Tips

Wat Kost Een Gastank In De Tuin: Overzicht Van Prijzen

Heb je overwogen een gastank in je tuin te plaatsen, dan vraag je je waarschijnlijk af wat de kosten hiervan zijn. De prijs van een gastank is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type tank dat je kiest, of deze boven- of ondergronds wordt geïnstalleerd en de capaciteit die nodig is voor jouw verbruik. Het is dus belangrijk om eerst goed na te denken over jouw specifieke behoeften voordat je een keuze maakt.

De aanschafprijs van de tank zelf is slechts één onderdeel van de totale kosten. Installatiekosten kunnen namelijk aanzienlijk variëren en ook het onderhoud moet meegenomen worden in het financiële plaatje. Bovendien moet er soms een vergunning worden aangevraagd wat eveneens gepaard gaat met kosten.

Als richtlijn kun je uitgaan van enkele honderden euro’s voor een kleine bovengrondse tank tot wel duizenden euro’s voor grote ondergrondse modellen inclusief installatie. Vergeet ook niet dat er periodieke keuringen nodig zijn om aan veiligheidsvoorschriften te voldoen; ook hieraan zijn kosten verbonden die op lange termijn doorwegen in de totale investering. Door offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers krijg ik echter een beter beeld van de marktconforme prijzen en kan ik mogelijke besparingen identificeren.

Voordelen van een gastank in de tuin

Thuis over een eigen gastank beschikken biedt meerdere voordelen. Een belangrijk voordeel is de onafhankelijkheid van het lokale gasnetwerk. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van externe leveranciers en prijsschommelingen op de energiemarkt.

 • Eigen beheer: Je hebt zelf controle over de aanschaf en het onderhoud van de tank.
 • Kostenbesparing: In sommige gevallen kan het goedkoper uitvallen dan aangesloten zijn op het net, vooral als je verbruik fluctueert.
 • Energievoorziening waar geen netwerk is: Ideaal voor afgelegen locaties waar geen gasnetwerk beschikbaar is.

Met een gastank in de tuin ben je ook flexibel in je energieverbruik. Je kunt gemakkelijk inspelen op jouw persoonlijke behoeften en hoeft bijvoorbeeld niet te wachten op service van een energieleverancier als er iets aanpast moet worden.

Daarnaast speelt duurzaamheid een rol. Gastanks kunnen worden gevuld met biogas, waardoor je bijdraagt aan een groenere milieuvoetafdruk. Ook heb je met een gastank vaak meer zicht op jouw energieverbruik, wat leidt tot bewuster gebruik en mogelijk verdere kostenreductie.

Een ander aspect dat niet onderschat mag worden is esthetiek en ruimtegebruik. Gastanks kunnen ondergronds geïnstalleerd worden, waardoor ze uit het zicht zijn en geen ruimte innemen die anders voor tuinieren of recreatie gebruikt zou kunnen worden.

Tot slot kan veiligheid genoemd worden als voordeel; moderne gastanks zijn uitgerust met diverse veiligheidsmechanismen om risico’s te minimaliseren. Ze voldoen aan strenge normen wat betreft installatie en onderhoud, zodat jij als gebruiker gerust kunt zijn over jouw keuze voor deze energiebron.

Soorten gastanks voor in de tuin

Bij het overwegen van een gastank voor in de tuin zijn er verschillende types waaruit je kunt kiezen. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Hieronder volgt een uiteenzetting van de meest voorkomende opties.

Ondergrondse gastanks worden vaak gekozen om hun esthetische voordeel, aangezien ze niet zichtbaar zijn boven de grond. Dit type tank vereist wel een grotere initiële investering door de noodzaak van graafwerkzaamheden en installatie onder het aardoppervlak.

 • Voordelen:
  • Esthetisch aantrekkelijk omdat ze onzichtbaar zijn
  • Minder vatbaar voor temperatuurschommelingen

Bovengrondse tanks daarentegen zijn gemakkelijker te installeren en te onderhouden, maar ze nemen wel zichtbare ruimte in beslag. Ze komen in diverse maten, variërend van kleine cilindertanks tot grote bullet tanks die significant meer gas kunnen opslaan.

 • Voordelen:
  • Gemakkelijke toegang voor onderhoud
  • Lagere initiële kosten vergeleken met ondergrondse tanks

Voor wat betreft capaciteit, kan deze sterk variëren afhankelijk van je behoeften. Kleine tanks kunnen al voldoende zijn voor huishoudelijk gebruik terwijl grote commerciële opties beschikbaar zijn voor bedrijven of situaties waar een hoger verbruik wordt verwacht.

