Tuinen

Mollen Verjagen: Uw Tuin Molvrij in Stappen

Mollen kunnen een ware nachtmerrie zijn voor je prachtig onderhouden tuin. Ze graven tunnels, veroorzaken verzakkingen en laten molshopen achter. Ik weet hoe frustrerend het is om die kleine gravers je harde werk te zien verwoesten.

Gelukkig heb ik een aantal effectieve methoden ontdekt om mollen te verjagen. In mijn zoektocht naar een molvrije tuin heb ik alles uitgeprobeerd, van huismiddeltjes tot professionele oplossingen. En ik sta te popelen om mijn inzichten en tips met je te delen.

Dus als je klaar bent om te leren hoe je die ongewenste tuinbewoners voorgoed kunt verbannen, lees dan verder. Samen maken we je tuin weer tot die rustige, ongestoorde oase die het hoort te zijn.

De schade die mollen in de tuin kunnen veroorzaken

Als tuinliefhebber heb ik gezien hoe mollen een prachtig landschap in een slagveld kunnen veranderen. Het meest opvallend zijn de molshopen, kleine bergen aarde die overal in de tuin kunnen opduiken. Deze hopen zijn niet alleen een doorn in het oog, ze kunnen ook schade aan het gazon toebrengen door de wortels van het gras te beschadigen.

Een ander probleem is dat mollen de structuur van de grond kunnen veranderen. Door hun gegraaf veroorzaken ze tunnels dicht onder het oppervlak, wat kan leiden tot verzakkingen. Hierdoor krijg je een oneffen terrein dat niet alleen onaangenaam is voor het oog, maar ook gevaarlijk kan zijn tijdens het lopen, vooral voor kinderen die in de tuin spelen.

Mollen zijn eveneens ongewenste gasten in bloembedden. Ze hebben het vermogen om de wortels van bloemen en jonge plantjes te beschadigen. Dat resulteert vaak in verwelkte planten die niet meer kunnen herstellen van de aangerichte schade.

Ondanks hun nuttige rol in het ecosysteem – het eten van allerhande ongedierte – kunnen de gevolgen van hun ondergrondse activiteit voor onze tuinen vrij ernstig zijn. Zo kunnen mollen zelfs drainage systemen ondermijnen. Hieronder zie je enkele cijfers die de omvang van molgerelateerde tuinschade benadrukken:

Type Schade Percentage van Tuinen Getroffen
Molshopen op het gazon 60%
Verzakkingen in grond 35%
Beschadigde planten 50%

Het bijhouden van je tuin en snel actie ondernemen bij de eerste tekenen van mollen is cruciaal. Door hun gewoontes en gedrag te begrijpen, kan ik effectievere strategieën bedenken om ze af te schrikken. En dat is precies waar ik het in de volgende sectie over zal hebben.

Waarom mollen je tuin uitkiezen als hun thuis

Als je ooit onverwacht een molshoop in je tuin hebt ontdekt, vraag je je misschien af waarom deze kleine gravers jouw stukje groen hebben uitgekozen als hun woonplaats. Tuinen bieden een ideaal toevluchtsoord voor mollen vanwege een combinatie van factoren die perfect aansluiten bij hun levensbehoeften.

Ten eerste zijn tuinen rijk aan voedselbronnen voor mollen. Deze dieren zijn voornamelijk insectivoor, en de zachte tuingrond bevat veel insecten en wormen. Dit maakt mijn tuin, en waarschijnlijk ook die van jou, een aantrekkelijk buffet voor deze onverzadigbare eters.

Een ander belangrijk aspect is de kwaliteit van de grond. Mollen prefereren grond die makkelijk te graven is. Kleiachtige of steenrijke bodems zijn minder aantrekkelijk voor mollen omdat het meer energie kost om door te graven. De losse, rijke grond van goed onderhouden tuinen stelt mollen in staat om efficiënter hun netwerk van gangen aan te leggen.

Bovendien bieden onze tuinen vaak de juiste vochtigheidsgraad die essentieel is voor het overleven van mollen. Ze hebben een vochtige omgeving nodig, maar te veel water kan hun gangenstelsel vernietigen. Tuinen die regelmatig worden besproeid zorgen voor deze ideale leefomgeving.

