Tuinen

Kippen Weren: Zo Blijft Je Tuin Kipvrij

Kippen kunnen gezellige beestjes zijn, maar niet als ze m’n zorgvuldig aangelegde tuin als snackbuffet zien. Ik weet hoe frustrerend het is om je bloemen en groenten als hapklare brokken voor de buurtkippen te zien verdwijnen.

Gelukkig heb ik door de jaren heen effectieve methodes ontdekt om kippen op een vriendelijke manier uit mijn tuin te houden. Van natuurlijke barrières tot slimme tuinindelingen, ik deel mijn beste tips zodat ook jij kunt genieten van een kipvrije tuin.

Natuurlijke barrières tegen kippen

In m’n ervaring zijn natuurlijke barrières vaak de eerste verdediging tegen ongewenste pluimvee in je tuin. Het mooie van deze methodes is dat ze naadloos integreren in je tuinontwerp zonder dat het esthetisch onaangenaam is. Hier zijn een paar van de meest effectieve natuurlijke barrières die ik aanraad:

Planten met Sterke Geuren

Bepaalde planten zenden geuren uit waar kippen niet van houden. Door deze in je tuin te planten, kun je kippen ontmoedigen om dichterbij te komen. Denk aan kruiden zoals:

 • Rozemarijn
 • Lavendel
 • Citroengras

Kippen zijn niet geneigd om te wroeten in gebieden waar deze planten groeien, waardoor je tuin een stuk vrediger blijft.

Fysieke Barrières van Groen

Haagplanten vormen een natuurlijke muur die het moeilijk maakt voor kippen om in je tuin te komen. Robuuste struiken zoals hulst met z’n stekelige bladeren zijn niet alleen ondoordringbaar maar houden ook de kippen weg door hun onaantrekkelijke textuur. Andere goede opties zijn:

 • Taxus
 • Buxus
 • Berberis

Omdat deze struiken het hele jaar door groen blijven, bieden ze een permanente oplossing die coherent is met je landschapsontwerp.

Gronddekking die Kippen Afschrikt

Een minder bekende tactiek die ik gebruik, is het toepassen van gronddekking die onprettig is voor de voeten van kippen. Hierbij kun je denken aan:

 • Grove schors
 • Kiezels
 • Dennennaalden

Kippen geven voorkeur aan zachte grond waar ze in kunnen scharrelen. Dus door je grond te bedekken met materialen die oncomfortabel zijn voor hun poten, help je mee je tuin kippenvrij te houden.

Door te kiezen voor een of meerdere van bovenstaande natuurlijke barrières, zet je een belangrijke stap in het creëren van een harmonieus samenspel tussen jouw tuinwensen en het dierenleven rondom. Het plantaardige leven in je tuin gaat zo automatisch een dubbele rol spelen: een esthetisch genoegen voor jou en een subtiele afschrikking voor ongewenste tuinbezoekers. Dit bevestigt eens te meer dat met slimme keuzes en een beetje knowhow natuur en genot hand in hand kunnen gaan.

Kippengaas en hekwerk

Kippengaas is een uitermate effectieve manier om kippen uit je tuin te houden. Mijn ervaring leert dat een hekwerk van ongeveer één meter hoog vaak voldoende is. Kippen kunnen namelijk wel vliegen, maar niet zo hoog en ver. Bij de keuze van kippengaas is het belangrijk dat de maaswijdte klein genoeg is, zodat kippen er niet doorheen kunnen. Ik raad een maaswijdte van maximaal 50 millimeter aan.

Voor de installatie van het gaas is het essentieel palen stevig in de grond te verankeren. Dit zorgt voor stabiliteit en weerstand tegen de pogingen van kippen om eronderdoor te graven of er tegenaan te springen. Graaf het gaas voor extra zekerheid een stuk in de grond, ik zou zeggen een diepte van ongeveer 30 centimeter volstaat. Daarnaast is het handig om de bovenkant van het gaas naar buiten te buigen. Dit maakt het voor kippen nog moeilijker om je tuin binnen te dringen.

