Tips

Wie Presenteerde Eigen Huis En Tuin: De Iconische Hosts

“Eigen Huis & Tuin” is een iconisch klus- en tuinierprogramma dat al sinds 1990 een vaste waarde is op de Nederlandse televisie. De presentatie van dit geliefde programma heeft door de jaren heen verschillende gezichten gekend, elk met hun eigen charme en expertise. Aan het roer hebben onder meer Manuel Venderbos, Evelyn Struik en natuurlijk de onvergetelijke Klusjesman Rob Verlinden gestaan, die met zijn groene vingers menig kijker inspireerde om zelf aan de slag te gaan in tuin en huis.

Als ik terugblik op de geschiedenis van “Eigen Huis & Tuin”, kan ik niet anders dan denken aan Lodewijk Hoekstra, die als tuinman het stokje overnam van Rob Verlinden. Hij wist samen met verschillende co-presentatoren zoals Quinty Trustfull en later Thomas Verhoef, het programma een frisse draai te geven. De combinatie van praktische tips, inspirerende metamorfoses en toegankelijke projecten zorgden ervoor dat het programma altijd hoog scoorde bij doe-het-zelvers thuis.

De meest recente versie van “Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven” wordt gepresenteerd door Froukje de Both, die samen met haar team dagelijkse inspiratie biedt voor een mooier thuis. Het format blijft trouw aan zijn roots met aandacht voor klussen, tuinieren en interieurdesign terwijl het toch inspeelt op moderne trends binnen huis- en tuininrichting. Hiermee blijft “Eigen Huis & Tuin” ook na drie decennia nog steeds relevant voor iedereen die graag woontuinplezier combineert met persoonlijke creativiteit.

Geschiedenis van Eigen Huis en Tuin

Eigen Huis en Tuin is een iconisch woon- en tuinprogramma dat voor het eerst op de Nederlandse televisie verscheen in 1990. Het werd al snel een begrip in menig huishouden dankzij de praktische doe-het-zelf-tips, inspirerende make-overs en handige tuinadviezen. Naast het aanbieden van hulp bij klussen streefde het programma ernaar om kijkers te motiveren hun eigen huis en tuin aan te pakken.

Vanaf de start was het de ongekend populaire presentator Rob Verlinden die samen met klusjesman Nico Zwinkels gezichten gaven aan Eigen Huis en Tuin. In latere jaren zouden verschillende presentatoren hun opwachting maken, waaronder Manuela Kemp, Myrna Goossen, Corine Boon, Quinty Trustfull en Froukje de Both.

Doorheen de jaren onderging het format diverse wijzigingen om aan te sluiten bij veranderende trends en behoeften van kijkers. Zo werden er steeds meer grotere projecten aangepakt, ging men vaker bij mensen thuis langs voor metamorfoses, en werd duurzaamheid steeds belangrijker.

 • Ondanks deze veranderingen bleef de kern van Eigen Huis & Tuin altijd overeind: inspireren om zelf met je woonruimte aan de slag te gaan.

Het programma genoot decennialang wekelijks van hoge kijkcijfers maar moest uiteindelijk toch wijken toen RTL besloot om na ruim dertig jaar afscheid te nemen van deze langlopende productie in 2020. Hiermee kwam een einde aan een tijdperk waar veel Nederlanders warme herinneringen aan hebben.

Hoewel Eigen Huis & Tuin niet meer op televisie is zijn er nog talloze online clips beschikbaar die getuigen van de rijke geschiedenis vol tips, trucs en transformaties die dit programma teweeg heeft gebracht in Nederlandse huizen en tuinen.

Oorspronkelijke presentatoren

‘Eigen Huis en Tuin’ is een iconisch woon- en tuinprogramma dat vele Nederlandse huiskamers heeft weten te veroveren. Bij de start in 1990 was het Myrna Goossen die de presentatie op zich nam. Haar warme persoonlijkheid en vlotte babbel zorgden ervoor dat kijkers zich meteen thuis voelden bij het programma.

Naast Myrna stond klusjesman Nico Zwinkels, bekend om zijn handigheid en onmiskenbare snor. Hij werd al snel een vertrouwd gezicht voor de fans van het programma. Zijn praktische tips en trucs waren niet alleen leerzaam maar ook vaak voorzien van een flinke dosis humor.

Tuinman Rob Verlinden kon natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Met zijn groene vingers transformeerde hij de meest uiteenlopende buitenruimtes tot ware paradijsjes. De combinatie van deze drie persoonlijkheden maakte ‘Eigen Huis en Tuin’ tot een succesvol format dat jarenlang zou blijven boeien.