De beschutting die tuinen bieden speelt ook een rol. Planten en struiken zorgen voor dekking tegen roofdieren, en tuinen die niet vaak worden betreden, geven mollen een gevoel van veiligheid.

Door mijn jarenlange ervaring in tuinonderhoud is het duidelijk geworden dat een evenwichtige aanpak belangrijk is om mollen te ontmoedigen zich in de tuin te settelen. Eén effectieve strategie is het creëren van minder uitnodigende omstandigheden door:

 • Het regelmatig verstevigen van de grond door aanstampen of rollen.
 • Vermijden van langdurig overmatige watergift om de grond minder zacht te maken.
 • Het plaatsen van bepaalde planten die mollen afstoten zoals keizerskroon of knoflook.

Het begrijpen van de motieven achter mollenkeuze voor jouw tuin is essentieel voor het ontwikkelen van effectieve preventiestrategieën.

Huismiddeltjes om mollen uit de tuin te verjagen

Wanneer je last hebt van mollen in je tuin, zijn er talrijke huismiddeltjes die je kunt proberen voordat je overgaat tot drastischere maatregelen. Ik heb ontdekt dat de volgende eenvoudige oplossingen vaak verrassend effectief zijn:

 • Geluid: Mollen zijn gevoelig voor geluiden. Door het begraven van flessen tot de nek in de grond die fluiten wanneer de wind erdoorheen blaast, kan het ondergrondse lawaai de mollen ontmoedigen zich daar te nestelen.
 • Geuren: Mollen houden niet van sterke geuren. Huismiddeltjes zoals het verspreiden van knoflook, uien of zelfs mottenballen rondom de ingangen van de molshopen kunnen hen afstoten.
 • Planten: Bepaalde planten, zoals de keizerskroon, hebben een reputatie om mollen te weren. Het planten van deze om je tuin kan een natuurlijk en esthetisch aangenaam barrière vormen.

Naast deze afweermethodes heb ik zelf ook ervaren dat het gebruik van een natuurlijke mollenverdrijver bij mijn tuin een verschil kan maken. Zo’n mollenverdrijver maak je door een mengsel van zure ingrediënten zoals een water-en-cayennepeper-oplossing te creëren. Deze oplossing giet je vervolgens in de gangen, wat een onplezierige omgeving creëert voor de mollen.

Het is belangrijk om te onthouden dat consistentie de sleutel is. Het herhalen van behandelingen, vooral na regenval, is essentieel voor het behoud van de effectiviteit van deze huismiddeltjes. Als je tuin groot is, probeer dan op een methodische wijze sectie voor sectie te werken om ervoor te zorgen dat je geen gebieden mist.

Daarnaast is het aan te raden deze middelen te combineren met de eerder genoemde preventiestrategieën. Door een omgeving te creëren die zowel onaantrekkelijk als ontoegankelijk is voor mollen, verhoog je de kansen om ze voorgoed uit je geliefde tuin te weren. Het behouden van de natuurlijke balans in je tuin zonder schade te berokkenen aan de ecosystemen is hierbij altijd mijn doel geweest.

Professionele oplossingen om mollen te bestrijden

Naast huismiddeltjes zijn er effectievere, professionele methoden om mollen uit je tuin te verwijderen. Het inschakelen van een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf kan een duurzame oplossing bieden. Deze bedrijven hebben toegang tot krachtigere verjagingsmiddelen en valsystemen die niet beschikbaar zijn voor de gemiddelde consument.

Een veelgebruikte professionele methode is de inzet van mollenklemmen. Deze moeten zorgvuldig geplaatst worden, waarbij de actieve mollengangen worden geïdentificeerd. Het is cruciaal dat de mollenklem goed verborgen en stevig vastgezet wordt. Dit vereist expertise omdat een verkeerd geplaatste klem niet alleen ineffectief is, maar ook tot onnodig lijden van het dier kan leiden.

Professionele bestrijders zetten soms ook mollengassen in. Deze gassen worden in de mollengangen geïntroduceerd om de mollen te verdoven of te doden. Ik benadruk dat deze methode enkel door professionals toegepast mag worden vanwege de strikte regelgeving en de hoge risico’s verbonden aan het gebruik van gas.

