Tuinen

Eekhoorns Aantrekken? Zo Doe Je Dat

Eekhoorns zijn onweerstaanbaar, nietwaar? Met hun pluizige staarten en acrobatische toeren brengen ze leven in elke tuin. Ik heb mezelf vaak afgevraagd hoe ik deze charmante bezoekers naar mijn tuin kan lokken.

Gelukkig is het aantrekken van eekhoorns makkelijker dan je denkt. Met een paar simpele aanpassingen kan jouw tuin de nieuwe hotspot worden voor deze vrolijke knaagdieren.

Waarom eekhoorns aantrekken?

Als fervent tuinliefhebber vind ik het fascinerend om te zien hoe eekhoorns zorgen voor levendigheid en natuurlijke charme. Eekhoorns bieden niet alleen een vermakelijk tafereel met hun acrobatische toeren maar dragen ook bij aan de ecologie van je tuin. Door eekhoorns naar je tuin te lokken, ondersteun je lokale wildlife en creëer je een kleine oase voor natuurlijke biodiversiteit.

Bijdrage aan het Ecosysteem

Eekhoorns spelen een cruciale rol in het verspreiden van zaden en noten, wat resulteert in de groei van nieuwe planten en bomen. Hun gegraaf voor voedsel helpt ook bij bodem beluchting, waardoor de grond vruchtbaarder wordt.

 • Zaden verspreiden
 • Bodem beluchten
 • Planten groei stimuleren

Natuurlijk Entertainment

Mijn ervaring is dat wanneer eekhoorns zich comfortabel voelen in de omgeving, ze vaak terugkomen en daarmee een vorm van natuurlijk entertainment bieden. Elke dag nieuwe capriolen en interactie zijn gegarandeerd als deze dieren zich eenmaal thuis voelen. Hun aanwezigheid kan zelfs stress verminderen en bijdragen aan ons welzijn.

Educatieve Waarde

Voor gezinnen met kinderen zijn eekhoorns levende voorbeelden van lokale fauna. Ze bieden een perfecte kans om kinderen te leren over de natuur en de zorg voor levende wezens.

Het aantrekken van eekhoorns helpt dus niet enkel de dieren zelf, maar verrijkt ook mijn tuinervaring. De wisselwerking tussen het verzorgen van een habitat en het genieten van de eekhoorncapriolen is voor mij een van de hoogtepunten van het bezitten van een tuin.

Creëer een eekhoornvriendelijke tuin

Het realiseren van een paradijs voor eekhoorns draait om meer dan enkel voedsel neerzetten; het gaat om het creëren van een veilige en uitnodigende omgeving. Hier zijn enkele tips die ikzelf effectief heb toegepast om de kleine bezoekers aan te trekken.

Aanbod van Voedsel en Water
Eekhoorns zijn altijd op zoek naar een betrouwbare voedselbron. Door een gevarieerd aanbod aan te bieden, zul je snel zien hoe het zoemt van de activiteit in je tuin.

 • Plaats voederplekken met divers voedsel zoals noten, zaden, en fruit.
 • Installeer een waterschaal op een veilige plek voor een frisse drinkbron.

Shelter en Verstopplekken
Veiligheid staat voorop bij deze kleine dieren. Ze hebben plekken nodig waar ze zich kunnen verstoppen en nestelen.

 • Laat wat natuurlijk materiaal zoals takken en bladeren liggen voor nestmateriaal.
 • Overweeg het ophangen van eekhoornnestkastjes om ze een veilig thuis te bieden.

Natuurlijke Habitat
Soms is de simpelste stap het beste: laat je tuin wat wilder om een natuurlijk gevoel te geven.

 • Plant inheemse struiken en bomen die eekhoorns aantrekkelijk vinden.
 • Zorg voor voldoende klimmogelijkheden zoals takken of speciale eekhoornbruggen.

Bescherming tegen Predatoren
Als mijn tuin een toevluchtsoord moet zijn, moet het ook veilig zijn voor eekhoorns om te vertoeven.

