Tuinen

5 Effectieve Methoden: Mol in Tuin Vangen

Mollen kunnen een echte hoofdpijn zijn voor tuinliefhebbers zoals ik. Ze graven gangen, laten molshopen achter en verstoren het zorgvuldig onderhouden gazon. Maar hoe vang je zo’n slim beestje zonder je tuin te ruïneren?

Ik heb de meest effectieve methoden onderzocht om mollen te vangen. Van traditionele vallen tot innovatieve technieken, ik deel mijn inzichten om je tuin molvrij te maken. Met mijn tips wordt het vangen van een mol een fluitje van een cent.

Traditionele vallen voor mollen

In mijn zoektocht naar de beste manieren om mollen te vangen heb ik diverse traditionele vallen uitgeprobeerd. Deze vallen zijn al jarenlang een betrouwbare keuze en ik heb ze altijd efficiënt gevonden voor het oplossen van mollenvraagstukken in de tuin.

Klappervallen zijn wellicht de bekendste soort. Ze zijn ontworpen om snel te reageren wanneer een mol door de tunnel gaat, waarbij het mechanisme de mol vangt zonder gebruik van gif. Door de effectiviteit van dit type val zet ik ’em vaak in op plaatsen waar mollenactviteit waargenomen wordt.

Voor het plaatsen van de klapperval graaf ik meestal een klein stukje van de molshoop uit en plaats ik de val in de open gang. Na het plaatsen bedek ik de val zorgvuldig zodat er geen licht in de gang valt, want dat zou een mol kunnen afschrikken.

Naast klappervallen zijn er ook koker- of buisvallen, die in de actieve gangen van de mol geplaatst worden. Deze vallen lijken simpel: een cilinder met twee ingangen, waarbij een veermechanisme de mol vangt wanneer hij door de buis kruipt. Dit type val vereist wat meer observatie om de meest gebruikte gangen van de mol te bepalen, maar ze zijn bij correct gebruik uitermate doeltreffend.

Een andere soort val die het overwegen waard is, is de schuifval. Deze val heeft een mechanisme dat de mol insluit zodra hij langs een schuif komt die verticaal in de grond wordt geplaatst. Het kost wat tijd om te leren hoe je deze val het beste kunt inzetten, maar het is een humane manier om mollen te vangen.

Let op, ondanks de traditionele aanpak is het belangrijk te beseffen dat deze methoden soms specifieke vaardigheden eisen en een zekere oefening vergen voor optimale resultaten. Regelmatig controleren en juist plaatsen van de vallen zijn cruciaal om een molestatie succesvol te beheren.

Chemische afschrikmiddelen om mollen te verjagen

Wanneer je met een mollenprobleem te maken hebt, heb je wellicht al eens gehoord over chemische afschrikmiddelen. Dit zijn stoffen die je in de tunnels kunt plaatsen om mollen af te schrikken, zodat ze jouw tuin verlaten.

Er zijn verschillende chemische producten op de markt die claimen mollen te kunnen verjagen. Een populaire optie is het gebruik van carbid. Wanneer carbid in contact komt met water, produceert het een gas dat onaangenaam is voor de gevoelige neuzen van de mollen. Ik plaats kleine hoeveelheden carbid in de ingangen van de mollentunnels en verstoor zo hun leefomgeving.

Een andere chemische benadering is het gebruik van mollenkogels, die een stof afgeven die mollen verjaagt. Het is essentieel om precies te volgen hoe deze kogels gebruikt moeten worden om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn en geen schade aan het milieu aanrichten.

Bij het gebruik van chemische middelen is het enorm belangrijk om de veiligheidsvoorschriften nauwkeurig te volgen. Deze stoffen kunnen namelijk schadelijk zijn voor mens, dier en milieu als ze niet correct worden toegepast. Het is altijd aan te raden om handschoenen te dragen en de instructies op de verpakking goed te lezen.

