Tips

Wat Kost een Nieuwe Tuin: Inzicht in de Prijzen

Als je overweegt je tuin opnieuw aan te leggen, is één van de eerste vragen die in je opkomt waarschijnlijk: “Wat kost een nieuwe tuin?” Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig als het lijkt, want er zijn diverse factoren die de prijs beïnvloeden. Denk hierbij aan de grootte van je tuin, de materialen die je kiest en het ontwerp.

De kosten kunnen variëren van enkele honderden euros voor een kleine doe-het-zelf tuin tot wel tienduizenden euros voor een uitgebreid aangelegd paradijs door professionele hoveniers. Belangrijk om te onthouden is dat goedkopere opties op de lange termijn duurder kunnen uitpakken als ze meer onderhoud vereisen of sneller vervangen moeten worden.

In mijn ervaring hangen de uiteindelijke kosten ook sterk af van persoonlijke keuzes zoals speciale beplanting, luxe terrastegels of unieke waterpartijen. Daarom is het essentieel om een helder plan te hebben voordat je begint en offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders zodat je een realistisch budget kunt vaststellen voor jouw droomtuin.

Wat kost een nieuwe tuin?

Het aanleggen van een nieuwe tuin is een prachtige manier om je leefomgeving te verrijken. Maar voordat je de schop in de grond steekt, vraag je je waarschijnlijk af “wat gaat dat kosten?” Het antwoord hangt af van verschillende factoren zoals grootte, ontwerp en materiaalkeuze.

 • Grootte van de tuin: Logischerwijs speelt de oppervlakte een belangrijke rol bij het bepalen van de kosten. Een grotere tuin vereist meer materialen en arbeid.
 • Ontwerpcomplexiteit: Wil je strakke lijnen of juist een natuurlijke uitstraling? Hoe ingewikkelder het ontwerp, hoe hoger de prijs.
 • Materiaalkeuze: Van goedkoop kiezel tot luxe natuursteen, elke keuze heeft zijn prijskaartje.

Hieronder vind je een tabel met richtprijzen voor verschillende elementen die in een tuinaanleg kunnen voorkomen:

Element Gemiddelde prijs (per m² of stuk)
Gazon aanleggen €5 – €10
Beplanting €10 – €30
Bestrating €15 – €60
Tuinafscheiding €50 – €150
Vijver Vanaf €500

Bedenk dat bovenstaande prijzen indicaties zijn; de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van jouw specifieke wensen en marktprijzen. Het loont altijd om offertes bij verschillende hoveniers aan te vragen.

Met slimme keuzes kun je besparen zonder in te boeten op kwaliteit:

 • Kies voor lokale plantensoorten die minder onderhoud nodig hebben.
 • Overweeg tweedehands materialen voor bijvoorbeeld paden of terrassen.
 • Denk na over zelf doen wat binnen je mogelijkheden ligt, zoals kleine plantwerkzaamheden.

Houd er rekening mee dat sommige investeringen zoals goede grondbewerking zich terugbetalen in minder onderhoudskosten op lange termijn. Een goed aangelegde tuin kan ook de waarde van je woning verhogen – iets wat zeker interessant kan zijn als toekomstig verkoopargument.

Ontwerp van de tuin

Het ontwerpen van een nieuwe tuin is vaak het startpunt voor de realisatie van je droomtuin. Dit proces kan variëren in complexiteit en kosten, afhankelijk van je wensen en de grootte van de tuin. Een goed doordacht ontwerp zorgt ervoor dat alle elementen in harmonie zijn met elkaar.

 • Inventariseren: Eerst bepaal ik wat mijn wensen zijn. Wil ik een vijver, een terras of misschien wel speelruimte voor de kinderen? De antwoorden op deze vragen hebben direct invloed op het totale kostenplaatje.
 • Ontwerp maken: Vervolgens ga ik schetsen of laat ik een professionele tuinarchitect een ontwerp maken. Het inhuren van zo’n expert kost gemiddeld tussen €500 en €1500, afhankelijk van de omvang en complexiteit.

Een simpele schets kan ik zelf maken, maar voor een gedetailleerd plan is het inschakelen van een professional aan te raden. Zij houden rekening met aspecten zoals bodemgesteldheid, lichtval en onderhoudsgemak.