Bij het plaatsen van een hekwerk kun je kiezen voor verschillende materialen. Houten hekwerken zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling, terwijl metaal een duurzamere en onderhoudsvrije oplossing biedt. Het is belangrijk dat de hekwerken naadloos aansluiten op de omringende grond of structuur om geen doorgang voor kippen open te laten.

Verder spelen esthetiek en functionaliteit een grote rol bij de keuze van je hekwerk. Soms wil je dat het hekwerk opgaat in de omgeving of juist als een statement dient. Gelukkig bestaan er tegenwoordig zoveel verschillende stijlen en kleuren dat er altijd wel een optie is die bij jouw tuin past. Zelfs binnen het thema tuinbeveiliging kan ik mijn creativiteit kwijt zonder een compromis te maken op effectiviteit.

Het belang van een goede tuinindeling

Als je kippen effectief uit je tuin wilt houden, is niet alleen het hekwerk van belang maar ook hoe je je tuin indeelt. Een doordachte tuinindeling kan namelijk op natuurlijke wijze helpen voorkomen dat kippen je planten aanvreten of je zorgvuldig verzorgde tuin omwoelen.

Strategisch geplaatste planten kunnen een eerste verdedigingslinie vormen tegen kippen. Sommige planten zijn minder aantrekkelijk voor kippen door hun geur of textuur. Door deze rondom je kwetsbare gewassen te plaatsen, creëer je een barrière die kippen kan ontmoedigen. Voorbeelden van planten die minder aantrekkelijk zijn voor kippen, zijn lavendel en rozemarijn.

Naast de keuze van planten, is het ook verstandig om paden en open ruimtes te integreren in je tuinontwerp. Kippen voelen zich vaak minder veilig op open plekken waar ze snel gezien kunnen worden door roofdieren. Door het creëren van open zichtlijnen waar jij ze makkelijk kunt spotten, verlaag je de kans dat ze ongestoord rond kunnen scharrelen.

Een ander belangrijk aspect is de indeling van je groente- en fruittuinen. Deze kun je het beste dicht bij het huis plaatsen. Hoe dichter bij het huis, hoe minder kans dat kippen zich daar gehuisvest voelen. Deze plaatsing maakt het ook makkelijker om de tuin in de gaten te houden en snel in te grijpen wanneer dat nodig is.

Door goed na te denken over de plaatsing van elementen binnen je tuin, verhoog je de effectiviteit van het eerder besproken hekwerk. Het aanbrengen van lage struiken of hagen kan bijvoorbeeld de toegangspunten tot de tuin aanvullend beschermen. Hiermee beperk je de routes die kippen zouden kunnen nemen om je tuin binnen te dringen.

Het is tenslotte aan te raden om gebruik te maken van natuurlijke hoogteverschillen in je tuinontwerp. Heuveltjes en verhoogde bedden bieden niet alleen een esthetische toevoeging aan de tuin, maar maken het voor kippen ook moeilijker om zich te verplaatsen en plekken te vinden waar ze kunnen pikken of schrapen.

Planten die kippen afweren

Bij het beschermen van mijn tuin tegen ongewenste scharrelende kippen, heb ik ontdekt dat bepaalde planten uiterst effectief zijn. Het planten van bepaalde soorten kan een natuurlijke en esthetisch aangename oplossing bieden. Hier zijn enkele planten die ik aanbeveel omdat ze bekend staan als natuurlijke afschrikmiddelen voor kippen.

 • Lavendel: Deze prachtige en geurige plant is niet alleen perfect voor het aantrekken van bijen, maar werkt ook uitstekend om kippen op afstand te houden. Met zijn sterke aroma vindt het vaak geen genade bij de gevleugelde vrienden die geneigd zijn om gewassen te plunderen.
 • Rozemarijn: Net als lavendel heeft rozemarijn een krachtige geur die kippen liever vermijden. Bovendien kan het een dichte struik vormen wanneer het volgroeid is, wat een fysieke barrière kan creëren.
 • Pelargonium (Geranium): De bladeren van geraniums hebben een sterke geur waar kippen doorgaans niet van houden. Door deze rondom kwetsbare gebieden te planten, helpen ze mijn tuin kipvrij te houden.
 • Citroengras: Dit kruid heeft een scherp citroenachtig aroma dat niet in de smaak valt bij kippen, terwijl het een toegevoegde bonus is voor mijn keukengerechten.

