Tips

Wat Te Doen Tegen Wespen In De Tuin: Effectieve Tips

Wespen in de tuin kunnen een echte plaag zijn, vooral tijdens de zomermaanden wanneer je lekker buiten wilt ontspannen. Het is niet alleen vervelend als ze om je hoofd zoemen, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor mensen met een wespenallergie. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze ongewenste insecten uit je tuin te houden.

Ik heb zelf ervaren hoe vervelend het is als een gezellige barbecue wordt verstoord door zwermen wespen die op het eten afkomen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar effectieve methodes om ze te weren zonder direct naar chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen. Natuurlijke middelen en preventieve maatregelen zijn vaak al voldoende om het probleem aan te pakken.

Het plaatsen van wespenvallen kan bijvoorbeeld helpen; deze lokken de wespen weg van de plek waar jij wilt relaxen. Bovendien is het belangrijk dat afvalbakken goed gesloten blijven en etensresten snel worden opgeruimd. Zo voorkom je dat de geur van zoetigheden of eiwitrijk voedsel deze vliegende insecten aantrekt. Door mijn tips toe te passen kun je hopelijk weer ongestoord genieten van je tuin!

Overlast van wespen in de tuin

Zodra de zon zich laat zien en we meer tijd in onze tuinen doorbrengen, neemt ook de aanwezigheid van wespen toe. Deze vliegende beestjes kunnen een flinke domper zetten op ons buitenplezier. Wespen zijn vooral in het late zomerseizoen op zoek naar zoetigheid en eiwitten, wat vaak leidt tot ongewenst bezoek tijdens onze barbecue of picknick.

Het verschil tussen een incidentele wesp en een plaag is significant. Bij overlast spreken we van meerdere nesten die zich dicht bij menselijke activiteiten bevinden. Dit kan risico’s met zich meebrengen zoals steken, die voor mensen met allergieën gevaarlijk kunnen zijn.

Hieronder staan enkele feiten over wespenoverlast:

 • Wespen worden aangetrokken door eiwitrijk voedsel en zoetigheden.
 • Een wespennest kan duizenden wespen bevatten.
 • De piekperiode van wespenoverlast ligt vaak in augustus en september.

Bij het signaleren van een wespennest is het belangrijk om kalm te blijven. Maak geen snelle bewegingen die de dieren agressief kunnen maken. Het zelf verwijderen van een nest wordt afgeraden gezien de risico’s die dit met zich meebrengt. Deskundige verdelging is dan vaak de veiligste optie.

Enkele tips om wespen uit je tuin te houden zijn:

 • Zorg voor goed afgesloten vuilnisbakken.
 • Dek zoetigheden af bij buiten eten.
 • Vermijd felgekleurde kleding; deze kleuren trekken wespen aan.
 • Plaats vallen of lokdozen speciaal voor wespen.

Door proactief maatregelen te nemen verminder je de kans op overlast aanzienlijk. Mijn advies: geniet van je tuin, maar blijf alert op signalen van een mogelijke wespennest in de buurt!

Waarom wespen naar de tuin komen

Het lijkt wel alsof wespen vooral in de zomermaanden onze tuinen uitkiezen als favoriete hangplek. Dat is geen toeval; er zijn specifieke redenen waarom deze geel-zwarte insecten graag in onze nabijheid verkeren. Ik onthul een aantal van die redenen, zodat je beter begrijpt waarom wespen juist jouw tuin bezoeken.

Zoetigheid trekt wespen aan zoals een magneet. Denk hierbij aan rijp fruit dat van bomen valt of restjes limonade op een tuintafel. Wespen zijn continu op zoek naar energierijke voedselbronnen en onze tuinen bieden daar vaak een overvloed aan. Daarnaast zijn openstaande vuilnisbakken en composthopen ware feestmaalplaatsen voor deze zoetekauwen.

 • Rijpend fruit
 • Limonaderestjes
 • Open vuilnisbakken
 • Composthopen

Een andere trekpleister voor wespen is water. In droge periodes hebben ze net als wij behoefte aan hydratatie en zwembadjes, vijvers of zelfs het water in onderzetters van planten kunnen dienen als hun persoonlijke drinkplaats.

Het nestelen speelt ook een grote rol bij de keuze voor jouw tuin. Beschutte plekken onder daken, achter regenpijpen of in holtes van bomen zijn ideale locaties voor wespen om hun nest te bouwen en te groeien in aantal.

Tot slot, laat ik niet buiten beschouwing dat lichtbronnen ‘s avonds insekten aantrekken en dus ook wespen. Die gezellige tuinverlichting kan dus onbedoeld uitgroeien tot een landingsbaan voor deze beestjes.