 • Plaats voerplekken buiten bereik van huisdieren en andere predatoren.
 • Voorzie voldoende dekking om te schuilen voor overvliegende roofvogels.

Door al deze elementen te integreren, zorg je voor een aantrekkelijke en duurzame habitat voor eekhoorns. Het interessante is hoe snel je resultaten ziet: een levendige tuin waar eekhoorns spelen, eten en misschien zelfs nestelen. En dat alles draagt bij aan zowel het welzijn van de eekhoorns als aan jouw plezier van een natuurlijke, levendige tuin.

Voedingsbronnen voor eekhoorns

Eekhoorns zijn dol op een gevarieerd dieet, wat betekent dat ik een scala aan voedselopties kan aanbieden om ze naar mijn tuin te lokken. Noten zijn een favoriet en vormen een essentieel onderdeel van hun voeding. Maar niet elke noot is gelijk; eekhoorns zijn vooral gefascineerd door walnoten, hazelnoten, en eikels. Ik zorg er altijd voor dat er een paar ongepelde noten rondslingeren, want het kraken van de schil is een graag geziene uitdaging voor deze dieren.

Naast noten waarderen eekhoorns ook zaden en vruchten. Zonnebloemzaden en pinda’s (ongezouten en niet geroosterd) zijn makkelijk verkrijgbaar en worden vaak gebruikt in eekhoornvoeders. Ik plaats ze in een voerdispenser of strooi ze op een rustig plekje. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat ik niet te veel voer, want dit kan ongewenste gasten aantrekken en de natuurlijke verzamelinstincten van de eekhoorns verstoren.

Fruit is ook een heerlijke traktatie voor eekhoorns. Appels, peren en zelfs bessen kunnen in de zomer en herfst lokale eekhoorns naar mijn tuin trekken. Het plaatsen van een fruitmand op een veilige plek kan een feestmaal zijn voor deze knaagdieren.

Het aanbieden van water is net zo cruciaal als voedsel. Eekhoorns hebben een bron van schoon water nodig, vooral tijdens droge periodes. Ik heb gemerkt dat een ondiepe waterschaal of een vogelbadje een perfecte oplossing biedt en het wordt al snel een populaire stopplaats voor zowel eekhoorns als vogels.

Ter afsluiting van dit deel over voedingsbronnen, wil ik beklemtonen dat variatie en beschikbaarheid sleutelwoorden zijn om deze behendige dieren naar mijn tuin te lokken. Door verschillende voedsel- en waterbronnen aan te bieden, creëer ik een gastvrije omgeving die niet alleen de eekhoorns, maar ook mijzelf veel plezier verschaft.

Eekhoornnesten en schuilplaatsen

Naast voedsel hebben eekhoorns ook geschikte nest- en schuilplaatsen nodig om in je tuin te willen verblijven. Ik weet uit ervaring dat veilige nestplaatsen bieden een uitnodigende omgeving creëert waarin eekhoorns kunnen floreren.

Eekhoorns bouwen hun nesten graag in hoge bomen, waar ze veilig zijn voor roofdieren. Als je tuin dergelijke bomen heeft, is de kans groot dat eekhoorns dit als een aantrekkelijke plek zullen zien. Maar zelfs als je geen hoge bomen hebt, kun je alternatieven aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan nestkasten, speciaal ontworpen voor eekhoorns, die je op veilige hoogte in een boom of een hoge structuur kunt plaatsen.

Voor het bouwen van nesten zijn materialen zoals takjes, bladeren, mos en gras van cruciaal belang. Maak je tuin dus niet te netjes; een kleine hoeveelheid natuurlijk afval kan dienen als bouwmateriaal voor hun nesten. Het is een goed idee om gebieden van je tuin enigszins wild te laten, zodat eekhoorns materialen kunnen verzamelen zonder dat ze te ver weg hoeven te zoeken.

Daarnaast zoeken eekhoorns naar plaatsen om zich te verschuilen bij slecht weer of gevaar. Onder struiken, in dichte heggen of onder kleine houtstapels kunnen perfecte schuilplaatsen zijn. Door een gevarieerd landschap te bieden, met zowel open ruimtes als dichte begroeiing, verhoog je de aantrekkelijkheid van je tuin aanzienlijk voor deze pluizige tuinbezoekers.

