichte groeiwijze en de mogelijkheid om te snoeien in diverse vormen wordt deze lauriersoort vaak gebruikt voor hagen en privacy schermen.

Mijn ervaring met Portugese laurier is dat het niet alleen een esthetisch aantrekkelijke toevoeging is aan de tuin maar ook bijzonder onderhoudsvriendelijk. Het kan goed tegen droogte zodra het eenmaal gevestigd is en heeft minder last van ziektes dan andere haagplanten wat ‘t ideaal maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. Bovendien biedt Portugese laurier gedurende het hele jaar een constante kleur terwijl veel andere planten seizoensgebonden zijn.

Eén van de voordelen van deze plant die ik persoonlijk erg waardeer is dat hij relatief snel groeit zonder dat je er veel werk aan hebt. Je kunt verwachten dat jouw Portugese laurier tot 25-30 centimeter per jaar groeit wat betekent dat je niet lang hoeft te wachten tot je geniet van een volle dichte haag. Echter, net zoals alle plantensoorten heeft ook deze laurier bepaalde behoeften op het vlak van standplaats en verzorging om optimaal te kunnen floreren.

Wat is Portugese laurier?

Portugese laurier, wetenschappelijk bekend als Prunus lusitanica, behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een groenblijvende struik of kleine boom die van nature voorkomt in het westelijke Middellandse Zeegebied. De plant staat bekend om zijn diepgroene, glanzende bladeren en wordt veel gebruikt in tuinen en parken.

Deze plant kan behoorlijk oud worden en met de juiste verzorging uitgroeien tot een indrukwekkende aanwinst voor elke buitenruimte. De Portugese laurier wordt vaak toegepast als haagplant omdat hij goed gesnoeid kan worden en zijn vorm behoudt.

 • Kenmerken:
  • Groenblijvend
  • Glanzende bladeren
  • Kan goed gesnoeid worden

In de lente bloeit de Portugese laurier met witte bloemen die bijen en andere bestuivers aantrekken. Deze bloemen geven later plaats aan donkerrode bessen die langzaam naar zwart verkleuren. Hoewel ze visueel aantrekkelijk zijn, zijn deze bessen niet bedoeld voor menselijke consumptie.

Tuiniers kiezen vaak voor deze plant vanwege zijn weerstand tegen ziekten en plagen. Bovendien kan hij zowel in volle zon als in halfschaduw groeien, wat hem erg flexibel maakt bij het ontwerpen van een tuinlandschap.

Voordelen Beschrijving
Onderhoudsvriendelijk Vereist weinig snoeiwerk
Duurzaam Kan extreme weersomstandigheden weerstaan
Veelzijdig Geschikt voor verschillende tuinstijlen

Ondanks dat ‘ie redelijk makkelijk te onderhouden is, moet je wel rekening houden met voldoende ruimte voor de groei. Een volwassen Portugese laurierhaag kan namelijk flink breed worden. Dus plan vooruit wanneer je besluit deze mooie haagplant in je tuin op te nemen!

Kenmerken van de Portugese laurier

De Portugese laurier, wetenschappelijk bekend als Prunus lusitanica, is een populaire keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een stijlvolle en onderhoudsarme haagplant. Z’n glanzende donkergroene bladeren geven een luxe uitstraling en vormen het hele jaar door een dichte structuur. Wat echt onderscheidend is aan de Portugese laurier zijn de leerachtige bladeren die in tegenstelling tot vele andere lauriersoorten relatief klein blijven, zo rond de 10-15 cm.

Een ander kenmerk dat deze struik bijzonder maakt, zijn de geurende witte bloemen die in juni verschijnen. Deze bloesems trekken niet alleen bewonderende blikken maar ook nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Na de bloei ontwikkelen zich rode bessen die later naar zwart verkleuren, wat zorgt voor een sierlijke overgang en extra interesse in verschillende seizoenen.

De groeisnelheid van deze plant ligt tussen de 10 en 20 cm per jaar waardoor hij ideaal is voor mensen die geen snelle wildgroei wensen maar wel waarde hechten aan structuur in hun tuin. Hierbij hoort natuurlijk wel wat snoeiwerk; één à twee keer per jaar volstaat meestal om hem mooi in vorm te houden.

Groeikenmerk Waarde
Wetenschappelijke naam Prunus lusitanica
Bladgrootte 10-15 cm
Bloei Juni
Bessenkleur na bloei Rood verkleurend naar zwart
Groeisnelheid 10-20 cm per jaar

Z’n winterhardheid is ook noemenswaardig; deze plant kan goed tegen koude temperaturen waardoor hij prima geschikt is voor het Nederlandse klimaat. Toch moet ik erop wijzen dat jonge plantjes meer bescherming nodig hebben tijdens vorstperiodes, vooral als ze nog niet volledig geworteld zijn.

