Tuinen

Wespen Weren: Ultieme Gids voor een Wespenvrije Tuin

Zodra de zon schijnt en de bloemen bloeien, duiken ze op: wespen. Ze kunnen een echte plaag zijn in je tuin. Ik weet hoe vervelend het is om je zomerse tuinfeestjes verstoord te zien door deze zoemende indringers.

Gelukkig zijn er manieren om wespen op afstand te houden. Met de juiste tips en trucs kun je genieten van je tuin zonder constant op je hoede te zijn voor wespen. In dit artikel deel ik mijn beste adviezen om je buitenruimte wespvrij te maken.

Waarom zijn wespen een probleem?

Wespen kunnen een bijzonder vervelende plaag in de tuin vormen, vooral tijdens de warmere maanden wanneer we graag meer tijd buiten doorbrengen. Ze zijn niet alleen een hinderlijke verstoring van onze rust, maar kunnen ook potentieel gevaarlijk zijn voor diegenen onder ons die allergisch zijn voor wespensteken.

Wanneer wespen zich bedreigd voelen, kunnen ze agressief reageren en steken. Een steek is pijnlijk en kan leiden tot roodheid, zwelling, en in ernstige gevallen tot anafylactische shock. Daarnaast zijn wespen sociaal ingesteld en signaleren ze gevaar aan de kolonie, wat kan resulteren in meerdere steken van verschillende individuen.

Ook de locatie van wespen nesten kan een probleem zijn. Ze kunnen hun nesten bouwen in schuttingen, onder dakranden of zelfs in de spouwmuur. Dit maakt het moeilijk om ze te verwijderen zonder professionele hulp. Wespen zijn ook aangetrokken tot eten en zoete drankjes, wat kan leiden tot ongewenst bezoek tijdens de barbecue of picknicks.

Belangrijke wespenfeiten:

 • Wespen zijn vooral actief in de late zomer en vroege herfst.
 • Een wespenkolonie kan duizenden individuen bevatten.
 • Wespen kunnen meermalen steken zonder hun leven te verliezen, in tegenstelling tot bijen.

De behoefte om wespen uit de tuin te houden is dus niet alleen gebaseerd op comfort, maar ook op veiligheid. Door effectieve preventieve maatregelen te nemen, verkleinen we de kans op ongewenste confrontaties met deze insecten. Let daarom op voor signalen van een nest in de buurt en wees proactief met de toepassing van aangeraden strategieën om wespen te ontmoedigen je tuin als hun thuis te kiezen.

Natuurlijke manieren om wespen af te weren

In de strijd tegen wespen in de tuin kies ik persoonlijk voor natuurlijke methoden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook net zo effectief als chemische alternatieven. Hier zijn een aantal tips die ik gebruik om deze ongewenste gasten op een natuurvriendelijke manier bij mijn tuin weg te houden.

Planten Die Wespen Afstoten
Sommige planten zijn bekend omdat ze een afstotend effect hebben op wespen. Ik heb rond mijn terras en op plaatsen waar we vaak zitten, planten neergezet die wespen niet aangenaam vinden:

 • Munt
 • Citronella
 • Eucalyptus
 • Lavendel

Deze planten verspreiden een geur die wespen liever vermijden, wat ze tot een natuurlijke barrière maakt.

Gebruik van Natuurlijke Oliën en Extracten
Naast het planten van afstotende gewassen, gebruik ik ook essentiële oliën en extracten die wespen wegjagen. Een paar druppels citroen-eucalyptusolie of pepermuntolie in een verdamper of gemengd met water in een sprayfles, kan wonderen doen. De sleutel is om de geur regelmatig te vernieuwen, vooral na regenbuien of op bijzonder hete dagen wanneer verdamping sneller gebeurt.

Afleidingsvoederplekken Creëren
Om wespen uit mijn directe leefomgeving te houden, creëer ik soms afleidingsvoederplekken. Door op een veilige afstand van mijn tuin zoete substanties te plaatsen, zoals rijp fruit of gesuikerde dranken, kunnen de wespen zich daar op concentreren in plaats van op mijn barbecuemaaltijden. Het is van belang dat deze voederplekken niet te dicht bij de tuin zijn om de wespen niet alsnog naar mijn ruimte te lokken.

