Tuinen

Vang Mollen Effectief: Uw Gids voor een Molvrije Tuin

Mollen in de tuin kunnen een ware nachtmerrie zijn. Ze ondergraven het harde werk dat je in je tuin steekt en laten een spoor van vernieling achter. Maar wees gerust, ik heb de oplossingen die je nodig hebt om deze ongewenste gravers aan te pakken.

Ik weet hoe frustrerend het is om je aangelegde tuin omgeploegd te zien worden. Daarom deel ik mijn beste tips en trucs om mollen effectief te vangen. Met mijn aanpak wordt je tuin snel weer mollenvrij.

Waarom zijn mollen een probleem in de tuin?

Terwijl ik door mijn jarenlange ervaring met tuinieren blader, valt het me op dat mollen vaaker opgemerkt worden als een storende factor in vele tuinen. Mollen kunnen een groot probleem vormen in de tuin vooral omdat ze onopvallend verwoesting aanrichten. Het zijn ondergrondse dieren die hun tunnelstelsels vlak onder het oppervlak van de grond graven, wat resulteert in instabiele oppervlakken en omhooggeduwde aardlagen.

Een ander aspect dat ze tot een last maakt, is dat de mollen geen onderscheid maken tussen onkruid en kostbare planten. Wanneer ze op zoek zijn naar voedsel, kunnen hun tunnels jonge plantenwortels beschadigen en daarmee de planten zelf. Dit betekent dat al het harde werk dat in de tuin is gestopt, teniet gedaan kan worden door een enkele mol.

De aanwezigheid van mollen kan ook leiden tot:

 • Een verminderde esthetiek van het gazon door molshopen
 • Schade aan grasmaaiers en ander tuingereedschap door onzichtbare molshopen
 • Verhoogde risico’s voor struikelen en enkelverstuikingen door losse grond

Het is daarom belangrijk tegen mollen op te treden en ervoor te zorgen dat ze mijn tuin niet als hun thuis gaan beschouwen. Om de schade te beperken en de tuin te herstellen, is het essentieel om effectieve vangmethoden te kennen en toe te passen.

Mollen zijn insectivoren en de tunnels die ze graven zijn eigenlijk bedoeld om hun prooi, zoals wormen en larven, te vangen. Helaas brengt dit onbedoelde vernieling met zich mee. De kunst is om de mol te slim af te zijn en te zorgen dat ruimtes onder de grond niet de ideale jachtgronden blijven. Voor de tuinliefhebber is het een balans tussen respect voor de natuur en bescherming van de tuin.

Hoe herken je een mol aanwezigheid in de tuin?

Het herkennen van de aanwezigheid van mollen in je tuin is de eerste cruciale stap voordat je actie onderneemt. Je wilt immers zeker weten dat je met een mol te maken hebt, en niet met een ander dier dat vergelijkbare symptomen in je tuin veroorzaakt. Ik heb een aantal duidelijke signalen die je kunnen helpen te bevestigen dat je een mol in je tuin hebt.

 • Molshopen: Dit zijn kleine bergen aarde die aan de oppervlakte verschijnen waar een mol aan het graven is. Ze zijn meestal kegelvormig en ontstaan doordat de mol grond naar boven werkt tijdens het maken van nieuwe tunnels of het uitbreiden van bestaande gangen.
 • Ongelijke gazons: Als er onder het gazon zachte plekken of ingestorte delen zijn, kan dit een teken zijn van mollentunnels vlak onder de oppervlakte.
 • Beschadigde beplanting: Planten kunnen verdorren of plotseling instorten als hun wortels beschadigd raken door mollen die eronder graven.

Ik raad je aan altijd alert te zijn op deze tekenen, vooral als je waarde hecht aan een goed onderhouden tuin. Het regelmatig controleren van je gazon en plantbedden maakt het mogelijk om vroegtijdig in te grijpen voordat de mol meer schade aanricht.