Het is ook goed om te onthouden dat chemische afschrikmiddelen soms slechts tijdelijk werken. Mollen kunnen na verloop van tijd terugkeren, of het nu gaat om gewenning aan de stoffen of om nieuwe mollen die de verlaten gangenstelsels in bezit nemen. Daarom gebruik ik deze methode vaak als een onderdeel van een geïntegreerde aanpak om mollen te bestrijden, in combinatie met andere methoden zoals vallen en natuurlijke afschrikmiddelen.

Door te diversifiëren in de aanpak kunnen mollen op een effectievere manier uit de tuin worden gehouden. Let wel, ondanks de populariteit van chemische middelen, is het goed om te overwegen of deze methode de beste keuze is voor jouw specifieke situatie en tuinomgeving.

Geluidstechnologie om mollen weg te jagen

Tegenwoordig kiezen veel tuinbezitters voor een innovatieve oplossing: geluidstechnologie. Het principe is simpel; geluidsapparaten stoten een voor mollen onaangenaam geluid uit dat hen drijft hun heil elders te zoeken.

Deze apparaten gebruiken laagfrequente trillingen om een onvriendelijke omgeving voor de mollen te creëren. Ze functioneren vaak op batterijen of zonne-energie en zijn daardoor eenvoudig te plaatsen waar nodig. Ik heb gemerkt dat de effectiviteit van deze methode wisselt per locatie en merk, dus het is raadzaam productbeoordelingen te raadplegen voor aankoop.

Het aanschaffen van een geluidsapparaat kan een duurzame keuze zijn omdat het geen schade aan het milieu of de dieren brengt. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Plaatsing is essentieel; zorg ervoor dat de geluidsapparaten gelijkmatig verdeeld zijn voor maximale dekking.
 • Let op de werking op lange termijn. Sommige mollen kunnen na verloop van tijd aan het geluid wennen.
 • Controleer of de apparaat milieu-en weerbestendig is.

Hoewel geluidstechnologie op zichzelf doeltreffend kan zijn, is het aan te raden dit te combineren met anderen methoden zoals natuurlijke afschrikmiddelen of valsystemen. Dit zorgt voor een geïntegreerde aanpak die de kans op succes verhoogt. Geluidsapparaten zijn bovendien een humane methode die het dier niet schaadt.

Het is van belang dat je rekening houdt met de buren. Zorg ervoor dat je apparaten kiest die specifiek ontworpen zijn om alleen door mollen gehoord te worden. Overleg desnoods met omwonenden om geluidsoverlast te voorkomen.

Met de juiste geluidsapparaten kun je op een effectieve manier de overlast van mollen in je tuin verminderen. Door de juiste strategie te hanteren en verschillende methoden te combineren, zal je tuin al snel weer molvrij kunnen zijn. Vergeet niet dat regelmatige inspectie en onderhoud van de apparaten bijdraagt aan een langdurig molvrije tuin.

Natuurlijke methoden om mollen te bestrijden

Naast geluidstechnologieën zijn er diverse natuurlijke middelen die inzetbaar zijn tegen de overlast van mollen in de tuin. Ik wil graag een aantal effectieve tactieken belichten die ik heb ontdekt en die je eenvoudig kunt toepassen.

Planten die Mollen Afstoten

Sommige planten hebben een afschrikkende werking op mollen. Deze techniek is niet alleen natuurvriendelijk, maar ook bevorderlijk voor de biodiversiteit in je tuin.

 • Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris)
 • Keizerskroon (Fritillaria imperialis)
 • Knoflook

Door deze planten rondom de plekken waar de mollenactief zijn te planten, creëer je een natuurlijke barrière.

Stimulatie van Natuurlijke Roofdieren

Predatoren van mollen kunnen een belangrijke rol spelen bij het controleren van de mollengemeenschap. Door het aantrekken van hun natuurlijke vijanden kun je het aantal mollen reduceren.

 • Uilen
 • Wezels
 • Katten

Door zaken als nestkastjes voor uilen te plaatsen, werk ik samen met de natuur.