Dienst Gemiddelde prijs
Tuinschets door doe-het-zelver Kosteloos tot laag
Basisontwerp door professional Vanaf €250
Uitgebreid ontwerp €500 – €1500

De investering in een goed ontwerp betaalt zich terug in het voorkomen van fouten tijdens de aanleg. Bovendien kan zo’n plan helpen bij toekomstig onderhoud omdat alles weloverwogen geplaatst is.

Tot slot hou ik er rekening mee dat trends komen en gaan. Een tijdloos design zorgt ervoor dat mijn tuin niet snel verouderd raakt. Duurzame materialen kiezen draagt ook bij aan minder toekomstige kosten én is beter voor het milieu!

Door deze stappen te volgen creëer ik niet alleen een prachtige buitenruimte maar ook eentje die waarde toevoegt aan mijn woning én leven!

Grondwerken en afbraak

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin zijn grondwerken en afbraak vaak de eerste stappen. Het klaarmaken van het terrein is essentieel; of het nu gaat om het verwijderen van oude struiken, bomen of zelfs een compleet terras. Deze werkzaamheden kunnen aanzienlijk variëren in kosten afhankelijk van de omvang.

 • Uitgraven: Het uitgraven van de tuin voor bijvoorbeeld een vijver, zwembad of fundering voor een terras.
 • Egaliseren: Na het uitgraven moet de grond vaak geëgaliseerd worden om een vlakke ondergrond te creëren.
 • Afbraakwerk: Oude constructies zoals schuttingen, pergola’s of tuinhuisjes moeten soms worden afgebroken.

Het is belangrijk dat deze werken zorgvuldig gebeuren omdat ze de basis leggen voor alle verdere aanleg in je tuin. Fouten tijdens deze fase kunnen later tot problemen leiden, zoals verzakkingen of wateroverlast.

De kosten voor dit soort werkzaamheden hangen sterk af van:

Werkzaamheid Richtprijs per uur Opmerking
Uitgraven €50 – €70 Exclusief afvoeren grond
Afbraak bestaande structuren €30 – €50 Afhankelijk van complexiteit
Egaliseren €40 – €60 Afhankelijk van oppervlakte

Let op: bovenstaande prijzen zijn indicatief en kunnen verschillen per regio en aannemer. We raden altijd aan meerdere offertes op te vragen.

Voorbeeldproject: Stel je hebt een oude schuur die plaats moet maken voor een nieuw gazon. Dan komen daarbij kijken: sloopkosten, kosten voor het verwijderen van puin en eventueel ook kosten voor bodemsanering als er sprake is geweest van vervuiling.

Mijn tip: onderschat nooit het nut en de impact van professionele grondwerken. Een goed begin is immers het halve werk – kies dus altijd voor ervaren professionals die jouw visie technisch perfect kunnen realiseren!

Materialen en beplanting

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin spelen materialen en beplanting een cruciale rol. Ze bepalen niet alleen de uitstraling maar ook de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van je tuin. De keuze voor natuursteen, hout, beton of bijvoorbeeld keramische tegels heeft een grote impact op zowel de kosten als het eindresultaat.

 • Natuursteen biedt een authentieke look maar kan prijzig zijn.
 • Hout geeft warmte maar vereist regelmatig onderhoud.
 • Betonnen elementen zijn vaak goedkoper en zeer divers in gebruik.
 • Keramische tegels vergen weinig onderhoud en zijn verkrijgbaar in veel designs.

De prijs varieert sterk afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Hieronder vind je een overzicht met geschatte prijsranges per vierkante meter:

Materiaal Prijs (per m²)
Natuursteen €30 – €150
Hout €50 – €100
Beton €20 – €70
Keramiek €25 – €90

Qua beplanting is er ook enorm veel keuze. Vaste planten, bomen, struiken of zelfs een gazon; elke plantsoort draagt bij aan de sfeer en biodiversiteit in je tuin maar brengt eigen kosten met zich mee.

 • Vaste planten veranderen met de seizoenen en geven langdurig plezier.
 • Bomen kunnen voor schaduw zorgen maar hebben soms jaren nodig om te groeien.
 • Struiken kunnen snel privacy bieden als ze volgroeid zijn.
 • Een gazon vraagt wekelijks onderhoud tijdens het groeiseizoen.

De kosten voor beplanting hangen af van soort, grootte en hoeveelheid. Bijvoorbeeld, jonge boompjes kun je al vinden voor rond de 20 euro terwijl volwassen exemplaren honderden euro’s kunnen kosten.

