Tips

Tips voor tuin in de hitte

Als het in de zomer een lange tijd erg warm is en niet regent, moet je zelf in de tuin aan de slag met de gieter en de tuinslang. Tegelijkertijd wordt er bij langdurige droogte geadviseerd om juist zuinig om te gaan met drinkwater, en zo min mogelijk aan je planten te geven. Ga daarom op een zo efficiënt mogelijke manier om met het water geven van je planten en gazon. Wij geven je zeven tips om je tuin optimaal te verzorgen tijdens langdurige hitte.

De beste tips op een rij

1. Niet elke dag water geven

Als het warm is, zijn we vaak geneigd om de planten elke dag een beetje water te geven. Toch raden we je aan om dit niet te doen. Je kunt beter om de dag je planten een flinke plens water geven, zodat het water ook de kans heeft om bij de dieper gelegen wortels te komen. Daarmee is de overlevingskans van jouw plant een stuk groter dan wanneer alleen de bovenste wortels kunnen hydrateren.

2. Wanneer moet je water geven als het warm is?

‘s Morgens of ‘s avonds. Als je in de middag water gaat geven, als de temperatuur op z’n warmst is, dan verdampt het water veel sneller dan in de ochtend of avond. En dat is zonde, want dan heeft het water geen kans om bij de wortels te komen.

3. Water geven op de aarde

Vaak zijn we geneigd om het water op de plant zelf te sproeien, maar je kunt beter alleen de aarde natmaken. Ook zo komt het water sneller bij de wortels terecht.

4. Geef ‘s avonds water

‘s Avonds water geven is de meest ideale tijd, omdat de lucht dan vochtiger wordt. Hierdoor nemen de grond en de plant het water beter op. Bovendien voorkom je verbranding van de plant en van de bladeren doordat je geen water geeft in de felle zon.

5. Geef alleen water aan planten die het echt nodig hebben

De ene plant heeft meer last van extreme droogte dan de ander. Richt je met water geven vooral op de planten die het echt nodig hebben. Dit zijn planten, struiken en bomen die pas zijn geplant, planten in potten, bakken of hangmanden, planten met grote bladeren, vijver- en oeverplanten én groente- en fruitplanten. Planten die weinig water nodig hebben, zijn vetplanten, mediterrane kruiden, planten met zilver- of grijskleurige bladeren, planten met kleine haartjes op hun bladeren én bomen en struiken met diepe wortels.

6. Mulch waar mogelijk

Breng een laag mulch aan in je borders. Dit zorgt ervoor dat het water in en op de grond minder snel verdampt en het houdt de grond op een natuurlijke wijze vochtig. Mulch is bovendien ook goed tegen onkruid en het verbetert de bodemstructuur