Tips

Wat Kost Een Tuin Aanleggen: Prijsindicatie 2023

Een tuin aanleggen door Eigen Huis en Tuin lijkt misschien een eenvoudige klus, maar de kosten kunnen flink variëren. Het budget is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van je tuin, het gekozen ontwerp en de materialen die je wilt gebruiken. Gemiddeld genomen kan je uitgaan van een bedrag tussen de €50 en €200 per vierkante meter voor een complete tuinaanleg, inclusief beplanting, bestrating en bijvoorbeeld een gazon.

Voordat ik in detail treed over wat er allemaal komt kijken bij het aanleggen van een tuin, is het belangrijk om te weten dat de prijs ook wordt beïnvloed door arbeidskosten. Het inschakelen van professionele hoveniers via Eigen Huis en Tuin garandeert kwaliteit, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Zij rekenen vaak een uurtarief of totaalprijs, gebaseerd op jouw specifieke wensen.

Dit gezegd hebbende kunnen doe-het-zelvers mogelijk besparen door zelf handen uit de mouwen te steken waar mogelijk. Denk hierbij aan voorbereidende werkzaamheden zoals het opruimen van oud groenafval of zelfs het leggen van graszoden. Toch mag ‘t duidelijk zijn dat voor complexere taken zoals elektriciteit aanleggen of waterpartijen installeren vakmanschap vereist is. Daarom raad ik altijd aan om voor zulke werkzaamheden professionals in te schakelen om toekomstige problemen te voorkomen.

De voordelen van zelf een tuin aanleggen

Zelf je eigen tuin aanleggen heeft meerdere voordelen. Een duidelijk voordeel is de kostenbesparing. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, bespaar je op arbeidskosten die een professionele hovenier zou rekenen. De besparingen kunnen aanzienlijk zijn en bieden ruimte in het budget voor bijvoorbeeld betere materialen of extra planten.

 • Kostenbesparing op arbeid
 • Meer budget voor materialen en planten

Een ander voordeel is dat het helemaal jouw project is. Je hebt volledige controle over het ontwerp, de gebruikte materialen en hoe alles uiteindelijk wordt ingericht. Dit betekent ook dat je gaandeweg aanpassingen kunt maken als je nieuwe ideeën krijgt of als iets niet helemaal werkt zoals gepland.

 • Volledige controle over ontwerp
 • Flexibiliteit tijdens het proces

Het fysieke werk kan ook heel bevredigend zijn. Het geeft een gevoel van trots om met eigen hand iets moois te creëren waar je dagelijks van geniet. Bovendien is tuinieren goed voor zowel fysieke als mentale gezondheid; het werkt stressverlagend en verbetert de conditie.

 • Fysiek en mentaal bevredigend
 • Gezondheidsvoordelen door buitenwerk

Ook helpt zelf aanpakken om vaardigheden te ontwikkelen die misschien nieuw voor je zijn. Denk hierbij aan kennis over plantensoorten, grondbewerkingstechnieken, maar ook bouwkundige aspecten zoals bestrating leggen of een vijver installeren.

 • Ontwikkeling van nieuwe vaardigheden
 • Kennistoename over tuinieren en bouwen

Tot slot biedt zelf een tuin aanleggen ruimte voor persoonlijke groei en creatieve expressie. Je leert problemen oplossen, geduld hebben en genieten van het creatieve proces, terwijl jouw visie langzaam tot leven komt in jouw achtertuin.

 • Persoonlijke groei door problem solving
 • Creatieve expressie in eigen leefomgeving

De kosten van een tuin aanleggen door Eigen Huis en Tuin

Een eigen tuin aanleggen is een droom voor velen en het programma Eigen Huis en Tuin heeft vaak laten zien hoe dit werkelijkheid kan worden. Toch hangt er meestal een prijskaartje aan deze droom. Het is belangrijk om te weten dat de kosten enorm kunnen variëren, afhankelijk van je wensen en de complexiteit van je tuinontwerp.

