Tips

Wie Presenteert Eigen Huis En Tuin: De Huidige Hosts

Het populaire Nederlandse programma ‘Eigen Huis en Tuin’ is niet alleen een bron van inspiratie voor doe-het-zelvers, maar ook een platform waar presentatoren hun charme en expertise delen. Jarenlang hebben verschillende gezichten het scherm gesierd waarbij ze kijkers meenamen in de wereld van klussen, tuinieren en interieurdesign.

Eén van de bekendste presentatoren die het programma naar een hoger niveau heeft getild is natuurlijk Frits Sissing. Hij staat bekend om zijn enthousiaste manier van presenteren en hoe hij elke aflevering weer opnieuw weet te verbinden met zowel beginnende als gevorderde klussers en tuiniers. Zijn vermogen om ingewikkelde projecten toegankelijk te maken is iets wat zijn handelsmerk geworden is binnen ‘Eigen Huis en Tuin’.

Naast Frits hebben andere talentvolle presentatoren zoals Evelyn Struik en Tom Groot hun stempel gedrukt op het programma. Hun dynamiek en deskundigheid brengen elke week weer nieuwe energie in de huiskamers van vele Nederlanders die klaarzitten voor tips, trucs, en inspiratie voor hun eigen huis- of tuinproject.

Geschiedenis van Eigen Huis en Tuin

Eigen Huis & Tuin is een iconisch klus- en tuinierprogramma dat al decennialang een vast plekje op de Nederlandse televisie heeft. Het programma begon in 1990 en werd al snel een bron van inspiratie voor veel doe-het-zelvers in Nederland. Aanvankelijk was het onderdeel van RTL 4’s weekendprogrammering, waar het uitgroeide tot een ware kijkcijferhit.

 • In de loop der jaren hebben verschillende presentatoren de revue gepasseerd
 • De formule combineert praktische klustips met originele tuinontwerpen

Het concept achter Eigen Huis & Tuin was vrij eenvoudig maar uiterst effectief. Kijkers kregen niet alleen tips over hoe ze hun huis en tuin konden verbeteren, maar zagen ook metamorfoses die door het team werden uitgevoerd. Dit maakte het programma zowel leerzaam als vermakelijk.

 • De combinatie van luchtige presentatie en gedegen vakwerk sprak een breed publiek aan
 • Het succes leidde tot specials, zoals ‘Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven’

Met de jaren evolueerde Eigen Huis & Tuin mee met de trends. Duurzaamheid en milieuvriendelijke oplossingen werden steeds belangrijker binnen het programma. Ook werd er meer aandacht besteed aan budgetvriendelijke projecten, waarmee men thuis direct aan de slag kon.

De impact van Eigen Huis & Tuin op de Nederlandse samenleving valt niet te ontkennen:

Jaartal Gebeurtenis
1990 Start van Eigen Huis & Tuin op RTL 4
Jaren ’90-’00 Hoogtepunt in populariteit, bekend om zijn presentatoren
2020 Overgang naar kortere items binnen andere formats

Hoewel er door de jaren heen verschillende wijzigingen zijn geweest qua format en presentatie, blijft de kernboodschap staan: mensen motiveren om zelf aan de slag te gaan met hun woonomgeving. Dit tijdloze concept heeft ervoor gezorgd dat Eigen Huis & Tuin nog steeds herkenbaar is voor jong en oud.

Bekende presentatoren van Eigen Huis en Tuin

Eigen Huis en Tuin is een iconisch woon- en tuinprogramma dat al jarenlang huishoudens in Nederland verrijkt met tips voor huisverbetering, doe-het-zelfprojecten en tuininspiratie. Door de jaren heen hebben verschillende presentatoren de show gedragen, elk met hun eigen charme.

Een van de meest bekende gezichten is wellicht die van Rob Verlinden. Hij was namelijk de tuinman die menig hart sneller deed kloppen met zijn groene vingers. Zijn expertise was niet alleen beperkt tot het scherm; hij heeft ook diverse boeken over tuinieren geschreven.

Daarnaast kan ik het onmogelijk hebben over Eigen Huis en Tuin zonder Quinty Trustfull te noemen. Met haar stralende persoonlijkheid en warme uitstraling wist ze kijkers elke aflevering weer te boeien. Quinty bleef lang aan het programma verbonden, wat bijdroeg aan een sterk merkgevoel onder fans.

Niet te vergeten is ook Klusser Thomas Verhoef, wiens handige klustips vele weekend-warriors geholpen hebben bij hun huisprojecten. Zijn praktische adviezen waren vaak lifesavers voor hen die zich waagden aan een nieuwe uitdaging in hun woning of tuin.