Door deze natuurlijke methoden te combineren, verlaag ik effectief het aantal wespen in mijn tuin zonder schade aan het milieu. Het is essentieel om alert te blijven en te experimenteren met verschillende technieken om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie.

1. Houd je tuin schoon en opgeruimd

Een van de meest effectieve manieren om wespen op afstand te houden is door mijn tuin schoon en opgeruimd te houden. Wespen worden aangetrokken door voedselresten en zoetigheid, dus het is essentieel om etensresten meteen op te ruimen en afval goed af te dekken. Ik zorg er regelmatig voor dat mijn buitenruimte vrij is van uitnodigende geuren die wespen kunnen aantrekken.

Regelmatige Schoonmaak

 • Ik veeg etensresten en gemorste vloeistoffen onmiddellijk op.
 • Afvalbakken sluit ik goed af met een deksel.
 • Verwijder rijp of rot fruit dat uit bomen is gevallen om aantrekkingskracht te verminderen.

Door routineus deze schoonmaaktaken uit te voeren, minimaliseer ik de kans dat mijn tuin een aantrekkelijke plek wordt voor wespen. Deze insecten zijn op zoek naar eenvoudige voedselbronnen en als ze die niet vinden, zullen ze minder geneigd zijn om in mijn nabijheid te komen.

Adequaat Afvalbeheer

Het correct afhandelen van mijn afval speelt een cruciale rol in het wespenvrij houden van de tuin. Hier zijn enkele praktijken die ik toepas:

 • Ik zorg dat afval regelmatig wordt verzameld en verwijderd.
 • Composthopen dek ik af met een strak passend deksel of net om te voorkomen dat wespen zich gaan voeden.
 • Indien mogelijk vermijd ik open recyclebakken.

Afgesloten Vuilnisbakken

Door te investeren in hoogwaardige, afgesloten vuilnisbakken verhinder ik dat wespen toegang krijgen tot afval. Dergelijke bakken zorgen ervoor dat potentieel aantrekkelijke geuren ingesloten blijven, waardoor mijn tuin minder verleidelijk is voor deze ongewenste bezoekers.

 • Gemaaid gras en struiksnoeisel voer ik meteen af.
 • Ik inspecteer regelmatig schuurtjes en overkappingen om te verzekeren dat er geen wespennesten worden gebouwd.

Het onderhouden van een nette garden is verrassend effectief om wespen te ontmoedigen. Door het wegnemen van schuilmogelijkheden en het verminderen van de toegankelijkheid van voedsel, blijft mijn tuin een ontspannen plek zonder de stress van wespen.

2. Vermijd zoete geuren en voedselresten

Wespen voelen zich aangetrokken tot de geur van zoetigheid, een aantrekking die ons tijdens de warmere maanden behoorlijk kan dwarszitten. Ik heb gemerkt dat het belangrijk is voedselresten en zoete stoffen direct op te ruimen om te voorkomen dat mijn tuin een feestmaal wordt voor deze geel-zwarte insecten. Het grondig reinigen van BBQ’s en buitentafels na gebruik valt hier ook onder.

Daarbij raad ik aan om afvalbakken goed af te sluiten met deksels. Afgesloten afvalbakken zijn cruciaal, anders kunnen zij dienen als een onbedoelde uitnodiging voor wespen. Mijn ervaring leert dat het regelmatig legen en schoonmaken van deze bakken het number aan wespen in de buurt vermindert.

Wat betreft het serveren van eten en drinken buiten, is het handig om gebruik te maken van afsluitbare containers of netten over het eten. Dit is een eenvoudige maar zeer effectieve manier om wespen op afstand te houden. Wanneer ik bijvoorbeeld een picknick organiseer, zorg ik ervoor dat alle limonade en zoete drankjes in kannen met dekels gepresenteerd worden. Zelfs het gebruik van rietjes kan helpen om ongewenste wespen weg te houden van je glas.