 • Ontwerp en voorbereiding: Voordat er ook maar één plant in de grond gaat, moet er eerst een ontwerp komen. Dit kan uiteenlopen van een paar honderd tot wel duizend euro.
 • Materialen: Denk hierbij aan bestrating, beplanting, graszoden of kunstgras, verlichting, en waterpartijen. De prijzen hiervan kunnen sterk verschillen; zo kost natuursteen meer dan betontegels.
 • Arbeidskosten: De grootste kostenpost zijn vaak de arbeidsuren die hoveniers rekenen voor het aanleggen van je tuin.

Het formaat van je tuin speelt natuurlijk ook mee. Een kleine stadstuin zal minder kosten met zich meebrengen dan een grote landelijke tuin. Hieronder vind je een eenvoudige tabel met gemiddelde prijsindicaties gebaseerd op het formaat:

Formaat Tuin Gemiddelde Kosten
Klein (<50 m²) € 3.000 – € 9.000
Middel (50-100 m²) € 5.000 – € 15.000
Groot (>100 m²) Vanaf € 10.000

Bedenk daarnaast dat speciale features zoals geautomatiseerde bewateringssystemen of luxe buitenkeukens de prijs snel omhoog kunnen stuwen.

Uitgaande van bovenstaande informatie blijft het lastig om exacte bedragen te noemen omdat iedere tuinaanleg uniek is qua design en materiaalgebruik – net als bij woningrenovatie kunnen onverwachte kosten altijd optreden tijdens het proces.

Wat ik zeker adviseer is offertes opvragen bij meerdere hoveniersbedrijven zodra jouw wensenlijst compleet is. Zo krijg je niet alleen inzicht in mogelijke kosten maar ook inspiratie door verschillende visies op jouw toekomstige groene oase!

Het budgetplan voor een tuin aanleggen

Bij het plannen van een nieuwe tuin is het essentieel om een helder budget in gedachten te houden. Ik weet dat de kosten snel kunnen oplopen, dus ik begin altijd met een realistisch financieel plan. Meestal betekent dit dat ik onderzoek doe naar de verschillende prijscategorieën van planten, materialen en arbeidskosten.

 • Planten en bloemen: Afhankelijk van de soort en grootte kunnen deze variëren van enkele euro’s tot honderden euro’s per stuk.
 • Materialen: Denk hierbij aan bestrating, schuttingen of vijvers. Materialen lopen uiteen in prijs, voornamelijk gebaseerd op kwaliteit en duurzaamheid.
 • Arbeidskosten: Deze zijn afhankelijk van hoe complex de werkzaamheden zijn. Een eenvoudige tuin zal minder kosten dan een met ingewikkelde ontwerpelementen.
Onderdeel Geschatte Kosten
Planten/bloemen € 10 – € 500+ per stuk
Materialen € 5 – € 100+ per m²
Arbeid € 30 – € 60+ per uur

Het is slim om offertes aan te vragen bij meerdere hoveniers zodat je niet alleen prijzen kunt vergelijken maar ook ideeën kunt krijgen over wat er mogelijk is binnen jouw budget.

Om verrassingen te voorkomen reserveer ik altijd een extra postje in mijn budget voor onvoorziene uitgaven; ervaring leert dat er altijd wel iets opduikt dat meer kost dan verwacht. Dit kan variëren tussen de 10% en 20% bovenop het initiële budget.

Daarnaast houd ik rekening met seizoensgebonden aanbiedingen of uitverkoopacties bij tuincentra wat behoorlijk kan schelen in de kosten. Slim inkopen kan echt het verschil maken!

En vergeet niet: tijd is ook geld! Als je besluit zelf dingen aan te pakken kun je flink besparen op arbeidskosten, maar bereken wel of dit realistisch is qua tijd die je hebt én jouw expertise met tuinaanleg.

Met deze richtlijnen bij het hand heb ik ontdekt dat ik efficiënt kan werken binnen mijn beschikbare middelen én toch die droomtuin kan realiseren waar Eigen Huis & Tuin zo bekend om staat!

