Tips

Wat Kost Een Tuin Bestraten: Prijsgids 2023

Bij het bestraten van een tuin komen verschillende kosten kijken en die kunnen flink variëren. Het gaat niet alleen om de keuze van stenen of tegels, maar ook om de grootte van de tuin en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld liggen de prijzen voor het bestraten tussen €45 en €150 per vierkante meter, afhankelijk van deze factoren.

Een belangrijke kostendrijver is het type materiaal dat je kiest; natuursteen is bijvoorbeeld vaak duurder dan betontegels of klinkers. Daarnaast spelen arbeidskosten een grote rol, aangezien vakmanschap cruciaal is voor een langdurig mooi resultaat. Als ikzelf mijn tuin zou laten bestraten, zou ik daarom altijd offertes vergelijken om zo tot een weloverwogen keuze te komen.

Voorbereidende werkzaamheden zoals het uitgraven van grond en aanleggen van een zandbed zijn eveneens invloedrijk op de eindfactuur. Vergeet dus niet deze kosten mee te nemen in je berekening als je overweegt je tuin te vernieuwen met sierbestrating. Door slim te plannen en duidelijke afspraken te maken met de stratenmaker kun je onaangename financiële verrassingen voorkomen.

Waarom je tuin bestraten?

Een goed bestrate tuin biedt meer dan alleen een aantrekkelijke uitstraling. Het is de perfecte manier om je buitenruimte functioneel en onderhoudsarm te maken. Stel je voor dat je nooit meer hoeft te maaien of onkruid moet wieden op plaatsen waar nu prachtige tegels liggen. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

 • Onderhoudsvriendelijk: Eenmaal goed gelegd, vraagt een bestrate tuin weinig onderhoud. Af en toe vegen of reinigen met een hogedrukspuit houdt het meestal al mooi schoon.
 • Duurzaamheid: Kwaliteitstegels gaan jarenlang mee. Ze zijn bestand tegen diverse weersomstandigheden – ideaal dus voor het Nederlandse klimaat.

Bestrating kan ook helpen bij watermanagement in je tuin. Door slim gebruik te maken van drainagevoegen en -systemen, leidt het overtollige regenwater weg van plekken waar het schade kan aanrichten.

Voordelen Omschrijving
Onderhoudsgemak Minder tijd kwijt aan tuinonderhoud
Duurzaam Bestand tegen weer en wind
Watermanagement Voorkomt wateroverlast door goede afwatering
Esthetische waarde Verhoogt uitstraling en vaak ook de waarde van jouw huis

Eén ding is zeker: een strakke bestrating maakt elke bbq of tuinfeestje net even wat gezelliger. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet zo’n visitekaartje van hun huis maken?

Het personaliseren van je ruimte is ook makkelijk met bestrating; er zijn eindeloze combinaties van stenen, kleuren en patronen mogelijk die passen bij jouw stijl. Van klassieke terracotta tot modern antraciet, er is voor iedere smaak wel iets te vinden.

Kortom, door te investeren in een goed aangelegde bestrate tuin win je niet alleen tijd maar creëer je ook nog eens extra genot van jouw buitenruimte!

Factoren die de kosten beïnvloeden

Bij het bestraten van je tuin zijn er verschillende factoren die een rol spelen in de kostprijs. Het type materiaal dat je kiest is bijvoorbeeld één van de grootste kostenbepalers. Natuursteen ligt hoger in prijs dan betontegels of klinkers. Denk hierbij aan het verschil tussen hardsteen, leisteen of graniet ten opzichte van standaard tegels.

 • Type materiaal:
  • Natuursteen: €30 – €65 per m²
  • Betontegels: €15 – €40 per m²
  • Klinkers: €20 – €50 per m²

De afmetingen van de tegels hebben ook invloed; grote tegels vereisen minder voegwerk en kunnen sneller gelegd worden, wat arbeidskosten kan besparen. De complexiteit van het patroon speelt eveneens een rol; een eenvoudig legpatroon is goedkoper dan een ingewikkeld mozaïek.

Naast materialen zijn arbeidskosten significant. Deze variëren afhankelijk van de ervaring van de stratenmaker en regio waar je woont. Vakmanschap komt met een prijskaartje maar kan zich terugbetalen in duurzaamheid en uitstraling.

 • Arbeidskosten (indicatief):
  • Eenvoudige klus: €30 – €50 per uur
  • Complexe patronen/maatwerk: tot wel €60 per uur

Voorbereidingswerkzaamheden zoals uitgraven, ophogen of egaliseren kunnen extra kosten met zich meebrengen. Soms is er ook sprake van voorrijkosten als je buiten de standaard regio valt waarin de stratenmaker actief is.

