Tips

Wat Kost Het Aanleggen Van Een Tuin: Prijsfactoren Uitgelicht

Een prachtige tuin aanleggen is een wens van velen, maar wat kost dat nu eigenlijk? De kosten kunnen zeer uiteenlopen, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de tuin, het ontwerp, de materialen en de beplanting die je kiest. Gemiddeld liggen de prijzen voor het aanleggen van een nieuwe tuin tussen de €50 en €200 per vierkante meter. Dit is natuurlijk een ruwe schatting; voor een nauwkeuriger beeld is het belangrijk om te kijken naar specifieke wensen en vereisten.

Voordat ik verder inga op de verschillende kostenaspecten, is het essentieel om te beseffen dat arbeid een substantieel onderdeel uitmaakt van de totale kosten. Een professionele hovenier kan per uur tussen de €35 en €65 rekenen. En hoewel sommigen misschien overwegen om zelf hun tuin aan te leggen om geld te besparen, moet men niet onderschatten hoeveel tijd en expertise er nodig zijn om dit goed te doen.

Het selecteren van materialen speelt ook een cruciale rol in hoe duur of voordelig jouw project wordt. Kies je voor exclusieve tegels of bijzondere plantensoorten dan zal dit aanzienlijk in de kosten lopen. Echter, er zijn talloze alternatieven die zowel betaalbaar als stijlvol zijn. Door slimme keuzes te maken kun je dus flink besparen zonder in te leveren op uitstraling of kwaliteit.

Wat is de gemiddelde prijs van het aanleggen van een tuin?

Bij het aanleggen van een tuin spelen diverse factoren een rol die de kosten beïnvloeden. Denk hierbij aan de grootte van de tuin, het soort materiaal dat je gebruikt en of je kiest voor extra’s zoals verlichting of een vijver. Een eenvoudige opzet begint vaak bij zo’n 50 euro per vierkante meter, maar kan oplopen als je meer wilt dan alleen basisbeplanting.

 • Basisaanleg met gras en enkele planten: €50 – €100 per m²
 • Gemiddelde aanleg met diversiteit in planten en struiken: €100 – €200 per m²
 • Luxe tuinaanleg met speciale elementen zoals vijvers of sierbestrating: kan oplopen tot boven de €200 per m²

Hieronder vind je een tabel met gemiddelde prijzen:

Tuin Aanleg Prijsklasse (per m²)
Basis €50 – €100
Gemiddeld €100 – €200
Luxe >€200

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de arbeidskosten van hoveniers. Deze kunnen variëren tussen de 35 en 65 euro per uur. Als jouw project specialistische vaardigheden vereist, dan kunnen deze tarieven hoger liggen.

Voorbeeldprojecten illustreren hoe deze prijzen in praktijk uitpakken:

 • Voor een kleine stadstuin kun je al gauw denken aan 3.000 tot 6.000 euro.
 • Bij middelgrote tuinen loopt dit bedrag al snel op naar tussen de 7.000 en 15.000 euro.
 • Grootse landelijke tuinen kunnen zelfs meer dan 20.000 euro kosten afhankelijk van ontwerp en materiaalkeuze.

Denk ten slotte ook aan bijkomende kosten zoals het verwijderen van oude bestrating of beplanting, grondwerkzaamheden, bemesting, verlichtingsplan en onderhoud na aanleg. Al deze elementen samen geven een realistischer beeld van wat jij kunt verwachten als je investeert in jouw droomtuin!

Factoren die de kosten van het aanleggen van een tuin beïnvloeden

Bij het plannen van een nieuwe tuinaanleg zijn er verschillende factoren die de uiteindelijke kosten kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk deze goed in kaart te brengen alvorens je start met het project. Hieronder bespreek ik enkele van de meest voorkomende factoren.

Grootte en vorm van je tuin
Logischerwijs speelt de omvang van je tuin een grote rol in hoeveel het gaat kosten om deze aan te leggen. Een grotere tuin vereist meer materialen, meer planten, en vaak ook meer werkuren. De vorm kan ook invloed hebben; onregelmatige vormen kunnen complexer zijn om te ontwerpen en dus duurder in uitvoering.

 • Kleine tuin: minder materiaal- en arbeidskosten.
 • Grote tuin: hogere kosten voor materialen en arbeid.

Keuze van materialen
De materialen die je kiest voor bijvoorbeeld bestrating, schuttingen of plantbakken kunnen sterk variëren in prijs. Natuursteen is bijvoorbeeld duurder dan betontegels.

Beschikbare opties:

 • Betontegels: betaalbaarder maar wellicht minder duurzaam.
 • Natuursteen of keramische tegels: kostbaar maar gaan langer mee.

Complexiteit van het ontwerp
Eenvoudige ontwerpen met rechte lijnen zijn vaak minder tijdrovend dan complexe patronen of rondingen. Extra’s zoals een vijver, pergola of verlichtingssystemen verhogen de kosten ook aanzienlijk door benodigde materialen en installatietijd.

