Planten / Tips / Tuinen

Celosia Planten: Tips voor Kleur in je Tuin

Celosia is een opvallende plant die ieders aandacht trekt met haar felgekleurde bloemen. Deze veelzijdige plant, ook wel bekend als hanenkam of pluimspirea, kan een exotische touch aan elke tuin toevoegen. Met zijn oorsprong in warme subtropische tot tropische gebieden wordt celosia gewaardeerd om de unieke textuur en levendige kleuren die variëren van rood en roze tot oranje en geel.

Het kweken van celosia is eenvoudig, wat het een populaire keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. De plant gedijt het beste in volle zon en heeft goed doorlatende grond nodig om optimaal te kunnen groeien. Wat echt interessant is aan deze bloem, is dat ze niet alleen in de tuin prachtig staat maar ook lang houdbaar is als snijbloem.

Als je op zoek bent naar een manier om een krachtige visuele impact te maken in jouw buitenruimte, dan zou celosia weleens de perfecte toevoeging kunnen zijn. De flamboyante bloeiwijzen trekken niet alleen mensen aan maar ook vlinders en bijen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van je tuin. Met juiste verzorging kan celosia je verrassen met haar schoonheid van de late lente tot de eerste vorst.

Wat is celosia?

Celosia is een opvallende plant die bekendstaat om haar felle kleuren en unieke bloemvormen. Deze tuinjuweeltjes, ook wel hanenkam of pluimspirea genoemd, hebben bloemen die lijken op vlammen of koraalrifstructuren. Ze zijn lid van de amarantenfamilie, Amaranthaceae, waar ook eetbare gewassen zoals quinoa en bepaalde spinaziesoorten toe behoren.

De populariteit van celosia is niet te ontkennen; ze worden wereldwijd gekweekt en zijn geliefd bij zowel amateur-tuiniers als professionele landschapsontwerpers. Dit komt mede door hun vermogen om in verschillende klimaten te gedijen en hun lange bloeiperiode die vaak de hele zomer duurt tot aan de eerste herfstvorst.

 • Celosia argentea var. cristata – beter bekend als de hanenkam – heeft golvende bloemtoppen.
 • Celosia argentea var. plumosa – biedt pluimachtige varianten.
 • Celosia spicata – staat bekend om zijn strakke, tarwe-achtige toppen.

Met een scala aan beschikbare kleuren waaronder rood, geel, roze, oranje en zelfs meerkleurige variëteiten kan celosia voor levendigheid in elke tuin zorgen. Bovendien trekt deze plant veel nuttige insecten aan zoals bijen en vlinders wat bijdraagt aan biodiversiteit.

Onderhoud is vrij eenvoudig: regelmatig water geven zonder dat de grond drassig wordt bevordert gezonde groei. Celosia houdt van volle zon maar kan ook goed tegen hitte wat haar ideaal maakt voor warmere streken. Met de juiste verzorging kunnen deze prachtplantjes tot wel 60 centimeter hoog worden!

Tot slot zijn er talloze manieren waarop je celosias kunt gebruiken in landschapsontwerp – als onderdeel van een bordermix met andere jaarlijkse planten of als blikvangende solisten in potten op het terras of balkon. Hun snijbloemen doen het bovendien uitstekend in boeketten waardoor je niet alleen buiten maar ook binnen van hun schoonheid kunt genieten!

Verschillende soorten celosia

Celosia’s zijn er in talloze variëteiten die elk hun eigen unieke charme hebben. Deze plant, ook wel hanenkam genoemd, is populair vanwege de felle kleuren en aparte bloemvormen. Typisch voor celosia zijn de felrode, roze, gele, oranje en zelfs paarse tinten.

 • Celosia argentea var. cristata, beter bekend als de gekrulde of kamvormige celosia, heeft golven van kronkelige bloemen die lijken op een hersenen of soms een hanenkam.
 • Celosia argentea var. plumosa biedt pluimachtige bloemen die zacht aanvoelen en qua uiterlijk wat weghebben van vlammen of veren.
 • Celosia spicata, ook wel tarwe-celosia genoemd, kenmerkt zich door haar spike-vormige bloeiwijzen waarbij de kleine bloemetjes dicht op elkaar aan stengels groeien.

Door hun verscheidenheid kunnen deze planten gebruikt worden in allerlei tuinstijlen; ze doen het goed in perken maar ook als potplant zijn ze een eye-catcher. Met hoogtes variërend van 15 cm tot wel een meter passen ze bovendien zowel in grote landschapstuinen als op het balkon.

