Tips

Wat Kost Een Tuin Aanleggen Per M2: Inzicht in Prijzen

Als je overweegt je tuin te laten aanleggen, is een van de eerste vragen die bij je opkomt waarschijnlijk: “Wat zijn de kosten per vierkante meter?” Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig als het lijkt, omdat er verschillende factoren meespelen die de prijs beïnvloeden. Denk aan het soort beplanting, materialen en ontwerpkeuzes.

De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een tuin variëren aanzienlijk. Zo kan een basisontwerp met standaard planten en materialen al verkrijgbaar zijn vanaf ongeveer €50 tot €100 per m². Echter, als we kijken naar meer gepersonaliseerde opties met speciale kenmerken zoals sierbestrating of een vijver, kunnen de prijzen oplopen tot wel €200 per m² of zelfs meer.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat elke tuin uniek is. Mijn advies zou zijn om altijd offertes te vergelijken en duidelijke afspraken te maken over wat er inbegrepen zit in de prijs. Hierdoor voorkom je verrassingen achteraf en ben je verzekerd van een prachtige tuin die binnen jouw budget past.

Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een tuin per m2?

Het aanleggen van een tuin is vaak een spannende onderneming. Je vraagt je misschien af wat de kosten per vierkante meter zullen zijn. Nou, dat hangt echt af van verschillende factoren zoals het ontwerp, de materialen en de plantkeuze. Gemiddeld kun je denken aan prijzen tussen €50 en €200 per vierkante meter.

 • Basisaanleg met gras en eenvoudige beplanting: €50 – €100 per m^2
 • Standaardtuin met diverse planten en struiken: €100 – €150 per m^2
 • Luxe tuinontwerpen met bijzondere elementen: €150 – €200+ per m^2

Deze cijfers geven slechts een indicatie; elk project heeft zijn eigen specifieke vereisten.

Tuinspecificatie Prijsklasse (per m^2)
Basisaanleg €50 – €100
Standaardtuin €100 – €150
Luxe ontwerp €150 – €200+

Extra werkzaamheden kunnen de prijs natuurlijk beïnvloeden. Denk hierbij aan grondwerk, het plaatsen van schuttingen of het bouwen van een vlonder. Deze extra’s kunnen snel optellen naarmate je meer maatwerk en kwaliteit wenst.

Het loont om offertes op te vragen bij verschillende hoveniersbedrijven zodat je een gedetailleerd inzicht krijgt in de kosten voor jouw droomtuin. Weet ook dat goed onderhoud op lange termijn kosten kan besparen door bijvoorbeeld het gebruik van duurzame materialen die minder onderhoud vergen.

Een persoonlijke anekdote kan hier verhelderend werken: toen ik mijn eigen tuin liet aanleggen, was ik verrast door de uiteenlopende offertes die ik ontving. Het was duidelijk dat communicatie over mijn wensen essentieel was om tot de beste prijs-kwaliteitverhouding te komen.

Vergeet niet dat jouw wensen centraal staan; wees dus specifiek over wat je wilt bereiken met jouw tuinaanlegproject. Een heldere visie helpt bij het efficiënt indelen van budgetten en voorkomt onvoorziene uitgaven tijdens het proces.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Bij het aanleggen van een tuin spelen verschillende factoren een rol in de uiteindelijke kosten per vierkante meter. Het is belangrijk deze goed in kaart te brengen voordat je begint. Hieronder bespreek ik enkele van de meest invloedrijke factoren.

Een cruciale factor is het type beplanting dat je kiest. Exotische of zeldzame plantensoorten zijn vaak duurder dan lokale varianten. Bovendien kan het onderhoud ervan ook meer kosten met zich meebrengen. Daarnaast zal de grootte van de planten impact hebben; volwassen bomen en struiken zijn bijvoorbeeld prijziger dan zaailingen of stekjes.

 • Soort beplanting: Exotisch vs lokaal
 • Grootte van planten: Volwassen bomen vs zaailingen

Het ontwerp van je tuin heeft ook een grote invloed op de prijs. Een complex ontwerp met diverse elementen zoals vijvers, paden, terrassen of specifieke thema’s vereist meer werk en materiaal, wat leidt tot hogere kosten.

 • Complexiteit van ontwerp: Eenvoudig vs complex

Materialen die gebruikt worden voor bijvoorbeeld sierbestrating of schutting kunnen variëren in prijsklasse. Natuursteen kost bijvoorbeeld meer dan betontegels en hardhout is duurder dan geïmpregneerd hout.