Hier zijn nog enkele tips die ik volg om zoete geuren in mijn tuin te beperken:

 • Ik dek zoet eten altijd af, vooral rijp fruit.
 • Ik veeg morsplekken van zoetige vloeistoffen onmiddellijk op.
 • Ik laat geen lege frisdrankblikjes of flessen achter in de tuin, deze spoel ik altijd eerst uit.

Tot slot, ik let goed op tijdens het genieten van fruitbomen en struiken, zoals kersen en bessen. Het is namelijk zo dat deze planten extra aandacht kunnen trekken tijdens de rijpingsperiode. Regelmatig oogsten en gevallen fruit oprapen helpen om de verspreiding van zoete geuren die wespen lokken te beperken. Door deze maatregelen aan te houden, zorg ik ervoor dat mijn tuin veel minder aantrekkelijk wordt voor wespen, zonder dat ik direct naar chemische bestrijdingsmiddelen hoeft te grijpen.

3. Plant kruiden en bloemen die wespen afstoten

Als het gaat over een natuurvriendelijke methode om wespen te weren uit mijn tuin, denk ik direct aan het planten van kruiden en bloemen die deze insecten niet kunnen uitstaan. Verschillende plantsoorten hebben namelijk natuurlijke afstotende eigenschappen waardoor ze ideale bondgenoten zijn in de strijd tegen wespen.

Munt is een kruid waarvan bekend is dat het een natuurlijk afweermiddel vormt voor wespen. Ook basilicum kan effectief zijn; het toevoegen van deze kruiden aan plantenbakken rond het terras of balkon helpt niet alleen tegen wespen, maar levert ook heerlijke smaakmakers op voor in de keuken.

Bloemen hebben ook een belangrijke rol. Ik adviseer vaak om geraniums te planten. Deze prachtige bloemen blijken een onplezierige geur voor wespen te verspreiden, terwijl ze voor ons aangenaam ruiken. Bovendien zijn geraniums eenvoudig te onderhouden en voegen ze kleur toe aan elke tuin.

 • Munt
 • Basilicum
 • Geraniums

Verder heb ik goede ervaringen met bepaalde soorten afstotende bloemen zoals lavendel en citronella. Lavendel heeft een rustgevende geur voor mensen, maar wespen vinden het juist een afknapper. Citronella is een bekend ingrediënt in muggenwerende middelen en is even effectief tegen wespen.

Een andere mogelijkheid is het planten van kattenkruid. Dit kruid staat bekend om het afweren van verschillende soorten ongewenste insecten terwijl het tegelijkertijd nuttige bijen aantrekt. Het is belangrijk om niet alleen aan afweer te denken, maar ook aan het behoud van een gezonde insectenpopulatie in mijn tuin.

Voor het beste effect plaats ik deze planten rondom zitgedeeltes en andere plekken waar ik graag wil genieten van mijn tuin zonder constant wespen weg te hoeven jagen. Door deze natuurlijke barrière kunnen mijn gasten en ik ontspannen zonder ongenode gasten. Het is wel essentieel om de planten goed te onderhouden, zodat ze hun afstotende eigenschappen blijven behouden.

4. Maak gebruik van wespenvallen

Wanneer ik de verschillende benaderingen overweeg om wespen uit mijn tuin te houden zijn wespenvallen een van de methoden die ik niet kan negeren. Deze vallen kunnen zeer effectief zijn als ze correct worden gebruikt. Ik zorg ervoor dat ze op strategische punten in mijn tuin geplaatst worden, ver genoeg van plekken waar wij tijd doorbrengen, maar dichtbij potentiële wespenhotspots.

Er zijn diverse soorten wespenvallen beschikbaar, variërend van commerciële producten tot zelfgemaakte oplossingen. Commerciële vallen zijn vaak gebruiksklaar en ontworpen om wespen aan te trekken en ze te vangen zonder ontsnappingsmogelijkheid. Voor een zelfgemaakte val gebruik ik een gesneden plastic fles met een zoete vloeistof als lokstof. Het is belangrijk dat de lokstof specifiek wespen aantrekt en niet bijen, omdat bijen nuttige bestuivers zijn die we in de tuin willen houden.