In de loop der jaren hebben we verschillende wisselingen van presentatoren gezien, maar deze oorspronkelijke crew legde de basis voor wat ‘Eigen Huis en Tuin’ zou worden: een bron van inspiratie voor doe-het-zelvers en tuinliefhebbers door heel Nederland.

De chemie tussen Myrna, Nico, en Rob was uniek; ze vulden elkaar aan als geen ander. Dit resulteerde in hoge kijkcijfers die bewezen dat het trio goed scoorde bij hun publiek.

Het is interessant om te zien hoe ‘Eigen Huis en Tuin’ zich heeft ontwikkeld door de jaren heen, maar één ding is zeker: zonder deze oorspronkelijke presentatoren had het programma mogelijk nooit zo’n speciaal plekje in onze harten gekregen.

Veranderingen in het presentatieteam

Het presentatieteam van ‘Eigen Huis & Tuin’ heeft door de jaren heen verschillende gezichten gekend. Elk van hen bracht hun eigen unieke flair en expertise naar het programma, wat zorgde voor frisse dynamiek en interessante nieuwe invalshoeken.

 • In de beginjaren stond de show bekend om zijn vaste waarden zoals klusjesman Nico Zwinkels en tuinman Rob Verlinden. Zij waren iconisch voor het programma.
 • Na verloop van tijd hebben we afscheid moeten nemen van enkele geliefde presentatoren en werden zij vervangen door nieuwe talenten.
 • Zo nam bijvoorbeeld Lodewijk Hoekstra in 2004 het stokje over als tuinman, terwijl Thomas Verhoef zich ontfermde over de klussegmenten sinds 2005.

De mix tussen ervaren rot en nieuw bloed hield ‘Eigen Huis & Tuin’ levendig. Kijkers konden rekenen op een constante aanvoer van inspiratie voor huis en tuin, mede dankzij de verse ideeën die elk nieuw teamlid meebracht.

Jaar Presentator Rol
1990-2004 Nico Zwinkels Klusjesman
1993-2015 Rob Verlinden Tuinman
2004-heden Lodewijk Hoekstra Nieuwe tuinman
2005-heden Thomas Verhoef Nieuwe klusjesman

Verrassingen waren er ook; zo was er in bepaalde seizoenen ruimte voor gastpresentatoren of speciale thema’s die afwisseling boden. Dit gaf fans redenen om elke week weer enthousiast af te stemmen op de show.

De evolutie binnen het presentatieteam spiegelt zich ook in de trends op woongebied. Met andere woorden, naarmate onze smaak verandert, zo veranderden ook de experts die ons adviseren hoe we van ons huis een thuis kunnen maken. Het is spannend om te zien wie volgende zal zijn die ons meeneemt in dit continue vernieuwende avontuur van woningverbetering!

Huidige presentator(s) van Eigen Huis en Tuin

Eigen Huis en Tuin is al jarenlang een begrip op de Nederlandse televisie. Het programma dat klussen en tuinieren toegankelijk maakt voor een breed publiek, heeft door de jaren heen verschillende presentatoren gehad. Momenteel zijn het de gezichten van Froukje de Both en Tom Groot die in het weekend de huiskamers binnenkomen met tips voor huis en tuin.

 • Froukje de Both is geen onbekende in de mediawereld. Ze heeft een rijke carrière als radio- en televisiepresentatrice en actrice.
 • Tom Groot, beter bekend als ‘boer Tom’ uit Boer zoekt Vrouw, is naast zijn werkzaamheden op de boerderij ook gepassioneerd over tuinieren.

Elke aflevering zetten ze samen met een team van experts hun beste beentje voor om kijkers te inspireren. Of het nu gaat om een kleine make-over of een grootschalige renovatie, ze weten altijd iets moois te creëren.

Het dynamische duo wordt ondersteund door vakkundigen zoals:

 • Klusser Timo
 • Styliste Eva
 • Tuinman Ivo

Samen vormen zij het hart van Eigen Huis en Tuin waarbij praktische do-it-yourself tips hand in hand gaan met design en stijladvies.

De formule van het programma blijft populair. Dit blijkt wel uit de gestage kijkcijfers die ondanks veranderende trends goed standhouden. De combinatie van luchtige gesprekken, nuttige informatie en transformaties thuis zorgen ervoor dat Eigen Huis & Tuin al meer dan 30 jaar succesvol is.

Mijn persoonlijke favoriet is wanneer ze zich bezighouden met duurzame projecten. Het laat zien dat het programma niet alleen inspeelt op wensen van kijkers maar ook bijdraagt aan bewustwording rondom milieuvriendelijk leven.

De huidige presentatoren hebben duidelijk hun eigen draai gegeven aan Eigen Huis & Tuin. Met frisse energie laten ze elke week weer zien dat iedereen kan klussen of tuinieren, wat je budget of ervaring ook is!

