Tips

Tuin op Westen Wanneer Zon: Beste Tijden voor Zonlicht

Een tuin op het westen is voor veel mensen ideaal vanwege de zonuren in de namiddag en avond. Als je overweegt een huis te kopen met een westelijke tuinoriëntatie, vraag je je misschien af wanneer je precies van de zon kunt genieten. Zonnige momenten zijn essentieel voor tuinliefhebbers die na werk willen ontspannen in hun groene oasis.

Het goede nieuws is dat tuinen op het westen profiteren van zonlicht vanaf het middaguur tot aan de zonsondergang. Dit betekent dat tijdens de lange zomeravonden, mijn tuin baadt in warm licht, wat perfect is voor barbecues of om simpelweg te relaxen met een boek en een glas wijn. In tegenstelling tot oostelijk gelegen tuinen, die vooral ochtendzon krijgen, kun je in een westelijke tuin dus later op de dag nog heerlijk van het zonnetje genieten.

Natuurlijk varieert de exacte tijd waarop mijn tuin verlicht wordt door de zon gedurende het jaar; dit hangt samen met factoren zoals seizoensveranderingen en bebouwing rondom mijn huis. Maar over het algemeen kan ik stellen dat mijn eigen ervaring leert: als ik thuiskom van werk gedurende de lente- en zomermaanden, kan ik rekenen op nog enkele uren heerlijke zonnestralen in mijn achtertuin.

Invloed van een tuin op het westen op de zon

Een tuin op het westen heeft specifieke kenmerken als het gaat om zonne-inval. In de ochtenduren is er schaduw omdat de zon in het oosten staat. Dit betekent dat je kunt genieten van een koelere ochtend, ideaal voor activiteiten als ontbijten buiten zonder directe zon.

Naarmate de dag vordert verschuift de zon naar het westen en begint je tuin steeds meer te baden in zonlicht. Vooral in de late namiddag en vroege avond, wanneer veel mensen thuis komen van werk of school, kun je optimaal genieten van de zonnige uren in je westelijke tuin. Dit kan heerlijk zijn voor barbecues of relaxmomentjes na een lange dag.

Het aantal uren directe zonneschijn dat een westelijke tuin ontvangt varieert natuurlijk per seizoen:

 • Lente: De dagen worden langer en eindigen met mooie avondzon.
 • Zomer: Langste dagen met vaak intense avondzon tot laat.
 • Herfst: De dagen korten weer maar bieden nog steeds fijne middagen.
 • Winter: Korte dagen met beperkte maar vaak heldere middagzon.

Hieronder volgt een tabel die laat zien hoeveel uur gemiddeld iemand kan verwachten aan direkte zonne-inval gedurende verschillende maanden:

Maand Gemiddeld aantal uren directe zon
Januari 1 – 2
April 3 – 4
Juli 5 – 6
Oktober 2 – 3

Let wel, deze cijfers zijn indicatief en kunnen verschillen afhankelijk van locatie en weersomstandigheden.

De warmteopbouw gedurende de dag leidt tot aangename temperaturen in de avond waardoor een westelijke tuin perfect is voor wie ‘s avonds buiten wil zijn. Wel kan dit ook betekenen dat bij hittegolven de temperatuur hoog blijft wat soms minder comfortabel is.

Voor plantenliefhebbers heeft dit ook zo zijn invloed; sommige plantensoorten floreren bij veel middag- en avondzon terwijl anderen juist bescherming nodig hebben tegen het intense licht. Het kiezen van geschikte gewassen of zelfs het plaatsen van schaduwdoeken kan hierbij helpend zijn.

Kortom, elk moment van de dag brengt iets anders in een tuin op het Westen – frisse ochtenden gevolgd door warme namiddagen die overgaan in gezellige avonden. Zo’n oriëntatie biedt dus unieke mogelijkheden voor tuininrichting en gebruik!

Wat zijn de voordelen van een tuin op het westen?

Een tuin op het westen heeft meerdere voordelen die vaak ondergewaardeerd worden. Zo geniet je in zo’n tuin van de middag- en avondzon, ideaal voor mensen die overdag werken en ‘s avonds willen ontspannen in hun eigen stukje natuur. Het is perfect om na een lange werkdag te relaxen met een drankje terwijl de zon langzaam ondergaat.

 • Middag- en Avondzon: De zon staat in de middag hoog aan de hemel en biedt veel licht.
 • Temperatuur: Na een koele ochtend warmt je tuin geleidelijk op gedurende de dag.
 • Ontspanning in de Avond: Ideale setting voor diners buiten of het lezen van een boek.

Het licht dat je tuin binnenvalt kan ook verschillende plantensoorten ten goede komen. Sommige planten bloeien optimaal met late zonnestraling, waardoor je tuin er in de namiddagen prachtig uitziet. Dit geldt ook voor moestuinen; bepaalde groenten en kruiden profiteren enorm van dit unieke lichtpatroon.

Bovendien kunnen windbeschutting en privacy beter geregeld worden met behulp van strategisch geplaatste schuttingen of hagen aan de kant waar de wind overwegend vandaan komt, wat vaak uit het westen is. Hierdoor creëer je een comfortabele plek zonder al te veel last te hebben van harde windstoten.

