Tuinen

Diervriendelijk: Vreemde Katten Uit Je Tuin Weren

Als tuinliefhebber weet ik hoe frustrerend het kan zijn als vreemde katten jouw zorgvuldig onderhouden tuin als hun persoonlijke toilet gebruiken. Het is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen je planten kan schaden, maar ook voor ongewenste geurtjes zorgt.

Waarom katten je tuin binnendringen

Als fervente tuinier begon ik me af te vragen waarom vreemde katten juist mijn tuin uitkiezen als hun favoriete plekje. Na wat onderzoek kwam ik een aantal veelvoorkomende redenen tegen. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat katten territoriale dieren zijn. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe gebieden om hun territorium uit te breiden. Tuinen zijn vaak rustig en beschut, wat een ideale omgeving vormt voor een kat om te verkennen.

Daarnaast zijn er specifieke aantrekkingspunten in de tuin die katten onweerstaanbaar vinden. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Zand en losse aarde: perfect voor katten om hun behoeftes te doen.
 • Veel verstopplekken: struiken en lage begroeiing zijn ideale schuilplaatsen.
 • Tuinmeubilair: zorgt voor warme en comfortabele rustplaatsen.
 • Waterbronnen: zoals vijvers of regentonnen kunnen katten naar je tuin lokken op zoek naar drinkwater.

Bovendien lokken bepaalde planten katten aan. Kattenkruid (Nepeta cataria), bijvoorbeeld, heeft een onweerstaanbaar effect op veel katten. Ook valeriaan kan aantrekkelijk zijn voor katten door de stimulerende werking die het op ze heeft.

Het is ook mogelijk dat een kat naar je tuin komt omdat deze het als een veilige doorgang naar andere gebieden ziet of gewoon omdat hij op zoek is naar een plek om te jagen. Kleine knaagdieren en vogels die vaak in tuinen worden aangetroffen kunnen een aantrekkingskracht vormen voor katten.

Door te begrijpen wat katten aanspreekt in een tuin, kun je strategieën ontwikkelen om ze op een diervriendelijke manier uit je tuin te houden. Hiermee bescherm je niet alleen je planten, maar zorg je ook voor een harmonieuze omgeving waar mens en dier in vrede kunnen samenleven.

De schade die katten kunnen aanrichten aan je tuin

Vreemde katten in de tuin zijn niet enkel een bron van irritatie, maar kunnen ook een aantal problemen veroorzaken. Het is me opgevallen dat katten vooral dol zijn op pas bewerkte aarde en dit kunnen gebruiken als hun kattenbak. Hun uitwerpselen bevatten parasieten zoals Toxoplasma gondii, wat een gevaar kan zijn voor zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Buiten de gezondheidsrisico’s die de uitwerpselen met zich meebrengen, beschadigen katten soms ook planten. Ze graven in de aarde, wat de wortels van jonge planten kan beschadigen of zelfs kan leiden tot het omvallen van hele planten. Mijn ervaring leert dat dit vooral een probleem kan zijn in de moestuin, waar katten geneigd zijn te graven en plantjes als hun persoonlijke speeltjes behandelen.

Daarnaast markeren katten hun territorium door het achterlaten van geursporen. Dit kan leiden tot een ware territoriumstrijd tussen buurtkatten, waarbij jouw tuin het slagveld wordt. Dit territoriumgedrag kan gepaard gaan met nachtelijk gejank en gevechten, wat zowel de kat als de tuinbezitter stress kan bezorgen.

Tot slot is er het probleem van vogels en andere kleine dieren die de dupe worden van jagende katten. Ze kunnen een bedreiging vormen voor het lokale ecosysteem door de jacht op bijvoorbeeld vogels of insecten. Als natuurliefhebber probeer ik een balans te vinden tussen een gastvrije tuin voor wilde dieren en het op afstand houden van vreemde katten.

In het volgende gedeelte van dit artikel staan we stil bij enkele effectieve strategieën om vreemde katten vriendelijk doch kordaat uit je tuin te houden, alsook het belang om voor een harmonieuze samenleving met onze viervoetige buurtgenoten te zorgen.

7 natuurlijke manieren om katten uit je tuin te houden

Water is een bekend afschrikmiddel voor katten. Ze hebben een hekel aan nattigheid, dus een bewegingssensor sproeier kan effectief zijn. Deze sproeiers detecteren beweging en spuiten een korte stoot water uit, wat ongewenste bezoekers kan afschrikken zonder ze pijn te doen.

