Planten

Waar Orchidee Afknippen: Tips Voor Verzorging

Het verzorgen van een orchidee kan soms best een uitdaging zijn, vooral als je niet precies weet waar en wanneer je de plant moet afknippen. Maar geen zorgen, het is eigenlijk vrij simpel als je eenmaal de basisprincipes kent. De sleutel tot succesvol snoeien ligt bij het begrijpen van de groeicyclus van de orchidee.

Een veelvoorkomende vraag die ik tegenkom is: “Waar knip ik mijn orchidee af na de bloei?” Het antwoord is essentieel voor een gezonde plant en herbloei. Je moet altijd net boven het tweede ‘oog’ (dat is een knobbeltje op de stengel) vanaf de onderkant knippen. Dit bevordert de groei van een nieuwe stengel, die uiteindelijk zal leiden tot meer bloemen.

Door te weten wanneer en hoe je jouw orchidee moet trimmen, help je jouw plant om energie efficiënter te gebruiken en haar prachtige bloemen zo lang mogelijk te laten stralen. Daarbij zorgt goed snoeiwerk ervoor dat jouw orchidee ook in toekomstige seizoenen zal blijven floreren met oogverblindende bloesems.

Waarom zou je een orchidee afknippen?

Het verzorgen van een orchidee vereist specifieke technieken om de plant gezond te houden en bloei te stimuleren. Eén van deze technieken is het afknippen van uitgebloeide bloemenstengels. Dit wordt gedaan om meerdere redenen:

 • Energiebehoud: Wanneer je de uitgebloeide stengels niet verwijdert, blijft de plant energie investeren in het onderhouden ervan. Door ze weg te halen kan die energie naar nieuwe groei gaan.
 • Stimulatie nieuwe bloei: Bij veel soorten orchideeën kan het knippen van de oude bloemstelen leiden tot een tweede bloei. Sommige soorten ontwikkelen zelfs nieuwe scheuten aan de gesnoeide stengel.
 • Voorkomen van ziektes: Dode of beschadigde delen kunnen ziekteverwekkers aantrekken. Door deze tijdig weg te snijden help je ziektes voorkomen.

Orchideeën hebben een unieke manier waarop ze groeien en bloeien, wat betekent dat er niet één universele aanpak is voor het snoeien:

 • Phalaenopsis: Deze populaire kamerorchidee kan opnieuw bloemen krijgen als je de steel boven het tweede ‘oog’ (een verdikking op de steel) afsnijdt.
 • Cymbidium: Bij deze soort knip je de hele stengel weg na de bloei omdat hij toch niet opnieuw zal bloeien.

Het is belangrijk dat je schone en scherpe gereedschappen gebruikt bij het snoeien om infecties te vermijden. Een kleine alcoholveeg over het mes of de schaar voor elke knipbeurt doet wonderen.

Laten we eens kijken naar wat tips voor wanneer je besluit tot actie over te gaan:

 • Gebruik altijd scherp en proper gereedschap
 • Knip net boven een ‘oog’ bij Phalaenopsis-types
 • Verwijder volledige stelen als herbloei onwaarschijnlijk is

Door deze richtlijnen aan te houden geef ik mijn orchideeën telkens weer die essentiële boost voor prachtige nieuwe bloemen!

Wanneer moet je een orchidee afknippen?

Het verzorgen van een orchidee vereist aandacht en geduld, vooral als het gaat om het snoeien. Je vraagt je misschien af: “Wanneer is nou precies hét moment om mijn orchidee te snoeien?” Het antwoord hangt samen met de bloei van de plant. Over het algemeen knip je een orchidee af nadat deze uitgebloeid is. Dit stimuleert de plant om weer nieuw leven te geven aan verse bloemen.

 • Na de bloei: Zodra de laatste bloem verwelkt is, kun je overwegen om de stengel af te knippen. Hierbij heb je twee opties:
  • Knip de stengel boven het tweede ‘oog’ (dit zijn slapende knoppen) af, ongeveer één centimeter erboven.
  • Of in sommige gevallen kun je besluiten om meer van de stengel weg te nemen tot vlak boven de grond. Dit kan helpen bij bepaalde soorten die juist beter terugkomen na een drastischer snoei.

Timing speelt ook een rol; veel soorten hebben na hun rustperiode in de winter baat bij snoei in het voorjaar. De nieuwe groei krijgt dan alle kansen tijdens het groeiseizoen dat daarop volgt.

Echter, elke orchideesoort heeft zijn eigen specifieke behoeften wanneer het op snoeien aankomt:

Orchideesoort Beste periode voor snoei
Phalaenopsis Na elk uitgebloeid stadium
Dendrobium In het vroege voorjaar
Cattleya Nadat nieuwe scheuten rijpen

Verwelkte bloemen kunnen altijd verwijderd worden; dit helpt niet alleen esthetisch maar voorkomt ook dat energie naar oude delen van de plant gaat die niet langer vruchtbaar zijn.

Tot slot, zorg ervoor dat je schoon gereedschap gebruikt bij het snijden om infecties of ziekten te voorkomen. Steriliseer scharen of messen met alcohol voor en na gebruik – zo blijft jouw prachtige orchidee gezond en klaar voor haar volgende bloeiperiode!