Eekhoorns hebben ook een plek nodig om zich terug te trekken en tot rust te komen. Nestkasten en natuurlijke schuilplaatsen zorgen voor een gevoel van veiligheid, wat essentieel is om een duurzame eekhoornpopulatie in je tuin tot stand te brengen. Door aandacht te schenken aan hun behoefte aan zowel open ruimtes om te verkennen en voedsel te zoeken als dichte gebieden om in te schuilen, leg je de basis voor een leefgebied dat eekhoorns aantrekt.

Waterbronnen en badplaatsen voor eekhoorns

Net zoals nestplaatsen onmisbare elementen zijn in een tuin die vriendelijk is voor eekhoorns, zijn waterbronnen essentieel. Eekhoorns hebben vers en toegankelijk water nodig voor hun dagelijkse hydratatie. Dit kan vooral belangrijk zijn in de warmere maanden of in gebieden waar natuurlijk water misschien niet altijd beschikbaar is.

Ik beschouw het plaatsen van een ondiepe waterschaal of een waterbak als een van de meest doeltreffende manieren om eekhoorns aan te trekken. Het is cruciaal dat deze waterbronnen worden schoongehouden en regelmatig worden gevuld met vers water om de gezondheid van de eekhoorns te waarborgen.

Daarnaast zijn badplaatsen een grote trekpleister voor deze dieren. Eekhoorns nemen namelijk graag een bad om hun vacht schoon te houden. Een ondiepe waterbak of een vogelbadje kan dienen als de perfecte plek voor zo’n bad. Het is leuk om te zien hoe eekhoorns gebruikmaken van deze faciliteiten en hoe ze zo spelenderwijs hun vachtverzorging uitvoeren.

Vanzelfsprekend is het belang van plaatsing en onderhoud van deze waterbronnen en badplaatsen niet te onderschatten. Zorg ervoor dat ze op een beschutte plek staan om bescherming te bieden tegen roofdieren. Niet te vergeten, vervang het water regelmatig om het schoon en veilig te houden voor de dieren.

Om het landschap nog aantrekkelijker te maken, kan ik adviseren om rond de waterschaal planten en stenen te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de eekhoorns zich veiliger voelen terwijl ze drinken of baden en voegt tevens een natuurlijk element toe aan de tuin.

Het optimaliseren van je tuin voor eekhoorns betekent dat je aan al hun basisbehoeften moet voldoen. Water is daarbij niet minder belangrijk dan voedsel en onderdak. Door naast het voedselaanbod en nestplaatsen ook water- en badplaatsen te verzorgen, maak je jouw tuin tot een waar paradijsje voor deze vrolijke acrobaten van de natuur.

Eekhoornvriendelijke planten en bomen

Als je net als ik een levendige en gastvrije tuin voor eekhoorns wilt creëren, is het belangrijk om de juiste soort planten en bomen te selecteren. Eekhoornvriendelijke beplanting speelt een cruciale rol in het aantrekken van deze charmante knaagdieren. Eekhoorns zijn gek op bomen met stevige takken en dicht gebladerte waar ze makkelijk in kunnen klimmen en schuilen.

Een must-have boomsoort in je tuin is de eikenboom. Eekhoorns zijn dol op de eikels die deze bomen leveren. Naast eiken zijn er andere bomen die uitstekend zijn voor eekhoorns, zoals:

 • Walnotenbomen
 • Hazelaars
 • Beukenbomen

Deze bomen voorzien niet alleen in de voedselbehoefte van eekhoorns door het leveren van noten, maar bieden ook perfecte plekken voor het bouwen van hun nesten. Daarnaast dragen fruitbomen zoals appel- en perenbomen bij aan hun dieet, terwijl ze tegelijkertijd een aantrekkelijke habitat bieden.