Geurtjes kunnen ook een rol spelen in het uit je tuin houden van katten. Katten hebben een sterke reukzin en afkeer van bepaalde geuren:

 • Citrusgeuren werken vaak als een natuurlijk afweermiddel.
 • Koffieprut verspreiden rond je tuin kan eveneens onaangenaam zijn voor kattenneuzen.
 • Gebruik lavendel, kaneel, of pepermunt, waar katten meestal niet van houden.

Het planten van bepaalde katafstotende planten kan ook een natuurlijke grens creëren:

 • Katten hebben een hekel aan de geur van de Coleus canina plant, ook bekend als “kattenschrik”.
 • Het planten van rue (wijnruit) kan eveneens helpen.

Een andere tactiek is om de bodem van je tuin minder aantrekkelijk te maken voor katten. Dit kun je doen door:

 • Het aanleggen van grof grind of kiezels in de aarde.
 • Het plaatsen van nichtjes, zoals dennenappels of takjes in je bloembedden.

Ultrasone verjagers zijn apparaten die hoge frequenties uitzenden die katten irriteren maar voor mensen nauwelijks hoorbaar zijn. Deze kunnen strategisch geplaatst worden om katten te weren.

Om te voorkomen dat katten je tuin als een grote kattenbak zien, kun je:

 • Zandbakken afdekken
 • De aarde regelmatig omspitten zodat deze niet compact en aantrekkelijk is als toilet.

En als laatste, overweeg het maken van een speciaal kattenvriendelijk hoekje in je tuin, ver weg van de plekken waar je het niet wilt hebben. Dit kan uitgerust worden met kattenkruid en zacht zand, waar katten graag komen en kunnen dienen als een compromis.

1. Gebruik citrusgeuren

De geur van citrusvruchten is voor mij een verrassende, maar effectieve manier gebleken om katten uit mijn tuin te weren. Het blijkt dat de meeste katten een hekel hebben aan de sterke, frisse lucht van citrus. Hierdoor kan ik eenvoudig een vreedzaam, katvrij paradijsje van mijn tuin maken.

Citroenen, sinaasappelen, en grapefruits zijn uitstekende bronnen van deze onwelkome geur voor katten. Ik gebruik de schillen van deze vruchten door ze tactisch rondom mijn bloembedden en tuinpaden te verspreiden. Dit helpt niet alleen om katten te ontmoedigen, maar het helpt ook om mijn tuin een frisse geur te geven.

Een andere methode die ik gebruik is het inspuiten van bepaalde gebieden met citrusspray. Dit is een speciale spray die ik in de winkel koop of zelf maak door water te mengen met citrussap en een beetje zeep.

Hier is een snelle DIY-recept voor citrusspray:

 • Squeeze het sap uit een citroen of sinaasappel
 • Meng het met ongeveer 200 milliliter water
 • Voeg een paar druppels vloeibare zeep toe om de geur te laten hechten
 • Giet het mengsel in een verstuiver
 • Spray op de gewenste locaties in de tuin

Naast citrussprays zijn er ook commerciële afweermiddelen die citrusoliën bevatten. Deze oliën zijn sterk geconcentreerd en duurzamer dan de DIY-versies. Ze zijn een uitstekende optie voor mij om gebieden te behandelen waar ik minder vaak aanwezig ben.

Belangrijk is ook om te vermelden dat ik de behandeling regelmatig herhaal, vooral na regenval, omdat dit de effectiviteit van de geuren kan verminderen. Door mijn ervaringen te combineren met de juiste frequentie en methoden met citrusschillen en sprays, zie ik een aanzienlijke vermindering in het aantal vreemde katten dat mijn tuin bezoekt.

2. Plaats prikkels rondom je tuin

Als je katten uit je tuin wilt houden, is het plaatsen van fysieke barrières een effectieve methode. Ik heb ontdekt dat katten het vermijden om over oncomfortabele oppervlakken te lopen. Daarom zijn prikkelige materialen zoals doornige takjes, stekelige dennenappels, en zelfs specifiek daarvoor ontworpen kunststof matten opties die je kunt overwegen om rondom je tuin te plaatsen.

Het gebruik van deze prikkelende obstakels helpt niet alleen om katten op afstand te houden, maar ook om je planten te beschermen. Door deze objecten in de aarde rondom je kostbare flora te leggen, creëer je een barrière waar katten liever niet overheen lopen. Het is echter belangrijk regelmatig te checken of de barrières nog intact zijn en of ze eventueel aan verandering toe zijn om efficiënt te blijven.

Een andere prikkel die ik aanbeveel is kippengaas. Het uitrollen van kippengaas rond de plantenbedden maakt de bodem voor de katten onaangenaam om op te lopen en te graven. Zorg ervoor dat het gaas strak gespannen is en geen gevaarlijke uitsteeksels heeft waaraan de katten zich kunnen verwonden.