Het plannen en ontwerpen van je tuin

Een tuin aanleggen start met een goed plan. Voordat je gaat graven of planten koopt, is het belangrijk te weten wat je wilt en hoe dit binnen je budget past. Begin met het in kaart brengen van de beschikbare ruimte. Dit geeft inzicht in de mogelijkheden voor jouw droomtuin.

 • Inventarisatie: Meet je tuin op en houd rekening met zonlicht, schaduw en bestaande elementen zoals bomen of een terras.
 • Wensenlijst: Schrijf op wat je graag wilt hebben in je tuin: Denk aan een vijver, speelplek voor kinderen, moestuin of juist veel bloemen.
 • Budgettering: Stel vast hoeveel geld je kunt en wilt uitgeven. Hiermee voorkom je onaangename financiële verrassingen.

Het ontwerpen kan complex zijn als er specifieke wensen zijn. Er zijn talloze stijlen om uit te kiezen: modern, landelijk, ecologisch of misschien wel een Japanse zen-tuin.

 • Stijlkeuze: Bepaal welke stijl bij jou past door inspiratie op te doen in tuintijdschriften of online platforms zoals Pinterest.
 • Ontwerp maken: Tegenwoordig kun je gebruikmaken van verschillende gratis online tools om zelf een ontwerp te maken. Zit design niet in jouw vaardighedenpakket? Overweeg dan een professionele tuinarchitect.

Besef dat bepaalde keuzes invloed kunnen hebben op de kosten:

Element Invloed op Kosten
Type beplanting Groot
Aantal m^2 Zeer Groot
Materiaalkeuze Variabel

Denk ook aan praktische aspecten zoals onderhoudsvriendelijkheid en toekomstige veranderingen die mogelijk zijn met het groeien van planten en bomen.

Zodra alles gepland is, kan de daadwerkelijke aanleg beginnen. Maar vergeet niet: ook tijdens het proces mag er nog steeds gefinetuned worden! Een goede voorbereiding is cruciaal maar wees flexibel genoeg om wijzigingen toe te staan die beter passen bij het uiteindelijke doel – jouw perfecte tuin creëren!

Stapsgewijze handleiding voor het aanleggen van een tuin

Een tuin aanleggen kan overweldigend lijken, maar met de juiste stappen wordt het een haalbaar project. Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding die je door het proces leidt.

Allereerst is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben. Denk na over hoe je de ruimte wilt gebruiken en wat voor soort planten en materialen je nodig hebt. Schets een ontwerp op papier of gebruik software voor tuindesign. Dit helpt bij het visualiseren van je ideeën en maakt de aanschaf van materialen makkelijker.

 • Plan maken: Bepaal welke gebieden zon of schaduw krijgen en kies plantensoorten die daar goed op gedijen.
 • Budget bepalen: Stel vast hoeveel geld je kunt besteden; dit voorkomt financiële verrassingen tijdens het project.

Vervolgens ga je de grond voorbereiden. Verwijder onkruid, oude plantresten en egaliseer waar nodig. Het kan zijn dat je extra aarde of compost moet toevoegen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

 • Grond bewerken: Zorg dat de grond los en vruchtbaar is voordat er iets geplant wordt.

Daarna kun je beginnen met de hardscape elementen zoals paden, terrassen of vijvers. Deze onderdelen doe je eerst omdat ze invloed hebben op de structuur van jouw tuin.

 • Hardscaping: Leg eerst paden en plaats eventueel andere structuren zoals pergola’s of rotsformaties.

Plant vervolgens bomen, struiken en vaste planten volgens jouw ontwerpplan. Let hierbij op bloeitijd, hoogte, kleur en textuur van verschillende soortgelijke plantengroepjes voor harmonie in de tuinbeleving.

 • Beplanting: Kies plantensoort(en) die passend zijn bij jouw klimaatzone & persoonlijke smaak.

Als laatste leg je accent op details zoals buitenverlichting of decoratieve objecten die jouw tuin echt uniek maken.