Als je zoekt naar variatie binnen jouw groene oase dan zou je kunnen overwegen om verschillende soorten Prunus lusitanica te planten. De ‘Angustifolia’ bijvoorbeeld heeft smallere bladeren terwijl ‘Myrtifolia’ juist bekend staat om z’n compactere groeivorm. Het combineren van soorten kan leiden tot een dynamische en interessante haag met diverse texturen en vormen.

Kies je dus voor een Portugese laurier dan ga je voor elegantie en duurzaamheid met slechts minimale verzorging!

Voordelen van het kweken van Portugese laurier

Het toevoegen van Portugese laurier aan je tuin heeft verschillende voordelen. Allereerst is deze plant enorm veelzijdig. Je kunt hem gebruiken als haag maar ook solitair doet de Portugese laurier het goed. Z’n donkergroene, glanzende bladeren zijn het hele jaar door een prachtige aanvulling op elk tuinontwerp.

 • Onderhoudsvriendelijk: Een groot pluspunt is dat de Portugese laurier weinig onderhoud nodig heeft. Hij groeit weliswaar snel maar hoeft slechts één tot twee keer per jaar gesnoeid te worden. Dit maakt hem ideaal voor mensen die niet veel tijd willen besteden aan tuinonderhoud.

De weerstand tegen ziektes en plagen bij de Portugese laurier is indrukwekkend. De plant is robuust en minder vatbaar voor problemen die andere planten vaak parten spelen zoals schimmels en ongedierte. Hierdoor bespaar je op lange termijn kosten en moeite aangezien er minder noodzaak is voor chemische behandelingen.

 • Aanpasbaarheid: Deze soort past zich gemakkelijk aan verschillende bodemtypes aan en kan zelfs tegen een stootje wanneer het gaat om luchtvervuiling of zeewind, wat hem uitermate geschikt maakt voor stedelijke gebieden of kustlocaties.

Privacy in je eigen tuin is belangrijk en met de Portugese laurier haag creëer je snel een natuurlijk scherm waarmee ongewenste blikken buiten worden gehouden. Het dichte bladerdek zorgt ervoor dat je al gauw geniet van een privé atmosfeer.

 • Jaarrond Groen: Waar sommige hagen hun blad verliezen in de herfst, blijft de Portugese laurier altijd groen. Dit betekent dat je tuin zelfs in de wintermaanden vol leven blijkt, iets wat zeker gewaardeerd wordt tijdens de sombere dagen.

Ten slotte biedt deze plant ook ecologische voordelen: vogels vinden er beschutting en voedsel, zoals bessen die na bloei verschijnen. Zo draag ik niet alleen bij aan mijn eigen tuingeluk maar help ik ook lokale fauna om te floreren!

Tips voor het verzorgen van Portugese laurier

Portugese laurier, oftewel Prunus lusitanica, is een populaire plant die bekend staat om zijn glanzende groene bladeren en onderhoudsvriendelijke karakter. Om deze plant in topconditie te houden, heb ik een paar tips die je gemakkelijk kunt volgen.

Standplaats en Licht

Zorg allereerst voor een geschikte standplaats. De Portugese laurier gedijt het beste op een plek waar hij deels in de zon en deels in de schaduw kan staan. Hoewel dit type laurier best tegen zon kan, is het belangrijk dat hij ook momenten van verkoeling heeft bij felle middagzon.

 • Een plek met ochtendzon en namiddagschaduw is ideaal.
 • Vermijd constante volle zon om uitdroging en verbranding van de bladeren te voorkomen.

Water geven

Vervolgens is regelmatig water geven essentieel, vooral tijdens droge periodes of wanneer je hem net geplant hebt.

 • In het groeiseizoen heeft de plant meer water nodig; controleer daarom regelmatig de grondvochtigheid.
 • Voorkom echter dat de wortels constant in water staan; dit kan leiden tot wortelrot.

Snoeien voor vormbehoud

Snoeien is belangrijk om deze sierstruik mooi in vorm te houden en bevordert ook nog eens nieuwe groei. Tweemaal per jaar snoeien wordt aangeraden:

 • Een hoofdsnoei vindt plaats aan het begin van de zomer.
 • Een lichtere snoei kun je doen aan het einde van de herfst om dode takken te verwijderen en vorm te behouden.

