Tuinen

Vlinders Lokken in je Tuin: Tips & Tricks

Vlinders brengen leven en kleur in elke tuin. Ik heb zelf ervaren hoe het toevoegen van bepaalde planten en bloemen mijn tuin in een vlinderparadijs veranderde. Het is niet alleen een prachtig gezicht, maar het bevordert ook de biodiversiteit.

Maar hoe lok je deze fladderende schoonheden? Ik deel mijn tips en trucs om je tuin onweerstaanbaar te maken voor vlinders. Met de juiste aanpak kun je binnen de kortste keren genieten van je eigen vlinderoase.

De juiste planten kiezen

Als je vlinders wilt aantrekken, is het essentieel om te weten welke planten ze onweerstaanbaar vinden. Vlinders zijn op zoek naar twee hoofdzaken in planten: nectar voor voeding en waardplanten voor het leggen van hun eieren. Ik zal je door dit bloemrijke proces begeleiden.

Allereerst zijn nectarrijke bloemen een must voor elke vlindervriendelijke tuin. Hierbij kun je denken aan soorten zoals lavendel, vlinderstruik en ijzerhard. Deze bloemen bieden niet alleen de nodige voedingsstoffen maar hebben ook felle kleuren die vlinders aantrekken. Het beste is om een mix van planten te hebben die in verschillende seizoenen bloeien, zodat er het hele seizoen door een aanbod van nectar is.

Daarnaast hebben verschillende vlindersoorten hun eigen specifieke waardplanten. Dit zijn de planten waarop ze eieren leggen en die als voedsel dienen voor de rupsen die later uitkomen. De brandnetel, bijvoorbeeld, is een onmisbare waardplant voor de dagpauwoog en kleine vos. Het is een goed idee om een hoekje in je tuin iets wilder te laten, waar deze en soortgelijke inheemse planten kunnen groeien.

Hier is een lijstje met enkele van de beste planten om vlinders aan te trekken:

 • Vlinderstruik (Buddleja)
 • Lavendel (Lavandula)
 • Ijzerhard (Verbena)
 • Dropplant (Agastache)
 • Zonnehoed (Echinacea)
 • Kattenkruid (Nepeta)

Het planten van groepen dezelfde soort bloemen samen (blokbeplanting) zorgt niet alleen voor een visueel aantrekkelijke tuin maar maakt het ook gemakkelijker voor vlinders om grote hoeveelheden nectar te verzamelen.

Zorg er ook voor dat je tuin afwisseling heeft in hoogte en structuur; dit creëert niet alleen een aantrekkelijke leefomgeving voor vlinders maar biedt ook beschutting tegen de wind en roofdieren. Tot slot, vermijd het gebruik van pesticiden; deze zijn schadelijk voor vlinders en hun rupsen. Met een beetje geduld en de juiste plantenkeuze zal je tuin spoedig een levend vlinderparadijs zijn waar je vol bewondering naar kunt kijken.

Zorg voor nectarrijke bloemen

Als je vlinders naar je tuin wilt lokken, zijn nectarrijke bloemen onmisbaar. Nectar is de voornaamste voedselbron voor volwassen vlinders en het aanbieden van een divers assortiment bloemen kan een groot aantal verschillende soorten aantrekken.

Kies de Juiste Planten

Niet elke bloem is even aantrekkelijk voor vlinders. Ik zorg altijd voor een mix van inheemse en niet-inheemse planten die bekendstaan om hun hoge nectarproductie. Enkele van de meest effectieve zijn:

 • Lavendel
 • Vlinderstruik (Buddleja)
 • IJzerhard (Verbena)
 • Zonnehoed (Echinacea)
 • Kattenkruid (Nepeta)

Elk van deze planten heeft specifieke eigenschappen die vlinders aantrekken, zoals geur, kleur en vorm van de bloemen.