Tenslotte mag ik niet vergeten dat arbeidskosten ook meespelen bij materialen en beplanting. Het zelf doen kan besparen op deze kosten maar vraagt wel om tijd, kennis en gereedschap. Als ik besluit dit werk uit te besteden dan moet ik rekening houden met ongeveer €35 tot €50 per uur voor een professionele hovenier.

Kortom mijn keuzes qua materialen en plantensoort hebben direct invloed op wat mijn nieuwe tuin uiteindelijk gaat kosten én hoe deze eruit komt te zien!

Aanleg van de tuin

Het realiseren van een nieuwe tuin is altijd spannend. Voordat je begint, is het belangrijk om te weten dat de kosten sterk kunnen variëren. Deze hangen af van factoren zoals het design, de grootte van je tuin en de materialen die je kiest. Hieronder bespreek ik wat aspecten die invloed hebben op de aanleg van een nieuwe tuin.

Ontwerpkosten zijn vaak de eerste stap in het proces. Een professioneel ontwerp kan uiteenlopen van enkele honderden tot wel duizenden euro’s. Toch kan dit een waardevolle investering zijn omdat een goed doordacht design op lange termijn kosten kan besparen door efficiënt met ruimte en materialen om te gaan.

De keuze voor beplanting, bestrating en andere materialen heeft ook een grote invloed op de prijs:

 • Beplanting: Kies je voor volwassen planten of begin je met zaailingen? Volgroeide planten geven direct resultaat maar zijn doorgaans duurder.
 • Bestrating: Natuursteen is prachtig maar kost meer dan bijvoorbeeld betontegels.

Daarnaast spelen arbeidskosten een rol. De complexiteit van het ontwerp en de toegankelijkheid van je tuin kunnen deze kosten verhogen.

Kostenpost Prijsindicatie
Ontwerpkosten € 500 – € 3000
Beplanting € 10 – € 100 per m²
Bestrating (materiaal) € 15 – € 60 per m²
Arbeidskosten € 35 – € 65 per uur

Vergeet niet dat extra elementen zoals verlichting, beregeningssystemen of speciale constructies zoals pergola’s of vijvers extra budget vergen. Het is daarom slim om vooraf duidelijk te krijgen wat jouw wensen precies zijn.

Tot slot moet er rekening gehouden worden met onvoorziene uitgaven; houd hiervoor zo’n 10% à 15% van je totale budget achter de hand. Met al deze informatie ben ik beter in staat in te schatten wat mijn droomtuin gaat kosten – en jij hopelijk ook!

Onderhoudskosten van de tuin

Een goed onderhouden tuin is een lust voor het oog maar dit komt niet zonder kosten. Afhankelijk van de grootte, stijl en plantkeuze kunnen deze kosten variëren. Regelmatig onderhoud is cruciaal om je tuin gezond en aantrekkelijk te houden. Hieronder valt bijvoorbeeld:

 • Het maaien van het gras
 • Het snoeien van bomen en struiken
 • Onkruid wieden
 • Bemesten en andere bodemverbeteringen

Huren mensen een professionele tuinman in dan liggen de prijzen gemiddeld tussen €30 en €50 per uur. Voor grotere klussen of speciale diensten kan dit uiteraard oplopen.

Dienst Gemiddelde Kosten per Uur
Tuinman €30 – €50
Boomverzorging Vanaf €50
Ontwerp Tussen €200 en €700

Naast regulier onderhoud zijn er jaarlijkse taken die ook meegenomen moeten worden in de berekening zoals het winterklaar maken of juist de voorbereiding op het voorjaar.

Mensen met groene vingers kiezen er vaak voor om zelf aan de slag te gaan wat kan besparen op arbeidskosten. Echter, gereedschap en materialen zoals meststoffen of nieuwe plantjes brengen ook kosten met zich mee. Een goede planning en budgettering zijn daarom essentieel.

Het gebruik van duurzame materialen en meerjarige planten kan op lange termijn leiden tot lagere onderhoudskosten omdat deze minder vervangen hoeven te worden. Ook slimme keuzes in beplanting die weinig zorg nodig hebben, zoals vetplantjes of grassoorten, helpen om toekomstige uitgaven te verminderen.

Ik adviseer altijd om een buffer aan te leggen voor onvoorziene uitgaven want een stormschade of plotselinge ziekte binnen je flora kan resulteren in onverwachte kostenposten. Door hierop voorbereid te zijn voorkom je stressvolle situaties en kun je snel handelen wanneer nodig.

