Tips

Wat Kost Een Tuin Aanleggen: Prijsfactoren Ontleed

Een nieuwe tuin laten aanleggen is voor veel mensen een droom die uitkomt, maar wat zijn nu precies de kosten? Dat is een vraag die ik vaak hoor en het antwoord is niet altijd even eenvoudig. De prijs van het aanleggen van een tuin hangt namelijk af van verschillende factoren zoals de grootte van de tuin, het ontwerp, de materiaalkeuze en natuurlijk ook de arbeidskosten.

Belangrijk om te weten is dat elke tuin uniek is en dat maakt ook elk prijskaartje anders. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen €50 en €150 per vierkante meter voor een complete tuinaanleg. In dit bedrag zitten dan onder andere het ontwerpen, beplanting, bestrating en eventuele speciale elementen zoals een vijver of pergola inbegrepen.

Het kiezen van goedkopere materialen of planten kan uiteraard de kosten drukken, terwijl luxueuzere opties zoals exclusieve tegels of geavanceerde verlichtingssystemen de prijs snel kunnen opdrijven. Om verrassingen te voorkomen is het slim om vooraf goed na te denken over wat je wilt én wat je budget toelaat voordat je begint met de aanleg van jouw ideale tuin.

Soorten tuinaanleg

Bij het aanleggen van een tuin komt meer kijken dan je misschien eerst zou denken. Er zijn diverse soorten tuinaanleg die elk hun eigen prijskaartje hebben. Zo kun je kiezen voor een eenvoudige, onderhoudsvriendelijke tuin met veel bestrating of juist voor een weelderige tuin vol met planten en natuurlijke elementen.

 • De minimalistische stadstuin: ideaal voor wie weinig tijd heeft voor onderhoud. Hierbij ligt de focus op strakke lijnen en een cleane uitstraling met bijvoorbeeld grote tegels en enkele plantenbakken.
 • De natuurtuin: deze soort is perfect als je van wildlife houdt. Het draait om inheemse plantensoorten, wilde bloemen en materialen die goed in het landschap passen. Dit type tuin trekt ook vogels en insecten aan wat zorgt voor een levendige sfeer.

Daarnaast heb je de keuze tussen verschillende thema’s zoals:

 • De Japanse zen-tuin: kenmerkend door zijn rustgevende elementen zoals grind, waterpartijen en mos.
 • De mediterrane tuin: hier staan olijfbomen, lavendel en terracotta potten centraal voor dat warme vakantiegevoel.
 • De cottage garden: vol met kleurrijke bloemenbedden, kronkelende paadjes en klassieke houten hekjes.

Elk type heeft zijn eigen charme maar ook unieke kostenposten verbonden aan de aanleg ervan. Bijvoorbeeld:

Tuinsoort Gemiddelde Aanlegkosten
Minimalistische €50 – €100 per m²
Natuurtuin €60 – €120 per m²
Japanse Zen-tuin €80 – €150 per m²
Mediterrane Tuin €70 – €130 per m²
Cottage Garden €65 – €125 per m²

Let wel op dat deze prijzen indicatief zijn; ze kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke wensen en de complexiteit van het ontwerp.

Het leuke is dat geen twee projecten hetzelfde zijn! Misschien combineer ik wel aspecten uit verschillende stijlen om iets unieks te creëren dat precies past bij mijn persoonlijkheid én budget. En bedenk goed: hoewel de initiële kosten belangrijk zijn moet ik ook rekening houden met toekomstig onderhoud. Een goed geplande tuinaanleg kan immers de waarde van mijn huis significant verhogen.

Kosten van de materialen

Bij het aanleggen van een tuin spelen de kosten voor materialen een belangrijke rol. De prijs varieert enorm afhankelijk van het type materiaal en de kwaliteit ervan. Zo kan je kiezen voor budgetvriendelijke oplossingen of juist voor exclusieve, duurdere opties.

 • Grond- en bestratingsmaterialen: Vaak is er zand nodig als onderlaag voor bestrating en kunnen de kosten hiervoor oplopen. Daarnaast heb je keuze uit verschillende soorten tegels of natuursteen, waarbij de prijzen sterk uiteenlopen.
 • Planten en bomen: De diversiteit hierin is groot. Voor vaste planten betaal je gemiddeld tussen de €2 en €10 per stuk, terwijl bomen al snel meer kunnen kosten afhankelijk van hun grootte en soort.
 • Tuinafscheiding: Wil je graag privacy in je tuin dan is een schutting, haag of hekwerk geen overbodige luxe. Materialen zoals hout, beton of composiet hebben ieder hun eigen prijspunt.
Materiaal Prijsrange
Betontegels €15 – €30 per m²
Natuursteen €30 – €60 per m²
Vaste planten (stuk) €2 -€10
Bomen Variabel
Houten schutting €50 -€100 per meter
Composiet schutting €70 –€120 per meter

Het loont om offertes te vergelijken want soms kun je besparen door grotere hoeveelheden ineens te kopen of door te kiezen voor lokale leveranciers. Bedenk ook dat duurzamere materialen vaak initiële hogere kosten met zich meebrengen maar op lange termijn voordeliger kunnen zijn.

