Tips

Tuin Noordoosten: Wanneer Schijnt de Zon?

Als tuinliefhebber vraag je je misschien af wanneer de zon het beste schijnt in een tuin die op het noordoosten ligt. Het antwoord is niet altijd even eenvoudig, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de tijd van het jaar en de specifieke ligging van je tuin. Toch zijn er algemene richtlijnen die ik kan geven om je te helpen begrijpen wanneer jouw stukje groen optimaal kan genieten van zonlicht.

In een noordoostelijk gelegen tuin krijg je voornamelijk in de ochtenduren zon. Zodra de zon opkomt, baant het licht zich een weg naar jouw tuin en kun je genieten van warme stralen tot ongeveer het middaguur. Dit betekent dat planten die vroege zon nodig hebben hier goed kunnen gedijen, maar voor soorten die meer zon verlangen, kan dit een uitdaging vormen.

Het seizoen speelt ook een grote rol in hoe lang en intensief de zon schijnt in jouw noordoostelijke tuin. In de zomermaanden staat de zon hoger aan de hemel waardoor deze langer in staat is om over eventuele obstakels heen te schijnen zoals omliggende gebouwen of hoge bomen. Hierdoor profiteert je tuin dan vaak wat langer van direct zonlicht vergeleken met andere tijden van het jaar.

Tuin in het noordoosten

Een tuin op het noorden heeft zo zijn uitdagingen, maar met de juiste benadering kan ‘ie verrassend veel zonlicht vangen. Laten we eens dieper ingaan op wat je kunt verwachten van een tuin in het noordoosten.

Het draait allemaal om de POSITIONERING van je tuin. In Nederland komt de zon op in het oosten en beweegt gedurende de dag naar het westen. Dit betekent dat een noordoostelijke tuin vooral in de ochtenduren zonlicht zal ontvangen. Afhankelijk van seizoen en weer kunnen de uren zonlicht variëren.

 • Lente en Zomer: Langere dagen betekenen meer licht voor je plantjes! Je kunt rekenen op zonneschijn tot ergens in de middag.
 • Herfst en Winter: Deze maanden brengen kortere dagen met zich mee waardoor ‘t aantal uren direct zonlicht afneemt.

Enkele tips om MAXIMAAL te profiteren van de beschikbare zonne-uren:

 • Kies plantensoorten die goed gedijen bij beperkt licht of halfschaduw.
 • Maak gebruik van reflecterende oppervlakken zoals witte muren of speciale tuinspiegels om licht te weerkaatsen naar schaduwrijke plekken.
 • Overweeg verhoogde bedden of potten om plantjes dichter bij het beschikbare licht te brengen.

Natuurlijk hangt veel af van hoe jouw tuin precies is ingedeeld. Heb je hoge gebouwen of bomen die schaduw werpen? Dan moet je creatief zijn met ruimtes waar wel voldoende licht komt.

Denk ook aan seizoensgebonden VERANDERINGEN. De hoek van de zonsopgang verschuift doorheen ‘t jaar, dus sommige delen van je tuin kunnen tijdens verschillende periodes meer of minder zon krijgen.

Hieronder vind je een handig overzichtje qua aantal verwachte uren directe zon per seizoen:

Seizoen Uren Directe Zon (geschat)
Lente 4-6 uur
Zomer 5-7 uur
Herfst 2-4 uur
Winter 1-3 uur

Met deze informatie kun jij jouw noordoostelijke tuinoase optimaal plannen!

Belang van zonlicht in de tuin

Zonlicht speelt een cruciale rol in elke tuin. Het is niet alleen essentieel voor de fotosynthese, waardoor planten energie kunnen opwekken om te groeien, maar het heeft ook invloed op hoe we onze tuin ervaren. Een goed belichte tuin voelt levendiger en nodigt uit tot meer gebruik.

 • Fotosynthese: Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Zonder voldoende zonlicht gaan ze stretchen naar het licht en worden ze zwak.

Mijn eigen ervaring leert dat planten die minimaal 6 uur direct zonlicht krijgen, veel beter presteren dan die in de schaduw staan. Dit geldt vooral voor bloeiende planten en groenten zoals tomaten en paprika’s.

 • Tuinbeleving: Een zonnige plek in de tuin is perfect voor een loungehoek of eetgedeelte.

In mijn noordoostelijke tuin merkte ik dat ochtendzon ideaal is voor ontbijtplekjes terwijl avondzon prachtig is rondom een vuurplaats. De juiste balans tussen zon en schaduw maakt de ruimte aantrekkelijk gedurende de hele dag.

De oriëntatie van je tuin heeft dus grote invloed op waar en wanneer je planten plaatst, maar ook op hoe je jouw buitenruimte indeelt. Tuinen met een noordoostelijke ligging ontvangen het meeste directe zonlicht tijdens de ochtenduren.

Uur van de dag Lichtintensiteit in Noordoostelijke Tuinen
Ochtend Hoog
Middag Gematigd
Avond Laag

Het kiezen van plantensoorten die passen bij je specifieke lichtomstandigheden kan echt het verschil maken voor hun welzijn én jouw genot. Schaduwtolerante soorten zoals varens doen het goed dichter bij huis terwijl zonaanbidders zoals lavendel verder weg geplant kunnen worden waar ze volop zonnebaden.

Ik adviseer altijd om jaarlijkse observaties te maken van hoe lichtpatronen veranderlijke zijn door seizoen heengaan. Zo kun je inspelen op natuurlijke cycli en creëer je een optimale omgeving voor alles wat groeit en bloeit in jouw stukje paradijs.