Hier is een eenvoudige tabel met geschatte capaciteiten:

Capaciteit (liters) Geschikt Voor
Tot 1.000 Kleine tuinen/huishouden
1.000 – 2.500 Middelgrote vraag
Meer dan 2.500 Bedrijven/groot verbruik

Tenslotte is het ook belangrijk rekening te houden met duurzaamheid en materiaalkeuze bij het selecteren van een gastank. Roestvrij staal of speciale coatings bieden extra bescherming tegen corrosie, wat vooral bij bovengrondse tanks cruciaal kan zijn gezien hun blootstelling aan weersinvloeden.

Met al deze keuzes zou ik adviseren goed na te denken over jouw specifieke situatie – hoeveel ruimte heb je, wat is je budget en hoe belangrijk vind je het uiterlijk? Door hierover na te denken kun je de juiste beslissing nemen als het gaat om de beste soort gastank voor jouw tuin.

Kosten van het installeren van een gastank

Bij het overwegen van een gastank in de tuin kijken veel mensen vooral naar de initiële kosten. Die zijn nogal uiteenlopend en hangen af van diverse factoren. Denk hierbij aan de grootte van de tank, bovengronds of ondergronds, huur of koop en natuurlijk de installatiekosten zelf.

 • Grootte van de tank: Een kleine tank is doorgaans goedkoper dan een grote. De capaciteit wordt vaak uitgedrukt in liters en je keuze hangt af van je verbruik.

Een gemiddelde prijs voor een bovengrondse gastank ligt rond €1.500 tot €3.000, terwijl voor ondergrondse tanks dit kan oplopen tot wel €5.000. Dit zijn schattingen die kunnen variëren naargelang leverancier en locatie.

Type Gastank Gemiddelde Kosten (€)
Bovengronds 1.500 – 3.000
Ondergronds Tot 5.000

De installatie vereist specifieke expertise omdat er veiligheidsnormen gelden waar men zich strikt aan moet houden. Installateurs rekenen daarom ook vaak een bedrag dat inclusief graafwerken, plaatsing en aansluiting kan liggen tussen €500 en €1.000.

 • Huur of Koop: Bij het huren betaal je jaarlijks huurkosten maar bespaar je op onderhoudskosten die meestal door het verhuurbedrijf gedragen worden.

Voor wie kiest om te kopen is er meer vrijheid in leverancierskeuze wat soms kan leiden tot lagere vullingsprijzen per liter gas.

Het loont dus om offertes te vergelijken niet alleen qua aankoopprijs maar ook met betrekking tot service- en onderhoudscontracten.

Zoals bij veel investeringen komen er bij de installatie van een gastank bijkomende kosten kijken zoals vergunningaanvraag indien nodig, inspectie na installatie en eventuele landschapsaanpassingen om de tank te camoufleren als deze bovengronds geplaatst wordt.

Mijn advies is altijd om grondig research te doen naar lokale regels omtrent het plaatsen van een gastank want deze kunnen significant verschillen per gemeente of regio wat weer invloed heeft op de kostenstructuur.

Prijzen van verschillende gastank leveranciers

Bij het overwegen van een gastank in de tuin, is het belangrijk te weten dat prijzen flink kunnen variëren afhankelijk van de leverancier. Ik heb ontdekt dat de kosten niet alleen bepaald worden door de grootte van de tank, maar ook door de servicevoorwaarden en installatiekosten. Hieronder vind je voorbeelden van hoe deze prijzen uiteen kunnen lopen.

 • Aanschafkosten: De koopprijs kan enorm verschillen per aanbieder. Voor een bovengrondse gastank beginnen prijzen vaak rond €1.250, terwijl ondergrondse tanks meestal starten bij ongeveer €1.750.
 • Huurprijzen: Sommige mensen kiezen ervoor om niet te kopen maar om te huren. Huurprijzen liggen gemiddeld tussen €120 en €250 per jaar.

Leveranciers bieden soms ook pakketten aan die extra diensten bevatten zoals onderhoud en verzekering, wat natuurlijk invloed heeft op de totaalprijs.

Leverancier Aanschaf Bovengronds Aanschaf Ondergronds Jaarhuur
Gasned Vanaf €1.300 Vanaf €1.800 €150 – €200
Gastankexpert Vanaf €1.250 Vanaf €1.750 Niet beschikbaar
Propaangas Vanaf €1.400 Vanaf €2.000 €120 – €250

Installatiekosten zijn een andere factor waar je rekening mee moet houden als je een gastank aanschaft of huurt; deze kunnen variëren tussen de circa 500 en 1000 euro.