Voorbeelden waarbij kosten oplopen:

 • Aanleggen waterpartij
 • Installatie buitenverlichting
 • Bouw pergola of overkapping

De staat van je huidige tuin
Als er veel opruimwerk nodig is voordat men kan beginnen met aanleggen, zal dit extra uren werk betekenen. Verwijdering van oude bomen, struiken of bestaande constructies kan behoorlijk wat tijd (en dus geld) in beslag nemen.

Ervaring en tarieven vakmensen
Doe-het-zelven kan geld besparen maar professionele hoveniers leveren vaak hogere kwaliteit én garantie op hun werkzaamheden. Hun uurtarief verschilt echter per bedrijf en regio.

Indicatieve prijzen hoveniers:

Ervaringsniveau Uurtarief
Beginnend €25 – €35
Gemiddeld ervaren €35 – €50
Zeer ervaren €50 – €75

Het loont zeker om offertes op te vragen bij verschillende bedrijven om een goede prijs-kwaliteit verhouding te vinden voor jouw specifieke situatie.

Door bovengenoemde punten goed af te wegen krijg je een duidelijk beeld wat invloed heeft op de kosten voor het aanleggen van jouw droomtuin. Het maken van slimme keuzes hierin kan veel schelen in je budgettering!

Kosten van materialen voor tuinaanleg

Bij het aanleggen van een tuin zijn de materiaalkosten vaak een behoorlijke uitgave. Ik zal hier enkele veelvoorkomende materialen opnoemen die je nodig kunt hebben:

 • Beplanting zoals bomen, struiken, bloemen en graszoden
 • Bestrating zoals tegels, klinkers of grind
 • Tuinaarde en compost voor verbetering van de bodem
 • Schuttingen, hekwerk of andere vormen van afscheiding
 • Tuingereedschap en machines voor de aanleg en onderhoud

De prijzen voor deze materialen kunnen sterk variëren afhankelijk van kwaliteit, hoeveelheid en merk. Zo kost een boom bijvoorbeeld tussen de 50 en 500 euro, afhankelijk van het type en de grootte. Voor bestrating kan je rekenen op een prijs tussen de 15 tot 60 euro per vierkante meter.

Vergeet niet dat naast deze basismaterialen ook kleinere benodigdheden zoals bemesting, zaden of tuinverlichting kunnen optellen in kosten. Bij speciale wensen zoals een vijver of fontein moet je ook denken aan de kosten voor pompen en waterzuiveringssystemen.

Hieronder vind je een overzichtstabel met richtprijzen (let wel: dit zijn gemiddelden):

Materiaal Prijsrange
Bomen €50 – €500
Bestrating/m² €15 – €60
Tuinaarde/per m³ €30 – €70
Schutting/per meter €40 – €200

Het is slim om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers om zo te besparen waar mogelijk. Ook kun je overwegen tweedehands materialen te gebruiken wat aanzienlijk scheelt in prijs.

Daarnaast speelt duurzaamheid tegenwoordig een grote rol bij veel mensen; investeren in duurzame materialen kan initieel duurder zijn maar op lange termijn voordeliger door lagere vervangingskosten.

Onthoud goed dat doe-het-zelf projecten geld kunnen besparen op arbeidskosten maar soms extra uitgaven vereisen qua gereedschap of machines die gehuurd moeten worden. Een goede planning is cruciaal om onverwachte kosten te vermijden!

Arbeidskosten bij het aanleggen van een tuin

Arbeidskosten vormen een belangrijk onderdeel van de totale kosten voor het aanleggen van een tuin. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van het ontwerp, de grootte van de tuin en het uurtarief van de hovenier of tuinarchitect. Gemiddeld ligt het uurtarief voor een hovenier in Nederland tussen €35 en €55 per uur.

 • Voor eenvoudige werkzaamheden zoals grasmaaien of heggen knippen liggen de tarieven vaak aan de lagere kant.
 • Bij specialistische taken zoals boomverzorging of het aanleggen van waterpartijen kan dit tarief hoger uitvallen.

Een gedetailleerd ontwerp kan ervoor zorgen dat de arbeidskosten oplopen. Hetzelfde geldt voor projecten die speciale machines of gereedschappen vereisen. Maatwerk en creatieve elementen voegen niet alleen unieke waarde toe maar brengen ook extra arbeidsuren met zich mee.

Hier is een overzichtstabel met geschatte arbeidstijden voor standaard tuintaken:

Taak Geschatte tijd
Gazon aanleggen 10-20 uur
Beplanting plaatsen 5-15 uur
Bestrating leggen 8-16 uur
Schutting plaatsen 6-12 uur

Het is raadzaam om offertes op te vragen bij meerdere hoveniersbedrijven om zo een goed beeld te krijgen van wat je kunt verwachten qua prijs en tijdsbesteding. Ook kunnen pakketprijzen soms voordeliger uitpakken dan losse uurtarieven, afhankelijk van hoeveelheid werk.