Schaduwrijke plekken in de tuin

Heb je een tuin op het noordoosten, dan merk je al snel dat schaduw een belangrijke rol speelt. De zon heeft er namelijk een andere dynamiek dan in zuidelijk gelegen tuinen. In de ochtenduren geniet je wellicht van zachte zonnestralen, maar naarmate de dag vordert, sluipen lange schaduwen binnen.

 • Vroeg in de dag is er vaak nog wel wat zon te vinden.
 • Tegen de middag begint dit snel minder te worden.

Een slimme aanpak kan helpen om toch maximaal van je tuin te genieten. Kies bijvoorbeeld voor plantensoorten die goed gedijen in halfschaduw of volledige schaduw:

 • Varens
 • Hosta’s
 • Helleborus

Niet alleen plantkeuze is essentieel; ook het positioneren van je tuinelementen speelt mee. Plaats bijvoorbeeld je terras op het meest zonnige stukje in de ochtend, zodat je met een kop koffie kunt ontwaken met directe warmte.

Wist je dat bepaalde structuren zoals schuttingen en muren invloed hebben op hoe licht en warmte zich door jouw tuin verplaatsen? Een hoge muur aan de oostzijde kan ervoor zorgen dat het ‘s middags sneller donker wordt. Aanpassingen hieraan kunnen dus significant verschil maken.

Ook spelen bomen een grote rol als natuurlijke parasols. Let goed op wanneer en waar hun schaduw valt:

Uur Positie Zon Schaduweffect
Ochtend Laag noordoost Beperkte schaduw
Middag Hoger oost/noordoost Toename schaduwwerking
Late namiddag Richting west/noordwest Langdurige schaduw

Het creëren van comfortabele leefruimtes betekent soms snoeiwerkzaamheden plannen om meer licht toe te laten of juist strategisch beplanting plaatsen voor koelere zones tijdens hete dagen.

Dus hoewel jouw noordoostelijke tuin uitdaging biedt met haar unieke patronen van licht en donker, zijn er talloze mogelijkheden om deze ruimte naar jouw hand te zetten! Met creatieve planning maak ik mijn eigen oase ongeacht hoeveel uren directe zonne-inval ik krijg.

Planten die gedijen in de schaduw

Niet elke tuin is gezegend met volop zonlicht, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Er zijn namelijk planten die juist goed gedijen in de schaduw van een noordoostelijke tuin. Deze flora kan voor een prachtige groene oase zorgen, zelfs op plekken waar de zon zich maar beperkt laat zien.

 • Hosta’s zijn echte schaduwliefhebbers en beschikbaar in allerlei vormen en maten. Wat ze interessant maakt, is hun gevarieerde bladpatronen.
 • Varens kunnen ook uitstekend in schaduwrijke omstandigheden groeien. Ze brengen met hun elegante bladeren een mooie textuur in je tuin.

Als we kijken naar bodembedekkers dan springt Pachysandra terminalis eruit als een sterke speler. Deze plant verspreidt zich gestaag en biedt door haar dichte groeiwijze onkruid weinig kans.

Bovendien is er voor kleuraccenten altijd wel een plaatsje vrij voor Astilbe, met haar pluimvormige bloemen die zelfs in de donkerste hoekjes nog voor wat kleur zorgen. En laten we het sierlijke Lelietje-van-dalen niet vergeten, dat naast mooie witte belletjes ook nog eens heerlijk geurt.

Het kiezen van de juiste plantensoort kan dus echt het verschil maken bij het creëren van een levendige tuin met minder licht. Door deze aanpassingen zal je merken dat ook jouw noordoostelijke tuin transformeert tot een aangename plek vol leven!

Conclusie

Het inrichten van een tuin met een noordoostelijke ligging vraagt om slimme keuzes. Mijn ervaring leert dat je ondanks de beperkte zonuren toch kunt genieten van prachtige tuinmomenten.

 • Zonuren: In de ochtend heb je in een noordoosten tuin het meeste zonlicht. Dit betekent dat je ontbijt of vroege koffiemomenten in de tuin vaak vergezeld gaan met zachte zonnestralen.
 • Plantkeuze is cruciaal: Kies voor schaduwminnende planten en die wel wat zon kunnen verdragen. Zo creëer je een groene oase die past bij de lichtcondities.
 • Genietmomenten plannen: Door mijn leven wat aan te passen, benut ik de momenten met het meeste daglicht optimaal.

Voor mensen die twijfelen over een tuin op het noordoosten, kan ik geruststellen: er zijn genoeg mogelijkheden om er iets moois van te maken! Met strategisch geplaatste zitplekken en juiste plantenselectie maak je optimaal gebruik van elke zonnestraal.

De warmteopbouw kan minder zijn dan in andere tuinen, maar dat heeft ook voordelen:

 • Minder snel uitdrogende grond
 • Ideaal voor bepaalde soorten flora
 • Zorgt voor verkoeling tijdens hete zomerdagen

Hieronder vind je een tabel met gemiddelde zonuren per seizoen in een noordoostelijke tuin:

Seizoen Gemiddelde Zonuren
Lente 3-5
Zomer 4-6
Herfst 2-4
Winter 1-2

Mijn advies is simpel: laat je niet ontmoedigen door de oriëntatie van je tuin. Met creativiteit en planning haal je het maximale uit jouw stukje buitenruimte. Persoonlijk vind ik de unieke sfeer die zo’n ligging biedt zelfs erg charmant; ‘s ochtends rustig wakker worden terwijl alles langzaam tot leven komt is echt iets speciaals.

Kortom, wees inventief, ken de mogelijkheden en beperkingen, en speel hier slim op in. Dan wordt jouw noordoostelijke tuin misschien wel jouw favoriete plek!