Ik heb zelf ervaren dat het loont om offertes op te vragen bij diverse leveranciers omdat er soms significante verschillen zijn in zowel product- als serviceaanbod.

Vergeet niet dat veiligheidsvoorschriften vereisen dat gastanks periodiek geïnspecteerd moeten worden, wat ook bijkomende kosten met zich meebrengt die per leverancier kunnen variëren.

Daarnaast spelen factoren zoals bereikbaarheid van je tuin voor installatiewerkzaamheden en eventuele gemeentelijke vergunningen die nodig zijn voor plaatsing een rol in het uiteindelijke kostenplaatje.

Het is duidelijk dat er veel komt kijken bij het kiezen van de juiste gasleverancier voor jouw situatie – grondige research is dus essentieel!

Onderhoud en servicekosten van een gastank

Het regelmatig onderhouden van een gastank is essentieel voor zowel veiligheid als efficiëntie. Dit houdt in dat ik niet alleen kijk naar de staat van de tank zelf, maar ook naar het leidingwerk en de bijbehorende apparatuur. Hierbij speelt preventief onderhoud een grote rol om mogelijke problemen te voorkomen.

 • Inspecties: Jaarlijks moet er een visuele inspectie plaatsvinden. Elke tien jaar is er een uitgebreidere keuring nodig waarbij soms de tank uitgegraven dient te worden.
 • Keuringskosten: De kosten hiervoor kunnen variëren naargelang de grootte en toegankelijkheid van de tank.

Wanneer het aankomt op servicekosten, zijn deze afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 • Het soort contract met de leverancier.
 • De afgesproken frequentie van onderhoud.
 • Eventuele extra diensten zoals 24/7 bereikbaarheid bij storingen.

Servicecontracten zijn vaak maatwerk, omdat elke situatie anders is. Ik raad dan ook aan om goed te vergelijken tussen verschillende aanbieders. Een gemiddeld servicecontract kan ergens tussen de €50 en €150 per jaar kosten afhankelijk van wat er allemaal inbegrepen is.

Vervanging van onderdelen kan duur uitvallen wanneer iets onverwachts gebeurt. Denk hierbij aan:

 • Sensoren
 • Leidingen
 • Drukregelaars

Deze kosten komen bovenop het reguliere onderhoudscontract indien ze niet gedekt zijn door garantie of servicevoorwaarden.

Tot slot moet ik rekening houden met eventuele milieueisen en wijzigingen in wetgeving die impact kunnen hebben op mijn gastank. Naleving hiervan kan soms betekenen dat ik investeringen moet doen om mijn systeem up-to-date te houden.

Onderdeel Kostenindicatie
Jaarlijkse inspectie €30 – €100
Tienjaarlijkse keuring €200 – €500
Servicecontract per jaar €50 – €150

Door vooraf goed te informeren wat alle verwachte kosten zijn, kom ik niet voor verrassingen te staan en zorg ik ervoor dat mijn gastank veilig blijft functioneren gedurende vele jaren.

Besparingen door het gebruik van een gastank

Het installeren van een gastank in de tuin kan op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren. De initiële investering lijkt misschien hoog, maar wie kijkt naar de lange termijn ziet al snel de voordelen. Een duidelijk voorbeeld is de prijsstabiliteit die je krijgt met een eigen tank. Je koopt gas in wanneer de prijzen laag zijn en vermijdt zo pieken in energiekosten.

 • Prijsvoordeel bij groot inkopen: Door gas in grotere hoeveelheden te kopen, profiteer je vaak van kwantumkorting.
 • Onafhankelijkheid van netwerkproblemen: Geen last van stijgende tarieven door schaarste op het netwerk.
 • Energie-efficiëntie: Moderne gastanks zijn zeer efficiënt en zorgen voor minder energieverlies.

Een ander significant aspect is dat huishoudens met een gastank niet afhankelijk zijn van externe leveranciers voor hun dagelijkse behoefte aan verwarming en koken. Dit betekent dat ze niet onderhevig zijn aan eventuele onderbrekingen of storingen in het netwerk.

Met een goed beheerde gastank kun je ook duurzamer omgaan met energie. Je kunt bijvoorbeeld overschakelen op biogas als dit beschikbaar komt, wat weer kan leiden tot subsidies of belastingvoordelen afhankelijk van lokale regelgeving.