Een camera of bewegingssensor kan handig zijn om nachtelijke activiteiten te monitoren. Mollen zijn voornamelijk ‘s nachts actief en hierdoor kan het lastiger zijn om ze op heterdaad te betrappen. Met behulp van deze technologieën krijg je beter inzicht in de activiteiten en kun je de vangstrategie hierop aanpassen.

Het begrijpen van het gedrag en de gewoontes van mollen is net zo belangrijk als het herkennen van deze signalen. Wist je dat mollen solitair leven en een territorium hebben dat wel 400 tot 2000 vierkante meter groot kan zijn? Door dit soort feiten ken ik mijn vijand en kan ik de aanpak daarop aanpassen. Mijn ervaring heeft me geleerd dat inzicht in deze kleine details een groot verschil maakt in de doeltreffendheid van het vangen van mollen.

De verschillende methoden om mollen te vangen

Als je, net als ik, ooit met mollen in je tuin te maken hebt gehad, weet je dat het vangen ervan een nauwgezette taak is. Gelukkig zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken om deze ongedierte te bestrijden. Ik heb diepgaande kennis over deze technieken en ik deel graag mijn inzichten om jou te helpen deze tuinindringers effectief aan te pakken.

Klemmen blijken een van de meest effectieve methoden te zijn. Er zijn verschillende soorten klemmen beschikbaar, variërend van schaar- tot buisklemmen, elk met hun eigen gebruiksaanwijzing. Het plaatsen van de klem is cruciaal; het moet nauwkeurig gebeuren bij de actieve gangen die de mollen gebruiken. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt om je geur te vermijden en de kans op succes te vergroten.

Een andere methode is het gebruik van Ultrasone verjagers. Deze apparaten sturen geluidsgolven uit die mollen als oncomfortabel ervaren, waardoor ze het gebied zullen mijden. Het is een humane aanpak die geen schade toebrengt aan de dieren. Houd er rekening mee dat ultrasone verjagers regelmatig moeten worden verplaatst om te voorkomen dat mollen aan het geluid wennen.

Milieuvriendelijke afweermiddelen zoals castorolie-mengsels, zijn een goede optie als je liever geen geweld gebruikt. Deze natuurlijke oplossingen verstoren het voedselzoeken van mollen en moedigen ze aan om ergens anders te graven. Hoewel deze methoden misschien wat meer geduld vereisen, zijn ze veilig voor je tuin en het milieu.

Tot slot is vangen met valkuilen, waarbij een emmer of bak wordt ingegraven op de weg van de mol, een directe manier om mollen te vangen. Zodra de mol in de val terechtkomt, kun je hem verplaatsen naar een locatie ver weg van jouw tuin.

Het is belangrijk te herinneren dat de effectiviteit van deze methoden kan variëren afhankelijk van de individuele situatie in je tuin. Het observeren van het gedrag van de mol en het combineren van methoden kan vaak leiden tot een sneller en succesvoller resultaat.

Traditionele methoden om mollen te vangen

De jacht op mollen kan soms aanvoelen als een oud kat-en-muisspel waarbij traditionele methoden al decennia worden ingezet. Mollenklemmen zijn hierbij een bekend en veelgebruikt hulpmiddel. Ze zijn speciaal ontworpen om mollen te vangen zonder gebruik te maken van gifstoffen of andere chemische middelen. Om een mol te vangen met een klem, is het belangrijk eerst de actieve gangen te localiseren. Dit doe je door met zorg molshopen in te drukken en na een dag te controleren welke opnieuw zijn opgeworpen.

Het plaatsen van de klem is een precieze taak waarbij je de instructies goed moet volgen. De klem moet strak en stabiel staan zodat deze bij de minste beweging dichtklapt. Ik inspecteer altijd de klem de volgende dag om te kijken of ik succes heb gehad.