Meststoffen gebruiken

Om jouw Portugese laurier goed te voeden kun je het beste organische meststoffen gebruiken die langzaam vrijkomen.

 • Geef in het voorjaar een keer meststof om gezonde groei gedurende het hele seizoen te stimuleren.

Door bovenstaande adviezen op te volgen zal jouw Portugese laurier niet alleen overleven maar echt floreren! Met wat toewijding en liefde voor tuinieren zul je zien hoe deze prachtige struik elk seizoen weer mooi uitloopt.

Toepassingen van Portugese laurier

Portugese laurier, of Prunus lusitanica, is een veelzijdige plant die je in veel Nederlandse tuinen tegenkomt. Met zijn glanzende, donkergroene bladeren en compacte groeiwijze is het een favoriet voor hagen en privacy-schermen. Niet alleen biedt de dichte structuur beschutting voor vogels, maar het zorgt ook voor een natuurlijke geluidsbarrière.

 • Hagen: De meest voorkomende toepassing van Portugese laurier is als haagplant. Deze kan tot wel twee meter hoog worden en biedt daarmee uitstekende privacy.

Een ander charmant kenmerk is dat de plant in de vroege zomer bloeit met geurende witte bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Dit maakt het niet alleen een visueel aantrekkelijke keuze maar draagt ook bij aan de biodiversiteit in je tuin.

 • Solitaire struik: Voor wie op zoek is naar een blikvanger, kan Portugese laurier ook solitair geplant worden. Hierbij valt zijn elegante vorm extra op.

Omdat Portugese laurier goed te snoeien is, zie je hem vaak terug in formele tuinen waar hij gesnoeid wordt tot strakke geometrische vormen of zelfs kunstige topiary figuren.

 • Topiary kunst: Vanwege zijn dichte bladgroei leent deze plant zich perfect voor topiary ofwel het vormsnoeien van planten.
Snoei Frequentie
Lichte snoei 2 keer per jaar
Vormsnoei Minimaal 1 keer per jaar

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat de bladeren van de Portugese laurier ook gebruikt kunnen worden in culinaire bereidingen zoals stoofpotten, hoewel ze niet dezelfde soort zijn als de ‘echte’ laurierblaadjes (Laurus nobilis) die in keukens gebruikt worden.

Kortom, of je nu kiest voor een haag voor privacy, solitaire struiken voor esthetiek of creatieve topiary figuren; de Portugese laurier past zich moeiteloos aan jouw wensen aan!

Conclusie

Na een diepgaande verkenning van de Portugese laurier in mijn artikel, is het tijd om de balans op te maken. Deze plant is duidelijk meer dan zomaar een groene toevoeging aan de tuin. Met zijn glanzende bladeren en strakke vorm is hij uitermate geschikt voor formele hagen en biedt hij het hele jaar door privacy.

Hieronder vat ik kort samen wat ik over de Portugese laurier heb ontdekt:

 • De groeisnelheid ligt rond de 10-20 cm per jaar, waardoor hij onderhoudsvriendelijk is.
 • Hij is bestand tegen diverse weersomstandigheden en kan goed tegen snoeien.
 • De plant heeft relatief weinig last van ziektes of plagen.

Mijn ervaring leert dat deze plant bijzonder populair is in Nederlandse tuinen, niet alleen vanwege zijn esthetische waarde maar ook vanwege zijn praktische voordelen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat regelmatige verzorging belangrijk blijft om hem mooi en gezond te houden.

Groei-eigenschappen Waarde
Groeisnelheid 10-20 cm per jaar
Onderhoud Onderhoudsarm
Weerbestendigheid Hoog
Gevoelig voor ziektes Laag

Voor wie zoekt naar een haagplant die stijlvol én praktisch is, biedt de Portugese laurier uitkomst. Als je bereid bent om hem twee keer per jaar te snoeien, zal deze plant zich ontwikkelen tot een prachtige groene muur die jouw tuin het hele jaar door siert.

Tot slot raad ik iedereen aan om bij aankoop van de Portugese laurier te letten op de kwaliteit van de planten. Kies voor sterke exemplaren die vrij zijn van beschadigingen of ziektesymptomen. Daarmee leg je de beste basis voor jarenlang tuinplezier met minimale zorgen.

Heb je nog twijfels of vragen over deze haagplant? Schroom dan niet om advies in te winnen bij je lokale tuincentrum of een hovenier. Zij kunnen je uit eigen ervaring vertellen hoe je het beste uit jouw Portugese laurier kunt halen!