Voor degenen onder ons die van doe-het-zelf projecten houden, kan zelfs het gebruik van zelfgemaakte prikkelstrips uitkomst bieden. Deze kun je maken van houten latjes waar kleine spijkers of schroeven uitsteken en vervolgens op strategische plekken in je tuin plaatsen.

Natuurlijk, bij het nemen van maatregelen om katten te weren, is het essentieel om hun veiligheid niet uit het oog te verliezen. Alle gebruikte materialen moeten katten ontmoedigen zonder ze pijn te doen. Wees dus voorzichtig met het kiezen van geschikte prikkels en zorg dat ze geen scherp letsel kunnen veroorzaken.

Door creatief te zijn en veiligheid voorop te stellen, bieden deze methoden een humane manier om katten te weren en de rust in je tuin te bewaren.

3. Maak gebruik van water

Water is een van de simpelste maar meest effectieve methodes om vreemde katten uit mijn tuin te houden. Katten hebben een hekel aan nat worden en ik kan dit instinctieve trekje in mijn voordeel gebruiken. Door strategisch geplaatste water-obstakels te creëren wordt mijn tuin een stuk minder aantrekkelijk voor een buurtkat die op avontuur uit is.

Een bewegingssensor sproeier is een milieuvriendelijke optie die ik aanraad. Het werkt als volgt: wanneer een kat de tuin betreedt, detecteert de sensor beweging en activeert de sproeier, waarmee een waterstraal vrijkomt die de kat zal verrassen. Katten leren snel dat mijn tuin niet langer een gastvrije plek is. Een groot voordeel van deze methode is dat de sproeier enkel geactiveerd wordt wanneer nodig, waardoor ik water bespaar.

Naast bewegingssensor sproeiers kan ik ook handmatig water gebruiken als een middel om katten te verjagen. Dit kan door bijvoorbeeld:

 • Een waterpistool of plantenspuit bij de hand te houden.
 • Emmers water strategisch te plaatsen en om te kiepen wanneer ik een kat zie.

Katten associëren deze ervaringen met mijn tuin en zullen uiteindelijk hun bezoekjes verminderen of volledig vermijden. Het is wel belangrijk om op te merken dat dit een aanpak vereist met consistentie en dat ik behandeling vermijd wanneer de kat aanwezig is om stress voor het dier te minimaliseren.

Het installeren van waterbarrières kan ook dubbel dienst doen door mijn planten goed gehydrateerd te houden, vooral tijdens de drogere maanden. Hierdoor sla ik twee vliegen in één klap: mijn tuin krijgt voldoende water en blijft vrij van ongenode katachtige gasten.

4. Zorg voor obstakels

Het creëren van obstakels is een uitstekende strategie om vreemde katten op afstand te houden van mijn tuin. Deze hindernissen maken het voor katten onaantrekkelijk en moeilijk om het gebied te betreden of er doorheen te bewegen.

Een effectieve methode is het gebruiken van plantenbakken en borders. Door ze strategisch te plaatsen, kan ik de toegangspaden voor katten blokkeren. De planten die ik daarbij kies, kunnen ook een dubbele rol spelen. Sommige planten, zoals de Coleus canina, staan bekend om het afweren van katten door hun geur. Andere opties zijn:

 • Rozemarijn
 • Lavendel
 • Citroengeranium

Deze planten voegen niet alleen schoonheid en geur toe aan mijn tuin, maar helpen ook de katten op een natuurlijke manier te weren.

Een andere tactiek is het plaatsen van netten of gaas over kwetsbare delen van de tuin. Dit kan bijvoorbeeld over jonge aanplant of zaailingen. Het fysieke obstakel maakt het moeilijk voor katten om naar hun gewenste graaf- of ontlastingsplaatsen te komen. Belangrijk is het om te zorgen dat de materialen stevig en duurzaam zijn, maar tegelijk ook veilig voor de katten.

Voor de optimale bescherming van mijn tuin, combineer ik verschillende typen obstakels. Zo creëer ik een gelaagde verdediging die zowel praktisch als esthetisch is. Obstakels kiezen die passen bij het ontwerp van mijn tuin, zorgen ervoor dat ze niet alleen functioneel zijn maar ook een verrijking van het landschap.

Het installeren van decoratieve elementen kan ook dienst doen als obstakel. Denk hierbij aan tuinkabouters, windmolens of andere tuinornamenten die onregelmatige bewegingen en geluiden produceren. Katten zijn op zoek naar een kalme omgeving en zullen waarschijnlijk gebieden vermijden waar deze verstoringen zijn.