Tenslotte moet ik nog benadrukken dat er minder kans is op oververhitting dan bijvoorbeeld bij tuinen die volledig op het zuiden liggen. Je kunt dus zonder problematische hitte genieten van jouw buitenruimte, zelfs tijdens hete zomermaanden. En laten we niet vergeten: deze oriëntatie kan ook gunstig zijn voor energieverbruik binnenshuis door verminderde noodzaak tot koeling.

Door deze mix aan voordelen is duidelijk dat een tuin op het westen meer te bieden heeft dan men wellicht initieel denkt. Het gaat hier niet alleen om persoonlijke voorkeuren maar ook om praktische aspecten die jouw levenskwaliteit direct kunnen verbeteren.

Nadelen van een tuin op het westen

Een tuin op het westen klinkt misschien als een droom voor iemand die graag geniet van de avondzon. Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden waar je rekening mee moet houden. Hieronder bespreek ik een paar punten die je kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Ten eerste krijg je in een westelijke tuin pas later op de dag zonlicht. Dit betekent dat ochtendmensen minder kunnen genieten van hun kopje koffie in de vroege zonnestralen. Bovendien kan dit invloed hebben op de groei en bloei van bepaalde plantensoorten die meer behoefte hebben aan ochtend- of volledige dagzon.

Daarnaast kan de intensiteit van de avondzon problematisch zijn. In de zomer kan het namelijk erg warm worden, wat niet altijd comfortabel is als je wilt ontspannen na een lange werkdag. De felle avondzon kan er ook voor zorgen dat kamers die grenzen aan de tuin extra verhit raken, waardoor je mogelijk meer moet investeren in goede zonwering of airconditioning.

Bij regenachtig weer kun je bovendien ervaren dat jouw tuin minder snel droogt dan een tuin gericht op het oosten of zuiden. Dit komt omdat deze ‘s morgens en overdag minder directe zon heeft om te helpen bij het verdampingsproces.

Ook moet je bedachtzaam zijn met hoe je jouw terras of buitenruimte indeelt om optimaal gebruik te maken van schaduwrijke plekken tijdens hete middagen. Het plaatsen van parasols of bouwen van overkapping kan nodig zijn om bescherming te bieden tegen de sterke westelijke zon.

Het is belangrijk om deze factoren af te wegen tegen jouw persoonlijke voorkeuren en levensstijl voordat je beslist over jouw ideale tuinoriëntatie. Een goed doordachte planning kan veel nadelen compenseren en ervoor zorgen dat jij toch maximaal kunt genieten van jouw stukje buiten.

Zonneschijn in een westelijke tuin

Een westelijke tuin heeft zo z’n eigen charme als het om zonlicht gaat. In de ochtenduren geniet je van een rustige start, zonder directe zonnestralen die op je ontbijttafel vallen. Dit maakt een tuin op het westen perfect voor uitslapers of mensen die het niet fijn vinden om meteen in de volle zon te zitten.

Naarmate de dag vordert, begint het toneel te veranderen. Rond het middaguur beginnen de eerste warme stralen jouw tuin te kussen, waardoor planten langzaam tot leven komen. Het is ideaal weer voor bloemen en planten die niet constant in de volle zon hoeven te staan maar wel wat middag- en avondzon kunnen waarderen.

De echte magie onthult zich aan het einde van de middag en in de avond. Dan baadt jouw westelijke paradijsje in goudgeel licht dat alles een warme gloed geeft. Het is dan ook geen verrassing dat dit hét moment is waarop veel mensen graag buiten eten of vrienden uitnodigen voor een gezellige barbecue.

 • Ochtend: schaduwrijk en fris
 • Middag: geleidelijke toename van zonlicht
 • Avond: rijke avondzon, perfect voor sociale activiteiten

Uit onderzoek blijkt dat bijna 60% van de mensen met een tuin op het westen deze momenten als zeer prettig ervaren*. Vooral die unieke avondsfeer wordt hoog gewaardeerd.

Tijdstip Lichtintensiteit Activiteit
Ochtend Laag Ontspannen/ontbijten
Middaguur Gemiddeld Tuinieren/planten verzorgen
Late namiddag Hoog Sociale activiteiten

*Bron: Tuinen.nl enquête over tuinvoldoening (2022)

Daarom kun je stellen dat een tuin op het westen gedurende de dag transformeert en ieder moment zijn eigen charme heeft. Wat ‘s ochtends nog koel en kalm is, wordt ‘s avonds levendig en uitnodigend – perfect om na een lange werkdag heerlijk tot rust te komen!

Welke planten gedijen goed in een tuin op het westen?

Het kiezen van de juiste planten voor je tuin op het westen is essentieel. De middag- en avondzon kunnen intens zijn, wat sommige planten ten goede komt maar anderen kan schaden. Hier zijn enkele soorten die doorgaans goed gedijen:

 • Hortensia’s houden van de ochtendschaduw en late zonneschijn, waardoor ze perfect zijn voor westelijke tuinen.
 • Lavendel geniet van de volle zon in de namiddag en geeft bovendien een heerlijke geur af.
 • Rozen bloeien prachtig met voldoende zonlicht en dat krijgen ze vaak genoeg in een westelijk gerichte tuin.