Het verwijderen en afvoeren van oude bestrating brengt tenslotte ook kosten met zich mee. Dit wordt vaak gebaseerd op hoeveelheid en gewicht:

 • Verwijdering oude bestrating: gemiddeld rond de €10 tot €15 per m²

Tot slot, denk eraan dat goede ondergrond essentieel is voor langdurig plezier van jouw nieuwe terras of pad. Een stevig zandbed dat goed verdicht is voorkomt verzakkingen en draagt bij aan stabiliteit wat weer onderhoudskosten vermindert over tijd.

Door rekening te houden met deze factoren kun je slim budgetteren voor jouw project om jouw tuin prachtig te laten bestraten zonder onverwachte financiële verrassingen!

Soorten bestrating en hun prijzen

Bij het kiezen van de juiste bestrating voor je tuin zijn er verschillende opties die elk hun eigen prijskaartje hebben. Het assortiment varieert van eenvoudige betontegels tot luxe natuursteen, waarbij de kosten sterk afhankelijk zijn van materiaalkeuze, formaat en afwerking.

 • Betontegels: Dit is een veelgebruikte en betaalbare optie. De gemiddelde prijs ligt tussen €15 en €30 per vierkante meter. Betontegels zijn beschikbaar in diverse kleuren en maten waardoor ze breed toepasbaar zijn.
 • Natuursteen: Voor een meer exclusieve uitstraling kiezen mensen vaak voor natuursteen. Denk aan graniet of leisteen, welke duurder zijn in aanschaf, met prijzen die variëren van ongeveer €30 tot soms wel €60 per vierkante meter.
 • Klinkers: Gebakken klinkers geven een authentieke sfeer en zijn zeer duurzaam. Afhankelijk van het type kunnen de kosten uiteenlopen van €20 tot €50 per vierkante meter.
 • Grind of split: Een goedkopere oplossing is grind of split; dit kost doorgaans tussen de €10 en €25 per vierkante meter. Het kan snel worden aangelegd maar heeft als nadeel dat het minder stabiel is dan tegels of stenen.

Het legpatroon speelt ook een rol bij de kostenbepaling:

Legpatroon Prijsindicatie (per m²)
Eenvoudig recht Vanaf €15
Visgraat of keper Vanaf €20
Waaier of cirkelpatroon Vanaf €25

Naast het materiaal zelf moeten we ook rekening houden met extra kosten zoals zand om te egaliseren, onderdoek tegen onkruid, voegmiddel en niet te vergeten: arbeidsloon voor het stratenmakersbedrijf dat je inschakelt. Gemiddeld liggen deze bijkomende kosten tussen de €10 en €50 per vierkante meter bovenop de prijs van het gekozen bestratingsmateriaal.

De uiteindelijke keuze hangt af van jouw persoonlijke smaak én budget; ik adviseer altijd om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven om zo een goed overzicht te krijgen wat het bestraten precies gaat kosten in jouw situatie. Vergeet hierbij niet om referenties na te trekken zodat je zeker weet dat je vakwerk kunt verwachten!

Extra kosten om rekening mee te houden

Bij het bestraten van een tuin komen vaak meer kosten kijken dan alleen de aanschaf van tegels en zand. Denk bijvoorbeeld aan voorbereidende werkzaamheden. Oude bestrating moet mogelijk verwijderd worden, wat kan leiden tot extra afvoerkosten. Bovendien is het belangrijk dat de ondergrond goed wordt voorbereid, wat inhoudt dat er geëgaliseerd of wellicht zelfs nieuw zand aangebracht moet worden.

Het type tegel kies je niet alleen op basis van esthetiek; ook de prijs speelt een rol. Natuursteen is bijvoorbeeld prachtig maar vaak duurder dan betontegels of keramische varianten. Daarnaast kunnen specifieke legpatronen, zoals visgraat of wildverband, meer snijverlies opleveren waardoor je meer materiaal nodig hebt en dus hogere kosten.

 • Voorrijkosten zijn ook iets om niet te vergeten; deze variëren per bedrijf.
 • Vergeet ook niet de eventuele huur van gereedschap als je besluit zelf aan de slag te gaan.
 • En denk eraan: sommige gemeenten vereisen een vergunning voor bepaalde soorten bestrating.

Mocht er sprake zijn van hoogteverschillen in je tuin, dan moeten er misschien traptreden of keermuren gebouwd worden. Dit brengt naast extra materiaalkosten ook meer arbeidsuren met zich mee.