Populaire seizoenen en afleveringen

“Eigen Huis en Tuin” is al jaren een begrip in veel Nederlandse huishoudens. Het programma, dat klussen en tuinieren toegankelijk maakt voor een breed publiek, heeft meerdere seizoenen die bijzonder populair zijn geworden. Laten we eens duiken in de hoogtepunten van deze geliefde show.

Tijdens de loop der jaren hebben bepaalde seizoenen zich onderscheiden door hun vernieuwende projecten of memorabele metamorfoses. Seizoen 15 bijvoorbeeld staat bekend om zijn verrassende tuinmake-overs die vele kijkers inspireerden om zelf aan de slag te gaan. De aflevering waarin een volledig verwaarloosde achtertuin werd omgetoverd tot een moderne buitenruimte met eetgedeelte en speelplaats voor kinderen is vandaag nog steeds een favoriet.

Seizoen Iconische Aflevering Kenmerken
15 Tuinmetamorfose Moderne buitenruimte met eetgedeelte en speelplaats
22 Zolderverbouwing Sfeervolle slaapkamer met slimme opbergruimtes

De zolderverbouwing uit seizoen 22 is ook zo’n hoogtepunt; hier zag je hoe een donkere en rommelige zolder werd getransformeerd tot een sfeervolle slaapkamer met slimme opbergruimtes. De combinatie van functionaliteit en design viel erg in de smaak bij het publiek.

Wat betreft presentatoren, hebben verschillende gezichten het programma door de jaren heen kleur gegeven. Klusser Rob Verlinden startte als één van de originele presentatoren en bleef lang een vast gezicht van het programma. Later nam Lodewijk Hoekstra het stokje over als tuinspecialist, wat weer frisse wind meebracht die goed ontvangen werd door fans van het eerste uur maar ook nieuwe kijkers aantrok.

Elke iconische aflevering laat zien dat “Eigen Huis en Tuin” niet alleen draait om verbeteringen aan huis of tuin, maar vooral over inspireren en motiveren om zelf creatief aan de slag te gaan. Enkele pareltjes uit recente seizoenen zijn:

 • De complete keukenrenovatie waarbij oud ontmoet nieuw in perfecte harmonie.
 • Een aflevering gericht op duurzaamheid waarbij tips werden gedeeld voor groener leven zonder comfortverlies.
 • Een klein appartement dat dankzij slim ontwerp ruimer leek dan ooit tevoren.

Deze momentopnames uit “Eigen Huis en Tuin”, gevuld met tips, trucs, inspiratie en soms wat televisiemagie blijven kijkers boeien. Ze bewijzen keer op keer dat dit programma meer is dan alleen een klusshow; het is een bron van motivatie voor velen onder ons die graag hun woonomgeving willen verbeteren.

Conclusie

Het overzicht van de presentatoren van ‘Eigen Huis en Tuin’ door de jaren heen geeft een interessant beeld van hoe dit populaire programma zich heeft ontwikkeld. Van de start in 1990 tot aan het recente verleden hebben diverse presentatoren zoals Rob Verlinden, Nico Zwinkels en Lodewijk Hoekstra hun stempel op het programma gedrukt.

Mijn analyse wijst uit dat elk tijdperk zijn eigen charme had. Rob Verlinden was bijvoorbeeld synoniem met betrouwbaar tuinadvies terwijl Thomas Verhoef bekend stond om zijn klusvaardigheden. De dynamiek tussen verschillende presentatoren voegde ook een unieke touch toe aan elke aflevering.

Hieronder vind je een lijst met enkele sleutelfiguren:

 • Rob Verlinden: één van de originele gezichten, groot in tuinontwerp
 • Manuela Kemp: bracht persoonlijkheid en flair in het vroege stadium
 • Quinty Trustfull: introduceerde vernieuwing in de presentatie
 • Froukje de Both: zette de trend voor vrouwelijke co-presentatie voort

Wat duidelijk wordt is dat ‘Eigen Huis en Tuin’ niet alleen draait om wie presenteert maar ook om wat ze brengen naar het scherm. Het is meer dan alleen een doe-het-zelf show; het is een platform waar kijkers inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen huis en tuin.

In mijn ervaring als blogger merk ik dat programma’s zoals deze invloed hebben op trends in huisdecoratie en tuininrichting. De populariteit onder kijkers laat zien dat Nederlanders echt waarde hechten aan hun woon- en leefomgeving.

Tot slot kan ik concluderen dat ‘Eigen Huis en Tuin’ door zijn variëteit aan presentatoren steeds weer relevant blijft voor een breed publiek. Elk nieuw gezicht brengt nieuwe energie die ervoor zorgt dat het programma fris blijft na al die jaren op televisie.