Het verzorgen van celosias is relatief eenvoudig waardoor ze heel geschikt zijn voor beginners. Ze houden van volle zon en goed doorlatende grond. Een leuk weetje: hoewel ze warmte liefhebbend zijn, kunnen sommige soorten verrassend goed tegen droogte!

Elk jaar zien we nieuwe hybriden verschijnen met nog intensere kleuren of interessante vormen waarmee je echt kunt pronken in je tuin of huiskamer. Dat maakt het verzamelen en kweken van celosias tot een spannende hobby voor veel plantliefhebbers overal ter wereld.

Verzorging van celosia planten

Celosia planten zijn echte blikvangers met hun opvallende bloemen die lijken op pluimen of hersenen. Ze houden van de zon en hebben regelmatig water nodig, maar te veel kan schadelijk zijn. Hieronder vind je een aantal tips om je celosia’s gelukkig en gezond te houden.

Licht en locatie
Een plek waar ze kunnen genieten van volle zon is ideaal voor celosia’s. Ze presteren het beste met minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag. Als je binnen kweekt, plaats ze dan in de buurt van een raam dat naar het zuiden of westen gericht is voor maximale lichtinval.

 • Zorg voor voldoende licht
 • Vermijd schaduwrijke plaatsen
 • Kies indien mogelijk een zonnige locatie uit

Water geven
Consistentie is essentieel bij het water geven. De grond moet vochtig blijven, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de toplaag; als deze droog aanvoelt, is het tijd om water te geven.

 • Water geven wanneer de bovenste laag grond droog aanvoelt
 • Voorkom overbewatering om wortelrot tegen te gaan
 • Gebruik lauw water voor het beste resultaat

Voeding
Om rijke bloei te stimuleren kun je elke maand tijdens het groeiseizoen een algemene vloeibare meststof gebruiken. Lees altijd goed de instructies op de verpakking om overbemesting en daarmee schade aan de plant te voorkomen.

 • Maandelijks bemesten tijdens het groeiseizoen
 • Volg altijd de instructies op de verpakking

Temperatuur en vochtigheid
Celosias prefereren warme temperaturen tussen 18°C en 30°C. Ze zijn niet vorstbestendig dus bescherm ze tegen koude nachten of breng ze naar binnen als er vorst wordt verwacht.

 • Ideale temperatuur: 18°C – 30°C
 • Bescherm tegen vorst

Door deze verzorgingstips in acht te nemen, zal je celosia plant prachtige kleuren blijven tonen die iedere ruimte kunnen opfleuren!

Hoe celosia te kweken

Celosia kweken is een belonende ervaring want deze bloemen brengen met hun felle kleuren en unieke vormen leven in elke tuin. Om te beginnen, is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen. Celosia heeft veel zonlicht nodig, dus zoek een plekje uit waar ze minimaal 6 tot 8 uur per dag direct zonlicht ontvangen.

 • Kies een goed gedraineerde locatie
 • Zorg voor volle zon (minstens 6-8 uur per dag)

De grond moet rijk en goed doorlatend zijn; voeg compost of organische mest toe om de voedingswaarde te verhogen. Het planten kan het best gebeuren nadat alle kans op vorst geweken is, meestal in het late voorjaar of vroege zomer.

 • Verrijk de grond met compost of organische mest
 • Plant na de laatste vorst

Voor wat betreft water geven: celosia houdt van vochtige maar niet doorweekte grond. Geef regelmatig water, maar laat de grond tussen gietbeurten door opdrogen. Wanneer je merkt dat de bladeren slap hangen, weet je dat het tijd is voor weer een slok water.

 • Houd de grond vochtig maar niet verzadigd
 • Laat bodem uitdrogen tussen gietbeurten

Voeding is ook cruciaal voor een gezonde groei van celosia. Gebruik eens per maand een evenwichtige vloeibare meststof tijdens het groeiseizoen om ervoor te zorgen dat je planten alles hebben wat ze nodig hebben.

 • Bemest maandelijks met een evenwichtige vloeibare meststof

Ten slotte is snoeien optioneel bij celosia, maar kan helpen om vollere planten en meer bloemen te stimuleren. Knip uitgebloeide bloemen weg om nieuwe groei aan te moedigen.

Met deze tips zou je moeten kunnen genieten van prachtige celosia’s die je tuin sieren vanaf de late lente tot aan de eerste herfstvorst!