De sleutel tot succes is het voortdurend aanpassen en veranderen van de obstakels om katten voor te blijven en hen te ontmoedigen mijn tuin als hun territorium te beschouwen.

5. Gebruik azijn en peper

Azijn en peper staan bekend om hun sterke geur en smaak, iets wat niet enkel mensen opmerken, maar ook katten. Katten zijn gevoelig voor sterke geuren en vinden de geur van zowel azijn als peper onaangenaam. Mijn ervaring heeft uitgewezen dat het gebruik van deze middelen in de tuin effectief kan zijn om katten op afstand te houden.

Om te starten met deze methode verspreid ik azijn rondom de tuin. Ik maak een oplossing door water en azijn de mixen in een verhouding van 1:1 en giet deze vervolgens langs de randen van mijn tuin en andere plekken waar katten vaak komen. Deze behandeling herhaal ik eens in de zoveel tijd, vooral na regenval, omdat regen de geur kan doen vervagen.

Naast azijn heeft ook peper een afstotend effect op katten. Gemalen zwarte of cayennepeper strooi ik op specifieke plekken waar katten graag graven of zich ophouden. Belangrijk is om dit met mate te doen en het gelijkmatig te verspreiden om schade aan de planten te voorkomen. Katten hebben een hekel aan het ruiken of lopen over de pikante geur van peper en zullen de behandelde gebieden waarschijnlijk vermijden.

Het is belangrijk dat ik rekening hou met de regelmaat van herhaling, want net zoals bij het gebruiken van azijn, kan de effectiviteit van peper verminderen door weersinvloeden. Ik zorg er dus voor dat ik deze stap regelmatig herhaal en vooral na een stevige bui.

De combinatie van azijn en peper kan effectiever zijn dan wanneer ze afzonderlijk worden gebruikt. Daarom experimenteer ik soms met het aanbrengen van beide op verschillende tijdstippen, om zo een sterkere barrière te vormen tegen ongewenste kattengasten in mijn tuin. Het toevoegen van deze natuurlijke afschrikmiddelen aan mijn verdedigingsstrategie lijkt tot nu toe een slimme zet te zijn. Het heeft mij geholpen om mijn tuin aantrekkelijker te maken voor mensen en minder aantrekkelijk voor de katten uit de buurt.

6. Maak gebruik van ultrasoon geluid

Katten hebben een opmerkelijk vermogen om ultrasoon geluid waar te nemen, geluiden die ver buiten mijn gehoorbereik liggen. Dit unieke feit kan ik in mijn voordeel gebruiken door apparaten te installeren die dergelijke geluiden produceren om deze nieuwsgierige viervoeters te weren. Deze apparaten zijn specifiek ontworpen om katten op een humane manier af te schrikken zonder ze pijn te doen.

Ultrasone verjagers zijn eenvoudig in gebruik en kunnen discreet in een tuin worden geplaatst. Ze worden vaak op batterijen of op zonne-energie werkt, wat betekent dat ik me geen zorgen hoef te maken over ingewikkelde bedrading of hoge elektriciteitskosten. Zodra geïnstalleerd, detecteren ze de aanwezigheid van katten via een bewegingssensor en zenden ze een hoge toon uit die katten wel horen, maar mensen niet. De constante verandering van frequenties zorgt ervoor dat katten niet aan het geluid gewend raken.

 • Effectiviteit van ultrasoon geluid: Het gebruik van ultrasoon geluid is bewezen effectief te zijn in verscheidene studies.
 • Plaatsing van de apparaten: Het is belangrijk om deze apparaten op strategische plekken te plaatsen, zoals bij de ingangen van mijn tuin of bij populaire graafplekken.
 • Veilig voor andere dieren: Ik kan gerust zijn dat deze apparaten veilig zijn voor andere dieren, zoals honden en vogels, omdat veel apparaten een frequentiebereik kunnen kiezen dat specifiek gericht is op katten.

Een belangrijk aspect van ultrasone verjagers is ze regelmatig te controleren en indien nodig de positie aan te passen. Bovendien is de duurzaamheid van deze apparaten essentieel voor langdurig gebruik, dus ik zorg ervoor dat ik kies voor modellen die weerbestendig en solide zijn. Zo haal ik het meeste uit mijn investering en blijft mijn tuin vrij van ongewenste gasten.

7. Overweeg een kattenafweermiddel

Als je merkt dat bovenstaande natuurlijke methodes niet het gewenste effect hebben, kun je overwegen om een kattenafweermiddel in te zetten. Commerciële kattenafweermiddelen zijn specifiek ontworpen om katten op een humane manier uit je tuin te weren. Ze bevatten vaak geuren of andere elementen die gevoelig zijn voor de zintuigen van een kat, waardoor ze liever wegblijven.