Tot slot merk ik dat mijn klanten vaak verbaasd zijn over hoeveel geld ze besparen nadat ze overstappen op een eigen gastank. Vooral als men zich realiseert hoeveel gas er daadwerkelijk wordt verbruikt voor zaken zoals warm water, verwarming en koken, dan blijken de kosten per jaar toch aanzienlijk lager uit te vallen dan bij gebruikmaking van elektriciteit of olie.

Hieronder vindt u een tabel die illustreert hoe de kostenbesparing zich zou kunnen ontwikkelen:

Jaar Kosten zonder Gastank (EUR) Kosten met Gastank (EUR) Besparing (EUR)
1 2000 1500 500
2 2100 1500 600
3 2200 1550 650

Deze cijfers zijn natuurlijk hypothetisch, maar geven wel een goede indicatie van wat mogelijk is qua besparingen door het gebruik van een eigen gastank.

Tips voor het kiezen van een geschikte gastank

Bij de aanschaf van een gastank voor in je tuin is het belangrijk goed te letten op een aantal factoren. Zo maak je de beste keuze en voorkom je onnodige kosten of problemen in de toekomst.

 • Capaciteit: Bepaal eerst hoeveel capaciteit je nodig hebt. Dit hangt af van het verbruik; gebruik je de tank alleen voor koken of ook voor verwarming? Een gemiddeld gezin heeft vaak genoeg aan een tank van 1000 tot 1200 liter.
 • Locatie: Kies zorgvuldig waar de tank geplaatst wordt. Er moet voldaan worden aan veiligheidsvoorschriften, zoals afstand tot open vuur en erfgrenzen. Ook moet de plek toegankelijk zijn voor levering en onderhoud.
 • Vergunningen: Controleer of er specifieke vergunningen nodig zijn. In sommige gemeenten mag je zonder vergunning plaatsen, terwijl andere strenge eisen stellen aan bijvoorbeeld de afstand tot bebouwing.
Factor Aandachtspunt
Capaciteit Afhankelijk van verbruik
Locatie Voldoen aan veiligheidsvoorschriften, bereikbaarheid
Vergunningen Verschilt per gemeente

Onderzoek toont aan dat correcte plaatsing en dimensionering cruciaal zijn om efficiënt met energie om te gaan en zo kosten te besparen op lange termijn.

Denk ook na over het type tank: wil je een bovengrondse of ondergrondse gastank? Bovengronds is meestal goedkoper in installatie, maar neemt wel zichtbare ruimte in beslag. Ondergronds valt niet op, maar vraagt meer werk bij installatie wat kan leiden tot hogere initiële kosten.

Tot slot is ‘t slim om reviews te lezen en offertes te vergelijken van verschillende leveranciers. Let daarbij niet alleen op prijs, maar ook op servicevoorwaarden zoals garantieperiodes, onderhoudsplannen en reactietijd bij storingen.

Door deze tips toe te passen vind ik straks zeker een gastank die past bij mijn behoeften én budget!

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een gastank

Veiligheid staat voorop als je besluit een gastank in je tuin te installeren. Eerst en vooral is het belangrijk dat de installatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde professional. Dit zorgt ervoor dat alles volgens de juiste normen gebeurt en verkleint het risico op ongelukken aanzienlijk.

 • Zorg dat er altijd toegang is tot de afsluiter van de tank.
 • Plaats geen brandbare materialen in de buurt van de gastank.
 • Installeer rookmelders en koolmonoxidemelders in huis.

Een regelmatige controle door een expert kan niet worden overgeslagen. Het is raadzaam om minimaal één keer per jaar jouw gastank te laten inspecteren. Hierbij wordt gekeken naar mogelijke lekkages, roestvorming of andere slijtage die problemen kunnen veroorzaken.

Het bewustzijn rondom wat te doen tijdens een noodsituatie moet helder zijn. Iedereen in huis moet weten waar de hoofdkraan zich bevindt en hoe deze snel afgesloten kan worden. Ook is het handig om:

 • Een noodplan klaar te hebben liggen.
 • Regelmatig oefeningen met huisgenoten uit te voeren.
 • Noodnummers duidelijk zichtbaar bij de telefoon of op een centrale plek in huis te hangen.

In sommige gevallen kan statische elektriciteit of blikseminslag voor problematische situaties zorgen bij gastanks. Daarom is het essentieel dat er goede aarding aanwezig is; dit dient ook gecontroleerd te worden door professionals.