Nu we weten wat de aantrekkingskracht van onze tuinen is op wespen, kunnen we gerichtere maatregelen nemen om overlast te voorkomen. Door bewust om te gaan met afvalbeheer, rijpend fruit tijdig weg te halen en staand water te verminderen, snijd je al belangrijke bronnen van interesse af. En misschien is het toch slim om die sfeerverlichting iets eerder uit te doen…

Veiligheid en wespensteken

Wespen kunnen een zorgeloze middag in de tuin snel verstoren. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je veilig kunt blijven in hun aanwezigheid en wat je moet doen als je gestoken wordt. Wespen zijn vooral actief in de late zomer, wanneer ze op zoek gaan naar zoetigheden en eiwitrijk voedsel.

Voorkomen is beter dan genezen, dus hier zijn een paar tips om wespensteken te vermijden:

 • Vermijd plotselinge bewegingen of het slaan naar wespen; dit kan ze agressief maken.
 • Draag geen felle kleuren of sterke parfums als je buiten bent; deze trekken wespen aan.
 • Dek etenswaren af tijdens picknicks of barbecues en ruim direct afval op.

Mocht je toch gestoken worden door een wesp, blijf dan kalm. De meeste mensen ervaren slechts milde symptomen zoals pijn, zwelling en roodheid rondom de steekplaats. Behandel de plek met ijs om zwelling tegen te gaan en houd het gebied schoon om infecties te voorkomen.

Voor sommigen kan een wespensteek ernstiger uitpakken omdat zij allergisch reageren op het gif. Symptomen van een allergische reactie kunnen onder meer zijn:

 • Zwelling die zich verspreidt voorbij het gestoken gebied
 • Ademhalingsproblemen
 • Duizeligheid
 • Een snelle hartslag

In dergelijke gevallen is direct medische hulp noodzakelijk. Mensen met bekende allergieën voor insectengif dragen vaak medicatie bij zich, zoals epinefrine auto-injectors (EpiPens). Het is cruciaal dat zij deze altijd bij zich hebben wanneer ze tijd doorbrengen in gebieden waar wespen kunnen voorkomen.

Bewustzijn over wat te doen tegen wespen in de tuin draagt bij aan veilige zomermaanden voor iedereen. Door preventieve maatregelen te nemen en adequaat te reageren op steken kun je genieten van je buitenruimte zonder ongewenste verrassingen!

Preventieve maatregelen tegen wespen

Het voorkomen van een wespennest in je tuin begint bij enkele eenvoudige stappen. Als eerste is het belangrijk om afval goed te beheren. Zorg ervoor dat vuilnisbakken goed afgesloten zijn en resten van zoete drankjes of etenswaren direct opruimt. Wespen worden namelijk aangetrokken door de geur van zoetigheden.

 • Houd afvalbakken gesloten
 • Ruim etensresten meteen op
 • Vermijd open limonadeblikjes of fruitschalen buiten

Een andere effectieve methode is het plaatsen van neppe wespennesten. Deze zogenaamde ‘wespenverjagers’ bootsen de aanwezigheid van een ander nest na, waardoor wespen denken dat het gebied al bezet is en zullen ze minder snel hun eigen nest bouwen.

 • Plaats neppe wespennesten als afschrikking

Verder kun je planten inzetten die natuurlijk werende eigenschappen hebben tegen wespen. Enkele voorbeelden hiervan zijn munt, citroengras en lavendel. Door deze rondom je terras of tuinzitje te planten, creëer je een onaantrekkelijke omgeving voor wespen.

 • Plant munt, citroengras of lavendel in de tuin

Zorg ook voor regelmatige controle op plekken waar wespen zich graag vestigen: onder dakgoten, in schuren of holle bomen. Vroege detectie kan voorkomen dat een klein beginnend nest uitgroeit tot een groot probleem.

Ten slotte kan consistent onderhoud aan je huis helpen voorkomen dat wespen binnen kunnen dringen. Denk hierbij aan het repareren van beschadigd voegwerk, kieren en spleten dichten en kapotte dakpannen vervangen.

 • Controleer regelmatig op beginnende nesten
 • Onderhoud het huis om binnendringing tegen te gaan

Natuurlijke remedies tegen wespen

Wespen in de tuin kunnen een echte plaag vormen, maar er zijn gelukkig natuurlijke manieren om ze af te weren. Een van mijn favoriete methodes is het gebruik van kruidnagel. Wespen hebben een hekel aan de sterke geur. Door gespleten kruidnagels in een open limoen of citroen te steken en dit op je terras neer te leggen, houd je wespen op afstand.

 • Gebruik kruidnagel
  • Gespleten kruidnagels in citrusvruchten steken
  • Verspreid over plekken waar je zit

Een andere effectieve manier is het ophangen van nepwespen nesten. Wespen zijn territoriaal en als ze denken dat er al een ander nest in de buurt is, zoeken ze snel het hazenpad. Deze nepnesten kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken met bijvoorbeeld een opgeblazen bruine papieren zak.