Deze middelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen:

 • Sprays: Makkelijk aan te brengen en kunnen gericht worden op specifieke plekken.
 • Granulaat: Deze korreltjes strooi je over de bodem heen en werken vaak op basis van geurstoffen.
 • Gel-pads: Deze pads plaats je direct op plekken waar katten vaak komen en geven geleidelijk een afwerende geur af.

Een populaire keuze voor veel tuinbezitters is het gebruik van citrusgeur als afweermiddel. Katten hebben een hekel aan de geur van citrusvruchten en vaak is het plaatsen van citrusschillen rondom de tuin al genoeg om ze op afstand te houden. Als je voor een commercieel citrusgebaseerd afweermiddel kiest, zorg er dan voor dat het veilig is voor zowel je tuin als de katten.

Het is van belang dat je regelmatig het afweermiddel ververst of aanbrengt, aangezien de geur of het effect kan verdwijnen. Dit waarborgt de effectiviteit en zorgt ervoor dat katten niet gewend raken aan de geur.

Daarnaast is het essentieel dat je eerst even controleert of het product dat je wilt gebruiken geen schadelijke stoffen bevat. Het welzijn van de katten staat voorop, zelfs als je ze liever niet in je tuin hebt. Er zijn genoeg diervriendelijke opties op de markt die effectief zijn zonder schade toe te brengen aan het milieu of de gezondheid van de katten.

Voor wie technologie niet schuwt, zijn er zelfs elektronische kattenafweermiddelen die met behulp van bewegingssensoren een onaangenaam geluid afspelen voor de katten, wat ook bijdraagt aan een katvrije tuin. Deze zijn vaak onhoorbaar voor mensen, waardoor je tuin een rustige plaats blijft voor iedereen.

Tips voor het voorkomen van katten in je tuin

Wanneer ik katten uit m’n tuin wil houden, begin ik met eenvoudige maatregelen die vaak al wonderen doen. Hier zijn een paar tips die je meteen kunt toepassen.

Schrik Katten af met Planten
Sommige planten zijn niet aantrekkelijk voor katten. Ik plant bijvoorbeeld graag citroengeraniums en lavendel omdat deze een sterke geur hebben waar katten over het algemeen niet van houden. Daarnaast kunt je terecht bij het Coleus Canina plantje, ook wel bekend als ‘Kattenafschrikplant’.

Gebruik van Koffiedik en Citrusschillen
Koffiedik en citrusschillen die ik in mijn tuin verspreid hebben ook een afschrikwekkend effect. De sterke geur is onaangenaam voor katten en zal ze ontmoedigen om jouw tuin te bezoeken. Dit is ook nog eens een goede recycling van afvalproducten.

Zorg voor een Ongastvrije Ondergrond
Katten houden ervan om te graven en hun behoefte in zachte grond te doen. Door het gebruik van ruwe oppervlakken zoals kiezelstenen of schelpen kan ik dit gedrag ontmoedigen. Zo’n ondergrond is voor de kat oncomfortabel en daardoor minder aantrekkelijk om hun territorium te markeren.

Creëer Beweging in de Tuin
Eenvoudige bewegingsgestuurde sproeiers zijn geweldige hulpmiddelen om katten weg te jagen. Wanneer een kat de tuin betreedt, wordt er een korte stoot water vrijgegeven, wat de kat zal verrassen en waarschijnlijk zal afschrikken.

Het toepassen van deze tips helpt mijn tuin kattenvrij te houden. Ik zorg er wel voor dat alles wat ik gebruik veilig is voor de kat en zijn omgeving. Door een consistentie in deze methoden te brengen, leer ik de katten dat mijn tuin geen aantrekkelijke plek is. Het is belangrijk om periodiek te controleren en zo nodig aanpassingen te maken, zodat katten steeds een stapje voor blijven.

Conclusie

Ik heb je een reeks effectieve strategieën aangeboden om vreemde katten uit je tuin te weren. Of je nu kiest voor natuurlijke afschrikmiddelen zoals azijn en peper of gaat voor geavanceerde elektronische systemen het is van belang dat je consequent blijft in je aanpak. Door regelmatig te herhalen en de effectiviteit te controleren zorg je ervoor dat je tuin een katvrije zone blijft. Vergeet niet dat het welzijn van de katten centraal staat dus kies altijd voor humane oplossingen. Met wat geduld en aanpassingen waar nodig kun je genieten van een tuin zonder ongewenste kattenbezoekers.