We moeten natuurlijk ook Lodewijk Hoekstra noemen, wiens passie voor duurzaamheid en natuur duidelijk naar voren kwam in zijn werk als tv-tuinman. Hij inspireerde kijkers om meer milieubewuste keuzes te maken in hun eigen groene oases.

Hieronder vind je een kort overzicht van deze bekende presentatoren:

 • Rob Verlinden: Groene vingers en schrijver
 • Quinty Trustfull: Langdurig verbonden presentatrice
 • Thomas Verhoef: De klusexpert
 • Lodewijk Hoekstra: Duurzaamheidsgoeroe

Deze personages hebben allemaal op hun eigen manier bijgedragen aan het succes van Eigen Huis en Tuin. Hun expertise, charisma en liefde voor het vak maakte dat vele mensen thuis trouw inschakelden voor wekelijkse inspiratie.

Huidige presentator van Eigen Huis en Tuin

Eigen Huis en Tuin is een iconisch klus- en tuinierprogramma dat al sinds 1990 de Nederlandse televisie siert. Het programma heeft door de jaren heen verschillende gezichten gekend, maar wie staat er nu aan het roer? Sinds 2020 is het Froukje de Both die deze eer heeft. Zij neemt ons mee in de wereld van doe-het-zelf projecten en groene paradijsjes.

Froukje is geen onbekende in de Nederlandse mediawereld. Met haar ervaring als radio- en televisiepresentatrice weet ze precies hoe ze de kijkers moet boeien. Samen met klusexpert Thomas Verhoef en tuinspecialist Tom Groot vormt zij een dynamisch trio dat elke week weer klaarstaat om Nederland te inspireren met praktische tips voor thuis.

Het programma heeft zich door de jaren heen flink ontwikkeld:

 • Vroeger lag de focus op grote metamorfoses.
 • Tegenwoordig zien we meer kleinere projecten die makkelijk thuis uit te voeren zijn.

Hierdoor voelt het publiek zich nog meer betrokken bij het programma, omdat ze zelf ook aan slag kunnen gaan met de ideeën die Eigen Huis en Tuin presenteert.

De interactie tussen Froukje en haar collega’s zorgt voor vermakelijke televisie, maar biedt tegelijkertijd ook een schat aan informatie. Kijkcijfers bewijzen keer op keer dat dit format aanslaat; wekelijks stemmen honderdduizenden kijkers af op hun favoriete klusprogramma.

Wat maakt Froukje zo geschikt als presentatrice van dit langlopende programma? Haar toegankelijkheid speelt hier zeker een rol in. Ze komt over als je sympathieke buurvrouw, iemand die je graag om advies zou vragen wanneer je zelf met hamer of hark aan de gang gaat. Daarnaast brengt ze een frisse wind binnen Eigen Huis en Tuin, wat zorgt voor vernieuwing zonder het vertrouwde gevoel van het programma te verliezen.

Met Froukje aan het stuur blijft Eigen Huis & Tuin dus ook na drie decennia nog steeds relevant én geliefd bij jong en oud. Het lijkt erop dat zij samen met Thomas en Tom nog vele huizen én tuinen gaat transformeren!

Vorige presentatoren van Eigen Huis en Tuin

Eigen Huis en Tuin is een icoon op de Nederlandse televisie. Het programma heeft in de loop der jaren verschillende gezichten gehad. Elk van hen bracht hun eigen unieke stijl en charme naar het scherm. Laten we eens kijken wie deze show door de jaren heen hebben gepresenteerd.

In de beginjaren was het Myrna Goossen die de kijkers welkom heette in Eigen Huis en Tuin. Haar warme persoonlijkheid maakte direct indruk. Na haar kwam Manuela Kemp, wiens energieke aanwezigheid niet onopgemerkt bleef bij het publiek.

 • Myrna Goossen
 • Manuela Kemp

De periode met Quinty Trustfull als presentatrice staat bij velen nog vers in het geheugen. Zij wist met haar enthousiasme voor zowel interieur als tuinieren een brede groep kijkers aan te spreken.

 • Quinty Trustfull

Niet te vergeten zijn ook Rob Verlinden en Nico Zwinkels, twee namen die synoniem staan voor tuinplezier in Nederland. Hun praktische tips werden elke week met veel interesse bekeken.

 • Rob Verlinden
 • Nico Zwinkels

Meer recentelijk waren het Thomas Verhoef en Evelyn Struik die samenwerkten om ons te inspireren over huisrenovaties en tuinvormgeving. Ze zorgden voor een frisse wind binnen het programma met nieuwe ideeën en projecten.