Ik adviseer altijd rekening te houden met toekomstig onderhoud; goedkoop materiaal kan op den duur namelijk meer onderhoudskosten met zich meebrengen.

Vergeet niet dat arbeidskosten nog bovenop deze materiaalkosten komen! Het is dus cruciaal om een goede inschatting te maken van alle kostenposten voordat je start met het aanleggen van jouw droomtuin.

Arbeidskosten

Bij het aanleggen van een tuin zijn de arbeidskosten vaak een flinke post. De prijs die je betaalt voor de uren die hoveniers in jouw tuin steken kan behoorlijk variëren. Factoren zoals ervaring, specialisatie en regio spelen hierbij een rol. Een beginnende hovenier vraagt gemiddeld tussen de €25 en €35 per uur terwijl meer ervaren tuinspecialisten rond de €45 of hoger per uur kunnen kosten.

Houd er ook rekening mee dat complexe projecten zoals het aanleggen van waterpartijen of ingewikkelde bestrating extra tijd vergen en dus ook meer geld kosten. Het is niet ongebruikelijk dat voor dergelijke gespecialiseerde werkzaamheden een apart tarief wordt gerekend bovenop het standaarduurtarief.

Hieronder vind je een tabel met indicatieve uurtarieven voor verschillende types hoveniers:

Ervaringsniveau Gemiddeld Uurtarief
Beginner €25 – €35
Gemiddeld €35 – €45
Ervaren Vanaf €45

De grootte en toegankelijkheid van je tuin hebben eveneens invloed op de arbeidskosten. Een kleine achtertuin in het centrum van de stad kan lastiger te bereiken zijn wat resulteert in hogere arbeidskosten dan bij een makkelijk toegankelijke tuin.

Vergeet niet dat goede communicatie met je hovenier essentieel is om verrassingen op de factuur te voorkomen. Spreek duidelijk af wat wel en niet bij de prijs is inbegrepen en vraag eventueel om een gedetailleerde offerte waar deze arbeidskosten expliciet worden vermeld.

 • Tip: Kies altijd voor kwaliteit boven kwantiteit.
 • Onthoud: Bespreek vooraf duidelijk alle werkzaamheden zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
 • Weetje: Soms kun je besparen door zelf alvast wat voorbereidend werk te doen, maar overleg dit eerst met de professional om dubbel werk te voorkomen.

Extra kosten

Bij het aanleggen van een tuin zijn er vaak extra kosten waar je initieel misschien niet direct aan denkt. Hieronder valt bijvoorbeeld de aanschaf van tuingereedschap of -meubilair. Ook kunnen onverwachte uitgaven zoals grondverbetering soms noodzakelijk zijn, afhankelijk van de kwaliteit van je bodem.

 • Tuingereedschap en machines: Afhankelijk van hoe zelfstandig je jouw tuin wilt onderhouden, kan het nodig zijn om in goed gereedschap te investeren.
  • Voorbeelden hiervan zijn een grasmaaier, schoppen en snoeischaren.
 • Tuinmeubilair en decoratie: Om echt te genieten van je nieuwe tuin wil je waarschijnlijk ook comfortabele stoelen of een mooie tuintafel plaatsen.
  • Vergeet niet de kosten voor buitenverlichting en plantenbakken mee te nemen.

Soms komt men tijdens het werk onvoorziene problemen tegen zoals slechte drainage of verborgen betonresten die verwijderd moeten worden. Dit soort verrassingen kan de kosten snel opdrijven:

Probleem Gemiddelde extra kosten
Slechte drainage €500 – €2000
Betonresten €300 – €800

Verder is het slim om rekening te houden met jaarlijks terugkerende kosten voor tuinonderhoud. Denk hierbij aan bemesting, plantbeschermingsmiddelen en eventueel het inhuren van een hovenier.

 • Onderhoudskosten: Deze kunnen variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van je tuin.
  • Een kleine stadstuin zal minder onderhoud vergen dan een grote landschapstuin.

Tot slot mag je niet vergeten dat bepaalde elementen in de tuin regelmatig vervangen moeten worden. Planten gaan soms dood, houtwerk heeft onderhoud nodig en zelfs bestrating kan verzakken of breken.

