Tips

Wat Kost Tuin Bestraten: Een Overzicht Van De Prijzen

Als je overweegt om je tuin te bestraten, is een van de eerste vragen die in je opkomt waarschijnlijk “wat kost dat?”. Het antwoord is niet zo eenvoudig, omdat de kosten voor het bestraten van een tuin afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van de tuin, het type materiaal dat je kiest en of je extra’s zoals borders of verlichting wilt toevoegen.

De keuze van stenen speelt een cruciale rol bij het bepalen van de prijs; luxe materialen zoals natuursteen zijn vaak duurder dan betontegels of klinkers. Ook arbeidskosten mogen niet worden onderschat; vakmanschap heeft zijn prijs, zeker als je gaat voor een ingewikkeld legpatroon of speciale afwerking. Gemiddeld kun je uitgaan van €50 tot €100 per vierkante meter als we praten over standaardbestrating inclusief materiaal en arbeid.

Bedenk ook dat goede voorbereiding essentieel is. Grondwerk en eventuele drainage kunnen de kosten verder opdrijven, maar zijn cruciaal voor een langdurig mooi resultaat. Het loont dus om meerdere offertes te vergelijken en duidelijk te krijgen wat er precies inbegrepen is bij de prijs. Zo kom ik nooit voor onaangename verrassingen te staan nadat mijn tuin die gewenste facelift heeft gekregen!

De voordelen van een bestrate tuin

Het aanleggen van bestrating in je tuin heeft verschillende voordelen die het overwegen waard zijn. Hieronder licht ik toe wat de pluspunten zijn en hoe deze je buitenruimte kunnen transformeren.

 • Onderhoudsgemak: Een van de grootste voordelen is dat een bestrate tuin veel minder onderhoud vergt dan een traditionele groene tuin. Je hebt geen last meer van onkruid tussen de tegels als alles goed is aangelegd, wat betekent dat je meer tijd overhoudt om te genieten van je tuin in plaats van er constant in te werken.

Een ander voordeel is duurzaamheid. Beton, natuursteen of klinkers kunnen decennia meegaan zonder dat ze veel aandacht nodig hebben. Dit maakt het een investering waar je vele jaren plezier van hebt.

 • Flexibiliteit in ontwerp: Met bestrating kun je creatief zijn en diverse patronen, kleuren en texturen gebruiken om unieke designs te creëren. Of je nu gaat voor strak modern of klassiek sierlijk, met tegels breng je eenvoudig jouw persoonlijke stijl naar voren in de buitenruimte.

Bovendien kan bestrating bijdragen aan de waardevermeerdering van jouw woning. Een netjes aangelegde tuin is vaak een aantrekkelijke feature voor potentiële kopers mocht je besluiten ooit te verhuizen.

 • Functionele ruimtes creëren: Met verschillende soorten bestrating kun je duidelijke functies toewijzen aan delen van jouw tuin. Denk hierbij aan een terras voor loungemeubilair, paden die leiden naar verschillende secties of zelfs een speciale plek voor outdoor activiteiten zoals barbecuen of kinderspelletjes.

Tot slot is er nog het aspect watermanagement; goed geïnstalleerde bestrating helpt bij de afvoer van regenwater en voorkomt plassen op het oppervlak. Dit is niet alleen praktisch maar ook steeds belangrijker gezien de uitdagingen rondom wateroverlast door hevige regenval.

Al deze factoren samen maken duidelijk waarom steeds meer mensen kiezen voor een fraai aangelegde, onderhoudsvriendelijke bestrate tuin!

De kosten van het bestraten van een tuin

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin is de kans groot dat je nadenkt over bestrating. Het is niet alleen praktisch maar het geeft je tuin ook een strakke uitstraling. Echter, voordat ik de stenen ga leggen, kijk ik altijd eerst naar wat er financieel bij komt kijken.

De prijs voor het bestraten van een tuin kan flink variëren. Dit hangt af van verschillende factoren zoals:

 • Type bestrating: Kies je voor standaard betontegels of ga je voor luxe natuursteen?
 • Oppervlakte: Hoe groter de te bestraten oppervlakte, hoe hoger de totale kostprijs.
 • Arbeidskosten: De ervaring en expertise van de stratenmaker speelt mee in zijn uurtarief.

Laten we eens naar wat cijfers kijken om een indicatie te geven:

Type Bestrating Prijs per m² (exclusief arbeid)
Betontegels €15 – €30
Natuursteen €30 – €60
Keramische tegels €40 – €75

Daarnaast moet je rekening houden met extra kostenposten zoals:

 • Zand en ondergrondvoorbereiding
 • Huur van gereedschap of machines
 • Eventuele extra’s zoals opsluitbanden of voegmiddel.