Hoe knip je een orchidee af?

Orchideeën snoeien lijkt misschien intimiderend, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig als je weet wat je doet. Het is belangrijk om te weten waar en wanneer je de plant moet afknippen om gezonde groei en bloei te bevorderen. Hier zijn de stappen die ik volg voor het correct snoeien van een orchidee.

Allereerst zorg ik ervoor dat mijn gereedschap schoon en scherp is. Dit voorkomt infecties bij de plant en maakt een nette snede mogelijk. Ik gebruik meestal een speciale plantschaar of een fijn mesje dat ik ontsmet met alcohol voorafgaand aan het snoeien.

 • Stap 1: Identificeer de uitgebloeide bloemstengel
  • Kijk goed naar de steel; meestal kun je zien welk gedeelte nog levendig en groen is en welk gedeelte bruin of slap wordt.
 • Stap 2: Bepaal waar je gaat knippen
  • Zoek naar een ‘oog’, dit is een verdikking op de steel, vaak onderaan bij één van de eerste knopen na het laatste bloemscherm.

Als ik het juiste punt gevonden heb, knip ik ongeveer 1 cm boven dit oog af. Het idee hierachter is dat er vanuit dit oog weer een nieuwe tak kan groeien waaraan in de toekomst bloemen kunnen komen.

Soms besluit ik echter om de hele steel tot vlak boven de grond weg te halen, vooral als deze helemaal verdroogd of beschadigd lijkt. In zo’n geval concentreert de orchidee zich op het ontwikkelen van nieuwe bladeren en wortels wat ook essentieel is voor haar gezondheid.

Nadat ik geknipt heb, houd ik mijn orchideë altijd even extra in de gaten. Goede nazorg omvat voldoende water geven (maar niet te veel), ervoor zorgen dat ze genoeg licht krijgen maar niet in direct zonlicht staan, en eventueel bemesten met speciale orchideeënmest.

Het mooie aan orchideeen snoeiwerkzaamheden? Ze kunnen leiden tot meer bloemen! Geduld loont dus echt bij deze prachtige plantensoort.

Wat te doen met afgeknipte orchideeënstelen?

Heb je net de stelen van je orchidee afgeknipt en vraag je je af wat nu? Gooi ze niet weg! Er zijn interessante mogelijkheden voor deze ogenschijnlijk nutteloze stengels. Met een beetje creativiteit en zorg kunnen ze zelfs bijdragen aan de groei van nieuwe planten.

Eén optie is het opwekken van keiki’s, dit zijn baby-orchideeën. Het proces vereist geduld maar kan heel belonend zijn. Breng hiervoor een klein beetje keiki-pasta aan op de slapende ogen (nodia) op de afgeknipte steel. Zorg voor voldoende vochtigheid en warmte, dan kan er na een tijdje een kleine orchidee uit ontstaan.

Naast vermeerdering kun je ook denken aan decoratie. De unieke vormen van orchideestelen lenen zich perfect als natuurlijke decor in huis. Plaats ze bijvoorbeeld in een vaas of gebruik ze ter ondersteuning van andere kamerplanten.

 • Keiki-pasta appliceren
  • Zoek naar slapende ogen op de steel
  • Breng pasta zorgvuldig aan
  • Wacht geduldig op resultaat

Vergeet niet dat het belangrijk is om gereedschap goed te steriliseren voordat je gaat snoeien om verspreiding van ziektes te voorkomen. Schoonmaken kan eenvoudig met alcohol of door het blad even in een vlam te houden.

Sommige hobbyisten gebruiken afgeknipte stelen ook voor educatieve doeleinden. Ze laten zien hoe watertransport plaatsvindt binnen plantenstengels of demonstreren hoe knippen invloed heeft op plantengroei.

 • Educatieve voorbeelden:
  • Demonstratie watertransport
  • Effect van snoeien tonen

Experimenteer gerust met deze suggesties en wie weet word jij wel verrast door de veerkracht en veelzijdigheid van jouw prachtige orchideeën!

Conclusie

Het correct snoeien van een orchidee is essentieel voor de gezondheid en bloei van de plant. In dit artikel heb ik uiteengezet hoe en waar je het beste de uitgebloeide takken kunt afknippen om nieuwe groei te stimuleren. Belangrijke punten om te onthouden zijn:

 • Gebruik altijd scherpe en schone snoeischaren.
 • Knip de steel boven het tweede ‘oog’ af voor optimale herbloei.
 • Vermijd beschadiging van gezonde delen van de orchidee.

Naast deze praktische tips, is het nuttig om te weten dat regelmatige verzorging bijdraagt aan een langere levensduur en mooiere bloemen. Zorg ervoor dat je na het snoeien ook aandacht besteedt aan de juiste watergift, bemesting en lichtomstandigheden.

Door mijn advies op te volgen, zal jouw orchidee er prachtig bijstaan en kan je keer op keer genieten van haar schitterende bloemenpracht. Het is absoluut niet moeilijk; met een beetje geduld en zorg kun je heel wat bereiken in de verzorging van deze prachtige planten.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer inzicht te krijgen in het proces rondom het snoeien van orchideeën. Als je deze stappen volgt, ben ik ervan overtuigd dat jouw orchideëncollectie zal floreren!