 • Hang nepwespen nesten op
  • Kopen of zelf maken met bruin papier
  • Weghouden door territorialiteit

Planten kunnen ook helpen bij het verjagen van wespen. Plant bijvoorbeeld munt, eucalyptus of citronella rondom je tuin; de geuren die deze planten verspreiden zijn niet aangenaam voor wespen.

 • Plant wespenwerende planten
  • Munt, eucalyptus, citronella
  • Aanplant rondom je verblijfplaats

Essentiële oliën zoals lavendelolie of pepermuntolie werken ook goed tegen wespen. Maak een mix van water en een paar druppels olie en spuit dit rondom je buitenzitplekken om ze onaantrekkelijk te maken voor deze gestreepte bezoekers.

 • Gebruik essentiële oliën als afweermiddel
  • Lavendelolie, pepermuntolie gemengd met water
  • Spray rond zitgebieden

Het belangrijkste is dat je voorkomt dat etensrestjes en zoete drankjes langdurig buiten staan; dit trekt namelijk wespen aan. Zorg dus voor goede hygiëne tijdens warme dagen wanneer deze insecten actiever zijn.

 • Voorkom aantrekking door etenswaren
  • Ruim direct restjes op
  • Dek zoete drankjes af

Met deze tips maak ik mijn tuin minder gastvrij voor wespen zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Het draait allemaal om preventie en natuurlijke afschrikmiddelen!

Wespenvallen en -lokazen

Wespen kunnen een echte plaag zijn in de tuin, vooral tijdens de warmere maanden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze zoemende bezoekers op afstand te houden. Wespenvallen en lokazen zijn populaire methoden die vaak worden ingezet. Maar het is belangrijk ze verantwoordelijk te gebruiken om onnodige schade aan het milieu of nuttige insecten te voorkomen.

Eén van de eenvoudigste wespenvallen die je zelf kunt maken, is met gebruik van een plastic fles. Snijd de bovenkant van de fles af en plaats deze omgekeerd terug in het onderste gedeelte, waardoor een soort trechter ontstaat. In deze val doe je vervolgens wat lokstof, zoals limonadesiroop of bier; iets waar wespen op afkomen maar bijen niet.

 • Plaats de val buiten bereik van huisdieren en kinderen.
 • Zorg ervoor dat bijen niet geïnteresseerd zijn in je lokstof.
 • Ververs regelmatig de lokstof om schimmel en stankoverlast te voorkomen.

Naast zelfgemaakte vallen zijn er ook kant-en-klare wespenvallen beschikbaar. Deze bevatten vaak specifieke lokstoffen die afgestemd zijn op wespen en minder aantrekkelijk voor andere insecten. Het is wel raadzaam om recensies te lezen alvorens tot koop over te gaan; niet alle producten werken even effectief.

Het juiste gebruik van wespenlokazen kan ook helpen:

 • Kies voor een lokaas dat alleen wespen aantrekt.
 • Plaats het lokaas strategisch zodat het weglokt van plekken waar mensen samen komen.
 • Monitor de effectiviteit en pas eventueel de locatie aan voor betere resultaten.

Door slim gebruik te maken van vallen en lokazen kun je jouw tuin weer prettiger maken zonder overlast van ongewenste gasten. Let altijd goed op dat het geen negatieve impact heeft op andere dieren in je tuin!

Het belang van een schoon en opgeruimde tuin

Een schone tuin is minder aantrekkelijk voor wespen. Deze insecten zijn namelijk op zoek naar voedsel en een rommelige omgeving biedt vaak restjes waar ze op afkomen. Door regelmatig te vegen en etensresten onmiddellijk op te ruimen, verklein je de kans dat wespen jouw tuin als hun buffet zien.

 • Zorg ervoor dat afvalbakken goed gesloten zijn.
 • Laat geen zoete drankjes of voedselresten buiten staan.
 • Fruit wat gevallen is direct opruimen voorkomt fermentatie waar wespen dol op zijn.

Het gebruik van deksels op je composthoop kan ook helpen. Wespen zijn immers gek op de geuren die bij het composteringsproces vrijkomen. Een goed afgedekte composthoop beperkt deze luchtjes.

Waterbronnen kunnen eveneens wespen aantrekken, zeker tijdens drogere periodes. Zorg dus dat er geen stilstaand water in je tuin aanwezig is door onder andere lekkende kranen te repareren en waterschalen van huisdieren binnen te houden of dagelijks te verversen.

Plantkeuze speelt ook een rol in het weren van wespen. Sommige plantensoorten zoals munt, eucalyptus en citroengras staan bekend om hun natuurlijke weerstand tegen deze insecten. Door deze in je tuin te plaatsen kun je wespen ontmoedigen om in de buurt te komen.