Tenslotte speelt onderhoud een cruciale rol bij veilig gebruik van jouw gastank. Verwaarloosd onderhoud kan leiden tot ernstige incidenten. Check regelmatig of er sprake is van corrosie, beschadigingen aan leidingen of ophoping van sneeuw of ijs rondom ventielen en afsluiters tijdens winterperiodes.

Door deze richtlijnen nauwgezet op te volgen, minimaliseer je risico’s en geniet je veilig van de voordelen die een eigen gastank biedt!

Vergelijking tussen gastank en andere energiebronnen

Een gastank in de tuin kan een interessante optie zijn als je op zoek bent naar alternatieve energiebronnen. Laten we eens kijken hoe deze zich verhoudt tot andere mogelijkheden zoals elektriciteit, stookolie en hernieuwbare energie.

Elektriciteit is vaak de standaardkeuze voor veel huishoudens. Maar wist je dat de prijzen van elektriciteit behoorlijk kunnen fluctueren? Afhankelijk van jouw regio en het marktaanbod kan een gastank soms voordeliger uitpakken. Bovendien kun je met een eigen gastank onafhankelijk worden van het netwerk, wat bij stroomuitval zeker een pluspunt is.

 • Voordelen van een gastank:
  • Potentiële kostenbesparing op lange termijn
  • Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnetwerk
  • Stabielere prijs vergeleken met elektrische energie

Stookolie is nog zo’n concurrent van de gastank. Hoewel beide fossiele brandstoffen zijn, kent stookolie vaak een hogere prijs per liter en is dus duurder in gebruik. Daarnaast heeft stookolie bij lekkage grotere milieurisico’s dan gas.

Hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of windenergie winnen aan populariteit door hun lage impact op het milieu. Toch vereisen ze een aanzienlijke initiële investering en zijn ze afhankelijk van externe factoren zoals weercondities, wat niet altijd ideaal is.

 • Overwegingen bij hernieuwbare energie:
  • Hogere startkosten
  • Afhankelijkheid van het weer
  • Lange termijn besparingen & milieuvriendelijk
Energiebron Initiële Kosten Doorlopende Kosten Milieu-impact
Gastank Gemiddeld Variabel Matig
Elektriciteit Laag (zonder zonne) Variabel Wisselt
Stookolie Gemiddeld Hoog Aanzienlijk
Hernieuwbare Energie Hoog Laag (na installatie) Laag

Als ik al deze factoren meeweeg, zie ik dat elke keuze zijn eigen voor- en nadelen heeft. Een persoonlijke afweging maken blijft essentieel om te bepalen welke bron het beste past bij jouw situatie en behoeften. Het gaat immers niet alleen om kosten maar ook om comfort, betrouwbaarheid en impact op onze planeet.

Conclusie

Na een diepgaande analyse van de kosten voor het plaatsen van een gastank in de tuin, heb ik vastgesteld dat er verschillende factoren zijn die deze prijs beïnvloeden. Ik zal ze hieronder op een rijtje zetten:

 • De aanschafprijs van de gastank zelf is variabel en hangt af van de grootte en het type tank dat je kiest.
 • Installatiekosten kunnen ook flink uiteenlopen gebaseerd op toegankelijkheid van je tuin en de complexiteit van het werk.
 • Jaarlijkse onderhoudskosten moet je niet vergeten mee te rekenen.

Om je een beter beeld te geven, vind je hieronder een overzichtelijke tabel met gemiddelde kostenposten:

Kostenpost Gemiddelde Prijs (excl. BTW)
Aanschaf gastank € 1.200 – € 2.500
Installatie € 500 – € 1.000
Onderhoud per jaar € 100 – € 200

Het is duidelijk dat dit slechts richtprijzen zijn; persoonlijke situaties kunnen leiden tot hogere of lagere kosten.

Ik raad aan om altijd meerdere offertes aan te vragen bij erkende leveranciers om zo een goed mogelijk beeld te krijgen van wat het jouw specifiek gaat kosten.

Ook is het belangrijk om na te denken over lange termijn besparingen die je kunt realiseren door bijvoorbeeld subsidies of door te kiezen voor duurzamere opties.

Hopelijk heb ik met deze informatie meer duidelijkheid kunnen bieden over wat financieel gezien komt kijken bij de installatie van een gastank in de tuin. Vergeet niet dat elke situatie uniek is en persoonlijk advies vaak onmisbaar is bij dit soort investeringen.