Tips

Kunstgras aanleggen? Check deze tips!

Ben je op zoek naar een duurzame manier om je tuin mee in te richten? Dan is het een goed idee om kunstgras aan te leggen. Kunstgras is namelijk vrij van onderhoud en gebruiksvriendelijk. Er bestaan een aantal verschillen tussen het aanleggen van echt gras en kunstgras. De ene manier is handiger dan de andere, dus als je de goede manier kiest, kost het niet veel moeite. In dit artikel lees je een tips om het aanleggen van kunstgras wat makkelijker te maken.

Tip 1 – Zorg voor een goede ondergrond

Zoals bij zoveel in het leven is een goed begin, een goede basis, het halve werk. Zo ook bij het leggen van kunstgras. Zorg er dus voor dat de ondergrond goed is. Hoe zorgt u voor een goedemogelijke ondergrond:

  • Zorg voor een zandbed van minimaal 5cm
  • Tril deze goed aan
  • Kies het juiste (drukverdeel)doek
  • Knip het (drukverdeel)doek op maat
  • Leg het neer
  • Zet het tijdelijk vast met grondpennen

Tip 2 – Hoe leg je kunstgras aan?

Als je klaar met de ondergrond bent, kan het kunstgras erop gelegd worden. Kunstgras kan je heel makkelijk gewoon uitrollen en de opsluitbanden mogen een overlap hebben van drie centimeter. Aansluitende delen mogen zo’n vijf tot tien centimeter op elkaar liggen.

Soms wil je het kunstgras precies op maat hebben. Het makkelijke van kunstgras is dat je het gewoon op maat kunt snijden, maar let er wel op dat je in de rug van het tapijt snijdt en niet snijdt in de bovenzijde waar de vezels zitten. Verder kun je het kunstgras het beste niet al te dicht op elkaar leggen. Gebeurt dit toch, dan kun je het overlappende deel dat eruit steekt, makkelijk weghalen met een stanleymes.

Bonustip – Quartzand instrooien

Wordt het kunstgras intensief gebruikt? Strooi dan het kunstgras in met quartzand. Dit stabiliseert de vezel en voorkomt daardoor dat de vezel plat gaat vallen. U heeft 5-8 kg per m² nodig. Voor het instrooien is het belangrijk dat u het gras goed opborstelt met een harde bezem, ook na het instrooien moet dit gebeuren. De randen van het gras mogen extra goed ingezand worden. Verdeel het zand bij het uitstrooien direct zo gelijkmatig mogelijk om te voorkomen dat er zandhoopjes in het gras ontstaan.