Materiaal Type Prijsindicatie
Sierbestrating Natuursteen €€€
Sierbestrating Betontegels
Schutting Hardhout €€€
Schutting Geïmpregneerd hout

Ook arbeidskosten kunnen flink variëren afhankelijk van wie je inhuurt voor de klus. Gespecialiseerde hoveniersbedrijven rekenen soms hogere tarieven dan zelfstandige tuiniers.

 • Arbeidskosten: Hoveniersbedrijf vs zelfstandige tuinier

Tot slot moet er rekening gehouden worden met onverwachte uitgaven zoals extra grondwerk bij oneffen terrein of verwijdering van bestaande bestrating of constructies.

Door al deze factoren mee te nemen krijg je een realistischer beeld van wat jouw droomtuin gaat kosten per vierkante meter!

Gemiddelde prijzen per m2 voor verschillende tuinstijlen

Als je overweegt je tuin opnieuw aan te leggen, vraag je je misschien af wat de kosten zijn. Deze kunnen nogal variëren afhankelijk van de gekozen stijl en materialen. Hieronder vind je een overzicht van gemiddelde prijzen per vierkante meter (m2) voor diverse tuinstijlen:

 • Moderne Tuinen: Strakke lijnen en onderhoudsarme planten kenmerken deze stijl. Je zult merken dat moderne tuinen vaak gebruik maken van materialen zoals beton, grind en hardhout.
 • Natuurlijke Tuinen: Voor een meer organische look met inheemse plantensoorten kan je kiezen voor een natuurlijke tuin.
 • Cottage Tuinen: Deze schilderachtige stijl is rijk aan bloemen en heeft vaak kronkelige paden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze prijzen indicatief zijn. Factoren zoals grondwerk, het ontwerp zelf, maar ook de keuze voor bijzondere planten of speciale elementen zoals waterpartijen kunnen de prijs beïnvloeden.

Tuinstijl Prijsindicatie
Moderne Tuinen €65 – €120
Natuurlijke Tuinen €50 – €100
Cottage Tuinen €60 – €110

Elke tuin is uniek en jouw specifieke wensen spelen een grote rol in het uiteindelijke kostenplaatje. Het loont daarom altijd om offertes op te vragen bij verschillende hoveniersbedrijven. Zo krijg ikzelf altijd een beter beeld van wat haalbaar is binnen mijn budget.

Naast dit alles speelt duurzaamheid tegenwoordig ook mee in de keuze voor materialen en planten. Sommigen kiezen ervoor iets meer uit te geven aan milieuvriendelijke opties die op lange termijn voordeliger kunnen zijn. Denk hierbij aan gerecyclede materialen of het toepassen van regenwateropvangsystemen in het ontwerp van uw nieuwe paradijsje buitenshuis.

Maar vergeet niet, naast al deze cijfers gaat er niets boven het plezier dat jij zult beleven aan jouw nieuw aangelegde tuin!

Bijkomende kosten bij het aanleggen van een tuin

Als je denkt aan een tuin aanleggen, is het makkelijk om te focussen op de basis zoals beplanting en bestrating. Maar vaak zijn er bijkomende kosten die over het hoofd gezien worden. Ik neem je mee door een aantal van deze onvoorziene uitgaven.

 • Ontwerp- en advieskosten: Een professioneel tuinontwerp kan flink in de papieren lopen, afhankelijk van de complexiteit van je wensen.
  • Eenvoudig ontwerp: €250 – €600
  • Uitgebreider ontwerp: €600 – €1500+
 • Voorbereidende werkzaamheden: Denk hierbij aan het verwijderen van oude beplanting of straatwerk en eventueel grondwerk.
  • Kosten variëren sterk afhankelijk van hoeveelheid en toegankelijkheid

Verlichting is vaak iets waar niet direct aan gedacht wordt maar kan een grote impact hebben op hoe je tuin ‘s avonds tot zijn recht komt. De prijzen voor buitenverlichting variëren enorm, dus houd rekening met zowel de aanschaf als installatiekosten.

Dan heb ik het nog niet gehad over elementen zoals:

 • Een beregeningsinstallatie
 • Tuinhuisjes of bergingen
 • Speciale features zoals vijvers of waterpartijen

Al deze aspecten brengen extra kosten met zich mee. En vergeet niet dat duurzame materialen of specifieke plantensoorten ook invloed kunnen hebben op het uiteindelijke prijskaartje.