Het effectief gebruiken van deze planten in mijn tuin gaat niet alleen over willekeurig planten. Ik zorg ervoor dat ze strategisch geplaatst zijn in combinatie met de tuinindeling die ik eerder heb besproken. Kippen neigen er bijvoorbeeld toe om bepaalde overgangen of paden te vermijden, dus door deze planten langs die routes te plaatsen versterk ik mijn afweer effectief.

Naast het gebruik van afschrikkende planten, overweeg ik ook om planten die kippen aantrekken, zoals bepaalde granen en groenten, verder weg van de gebieden te planten die ik wil beschermen. Dit dient als een soort lokmiddel om ze weg te houden van de plekken waar ik ze niet wil hebben.

Het aanleggen van een tuin die niet alleen mooi is, maar ook functioneel, vereist wat planning en kennis van plantengedrag. Door mijn eigen ervaringen en het advies van experts te combineren, kan ik zeggen dat het opzetten van een kippenwerende tuin haalbaar en lonend is. Het creëren van een harmonieuze omgeving waar zowel flora als fauna kunnen floreren, terwijl ik toch mijn geliefde groenten en bloemen bescherm, blijft mijn prioriteit.

Tips voor het voorkomen van voedselbronnen

Als ik problemen heb met kippen in mijn tuin, weet ik dat het vermijden van voedselbronnen cruciaal is om ze op afstand te houden. Zonder aantrekkelijk voer zullen kippen sneller een andere locatie zoeken om te scharrelen. Hier zijn een aantal effectieve methoden die ik toepas om ervoor te zorgen dat mijn tuin niet de favoriete snackplek wordt voor rondzwervende kippen.

Houd Etensresten Opgeruimd

Een van de belangrijkste attracties voor kippen is toegang tot etensresten. Ik zorg er altijd voor dat:

 • Composthopen goed afgedekt zijn
 • Gevallen fruit van bomen direct wordt opgeraapt
 • Voerbakjes van huisdieren niet buiten blijven staan

Aanpassingen aan de Moestuin

Voor wie graag groenten of fruit verbouwt, weet dat kippen zich hier ook aan tegoed doen. Ik neem de volgende stappen om mijn moestuin kippenvrij te houden:

 • Netten spannen over fruitstruiken en jonge boompjes
 • Verhoogde bedden gebruiken die moeilijk bereikbaar zijn voor kippen
 • Sterk geurende kruiden planten rondom de moestuin

Voorkom Zaaigoed Schranspartijen

Zaadjes kunnen een echt festijn zijn voor kippen. Wanneer ik zaaigoed plant, pas ik deze technieken toe:

 • Zaai dichtbij of naast volwassen planten die de zaadjes beschermen
 • Gebruik zaaibodembedekkers zoals stro of houtsnippers
 • Plaats stolpen of kappen over pas gezaaide bedden

Door deze praktische tips te volgen, verminder ik niet alleen de aantrekkingskracht van mijn tuin op kippen, maar stimuleer ik ook de gezondheid en productiviteit van mijn planten. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan ik genieten van een prachtige tuin zonder ongewenste bezoekers.

Conclusie

Het is duidelijk dat het weghouden van kippen uit je tuin begint bij het beheren van hun voedselbronnen. Door etensresten op te ruimen en mijn zaaigoed te beschermen heb ik zelf ervaren hoe de interesse van kippen in mijn tuin afnam. Ik hoop dat mijn advies je zal helpen om jouw tuin kippenvrij te houden zodat je ongestoord kunt genieten van je eigen stukje natuur. Met een beetje inzet en deze handige tips is een prachtige kippenvrije tuin binnen handbereik!