Het Belang van Bloeitijd

Om het hele seizoen door vlinders in je tuin te hebben, is het cruciaal om planten te selecteren die op verschillende momenten bloeien. Hier zijn enkele voorbeelden van planten en hun bloeiperiodes:

 • Vroeg in het seizoen: Sleutelbloem (Primula)
 • Midden seizoen: Wilde marjolein (Origanum)
 • Laat in het seizoen: Herfstaster (Aster)

Door continuïteit in bloei te bieden, zorg ik ervoor dat vlinders gedurende de hele zomer en herfst nectar kunnen vinden.

Plaatsing is Key

De plaatsing van deze nectarrijke planten is ook een factor om rekening mee te houden. Ik zorg dat deze in de volle zon staan, waar vlinders het grootste deel van hun tijd spenderen. Bovendien is het van belang planten in groepjes te zetten, zodat vlinders ze gemakkelijker kunnen vinden en er efficiënter van kunnen eten.

Door deze stappen te volgen, verhoog je de aantrekkingskracht van je tuin aanzienlijk. Ik merk dat wanneer ik deze variëteiten van planten combineer en strategisch plaats, de vlinders niet lang op zich laten wachten.

Creëer een diversiteit aan hoogte en structuur

Een van de sleutels om vlinders in mijn tuin aan te trekken, is diversiteit in hoogte en structuur. Dit helpt niet alleen bij het creëren van een visueel aantrekkelijke omgeving maar het biedt ook verschillende soorten vlinders de gelegenheid om hun favoriete plek te vinden. Ik zorg voor een gelaagde opbouw van planten, van lage bodembedekkers tot middelhoge planten en hoge struiken of kleine bomen.

Lage Bodembedekkers

Deze planten trekken vaak de kleinere vlindersoorten aan, die beschutting zoeken bij de grond. Voorbeelden van bodembedekkers die ik altijd aanraad zijn tijm en viooltjes. Ze zijn niet alleen prachtig maar produceren ook nectar waar vlinders van smullen.

Middelhoge Planten

Ik zorg ervoor dat er altijd een ruime selectie van bloeiende middelhoge planten in mijn tuin staat. Zonnehoed (Echinacea) en duizendblad (Achillea) zijn favorieten door hun platte bloemschermen die een ideaal platform bieden voor vlinders om nectar te verzamelen.

Hoge Struiken en Bomen

Voor de grotere vlindersoorten, zoals de koninginnenpage, plaats ik hogere struiken en bomen. Deze bieden vele voordelen, zoals beschutting tegen de wind en roofdieren. De vlinderstruik (Buddleja) is hier een uitstekende keuze voor, bekend als een ware vlindermagneet.

Door deze gelaagde opstelling van planten hebben vlinders de mogelijkheid om in verschillende hoogtes en microklimaten hun voeding en rust te vinden. Bovendien ervaren vlinders dan de tuin als een meer natuurlijke en veilige habitat. Ik let er vooral op dat ik planten van verschillende hoogtes naast elkaar plaats om een dichte habitat te vormen. Dit zorgt ook voor een visueel meer dynamische tuin.

Het implementeren van verticale diversiteit in mijn tuin is een continu proces van observeren, planten en soms aanpassen. Hierbij houd ik ook rekening met de bloeitijd van de planten, zodat er gedurende het hele seizoen iets bloeit en voldoende nectar beschikbaar is.

Bied beschutting en voedsel voor de rupsen

Om het vlinders naar de zin te maken in mijn tuin is het van groot belang dat ik niet alleen denk aan de volwassen exemplaren maar ook zorg voor een goede habitat voor de rupsen. Rupsen zijn de larven van vlinders en hun aanwezigheid is essentieel voor een gezonde vlinderpopulatie. Ze hebben specifieke eisen wat betreft beschutting en voeding. Waardplanten zijn hierin cruciaal, dit zijn de planten waarop een vlinder haar eitjes legt en waar de uitgekomen rupsen van eten.