Het planten van struiken is ook bevorderlijk. Bessenstruiken zoals zwarte bessen en frambozen trekken eekhoorns aan met hun fruit, en de dichte struiken geven een goede schuilplaats. Vergeet niet wat dennen of sparren aan de mix toe te voegen, daar hun kegels ook een favoriete snack zijn.

Om je tuin nog aantrekkelijker te maken, kun je denken aan bloemen die niet alleen esthetisch toevoegen maar ook eekhoorns aantrekken, zoals:

 • Zonnebloemen
 • Dahlia’s
 • Lavendel

Eekhoorns zijn verzot op de zaden van deze bloemen en ze brengen kleur en leven in je tuin. Mijn ervaring leert me dat een gevarieerd aanbod van flora eekhoorns voorziet in voedsel, nestmateriaal, en eindeloos vermaak doorheen het hele jaar. Vergeet ook niet dat het toevoegen van bodembedekkers zoals klimop helpt bij het creëren van schuilplekjes op de grond.

Door je tuin te voorzien van deze eekhoornvriendelijke planten en bomen, ben je niet alleen bezig met het creëren van een prachtige, natuurrijke plek, maar je biedt ook een veilig en voedzaam thuis voor de pluimstaartige bezoekers.

Bescherming tegen roofdieren

Eekhoorns zijn schattige en actieve dieren die veel leven in de tuin kunnen brengen. Ze hebben echter niet alleen een habitat nodig die rijk is aan voedsel en nestgelegenheid, maar ook bescherming tegen roofdieren. Het is van essentieel belang om een veilige omgeving te creëren waar ze zich kunnen verbergen en vluchten.

Katten en honden zijn de meest voorkomende roofdieren van eekhoorns in stedelijke gebieden. Een van mijn eerste tips is dan ook om ervoor te zorgen dat deze huisdieren niet vrij rondlopen in de tuin waar eekhoorns bezoeken. Het plaatsen van hoge hekken of netten kan behulpzaam zijn, maar zorg er altijd voor dat deze geen gevaar vormen voor de eekhoorns zelf.

Een andere bedreiging komt van roofvogels zoals haviken en uilen. Het aanplanten van dicht gebladerte en het creëren van schuilplaatsen kan eekhoorns helpen zich te verbergen voor deze luchtrivalen. Pergola’s en dicht bij elkaar staande bomen vormen ideale schuilplekken. Eekhoorns zijn slim en kunnen snel leren deze plekken te gebruiken om aan roofdieren te ontsnappen.

Daarnaast kunnen menselijke activiteiten eekhoorns in gevaar brengen. Vermijd het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen of vallen die eekhoorns kunnen schaden. Als je composteren belangrijk vindt, zorg dan dat de composthoop goed afgesloten is, zodat eekhoorns er niet bij kunnen maar ook niet ten prooi vallen aan roofdieren die op het composterend materiaal afkomen.

Tenslotte, het plaatsen van voederplekken hoger in de bomen helpt de eekhoorns om veilig te eten zonder angst voor roofdieren op de grond. Door voorzichtig om te gaan met deze factoren zorg je ervoor dat eekhoorns zich thuis kunnen voelen in jouw tuin, ver weg van hun natuurlijke vijanden.

Eekhoornvoederbakjes en -huisjes

Om eekhoorns naar je tuin te lokken, is het belangrijk om na te denken over de plaatsing van voederbakjes en huisjes. Eekhoorns zijn slimme en behendige dieren die graag op ontdekking gaan. Voederplekken veilig bevestigen aan boomtakken of in bushokjes helpt niet alleen om de dieren veilig van voedsel te voorzien, maar dit draagt ook bij aan het creëren van een uitdagende omgeving voor hen.

Voor het maken van eekhoornvoederbakjes gebruik ik vaak stevig, natuurvriendelijk materiaal dat bestand is tegen weer en wind. Een mengsel van zaden, noten en vruchten is ideaal om in deze bakjes aan te bieden. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of het voedsel vers is en vervang het wanneer nodig.