Kortom, hoewel de initiële aanleg van een tuin al een flinke investering kan zijn, moet men niet vergeten dat er doorlopende kosten verbonden zijn aan het behouden van zo’n prachtige buitenruimte. Met slimme keuzes en regelmatig onderhoud blijft je gedroomde tuinoase echter jarenlang schitterend zonder financiële verrassingen.

Besparingsmogelijkheden

Een nieuwe tuin aanleggen kan aardig in de papieren lopen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om op deze kosten te besparen zonder dat dit ten koste gaat van je droomtuin. Hieronder geef ik een aantal tips die je portemonnee zullen sparen.

Zelf aanpakken staat bovenaan de lijst. Waar mogelijk kun je zelf de handen uit de mouwen steken. Denk hierbij aan het voorbereiden van de grond, het verwijderen van oude beplanting of het leggen van bestrating indien je handig bent. Dit scheelt al gauw in arbeidskosten, die kunnen oplopen tot wel 50% van de totale tuinkosten.

 • Doe-het-zelven: bespaar op arbeidskosten
  • Grond voorbereiden
  • Oude planten verwijderen
  • Bestrating leggen

Een andere besparing is slim inkopen doen. Lokale kwekerijen hebben vaak betere prijzen dan grote tuincentra en soms kun je goede deals vinden bij online marktplaatsen of tijdens speciale uitverkoopdagen zoals Black Friday.

 • Slim inkopen:
  • Lokale kwekerij bezoeken
  • Online aanbiedingen checken
  • Uitverkoopdagen afwachten

Het hergebruiken van materialen is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Kijk eens rond wat er al in je tuin ligt of vraag familie en vrienden naar overbodige materialen zoals stenen, tegels of hout.

 • Materialen hergebruiken:
  • Bestaande materialen herindelen
  • Overbodige spullen familie/vrienden gebruiken

Denk ook aan toekomstige onderhoudskosten door nu te investeren in duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen en plantensoorten die weinig verzorging nodig hebben en lang meegaan.

Kies bovendien voor een seizoensgebonden ontwerp waarbij plantensoort plaatsvindt op moment dat plantjes goedkoop zijn; koop bijvoorbeeld bollen in november of vaste plantjes laat in het seizoen, wanneer ze vaak afgeprijsd zijn.

 • Seizoensgebonden ontwerp:
  • Plantensoort juiste moment aankopen
  • Duurzame materialkeuze voor minder toekomstig onderhoud

Conclusie

Het aanleggen van een nieuwe tuin brengt kosten met zich mee die sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Door de informatie in dit artikel hoop ik dat je een beter beeld hebt gekregen van wat je kunt verwachten als je besluit je tuin opnieuw in te richten.

Enkele belangrijke punten om te onthouden zijn:

 • De grootte van je tuin en de complexiteit van het ontwerp spelen een grote rol in de totale kosten.
 • Materialen kunnen flink uiteenlopen qua prijs, dus kies verstandig om binnen budget te blijven.
 • Arbeidskosten verschillen per hovenier, dus het is raadzaam offertes te vergelijken.

Hieronder vind je een overzichtstabel met gemiddelde prijzen voor standaard tuinelementen:

Tuinelement Gemiddelde Prijs
Beplanting € 10 – € 30 p/m²
Bestrating € 50 – € 150 p/m²
Graszoden € 5 – € 10 p/m²
Schutting € 50 – € 150 p/m
Tuinhuisje of berging Vanaf € 500

Let wel, deze bedragen zijn indicatief en kunnen verschillen op basis van jouw specifieke wensen en regio.

Mijn advies is ook om duurzaamheid niet uit het oog te verliezen. Een goed doordachte investering kan op lange termijn voordeliger uitpakken door bijvoorbeeld minder onderhoud en hogere weerbestendigheid.

Tot slot wil ik benadrukken dat een weloverwogen plan essentieel is voor succes. Denk goed na over wat je echt wilt en nodig hebt in jouw nieuwe tuin. Hou daarbij rekening met toekomstige onderhoudskosten zodat je niet alleen vandaag maar ook morgen blij bent met het resultaat.

Ik hoop dat dit artikel waardevolle inzichten heeft geboden waarmee jij de beste keuzes kunt maken voor jouw droomtuin!