Deze lijst is zeker niet uitputtend maar geeft wel een indicatie dat budgetteren voor alleen de basisaanleg misschien wat kort door de bocht is. Het is altijd verstandig om een reservepotje aan te leggen voor onvoorziene uitgaven zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan na het realiseren van jouw droomtuin!

Tips voor het besparen op tuinaanleg

Een tuin aanleggen kan behoorlijk in de kosten lopen maar met enkele slimme tips kun je flink besparen. Allereerst is het verstandig om offertes te vergelijken. Vraag bij verschillende hoveniers een prijsopgave en zet deze naast elkaar. Let hierbij niet alleen op de prijs maar ook op wat er wordt aangeboden en de kwaliteit van de materialen.

 • Vergelijk offertes: Neem niet direct de eerste beste aanbieder.
 • Controleer kwaliteit: Goedkoop is soms duurkoop, dus let op materiaalkeuze.

Een andere manier om kosten te besparen, is door zelf werkzaamheden uit te voeren. Als je handig bent, kun je bijvoorbeeld zelf het voorbereidende grondwerk doen of planten plaatsen. Dit scheelt in arbeidskosten die een hovenier zou rekenen.

 • Doe-het-zelf: Bespaar op arbeidskosten door zelf taken uit te voeren.

Denk ook aan de keuze van planten en materialen. Inheemse plantensoorten zijn vaak goedkoper en onderhoudsvriendelijker dan exotische varianten. Bovendien zijn ze beter bestand tegen het lokale klimaat waardoor je minder risico loopt dat ze het niet overleven.

 • Kies inheemse plantensoort:
  • Goedkoper
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Klimaatbestendig

Het gebruik van hergebruikte of tweedehands materialen kan eveneens een significante kostenbesparing opleveren. Zoek naar marktplaatsen of vraag rond bij vrienden of familie die recent verbouwd hebben; misschien hebben zij nog materialen liggen die je kunt gebruiken.

 • Gebruik hergebruikte materialen: Wees creatief met wat al beschikbaar is.

Tot slot is timing belangrijk bij tuinaanleg. Door projecten buiten het hoogseizoen te plannings, zoals late herfst of vroege winter, kunnen hoveniersbedrijven lagere tarieven biedt omdat ze minder werk hebben.

 • Plan slim: Overweeg je tuinproject buiten het seizoen om betere deals te krijgen.

Door deze tips toe te passsen moet het mogelijk zijn om zonder al te veel concessies aan jouw droomtuin een mooie prijs overeen te komen!

Conclusie

Het aanleggen van een tuin is een boeiend maar uitdagend project. Ik heb gemerkt dat de kosten sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de tuin, het type beplanting, materiaalkeuze en of je kiest voor extra’s zoals verlichting of een vijver.

Gemiddelde Kosten

Een overzicht in tabelvorm helpt om snel inzicht te krijgen in wat men kan verwachten:

Tuinelement Prijsindicatie
Grondwerk €10 – €50 per m²
Beplanting €10 – €30 per m²
Bestrating €15 – €100 per m²
Gazon €5 – €10 per m²
Schutting plaatsen €50 – €150 per meter
Tuinverlichting Vanaf €20 per lichtpunt

Factoren die de prijs beïnvloeden:

 • Complexiteit: Een simpel ontwerp kost minder dan een complex ontwerp.
 • Kwaliteit materialen: Duurzaamheid en esthetiek spelen hierbij een grote rol.
 • Arbeidskosten: De ervaring en expertise van de hovenier zijn prijsbepalend.

Ik adviseer altijd meerdere offertes op te vragen om zodoende een goed beeld te krijgen van wat eerlijke prijzen zijn voor jouw specifieke situatie. Let erop dat goedkoop soms duurkoop kan zijn; investeer liever in kwaliteit waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Tips bij het aanleggen:

 • Plan zorgvuldig en denk na over onderhoud op lange termijn.
 • Overweeg duurzame opties voor een milieuvriendelijke tuin.
 • Denk ook aan toekomstige kosten, zoals onderhoud en vervanging.

Door rekening te houden met deze punten kun je onvoorziene kosten voorkomen. Een goed aangelegde tuin verhoogt daarnaast niet alleen het genot maar potentieel ook de waarde van je woning. Het is dus belangrijk om alle aspecten mee te wegen alvorens tot actie over te gaan.

Hoe dan ook, ik hoop dat dit artikel duidelijk maakt dat hoewel er standaardprijzen bestaan, iedere tuin uniek is en maatwerk verdient. Met een goede planning en heldere afspraken kun je genieten van dit prachtige verlengstuk van je huis.