Voorbeeld: Stel ik heb een tuin die 50m² groot is en ik wil deze laten bestraten met betontegels. Dan ben ik al snel tussen de €750 en €1500 kwijt aan materiaal alone. Tel daarbij op dat een stratenmaker gemiddeld tussen de €35 en €50 per uur vraagt, dan lopen arbeidskosten voor zo’n klus ook snel op.

Het is echter wel mogelijk om geld te besparen door zelf wat voorbereidend werk te doen. Denk hierbij aan het verwijderen van oude bestrating of zelf zand aantrillen. Toch raad ik vaak aan dit soort werk over te laten aan professionals om problemen in de toekomst te voorkomen.

Omdat elke situatie uniek is adviseer ik altijd meerdere offertes op te vragen bij verschillende vakmensen. Zo krijg je niet alleen inzicht in de mogelijke kosten maar kun je ook direct zien welke stratenmaker het beste past bij jouw specifieke wensen en budget.

Materialen en gereedschappen voor het bestraten van een tuin

Bij het bestraten van een tuin komen meer zaken kijken dan men in eerste instantie zou denken. Zo is de keuze voor materialen cruciaal en kan die behoorlijk variëren afhankelijk van de gewenste uitstraling en budget. Allereerst zijn er natuurlijk de stenen of tegels zelf. Beton, natuursteen, gebakken klei en keramische tegels zijn populaire opties.

 • Beton: relatief goedkoop en verkrijgbaar in veel vormen en maten.
 • Natuursteen: duurder maar uniek in patroon en kleur.
 • Gebakken klei (klinkers): sterk materiaal met een authentieke look.
 • Keramische tegels: onderhoudsvriendelijk met veel designkeuzes.

Vervolgens moet je niet vergeten dat onder deze toplaag een gedegen fundering nodig is om verzakking te voorkomen. Hierbij gebruik je doorgaans ophoogzand en straatbed om alles mooi egaal te krijgen.

Naast de materialen heb ik ook diverse gereedschappen nodig om de klus te klaren:

 • Een goede kruiwagen
 • Schep voor het verplaatsen van zand
 • Waterpas voor het egaliseren
 • Rubber hamer om de stenen aan te tikken zonder ze te beschadigen
 • Voegzand of voegmortel voor tussen de tegels/stenen
 • Trilplaat of handtamper om alles goed aan te drukken

Het is ook slim om handschoenen aan te schaffen; zo blijven mijn handen beschermd tijdens dit intensieve werk. Een kniebeschermer kan ook geen kwaad, aangezien ik vaak op mijn knieën zal moeten werken bij het leggen van de stenen.

Tot slot wil ik benadrukken hoe belangrijk precisiewerk is bij dit soort projecten. Het gebruik van spandraad of lijnen helpt enorm bij het recht leggen van alle elementen. Als ik ervoor zorg dat elk detail klopt, zal mijn bestrate tuin jarenlang prachtig blijven liggen zonder ongewilde verrassingen zoals verzakking of scheefgroeiende paden!

Het voorbereiden van de grond voor het bestraten van een tuin

Voordat je begint met het bestraten van je tuin, is het essentieel dat de ondergrond juist wordt voorbereid. Een goede fundering is cruciaal om verzakking en onkruidgroei tegen te gaan. Hieronder vind je stapsgewijs wat er allemaal bij komt kijken.

Eerst moet de bestaande grond tot op de juiste diepte worden afgegraven. Dit is gewoonlijk tussen de 15 en 20 centimeter, afhankelijk van het type bestrating dat je kiest. Verwijder alle planten, wortels en ander organisch materiaal dat later kan rotten en zorgen voor verzakkingen.

 • Verwijder al het organische materiaal
 • Graaf tot een diepte van 15-20 cm

Vervolgens breng je een laag zand aan die dient als stabiele onderlaag. Het zandbed moet goed verdicht zijn; dit kun je doen met een trilplaat of handstampers. Voor optimale stabiliteit wordt vaak gekozen voor straatzand of ophoogzand.

 • Breng een laag straatzand of ophoogzand aan
 • Verdicht het zandbed met een trilplaat of handstamper

Daarna controleer je of de ondergrond waterpas ligt door middel van waterpaslaten of laserapparatuur. Dit waarborgt dat regenwater goed afgevoerd wordt en niet op jouw nieuwe terras blijft liggen.

Zorg ervoor dat er voldoende afschot is; dit betekent dat jouw terras iets afloopt voor goede drainage. Meestal houdt men een afschot aan van 1 tot 2 centimeter per meter.