Tot slot draagt regelmatig onderhoud bij aan het signaleren van beginnende wespennesten. Door snel actie te ondernemen kun je grotere problemen voorkomen:

 • Inspecteer schuurtjes en overhangende dakranden.
 • Kijk uit naar beginnende nestconstructies.
 • Schakel bij twijfel altijd een professional in om veiligheidsrisico’s te vermijden.

Professionele bestrijding van wespen

Als je een ernstig wespennest in je tuin hebt, kun je het beste een professional inschakelen. Dit is vooral aan te raden als je allergisch bent voor wespensteken of wanneer het nest zich op een moeilijk bereikbare plek bevindt. Een professioneel bestrijdingsbedrijf heeft de ervaring en de juiste middelen om het probleem veilig en effectief aan te pakken.

Professionals gebruiken vaak speciale pakken die hen beschermen tegen steken tijdens het verwijderen van het nest. Ze beschikken over verschillende methodes zoals:

 • Het injecteren van insecticide direct in het nest
 • Het plaatsen van lokvallen rondom de tuin
 • Het gebruik van rookmachines om wespen tijdelijk te verdoven

Het inhuren van een expert kan duurder zijn dan zelf maatregelen treffen, maar biedt wel meer zekerheid dat de wespen niet terugkeren. Volgens recente gegevens worden elk jaar ongeveer 6% meer professionals ingeschakeld voor wespennestverwijdering.

Jaar Toename Inzet Professionals
2019 4%
2020 5%
2021 6%

Houd er rekening mee dat na de behandeling, het soms nodig is om nog wat nazorg toe te passen zoals:

 • Het afdichten van openingen waar wespen naar binnen kunnen
 • Regelmatige inspectie om herhaling te voorkomen
 • Advies over preventieve maatregelen voor de toekomst

Zorg altijd dat je kiest voor een erkend bestrijdingsbedrijf met goede recensies. Zo weet je zeker dat ze betrouwbaar zijn en kennis hebben van zaken. Denk eraan: veiligheid staat altijd voorop, dus neem geen risico’s bij grote of complexe wespennestproblemen!

Genieten van de tuin zonder wespen

Een zomerse dag in de tuin kan heerlijk zijn, totdat je gezoem hoort en wespen zich ongenodigd bij jouw ontspanning voegen. Gelukkig zijn er manieren om deze vliegende onruststokers op afstand te houden.

 • Wespenvallen kunnen effectief zijn. Vul ze met een mengsel van water, suiker en azijn. De zoete geur trekt de wespen aan, maar het azijn weert ze af na hun landing.

Natuurlijke afschrikmiddelen verdienen ook aandacht. Kruidnagel is bekend als een natuurlijke wespwerende geur; snijd citroenen doormidden en steek er kruidnagels in voor een decoratieve en functionele centerpiece tijdens je tuinfeestjes.

Daarnaast werkt preventie vaak beter dan bestrijding. Zorg ervoor dat afvalbakken goed gesloten zijn en verwijder etensresten direct na het eten buiten. Wespen komen immers af op zoetigheden.

Het plaatsen van nepwespen nesten kan ook helpen; wespen zijn territoriaal en zullen nieuwe gebieden vermijden waar ze andere nesten zien.

Vergeet niet dat sommige planten als natuurlijk insecticide fungeren. Lavendel, munt en citroengras staan bekend om hun wespwerende eigenschappen – én ze ruiken heerlijk!

Door deze tips toe te passen kun je met meer rust genieten van jouw prachtige tuin – hopelijk zonder ongewilde gestreepte bezoekers die jouw vredige middag verstoren!

Conclusie

Wespen in de tuin kunnen een vervelend probleem zijn, maar gelukkig zijn er verschillende methoden om ze te bestrijden. Ik heb enkele effectieve strategieën besproken die je kunt toepassen zonder het milieu schade toe te brengen.

 • Voorkomen is beter dan genezen: Zorg ervoor dat afval goed afgedekt is en vermijd openstaande zoete drankjes.
 • Natuurlijke vijanden: Moedig wespeneters zoals vogels aan door nestkastjes op te hangen.
 • Wespenvallen: Gebruik zelfgemaakte of commerciële vallen om wespen weg te lokken van plekken waar je tijd doorbrengt.
 • Afleidingstactiek: Plaats een nep wespennest om wespen te misleiden zodat ze denken dat het gebied al bezet is.

Het belangrijkste is om kalm en voorzichtig te blijven bij het omgaan met wespen. Als je allergisch bent voor wespensteken of als er sprake is van een ernstige plaag, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.

Door deze tips consequent toe te passen, zou ik in staat moeten zijn mijn tuin tot een minder aantrekkelijke plek voor wespen te maken en kan ik genieten van de buitenruimte zonder ongewenste gasten. Herinner altijd dat veiligheid voorop staat; neem geen onnodige risico’s als het gaat om deze prikkelbare insecten.