Bedenk ook dat goed onderhoud na aanleg cruciaal is om jouw tuin mooi te houden en onvoorziene extra kosten in toekomst te vermijden. Regelmatig snoeiwerk, bemestingsplannen en eventuele reparaties dragen bij aan duurzaam genieten van jouw groene paradijs.

Kortom, door slim te plannen en duidelijke afspraken te maken met je hovenier kun je op arbeidskosten besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Vergeet niet dat investeren in professionele handen nu, je later veel tijd en geld kan schelen!

Tips om de kosten van tuinaanleg te verlagen

Een tuin aanleggen kan flink in de papieren lopen, maar met een paar slimme besparingen hoeft dit niet uit de hand te lopen. Hier zijn wat tips die ik graag met je deel:

 • Begin met een plan: Voordat je ook maar één schop in de grond steekt, is het verstandig om een duidelijk plan te hebben. Dit helpt je overbodige uitgaven te voorkomen en efficiënt materiaal in te kopen.
 • Doe het zelf waar mogelijk: Arbeid is vaak een van de grootste kostenposten bij het aanleggen van een tuin. Kijk wat je zelf kunt doen en bespaar hiermee op werkuren van professionals. Eenvoudige taken zoals planten, graven of schilderen kun je vaak zelf.
 • Herbruik en recycle materialen: Kijk rond wat je al hebt liggen of vraag vrienden en familie naar spullen die zij niet meer gebruiken. Oude stenen of tegels kunnen bijvoorbeeld prima dienen voor een nieuw pad of terras.
Activiteit Gemiddelde Besparing (%)
Zelf planten plaatsen 20 – 30
Hergebruik materialen 10 – 50
Seizoensaanbiedingen kopen 5 – 15
 • Koop planten slim in: Ga voor plantensoorten die weinig onderhoud vereisen en dus op lange termijn geld besparen. Ook is het slim om seizoensaanbiedingen af te wachten voor extra korting.

Met deze tips kun jij wellicht honderden euro’s besparen op jouw tuinproject!

 • Zoek samenwerking: Overweeg samenwerking met buren als zij ook hun tuin willen herinrichten. Samengestelde inkopen kunnen leiden tot kwantumkorting.
 • Maak gebruik van natuurlijke elementen: Benut bestaande natuurlijke elementen in jouw tuin zoals grote stenen of bomen om unieke kenmerken toe te voegen zonder extra kosten.

Door creatief na te denken en goed voorbereid aan de slag te gaan, kun jij aanzienlijk snijden in de kosten voor jouw droomtuin!

Conclusie

Het aanleggen van een tuin brengt uiteenlopende kosten met zich mee afhankelijk van persoonlijke wensen en de complexiteit van het ontwerp. Ik heb gemerkt dat de prijzen sterk variëren door factoren zoals de grootte van de tuin, het soort materialen, beplanting en extra’s als verlichting of een vijver.

Hier zijn enkele kernpunten die ik wil benadrukken:

 • Budgettering is essentieel: Begin met een duidelijk budget om te voorkomen dat je meer uitgeeft dan gepland.
 • Kosten kunnen snel oplopen: Wees voorbereid op onvoorziene uitgaven door een buffer in je budget op te nemen.
 • Doe-het-zelf bespaart geld maar vereist tijd, kennis en vaardigheden.
 • Professionele hulp zorgt voor kwaliteit en efficiëntie maar zal de kosten verhogen.

Gemiddelde Kosten

Hieronder staat een overzichtelijke tabel met geschatte gemiddelde kosten voor verschillende onderdelen van tuinaanleg:

Onderdeel Prijsindicatie
Ontwerp €500 – €2000
Grondwerk €10 – €50 per m²
Beplanting €10 – €30 per m²
Bestrating €15 – €100 per m²
Gazon €5 – €25 per m²
Schutting plaatsen €50 – €150 per meter

Let wel, dit zijn indicatieve prijzen die kunnen fluctueren naargelang marktontwikkelingen en specifieke eisen of wensen.

Mijn advies is om meerdere offertes aan te vragen bij professionals. Zo kun je niet alleen prijzen vergelijken maar ook inzicht krijgen in wat er mogelijk is binnen jouw budget. Vergeet ook niet naar garanties en onderhoudsplannen te vragen; deze kunnen op lange termijn belangrijk zijn voor het behoud van je nieuwe tuin.

In mijn ervaring is investeren in een goed doordacht plan het halve werk. Een professioneel aangelegde tuin kan bovendien waarde toevoegen aan je woning. Neem dus rustig de tijd om alle opties te overwegen voordat je begint met de realisatie van jouw droomtuin!