 • Controleer op vlakheid met waterpassen of lasers
 • Pas minimaal 1 cm afschot per meter toe

Tot slot leg je anti-worteldoek neer voordat de stenen geplaatst worden om onkruidgroei tussen de stenen te minimaliseren. Na deze stappen ben je klaar om daadwerkelijk te beginnen met bestraten!

Het lijkt misschien veel werk maar als alles goed gedaan wordt, geniet jij jarenlang van een prachtig aangelegd terras zonder problematische verzakkingen of wildgroei!

Het kiezen van bestratingspatronen en ontwerpen

Bij het aanleggen van een tuinpad of terras is het kiezen van een bestratingspatroon essentieel. Dit aspect heeft namelijk zowel invloed op de uitstraling als op de functionaliteit van je buitenruimte. Een veelgebruikt patroon is bijvoorbeeld het visgraatmotief, ideaal voor een oprit omdat het de druk goed verdeelt. Wil je iets speelsers? Dan kun je kiezen voor cirkelpatronen of waaierpatronen die direct een blikvanger vormen.

 • Visgraatmotief: sterk en traditioneel
 • Cirkelpatronen: speels en opvallend
 • Waaierpatronen: elegant en dynamisch

Daarnaast spelen ook de kleur en het formaat van de stenen een belangrijke rol. Met grotere tegels creëer ik al snel een moderne look, terwijl kleinere klinkers juist weer dat authentieke gevoel geven. Contrast in kleurgebruik kan helpen om looproutes te accentueren of speciale zones in je tuin te markeren.

 • Grote tegels: modern
 • Kleine klinkers: authentiek
 • Kleurcontrast: functioneel designelement

De kosten variëren afhankelijk van het gekozen patroon en materiaaltype. Handgemaakte keien kunnen bijvoorbeeld duurder zijn dan betonnen tegels. Ook is complexiteit van legverband vaak terug te zien in de prijs; hoe ingewikkelder, hoe arbeidsintensiever, dus duurder.

Materiaalsoort Prijsindicatie per m2
Betontegels €15 – €35
Natuursteen €25 – €65
Handgemaakte keien €40 – €80

Mijn tip? Vraag altijd samples aan voordat je definitieve keuzes maakt. Zo zie ik niet alleen hoe de steensoort eruitziet maar ook hoe deze zich houdt onder verschillende weersomstandigheden.

Tenslotte neem ik ook altijd toekomstig onderhoud in overweging bij mijn keuze voor bepaalde materialen en patronen. Sommige soorten bestrating vereisen meer aandacht dan andere om hun uiterlijk jaar na jaar te behouden.

 • Onderhoudsvriendelijke opties besparen tijd en geld op lange termijn

Conclusie

Tuin bestraten is een investering waar goed over nagedacht moet worden. Ik heb gezien dat de kosten sterk variëren en afhankelijk zijn van verschillende factoren. Materialen, arbeidskosten en voorbereidingswerkzaamheden spelen allemaal een rol in het totaalplaatje.

Materialen zoals tegels en klinkers kunnen flink uiteenlopen in prijs. Hierbij geldt vaak hoe exclusiever het materiaal, hoe hoger de prijs. Duurzaamheid speelt ook een rol; betere materialen gaan langer mee maar zijn meestal duurder in aanschaf.

Arbeidskosten vormen een aanzienlijk deel van de totale kosten voor het bestraten van een tuin. Het inschakelen van een vakman of stratenmaker kan verstandig zijn, want ervaring zorgt voor sneller en mooier resultaat.

Hieronder vind je een overzichtstabel met gemiddelde kosten:

Factoren Prijs (gemiddeld)
Materialen €15 – €65 per m²
Arbeidsloon €30 – €60 per uur
Voorbereiding €10 – €50 per m²

Deze prijzen zijn natuurlijk slechts indicatief en kunnen variëren naargelang specifieke wensen en regionale tarieven.

Tips om te besparen zonder op kwaliteit in te leveren:

 • Vergelijk offertes van verschillende aanbieders.
 • Kies voor duurzame materialen die op lange termijn voordeliger zijn.
 • Overweeg zelf mee te helpen met voorbereidende werkzaamheden.

In mijn ervaring is het altijd raadzaam om bij meerdere bedrijven offertes aan te vragen. Dit geeft niet alleen inzicht in de mogelijke kosten maar ook in wat er precies bij komt kijken bij jouw project.

Daarnaast is timing soms alles; buiten het hoogseizoen om kun je vaak rekenen op scherpere tarieven omdat stratenmakers dan meer beschikbaarheid hebben.

Al met al is het belangrijk dat je je bewust bent van alle factoren die invloed hebben op de kosten en dat je hier slim mee omgaat. Zo krijg je niet alleen waar voor je geld, maar geniet je ook jarenlang van een prachtig bestrate tuin!