 • Snoei uitgebloeide bloemen voor nieuwe groei

Veelvoorkomende problemen bij het kweken van celosia

Bij het verzorgen van celosia loop je soms tegen wat uitdagingen aan. Zo kan een teveel aan water leiden tot wortelrot, iets dat deze plantjes absoluut niet kunnen verdragen. Ze houden van vocht, maar hun wortels mogen nooit in water ondergedompeld zijn. Het is dus zaak om de juiste balans te vinden in het water geven.

 • Te veel water: Wortelrot
 • Te weinig licht: Zwakke groei en fletse kleuren
 • Overbemesting: Bladverbranding

Pestproblemen zijn ook bekend bij celosia-kwekers. Bladluizen en spintmijten zien deze prachtige bloemen als een feestmaal. Regelmatige inspectie van de bladeren op ongewenste bezoekers is noodzakelijk om ernstige aantasting te voorkomen. Mocht je toch last krijgen van deze plagen, dan zijn er biologische bestrijdingsmiddelen die effectief kunnen helpen zonder schade toe te brengen aan de plant of het milieu.

Een ander probleem dat zich kan voordoen is dat celosia’s gevoelig zijn voor verschillende soorten schimmels, zoals echte meeldauw en grijze schimmel (botrytis). Een goede luchtcirculatie rondom de planten helpt dit risico verkleinen. Zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar staan en verwijder regelmatig dood of beschadigd bladmateriaal.

Ziektes zoals fusarium verwelkingsziekte kunnen eveneens roet in het eten gooien als je niet oplet. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bodemschimmel die het vaatstelsel van de plant aantast waardoor deze slap gaat hangen en uiteindelijk sterft. Preventie is hierbij key; gebruik ziekteresistente soorten en zorg voor goed gedraineerde grond.

Het klimaat speelt tenslotte een grote rol in hoe gelukkig jouw celosias zijn. Ze houden namelijk van warmte! Als je buiten hun ideale temperatuurbereik komt, kun je merken dat ze langzamer groeien of geen bloemen produceren. Idealiter zou je ze moeten plaatsen waar ze volop kunnen genieten van onze heerlijke zonnestralen.

Probleem Symptoom Oplossing
Wateroverlast Wortelrot Goede drainage & matig watergeven
Ongedierte Aantasting door insecten Inspecteren & biologische middelen
Schimmelinfecties Witte/grijze aanslag Luchtcirculatie verbeteren
Fusarium verwelkingsziekte Plant verwelkt Ziekteresistentie & goed gedraineerde grond
Onvoldoende warmte Slechte groei/bloei Warme plek met voldoende zonlicht

Houd rekening met bovenstaande tips en trucs om de meest voorkomende problematiek bij het kweken van celosia te tackelen!

Conclusie

Celosia is een opvallende plant die met zijn unieke bloemvormen en levendige kleuren iedere tuin of balkon kan opfleuren. Mijn ervaring is dat deze plant niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook relatief onderhoudsvriendelijk, wat het een fantastische keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Voordelen van Celosia:

 • Verschillende vormen en kleuren: Met variëteiten zoals de pluimcelosia en kamcelosia biedt celosia een diversiteit die in weinig andere plantensoorten te vinden is.
 • Weerstand tegen hitte: Deze zomerbloeier kan goed tegen warmte, wat betekent dat hij zelfs tijdens hete dagen blijft stralen.
 • Langdurige bloei: Eenmaal in bloei kan celosia gedurende lange tijd haar schoonheid behouden, vaak tot ver in de herfst.

Wat verzorging betreft heb ik gemerkt dat celosia de beste resultaten geeft wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

 • Voldoende zonlicht; idealiter meer dan 6 uur directe zon per dag.
 • Goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.
 • Regelmatige bemesting, met name tijdens de groeiperiode voor optimale bloei.

Hoewel er geen uitgebreide data beschikbaar zijn over specifieke cultivars van celosia, kunnen we concluderen dat dit geslacht talloze mogelijkheden biedt om je tuin te verrijken. Hieronder vind je een tabel met de basisbehoeften van celosia:

Behoefte Aanbeveling
Zonlicht Minimaal 6 uur per dag
Water Matig (vochtige grond)
Bodemtype Goed doorlatend
Bemesting Regelmatig tijdens groei

Tot slot wil ik benadrukken hoe belangrijk het is om lokale kwekers of tuincentra te raadplegen voor advies specifiek gericht op jouw regio. Zij kunnen je vaak vertellen welke soorten het beste presteren in jouw klimaat en bodemtype. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw celosia’s niet alleen overleven maar ook echt floreren.