Met deze stappen creëer jij een basis waarmee ‘Eigen Huis & Tuin’ trots zou zijn! En vergeet niet: geniet ook zeker van het proces!

Het onderhouden van je tuin na aanleg

Een prachtige tuin aanleggen is één ding, maar het onderhoud ervan is minstens net zo belangrijk. Hier deel ik een aantal essentiële tips om je tuin in topconditie te houden.

Bedenk allereerst dat regelmatig onderhoud cruciaal is. Zonder goede zorg kan die pas aangelegde tuin snel veranderen in een wildernis. Denk hierbij aan:

 • Snoeien: Houd struiken en bomen in toom door ze op het juiste moment te snoeien.
 • Onkruid wieden: Wees er snel bij voordat onkruid zich verspreidt.
 • Water geven: Vooral tijdens droge periodes hebben planten extra water nodig.

Het type onderhoud kan verschillen per seizoen. Zo vraagt de lente vaak om het zaaien van nieuwe planten en het bemesten van je gazon, terwijl de herfst meer draait om het opruimen van afgevallen bladeren en winterklaar maken van de tuin.

Seizoen Onderhoudstaak
Lente Zaaien en bemesten
Zomer Water geven
Herfst Bladeren opruimen
Winter Beschermen tegen vorst

Investeer ook in goed gereedschap; dat maakt het werk een stuk gemakkelijker en plezieriger. Een scherpe snoeischaar, een stevige hark en een betrouwbare grasmaaier zijn basics die niet mogen ontbreken.

Denk ten slotte ook eens aan duurzame oplossingen zoals mulchen, waarbij je gesnoeid materiaal gebruikt als beschermende laag over de bodem. Dit helpt vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderden.

Door deze tips consequent toe te passen, geniet je langer van een gezonde en levendige tuin! En vergeet niet: soms kun je best wat advies of hulp inschakelen als je zelf even niet weet hoe verder. Er zijn genoeg professionals die graag met jouw groene paradijsje meedenken!

Conclusie

Het aanleggen van een tuin is een investering die zowel tijd als geld kost. Mijn ervaring leert dat de kosten sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de tuin, het ontwerp, de gekozen materialen en beplanting, en of je kiest voor doe-het-zelf of een professionele service zoals Eigen Huis & Tuin.

Een aantal belangrijke punten op een rij:

 • De omvang van het project is bepalend voor de kosten.
 • Kwalitatief hoogwaardige materialen en planten zijn vaak duurder maar kunnen op lange termijn voordeliger zijn door minder onderhoud en vervanging.
 • Het inschakelen van professionals kan initieel meer kosten maar levert vaak wel een garantie op vakmanschap.

Laten we eens kijken naar wat cijfers gebaseerd op algemene schattingen:

Kleine tuin (tot 100 m²) Gemiddelde tuin (100 – 200 m²) Grote tuin (meer dan 200 m²)
€5.000 – €10.000 €10.000 – €20.000 Vanaf €20.000

Deze prijzen zijn natuurlijk slechts indicaties en kunnen verschillen per situatie.

Ik raad altijd aan om meerdere offertes te vergelijken alvorens te beslissen. Ook kun je overwegen om sommige werkzaamheden zelf uit te voeren om zo op arbeidskosten te besparen.

In mijn ervaring is het essentieel duidelijke afspraken te maken met hoveniers of andere professionals over wat er precies verwacht wordt binnen het budget. Een goed plan is hierbij onmisbaar.

Het aanleggen van een tuin door Eigen Huis & Tuin staat bekend om z’n kwaliteit en professionaliteit, maar dit zie je dus ook terug in de prijs. Mijn advies? Bepaal vooraf jouw budget, wensen en eisen nauwkeurig en ga daarmee naar een expert die jou kan helpen jouw droomtuin werkelijkheid te laten worden zonder financiële verrassingen achteraf.

Investeer slim in jouw buitenruimte; uiteindelijk verhoogt een goed aangelegde tuin niet alleen je woongenot, maar ook de waarde van je woning!