 • Thomas Verhoef
 • Evelyn Struik

Het format van Eigen Huis en Tuin blijft evolueren maar de vorige presentatoren hebben elk op hun manier een blijvende indruk achtergelaten op dit geliefde programma. Hun bijdragen zijn niet alleen gemeten in afleveringen maar ook in hoe ze ons inspireerden om onze eigen leefruimtes mooier te maken.

Toekomst van Eigen Huis en Tuin

Eigen Huis en Tuin is al jaren een begrip in de Nederlandse huishoudens. Met de constante veranderingen in televisielandschap vragen velen zich af wat de toekomst brengt voor dit iconische programma. Zenderwisselingen, vernieuwing in format en presentatie; het zijn allemaal factoren die een rol spelen.

Eén ding staat als een paal boven water: vernieuwing is cruciaal om relevant te blijven. Kijkers zijn tegenwoordig op zoek naar inspiratie die direct toepasbaar is in hun eigen huis of tuin. Het programma zou kunnen inspelen op deze behoefte door meer interactieve elementen toe te voegen zoals:

 • Online workshops waarbij kijkers vragen kunnen stellen
 • Live Q&A sessies met experts uit het vakgebied
 • Integratie van augmented reality om verbouwingen te visualiseren

De trend richting duurzaamheid speelt ook een steeds belangrijkere rol. Mensen willen weten hoe ze energiezuiniger kunnen leven en welke duurzame keuzes ze hebben bij verbouwen of tuinieren. Eigen Huis en Tuin heeft hier een kans om voorop te lopen door onderwerpen als zonne-energie, isolatietechnieken en biodiversiteit in tuinen regelmatig aan bod te laten komen.

Daarnaast is er ook de groeiende interesse in doe-het-zelf projecten. Dit biedt mogelijkheden voor samenwerking met fabrikanten van gereedschappen en bouwmaterialen. Denk hierbij aan:

 • Stap-voor-stap begeleiding bij projecten
 • Productreviews
 • Demonstraties van nieuwe technologieën

Sociale media mogen niet vergeten worden; platforms als Instagram en Pinterest zijn ideaal voor visuele inspiratie. Door actief gebruik te maken van deze kanalen kan Eigen Huis en Tuin een jongere doelgroep aanspreken.

Tot slot draait het bij de toekomst ook om partnerships met relevante influencers binnen de home & garden branche, die hun eigen volgers meebrengen naar het programma.

Het blijft spannend welke richting Eigen Huis en Tuin op zal gaan, maar één ding’s zeker: er liggen genoeg kansen klaar om het programma fris, actueel en boeiend te houden voor allerlei soort kijkerspubliek!

Conclusie

Na een uitvoerige bespreking van de presentatoren van ‘Eigen Huis en Tuin’ is het duidelijk dat dit programma niet alleen om de inhoud gaat. De presentatoren zelf zijn een cruciaal onderdeel van de charme en het succes van het programma. Zij brengen elk hun unieke stijl en persoonlijkheid mee die het geheel verrijken.

Door de jaren heen hebben verschillende gezichten deze rol vervuld. Elk met een eigen aanpak maar allemaal met dezelfde missie: kijkers inspireren en informeren over alles wat te maken heeft met huis, tuin en doe-het-zelven.

 • Huidige presentatie: Het team dat nu voor de camera staat, bestaat uit enthousiaste vakmensen die weten waar ze over praten.
 • Vroegere iconen: In het verleden hebben we afscheid moeten nemen van sommige geliefde presentatoren, maar zij hebben een blijvende indruk achtergelaten.

Het’s interessant om te zien hoe ‘Eigen Huis en Tuin’ zich blijft ontwikkelen. Nieuwe trends op interieur- en tuinontwerpgebied worden door de huidige presentatoren vakkundig vertaald naar praktische tips voor thuis.

Mijn advies? Blijf kijken naar ‘Eigen Huis en Tuin’, omdat je er altijd iets nieuws kunt leren of gewoonweg kunt genieten van de metamorfoses die plaatsvinden. Of je nu een doorgewinterde klusser bent of iemand die net begint met het ontdekken van DIY-projecten, er is altijd inspiratie te vinden in dit tijdloze programma.

Tot slot wil ik benadrukken dat ‘Eigen Huis en Tuin’ meer is dan alleen een televisieprogramma; het’s een bron van motivatie voor velen om hun leefomgeving mooier te maken. En daar dragen de presentatoren in grote mate aan bij!