Een andere populaire methode zijn de levend vangende mollenval. Deze vallen zijn ontworpen om de mollen levend te vangen waardoor je de mol ergens anders kunt vrijlaten. De posities van deze vallen zijn vergelijkbaar met die van de mollenklem, maar let erop dat je de val regelmatig controleert. Een mol mag namelijk niet te lang in de val zitten.

Voor wie de voorkeur geeft aan een meer hands-off benadering, kan de molcarrousel een interessante optie zijn. Deze val roteert en werpt de mol uit de gang, waardoor deze bovengronds belandt. De effectiviteit van deze methode is afhankelijk van de plaatsing en kan variëren.

Hoewel deze traditionele methoden effectief kunnen zijn, is het essentieel om geduldig te zijn en mogelijk verschillende technieken te combineren voor het beste resultaat. Het is ook raadzaam om lokale wet- en regelgeving te raadplegen aangaande het vangen van mollen, aangezien er soms beperkingen kunnen zijn op het gebruik van bepaalde vallen of technieken.

Moderne methoden om mollen te vangen

Soms zijn de traditionele technieken niet genoeg en dan wend ik me tot de moderne methoden die vaak effectiever en gebruikersvriendelijker zijn. Hieronder bespreek ik enkele van de nieuwste innovaties in de strijd tegen mollen.

Ultrasone Mollenverjagers

Ultrasone mollenverjagers zijn een populaire en humane optie. Ze stoten geluidsgolven uit die voor mensen nauwelijks hoorbaar zijn, maar voor mollen bijzonder onaangenaam. Over het algemeen plant ik deze verjagers rondom de tuin om een geluidsbarrière te creëren die de mollen weghoudt.

Voordelen van ultrasone verjagers:

 • Niet schadelijk voor de mol
 • Makkelijk te installeren
 • Veilig voor huisdieren en mensen

Elektronische Vallen

Elektronische vallen zijn ontworpen om mollen snel en efficiënt te vangen. Zodra de mol de val activeert, wordt deze onmiddellijk geëlektrocuteerd, wat een snelle dood tot gevolg heeft. Dit kan een effectieve methode zijn, maar houdt altijd rekening met veiligheidsmaatregelen voor kinderen en huisdieren in de buurt.

Natuurlijke Afweermiddelen

Naast apparaten zijn er ook natuurlijke producten die ik adviseer om mollen te weren. Producten zoals castorolie verdrijven mollen door hun voedselbronnen onaantrekkelijk te maken.

Bekende natuurlijke afweermiddelen:

 • Castorolie
 • Knoflookcapsules
 • Planten zoals keizerskroon

Het kan even duren voordat natuurlijke afweermiddelen hun maximale effectiviteit bereiken, dus het is raadzaam deze tijdig en consistent toe te passen. Door aanhoudend en strategisch gebruik maak je de tuin een stuk ongastvrijer voor mollen, zonder deze daadwerkelijk te verwonden.

Slimme MollenVallen

Tegenwoordig zijn er slimme vallen op de markt die via een app laten weten wanneer een mol gevangen is. Ik vind ze heel handig omdat ik niet voortdurend hoef te checken of de val iets gevangen heeft. Het bespaart tijd en zorgt voor een efficiënte monitoring van mijn tuin.

Door de juiste combinatie van moderne technieken kan ik doorgaans een molvrije tuin realiseren. Het blijft belangrijk verschillende methodes te testen en te kijken wat het beste werkt voor de specifieke situatie in mijn tuin.

Conclusie

Ik heb je door de wirwar van methoden geloodst om mollen te vangen en hopelijk heb je nu de tools in handen om je tuin mollenvrij te maken. Onthoud dat het observeren van het gedrag van de mol cruciaal is en dat een combinatie van technieken vaak het meest effectief blijkt. Wees geduldig en sta open voor het uitproberen van verschillende methoden. En vergeet niet de lokale regelgeving te checken voordat je actie onderneemt. Met de juiste aanpak zal je tuin snel weer zijn zoals jij het wilt prachtig en zonder molshopen.