Ultrasone Verjagers en Elektrische Systemen

Een andere geavanceerde optie is een ultrasone verjager. Deze apparaten zenden geluidsgolven uit die voor mensen niet waarneembaar zijn maar die mollen als zeer storend ervaren. Ze kunnen een effectief middel zijn om mollen te weerhouden van het graven van nieuwe gangen.

Tevens zijn er elektrische systemen die kleine stroomstootjes door de grond sturen om mollen te verjagen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit een humane manier kan zijn om mollen af te schrikken zonder ze fysiek te verwonden. Hierbij is de juiste plaatsing en afstelling van het systeem essentieel voor de effectiviteit.

Voor wie op zoek is naar een milieuvriendelijke en diervriendelijke aanpak, zijn er nieuwe innovaties zoals de biologische mollenbestrijding. Dit houdt in dat natuurlijke vijanden of nematoden worden ingezet als een ecologisch verantwoord alternatief. Het gebruik van dergelijke middelen moet echter nauwkeurig worden gepland en uitgevoerd om een succesvol resultaat te waarborgen.

Stap-voor-stap handleiding om mollen te vangen en te verwijderen

Mollen kunnen een vervelende plaag zijn in een prachtig verzorgde tuin. Gelukkig heb ik een aantal bewezen methodes die je helpen bij het vangen en verwijderen van deze ondergrondse bezoekers. Hieronder vind je een efficiënte stap-voor-stap handleiding.

Stap 1: Herken de Actieve Gangen

Mollen graven vaak ongebruikte gangen. Het is dus belangrijk om de actieve gangen te vinden waar de mol regelmatig doorheen gaat. Dit kun je doen door alle molshopen voorzichtig plat te drukken en na een dag te kijken waar nieuwe molshopen zijn ontstaan.

 • Druk de aarde van een molshoop voorzichtig terug in de gang.
 • Controleer de volgende dag of de aarde opzij is geduwd.
 • Mark the active tunnels.

Stap 2: Kies het Juiste Type Val

Mollenklemmen zijn een veelgebruikte methode, maar het is essentieel om de juiste soort klem te kiezen. Daarnaast zijn er ook humane levende vallen beschikbaar die de mol vangen zonder hem te verwonden.

 • Een schaarklem wordt geplaatst in de actieve gang.
 • Levende vallen vereisen dat je de mol later op een geschikte plek vrijlaat.

Stap 3: Plaats de Val Correct

Wanneer je een val plaatst, wees dan voorzichtig dat je geen menselijke geur achterlaat, dit kan mollen afschrikken. Draag handschoenen en bedek de bovenzijde van de val met aarde om het zo onopvallend mogelijk te maken.

 • Draag handschoenen om de menselijke geur te minimaliseren.
 • Zorg ervoor dat de val goed verankerd is en de tunnelblokkade niet te opvallend is.

Stap 4: Controleer de Vallen Dagelijks

Het is van groot belang de vallen regelmatig, bij voorkeur dagelijks, te controleren. Een gevangen mol moet zo snel mogelijk verwijderd worden, en voor humane vallen moet je snel handelen om de mol elders vrij te laten.

 • Verwijder gevangen mollen uit de klemmen zo snel mogelijk.
 • Bij humane vallen, de mol vrijlaten op een locatie ver van tuinen.

Mollen vangen is een proces dat geduld vereist, maar met een systematische aanpak zul je merken dat het aantal mollen in je tuin afneemt. Vergeet niet de verschillende methoden te combineren voor het beste resultaat.

Conclusie

Mollen uit de tuin krijgen vereist een slimme, doordachte aanpak. Ik heb de meest effectieve strategieën gedeeld om deze gravers te ontmoedigen en je tuin te beschermen. Door de grond te verstevigen, overmatig water geven te vermijden en mollenwerende planten te plaatsen, zet je een stevige eerste stap. Het toepassen van huismiddeltjes en het herhalen van behandelingen kan ook wonderen doen. Voor wie het professioneler wil aanpakken zijn er mollenklemmen en ultrasone verjagers—maar vergeet niet dat sommige methoden het beste overgelaten worden aan experts. Met geduld en volharding kun je mollen vangen en je tuin mollenvrij houden. Onthoud dat consistentie de sleutel is tot succes, dus blijf alert en laat je tuin niet opnieuw een thuis worden voor deze ongewenste gasten.