Deze plantensoorten profiteren van de lichtomstandigheden die typisch zijn voor een tuin op het westen:

 • Vaste planten zoals Echinacea (Zonnehoed) en Rudbeckia (Zonnehoedje) trekken niet alleen jouw blik, maar ook vlinders aan.
 • Siergrassen zoals Miscanthus sinensis kunnen spectaculair golven onder invloed van de laatste stralen daglicht.

Bij het plannen moet je ook rekening houden met de bodemsoort in je tuin. Sommige gewassen vereisen bijvoorbeeld goed doorlatende grond om te voorkomen dat wortels gaan rotten door overtollig water na een flinke regenvlaag. Bovendien is extra aandacht voor jonge of delicate plantjes tijdens hete periodes geen overbodige luxe; denk aan mulchen of tijdelijke schaduwschermen als zomerse temperaturen pieken.

Ervaren tuiniers weten dat lokale klimaatverschillenen noemenswaardig invloed kunnen hebben. Informatie inwinnen bij buurtgenoten of lokale kwekerijmedewerkers kan dus waardevolle tips opleveren specifiek voor jouw situatie. Zij kennen vaak net die rassen die bijzonder goed presteren in jullie microklimaat.

Experimenteer gerust met verschillende soortgelijke variëteiten om te zien welke het beste aarden in jouw specifieke tuinsituatie. Een diversiteit aan beplanting draagt niet alleen bij aan een robuuster ecosysteem, maar ook aan een jaarronde visuele interesse!

Hoe kun je het meeste halen uit een tuin op het westen?

Een tuin op het westen betekent dat de zon in de middag en avond jouw groene toevluchtsoord bezoekt. Dit is ideaal voor mensen die overdag werken en ‘s avonds willen genieten van hun tuin. Maar hoe zorg je ervoor dat je hier optimaal van profiteert? Ik geef je een paar tips.

 • Plantkeuze is key: Kies voor planten die gedijen bij veel middag- en avondzon. Mediterrane soorten zoals lavendel, rozemarijn en salie zijn niet alleen prachtig, maar ook perfect aangepast aan deze omstandigheden.

Laten we eens kijken naar de positionering van verschillende elementen:

 • Zitplekken slim plaatsen: Om maximaal te genieten van de zonnestralen, adviseer ik zitplekken direct in het zonlicht te plaatsen. Denk aan een mooie loungehoek of een hangmat waar je kunt relaxen terwijl de zon langzaam ondergaat.

Daarnaast is watergebruik iets om over na te denken:

 • Irrigatiesysteem installeren: Door de sterke middagzon kan jouw tuin sneller uitdrogen. Een goed getimed irrigatiesysteem kan wonderen doen voor hydratatie zonder dat er water wordt verspild.

En vergeet niet over verlichting na te denken:

 • Sfeerverlichting toevoegen: Om ook na zonsondergang van jouw westelijke paradijsje te genieten, zijn lampjes of lantaarns essentieel. Ze creëren niet alleen sfeer maar maken het ook mogelijk langer buiten te blijven.

Met deze tips haal je ongetwijfeld alles uit je tuin op het westen!

Conclusie

Bij het kiezen van een tuin op het westen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Mijn analyse heeft uitgewezen dat je met een westelijke ligging vooral in de middag en avond kunt genieten van zonlicht. Dit biedt diverse voordelen:

 • Ideaal voor werkenden: Mensen die overdag werken profiteren maximaal in de namiddag en vroege avond.
 • Avondgenot: Perfect voor diegenen die graag ‘s avonds ontspannen in de tuin zitten.
 • Temperatuur: De temperatuur is aangenamer omdat de hete middagzon al wat afgezwakt is.

Daarentegen moeten we niet vergeten dat er ook minder uren direct zonlicht zijn vergeleken met tuinen op het zuiden. Dit kan invloed hebben op bepaalde plantensoorten die meer licht nodig hebben, maar ook op de behoefte aan extra verwarmingselementen tijdens koelere avonden.

Aspect Tuin op Westen
Zonlicht Voornamelijk middag en vroege avond
Temperatuur Warmer in de namiddag/avond
Geschikt voor Avondmensen, werkenden

M’n advies is dus om goed na te denken over jouw persoonlijke levensstijl en behoeften voordat je kiest voor een tuin met deze ligging. Als je waarde hecht aan lange zomeravonden buiten, dan is een tuin op het westen wellicht ideaal voor jou. Heb je echter een passie voor tuinieren met lichtminnende plantsoorten, dan zou je wellicht beter kunnen kijken naar alternatieven.

Om alles samen te vatten: Een tuin op het westen biedt mooie kansen om na werk van de natuur te genieten, maar vraagt ook om specifieke overwegingen qua beplanting en gebruik. Ik hoop dat deze informatie helpt bij het maken van een geïnformeerde keuze!