Eekhoornhuisjes, ook wel nestkastjes genaamd, kunnen een veilige haven bieden voor deze dieren. Het plaatsen van de huisjes moet zorgvuldig gebeuren; het beste is om ze te situeren in de buurt van veel voedselbronnen en op een plek waar ze beschutting vinden tegen roofdieren. De ingang van het nestkastje moet groot genoeg zijn voor de eekhoorn maar klein genoeg om grote roofdieren buiten te houden.

Naast het kiezen van de juiste locatie, is de constructie van het huisje ook zeer belangrijk. Het moet stevig zijn en een plat dak hebben zodat het water goed afgevoerd wordt. Ook is het van belang dat er een goede ventilatie aanwezig is. Hierbij let ik altijd op dat er geen scherpe randen of spijkers uitsteken waar de eekhoorns zich aan kunnen bezeren.

Hier zijn enkele tips die ik volg bij het plaatsen van voederbakjes en huisjes:

 • Hang de voederbakjes minstens anderhalve meter boven de grond.
 • Kies voor een rustige en enigszins beschutte plaats zodat eekhoorns rustig kunnen eten.
 • Verwijder al het plastic en ander niet-natuurlijk materiaal voordat je huisjes plaatst voor een veilige omgeving.

Door aandacht te besteden aan deze details, voelen eekhoorns zich welkom en veilig in je tuin en is de kans groter dat ze voor langere tijd blijven.

Waarschuwing: eekhoorns kunnen plaagdieren worden

Het is heerlijk om eekhoorns in de tuin te zien dartelen, maar het is ook belangrijk om alert te zijn op het risico dat ze plaagdieren kunnen worden. Deze schattige knaagdieren hebben de neiging voorraadkamers te creëren, wat in sommige gevallen leidt tot een overtollige verzameling van eten in ongewenste plaatsen zoals schuren of zelfs voertuigen.

Mijn ervaring heeft me geleerd dat deze dieren bijzonder vindingrijk zijn. Ze vinden hun weg door de kleinste kieren en kunnen onbedoeld schade aanrichten aan eigendommen. Het is dan ook zaak om preventieve maatregelen te treffen:

 • Inspecteer regelmatig de buitenkant van je huis op gaten of scheuren.
 • Plaats gaas over schoorstenen en ventilatieopeningen.
 • Bewaar voedselvoorraden, zoals vogelzaad en noten, in afgesloten containers.

Tuinschade is een ander belangrijk punt van overweging. Eekhoorns graven graag en kunnen planten en jonge boompjes ontwortelen. Het is slim om:

 • Beschermende netten rondom beplanting te plaatsen.
 • Stevige grondbedekkers te gebruiken die bestand zijn tegen het gegraaf.

Ook de volksgezondheid kan een punt van zorg zijn. Eekhoorns kunnen parasieten bij zich dragen of ziekten overdragen zoals de eekhoornpokken, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat ze niet te dicht bij woonruimtes komen.

Tenslotte, onthoud dat de interactie met eekhoorns beperkt moet blijven. Het te handtam maken van eekhoorns kan ervoor zorgen dat ze hun natuurlijke vrees voor mensen verliezen, wat kan leiden tot agressief gedrag en afhankelijkheid van menselijke voedselbronnen.

Door mijn passie voor tuinieren te combineren met een respect voor de natuur, tracht ik een harmonieuze ruimte te creëren waar mens en dier vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan. Het is cruciaal dat wij, als liefhebbers van de natuur, verantwoordelijk handelen en de potentieel negatieve impact van eekhoorns op onze tuin en huizen in acht nemen.

Conclusie

Het aantrekken van eekhoorns naar je tuin kan een charmante toevoeging zijn aan je buitenruimte maar het is essentieel om de balans te bewaren. Zorg ervoor dat je tuin gastvrij is zonder dat deze kleine bezoekers overlast veroorzaken of schade aanrichten. Door de juiste maatregelen te nemen bescherm je zowel je eigendommen als de lokale fauna. Met een beetje planning en preventie kun je genieten van de aanwezigheid van eekhoorns zonder de nadelen. Zo creëer je een harmonieuze omgeving waar mens en natuur naast elkaar kunnen bestaan.