Plaatsing van de Vallen

 • In de buurt van afvalbakken
 • Bij composthopen
 • Rondom fruitbomen of struiken

Het plaatsen van de vallen vraagt wat aandacht. Ze moeten op een zonnige plek hangen, omdat wespen zich vaak oriënteren op warmte en licht. Ik controleer ook regelmatig de vallen om te zien of ze vol raken en vervang ze indien nodig. Daarnaast moeten ze gedurende het hoogseizoen, meestal eind zomer en vroeg in de herfst, onderhouden worden, wanneer wespen het meest actief zijn.

 • Niet te dicht bij leefruimtes plaatsen
 • Regelmatig controle en onderhoud
 • Juiste lokstof om bijen niet te schaden

Een ding dat ik altijd onthoud, is dat wespenvallen een element vormen van een geïntegreerde aanpak. Naast het planten van afstotende kruiden en bloemen en het onderhouden van een schone tuin, draagt het gebruik van wespenvallen bij aan een wespenarme omgeving. Door goed te observeren en proactief te handelen, kun je de wespenpopulatie in jouw tuin effectief beheren zonder het ecologische evenwicht te verstoren.

5. Zorg voor een wespenvrije eettafel

Wanneer ik aan een maaltijd in mijn tuin denk, verheug ik me op het genieten van lekker eten in de frisse lucht. Echter, wespen kunnen deze ervaring snel verstoren. Afdekken van voedsel is dan ook een van de eenvoudigste methoden om wespen op afstand te houden. Ik zorg er altijd voor dat alle borden en drankjes afgedekt zijn wanneer ze niet in gebruik zijn. Door het gebruik van voedselkappen of zelfs een simpel tafelkleed, verminder je de verleiding voor wespen aanzienlijk.

Een andere effectieve tactiek is het beperken van zoetigheden aan de buitentafel. Wespen zijn van nature aangetrokken tot suikerrijke voeding, dus vermijd het open en bloot leggen van zoete dranken en desserts. Mocht je toch zoete versnaperingen willen serveren, probeer het dan pas op het laatste moment op de tafel te zetten. Dit geeft wespen minder tijd om erop af te komen.

Sommige mensen zweren bij het gebruik van wespenwerende kaarsen of oliën. Deze producten bevatten vaak citronella, eucalyptus of pepermunt, geuren die bekend staan om hun vermogen om wespen te weren. Door het strategisch plaatsen van een paar kaarsen of olieverspreiders rond de eettafel, creëer je een geurbarrière die onaantrekkelijk is voor wespen.

Om het gedrag van wespen te doorgronden, is het ook slim om je bewust te zijn van hun piekuren. Meestal zijn ze het meest actief tijdens de warmere uren van de dag. Daarom plan ik mijn maaltijden in de tuin vaak eerder op de dag of tegen de avond wanneer de wespenpopulatie afneemt.

Ten slotte is het belangrijk om rustig te blijven als er toch wespen in de buurt komen. Paniek en wild om je heen slaan kunnen wespen agressief maken. Door kalm te blijven en ze rustig te laten vertrekken, voorkom je vaak dat de situatie escaleert. Door deze technieken toe te passen, kan ik gerust genieten van mijn maaltijden in de tuin zonder ongewenste gasten.

Conclusie

Met de juiste aanpak is het mogelijk om wespen uit je tuin te houden en toch van je buitenruimte te genieten. Door het planten van bepaalde kruiden en bloemen te combineren met het strategisch plaatsen van wespenvallen kun je een wespenvrije zone creëren. Vergeet niet dat een goed onderhoud van de vallen essentieel is voor hun effectiviteit. Bovendien helpen de extra tips voor het eten in de tuin om ongewenste gasten op een afstand te houden. Als je deze stappen volgt zul je merken dat je tuin een aangename plek blijft voor jou en je gezin zonder de overlast van wespen. Geniet dus volop van je tuin met de vrede van geest dat je de controle hebt over deze vliegende indringers.