Gebruik van Castorolie

Een ander natuurlijk middel dat ik gebruik is castorolie, wat een niet-giftig afschrikmiddel is. Het kan de aarde doordrenken, waardoor mollen de behandelde gebieden gaan vermijden.

 • Meng water met een kleine hoeveelheid castorolie
 • Breng het mengsel aan in de mollengangen

Het is belangrijk om te weten dat deze middelen een wisselende successcore kunnen hebben en dat herhaalde toepassing vaak nodig is om continue effectiviteit te garanderen.

Grond Trillen

Ik heb geleerd dat consistent trillen van de grond kan helpen om mollen op afstand te houden. Dit kan handmatig of met speciale apparaten die door mensen nauwelijks waarneembaar zijn. Deze tactiek verstevigt gegevens over het gebruik van geluiden en trillingen om ongedierte te beheersen.

Het werkingsmechanisme is vergelijkbaar: het creëren van een omgeving die mollen als onaangenaam ervaren. Regelmatig gebruik van deze techniek kan helpen bij het voorkomen van langdurige molbewoning.

Innovatieve technieken om mollen te vangen

Naast de natuurlijke methoden die effect kunnen hebben op het vermijden van mollen, zijn er ook innovatieve technieken die je kunt inzetten om deze kleine gravers te vangen. Het begrijpen van de nieuwste innovaties is essentieel voor iedere tuinier die met mollen te maken heeft.

Een van de meest vooruitstrevende methoden is het gebruik van elektronische mollenklemmen. Deze klemmen werken op batterijen en kunnen in de molshopen geplaatst worden. Zodra de mol de klem activeert, wordt het dier onmiddellijk gevangen zonder onnodig lijden. Dit is niet alleen efficiënt maar ook humaan.

Ultrasone mollenverjagers zijn daarnaast een populaire keuze. Deze apparaten sturen geluidsgolven de grond in die mollen als onplezierig ervaren en daardoor vermijden. Het continue geluid kan ervoor zorgen dat mollen jouw tuin voor goed verlaten. Het is wel belangrijk deze ultrasone verjagers regelmatig te verplaatsen om gewenning te voorkomen.

Techniek Effectiviteit Gebruiksgemak
Elektronische Mollenklemmen Zeer Hoog Gemiddeld
Ultrasone Mollenverjagers Wisselend Hoog

Het vangen van mollen kan ook met leefvallen. Deze vallen worden langs de actieve gangen geplaatst en vangen de mol levend. Na de vangst kun je de mol op een diervriendelijke manier in een geschikte omgeving uitzetten. Let wel op dat het vangen met leefvallen meer inzet vraagt en dat het belangrijk is de val dagelijks te controleren.

Ten slotte is er de mogelijkheid tot chemische verdelging. Dit is een drastischere aanpak en vereist specifieke kennis over het gebruik van de chemische middelen. Milieuaspecten en wettelijke beperkingen maken dit een minder aantrekkelijke optie, maar het blijft een techniek die door professionals wordt gebruikt wanneer andere methodes falen.

Door de keuze te maken voor een humane en effectieve techniek verminder je de kans op ongewenste mollen in je tuin aanzienlijk. Iedere methode heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en voor- en nadelen die afgewogen dienen te worden voordat je een beslissing maakt.

Conclusie

Het vangen van een mol in je tuin vereist een zorgvuldige aanpak. Ik heb de nieuwste technieken verkend die zowel effectief als diervriendelijk zijn. Of je nu kiest voor elektronische mollenklemmen ultrasone verjagers of leefvallen je hebt nu de kennis om een geïnformeerde keuze te maken die past bij je tuin en je ethische overwegingen. Let altijd goed op de milieuaspecten en de wettelijke beperkingen bij het gebruik van bepaalde methoden. Met de juiste strategie zul je in staat zijn om je tuin molvrij te maken en te houden. Veel succes!