De keuze voor waardplanten hangt af van de vlindersoorten die ik in mijn tuin wil aantrekken. Brandnetel, bijvoorbeeld, is een belangrijke waardplant voor veel voorkomende vlinders zoals de atalanta, dagpauwoog en kleine vos. Door deze planten bewust in mijn tuin te integreren, bied ik een voedselbron en kweekplaats aan voor hun nageslacht. Andere waardplanten om te overwegen zijn:

 • Klaver voor de luzernevlinder
 • Koolsoorten voor het groot koolwitje
 • Wilde peen voor de koninginnenpage

Het is essentieel dat de waardplanten op een beschutte plek in de tuin staan, zodat de rupsen beschermd zijn tegen harde wind en roofdieren. Bovendien moet ik ervoor zorgen dat deze planten niet worden bespoten met pesticiden, omdat dit schadelijk is voor de rupsen en de vlinders.

Naast waardplanten zijn er ook andere manieren om een beschermde omgeving te creëren die rupsen aantrekken. Veilige verstopplekken zoals hoopjes bladeren, takken en overhangende stenen bieden rupsen een plek om zich te verpoppen en te transformeren tot prachtige vlinders. Door het creëren van zo’n schuilplaats help ik mee aan het instandhouden van de vlinderpopulatie en maak ik mijn tuin nog levendiger.

Met de juiste combinatie van waardplanten en een beschermde omgeving, is mijn tuin niet alleen een lust voor het oog maar ook een cruciale habitat voor de volgende generatie vlinders. Het observeren van de levenscyclus van rups naar vlinder is daarbij een fascinerende ervaring die ik elke tuinliefhebber kan aanraden.

Maak een vlinderdrankje

In de zoektocht naar het creëren van een vlindervriendelijke tuin ben ik gestuit op een bijzonder fascinerende methode: het maken van een vlinderdrankje. Dit zoete brouwsel is niet alleen eenvoudig te maken, maar ook een fantastische manier om verschillende vlindersoorten aan te trekken.

Om te beginnnen, heb je maar een paar ingrediënten nodig: rijp fruit (zoals bananen, appels, of peren), water en een beetje suiker of honing. Ik gebruik graag fruit dat overrijp is, omdat de natuurlijke suikers op hun piek zijn wat vlinders onweerstaanbaar vinden.

Bereidingswijze van een Vlinderdrankje:

 1. Prak het fruit in een ondiepe schaal tot het een papje wordt.
 2. Voeg een klein beetje water toe om de consistentie iets dunner te maken.
 3. Voeg een theelepel suiker of honing toe en meng alles goed door elkaar.

Het is belangrijk dat de schaal die je gebruikt laag genoeg is zodat vlinders gemakkelijk bij het drankje kunnen. Plaats de schaal vervolgens in een zonnig deel van je tuin waar je al nectarrijke bloemen hebt staan. Dit verhoogt de kans dat vlinders het drankje opmerken, omdat ze al voor de bloemen komen.

Een belangrijke tip is om geen alcohol te gebruiken. Hoewel sommige gidsen aanraden om bier of wijn toe te voegen, kan dit schadelijk zijn voor de vlinders. Het is altijd beter om aan de veilige kant te blijven en puur natuurlijke ingrediënten te gebruiken die de gezondheid van de vlinders ten goede komen.

Het regelmatig verversen van het vlinderdrankje is cruciaal om schimmel en bacteriegroei te voorkomen. Eens per twee dagen is een goed uitgangspunt, afhankelijk van het weer en de hoeveelheid vlinders die van het drankje genieten. Ik merk dat wanneer ik consequent ben in het verversen van het drankje, er een constante stroom van prachtige vlinders mijn tuin blijft bezoeken.

Conclusie

Met de juiste planten en wat aandacht voor de levenscyclus van vlinders transformeer je je tuin in een waar vlinderparadijs. Het draait allemaal om het creëren van een habitat die zowel rupsen als vlinders ondersteunt. Door een verscheidenheid aan nectarrijke bloemen te planten en waardplanten niet te vergeten zorg je voor een constante stroom van deze prachtige insecten. En vergeet niet het vlinderdrankje dat net dat extra lokmiddel kan zijn. Door de natuur dichterbij huis te halen draag je bij aan het behoud van biodiversiteit en geniet je elke dag van een levendige tuin. Dus rol je mouwen op en ga aan de slag met het creëren van je eigen vlinderoase!