Tot slot mag ook onderhoud na aanleg niet vergeten worden. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je langer plezier hebt van je nieuwe tuin, maar brengt ook periodieke kosten met zich mee. Het loont dus om vooraf al na te denken over hoe onderhoudsvriendelijk je jouw tuin wil hebben.

Door al deze punten in overweging te nemen krijg je een realistischer beeld van wat een tuinaanleg per m2 écht kost. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan!

Tips voor het besparen op de kosten van een tuinaanleg

Een mooie tuin is de droom van velen, maar de kosten kunnen snel oplopen. Gelukkig zijn er manieren om te besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Hieronder vind je enkele handige tips.

Kies voor seizoensgebonden beplanting

Plantensoorten die passen bij het huidige seizoen zijn vaak voordeliger en groeien beter. Dit komt omdat ze minder onderhoud nodig hebben en al goed aangepast zijn aan de weersomstandigheden.

 • Voorjaarsbloeiers: tulpen, narcissen, hyacinten
 • Zomerbloeiers: petunia’s, zonnebloemen, lavendel
 • Herfstplanten: chrysanten, siergrassen, asters

Door slim te kiezen voor planten die in het seizoen zijn, kun je flink besparen op zowel aanschaf als onderhoud.

Doe-het-zelf waar mogelijk

Arbeid is een grote kostenpost bij het aanleggen van een tuin. Door zelf bepaalde taken uit te voeren kun je deze kosten drukken. Denk hierbij aan:

 • Grondwerkzaamheden zoals spitten of egaliseren
 • Het planten van kleinere plantjes of struiken
 • Het leggen van graszoden

Wees wel realistisch over wat je zelf kunt; complexere klussen kun je beter overlaten aan professionals om extra kosten door fouten te voorkomen.

Vergelijk offertes van verschillende hoveniers

Neem niet direct genoegen met de eerste beste offerte maar vergelijk verschillende hoveniers met elkaar. Let hierbij niet alleen op prijs maar ook op ervaring en recensies.

Hovenier Prijs per m2 Ervaring (jaren) Klantbeoordeling
A €30 10 4.5
B €27 8 4.7
C €32 15 4.6

Dit geeft inzicht in wat marktconform is en kan helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze.

Gebruik duurzame materialen

Investeren in duurzame materialen kan initieel iets meer kosten maar levert op lange termijn besparingen op doordat deze minder snel vervangen hoeven worden.
Hierbij kun je denken aan:

 • Composiet vlonderplanken i.p.v. hout
 • LED-verlichting i.p.v. traditionele lampjes
 • Inheemse plantensoort ten gunste van exotische soort

Duurzaamheid gaat niet alleen over materiaalgebruik; kijk ook naar waterbesparing door bijvoorbeeld een regenton te installeren of het gebruik van permeabele bestrating voor natuurlijke afwatering.

Met deze tips ben ik ervan overtuigd dat je flink kunt besparen zonder dat jouw droomtuin er sober uit hoeft te zien!

Conclusie

Het aanleggen van een tuin is een investering waar goed over nagedacht moet worden. Ik heb verschillende factoren besproken die de kosten per vierkante meter beïnvloeden. Ter herinnering, hier zijn enkele belangrijke punten:

 • De prijs voor het aanleggen van een tuin varieert sterk afhankelijk van het ontwerp, de materialen en de complexiteit.
 • Gemiddeld liggen de kosten tussen €50 en €200 per m2.
Tuinonderdeel Kostenindicatie
Gras €5 – €10 per m2
Beplanting €10 – €30 per m2
Bestrating €15 – €60 per m2
Schutting €50 – €150 per m1

Deze tabel geeft een indicatieve prijs weer maar vergeet niet dat elk project uniek is.

Bij het plannen van jouw tuinaanleg zou ik deze tips willen meegeven:

 • Stel een duidelijk budget vast
 • Denk na over onderhoudskosten op lange termijn
 • Overweeg duurzame opties om op langere termijn geld te besparen

Door deze elementen in gedachten te houden kun je verrassingen in de kosten voorkomen en zorg je ervoor dat jouw tuin zowel mooi als betaalbaar wordt aangelegd.

Tot slot wil ik benadrukken dat het belangrijk is om offertes bij verschillende hoveniers aan te vragen. Dit biedt je de mogelijkheid om de marktprijzen te vergelijken en een weloverwogen keuze te maken voor iemand die aansluit bij jouw wensen en budget.

Mocht je nog twijfelen of vragen hebben, schroom dan niet om advies in te winnen bij professionals. Jouw droomtuin ligt binnen handbereik met de juiste planning en uitvoering!