Tot slot mag het voegmiddel en opsluitbanden om de bestrating goed op zijn plek te houden niet over het hoofd gezien worden. Deze materialen beschermen tegen verzakking en onkruidgroei tussen de tegels door.

Materiaal of service Kosten
Afvoerkosten oud materiaal Variabel, afhankelijk van hoeveelheid
Natuursteen Duurder dan beton of keramische tegels
Legpatronensnijverlies Meer materiaal nodig = hogere kosten
Voorrijkosten Variabel per bedrijf
Huur gereedschap Afhankelijk van benodigdheden
Vergunningsaanvraag Kosten verschillend per gemeente

Houd dit lijstje bij de hand wanneer je budgetteert voor jouw nieuwe tuinbestrating—zo kom je niet snel voor verrassingen te staan!

Tips om kosten te besparen

Besparen op de kosten van je tuin bestraten is zeker mogelijk met een paar slimme tips. Hieronder vind je enkele aanbevelingen die je portemonnee kunnen sparen:

 • Doe het zelf: Als je handig bent, kun je overwegen zelf de bestrating aan te leggen. Dit scheelt aanzienlijk in arbeidskosten. Zorg wel dat je vooraf goed onderzoek doet naar de juiste technieken.
 • Vergelijk offertes: Vraag meerdere offertes aan bij verschillende stratenmakers of hoveniersbedrijven. Zo krijg je een duidelijk beeld van de prijzen en kun je een weloverwogen keuze maken.
 • Kies betaalbare materialen: De keuze van materiaal heeft veel invloed op de prijs. Betontegels zijn bijvoorbeeld vaak goedkoper dan natuursteen. Kijk ook eens naar tweedehands materialen, die bieden vaak een goede kwaliteit voor een lagere prijs.

Hier is een klein overzicht van gemiddelde materiaalkosten:

Materiaalsoort Gemiddelde Prijs per m²
Betontegels €15 – €30
Natuursteen €25 – €60
Keramische tegels €40 – €65
Waaltjes €20 – €50

Bedenk dat deze prijzen indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van leverancier en kwaliteit.

 • Herbruik oude materialen: Heb je al tegels liggen? Misschien kun je deze hergebruiken of opnieuw laten leggen na een grondige reiniging.
 • Plan zorgvuldig: Voorkom verspilling door nauwkeurig te meten hoeveel materiaal nodig is voor jouw project. Een goede planning kan overbodige kosten voorkomen.

Door deze tips te volgen, kun jij wellicht flink besparen op het bestraten van jouw tuin zonder in te leveren op kwaliteit!

Conclusie

De kosten voor het bestraten van een tuin kunnen sterk variëren. Belangrijke factoren die de prijs beïnvloeden zijn:

 • De keuze van materialen
 • De grootte van het te bestraten oppervlak
 • Eventuele extra werkzaamheden zoals grondwerk en afvoeren van oud materiaal

Uit mijn onderzoek blijkt dat je gemiddeld tussen de €50 en €150 per vierkante meter kwijt bent, maar dit is slechts een indicatie. Hieronder vind je een overzichtstabel met deze richtprijzen:

Oppervlakte (m²) Goedkoop (€/m²) Gemiddeld (€/m²) Duur (€/m²)
20 1000 2000 3000
50 2500 5000 7500
100 5000 10000 15000

Het is essentieel om meerdere offertes op te vragen bij vakmannen om zo een goed marktconform tarief te verkrijgen. Daarnaast zal zelf doen altijd voordeliger uitpakken, mits je handig bent en de tijd ervoor hebt.

Enkele tips die ik je graag meegeef zijn:

 • Kies kwalitatieve materialen die passen bij jouw gebruikswensen
 • Houd rekening met bijkomende kosten zoals huur voor gereedschap of machines
 • Bedenk goed of je extra opties zoals verlichting of een drainage wilt

Door deze aspecten in acht te nemen zorg ik ervoor dat mijn tuin niet alleen mooi wordt bestraat, maar ook functioneel en duurzaam is. Tot slot raad ik aan om altijd garanties en leveringsvoorwaarden na te gaan bij de gekozen stratenmaker. Zo kom ik nooit voor onaangename verrassingen te staan na afronding van het project.

Informatie verzamelen, vergelijken en weloverwogen beslissingen nemen is cruciaal wanneer het aankomt op investeren in mijn tuin. Met deze benadering garandeer ik mezelf niet alleen van een eerlijke prijs maar ook van kwaliteit.