Tuinen

Mollen Vangen in de Tuin: Effectieve Strategieën

Heb je last van molshopen in je tuin? Je bent niet de enige. Mollen kunnen een prachtig gazon in no-time omtoveren tot een hobbelig landschap. Gelukkig heb ik een paar trucjes geleerd om deze kleine gravers te vangen.

Vangen is een kunst en ‘t vergt geduld, maar met de juiste technieken kun je jouw tuin snel molvrij maken. Ik deel mijn beste tips zodat je weer van een strakke tuin kunt genieten.

Waarom heb je last van mollen in je tuin?

Vaak vraag ik me af waarom m’n prachtige tuin het doelwit wordt van mollen. Het antwoord is simpel. Mollen zijn op zoek naar voedsel, en mijn tuin biedt hen een rijk buffet. Deze kleine gravers zijn dol op wormen, insectenlarven en andere ongewervelden die in de vochtige grond van mijn tuin gedijen.

De primaire reden voor een mol in de tuin is dat de bodem rijk is aan organisch materiaal. Dit betekent dat er een hoge activiteit van bodemdieren is, wat mollen aantrekt. Ze hebben een uitzonderlijke graafvaardigheid waardoor ze uitgebreide tunnels kunnen maken op zoek naar hun volgende maaltijd. Mijn tuin biedt de perfecte omgeving voor ze om te wonen en te jagen.

Bodemgesteldheid speelt een cruciale rol. Mijn goed onderhouden tuin heeft losse en vochtige aarde wat het voor mollen gemakkelijker maakt om door te graven. Dit is vooral het geval na een regenbui of als ik de tuin net heb bewaterd. Drainage is eveneens een factor; gebieden met slechte drainage trekken vaker mollen aan omdat de grond daar langer vochtig blijft, wat voor mollen een ideale habitat creëert.

Wat velen niet weten is dat overmatig gebruik van organische meststoffen de mol activiteit kan verhogen. Deze meststoffen verrijken de bodem en verhogen de aanwezigheid van bodeminsecten waardoor het voor mollen aantrekkelijker wordt om hun gangenstelsel juist onder mijn grasmat aan te leggen.

Er zijn een paar preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om de aantrekkelijkheid van tuinen te verminderen voor mollen:

 • Regelmatige bodembewerking: Dit kan mollen ontmoedigen omdat ze voorkeur geven aan stabiele grondstructuren voor hun tunnels.
 • Gebruik van afweermiddelen: Er zijn verschillende afweermiddelen op de markt die beweren mollen op afstand te houden. Hier ben ik voorzichtig mee; ik wil mijn tuin niet schaden met agressieve chemicaliën.
 • Natuurlijke roofdieren: Het aanmoedigen van de aanwezigheid van mollenroofdieren, zoals uilen, kan helpen bij het inperken van de molpopulatie.

Door te begrijpen waarom mollen mijn tuin kiezen, ben ik beter in staat om effectieve strategieën te implementeren om ze op een humane manier te beheren. Het handhaven van een gezonde tuin vereist niet alleen kennis over wat er boven de grond gebeurt maar ook wat zich daaronder afspeelt.

Hoe kun je mollen herkennen?

Voordat je begint met het vangen van mollen, is het essentieel dat je zeker weet dat de verstoring in je tuin daadwerkelijk door mollen veroorzaakt wordt. Er zijn een paar kenmerkende tekenen die op de aanwezigheid van mollen duiden:

 • Molshopen: Het meest voor de hand liggend zijn natuurlijk de molshopen. Dit zijn de kleine bergen aarde die ontstaan doordat een mol grond naar boven duwt terwijl hij zijn gangen graaft.
 • Gangensysteem: Naast de molshopen kun je soms ook de loop van de gangen zien. Deze liggen vaak net onder het grasoppervlak en veroorzaken verzakkingen.
 • Vers omgewoelde aarde: Mollen zijn continu bezig met het uitbreiden van hun netwerk aan gangen en dat betekent vaak verse, losse aarde op het gazon of in perkjes.

Visuele Herkenningstekenen

Kijk ook uit voor de visuele tekenen van een mol in je tuin. Let op bijzondere patronen of schade aan planten en bloembedden, die het gevolg kunnen zijn van een actieve mollengemeenschap.

Geluid en Gedrag

Soms kun je mollen horen. Het zachte geluid van graven of het verschuiven van aarde onder de grond kan een aanwijzing zijn. Blijf ook ‘s ochtends vroeg of tegen de schemering oplettend: dat zijn de momenten waarop mollen het meest actief zijn.

Mollen herkennen is de eerste stap naar een succesvolle vangst. Door te letten op deze signalen zorg je ervoor dat je gericht aan de slag kunt gaan om de ongenode gasten met de juiste strategieën uit je prachtige tuin te verwijderen. Zodra je weet waar de mollen zich ophouden, kun je de mest passende methoden kiezen om ze te vangen en ervoor te zorgen dat ze niet terugkeren.

Waarom zijn mollen schadelijk voor je tuin?

Als tuinliefhebber weet ik als geen ander hoe frustrerend het werk van een mol kan zijn. Mollen zijn kleine, maar machtige graafmachines die enorme schade aan het gazon en plantenbedden kunnen aanrichten. Maar wat maakt deze ondergrondse bewoners nu eigenlijk zo schadelijk voor de tuin?

Ten eerste, de molshopen. Deze hoopjes aarde zijn niet alleen een doorn in het oog, ze kunnen het gazon ontsieren en zorgen voor ongelijke oppervlakken. Elk van deze hopen is het resultaat van een mol die gangen graaft op zoek naar voedsel. En dat brengt me bij het volgende punt: gangenstelsels. Deze gangen kunnen het wortelsysteem van jouw zorgvuldig aangeplante vegetatie verstoren, wat kan leiden tot verzwakte planten die uiteindelijk kunnen afsterven.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat mollen geen planteneters zijn. Ze voeden zich met in de grond levende insecten zoals regenwormen en larven. Dit zou in eerste instantie nuttig kunnen lijken, maar hun graafwerkzaamheden kunnen leiden tot verstoorde bodemecologie. Het evenwichtige ecosysteem in je tuin, waar zowel planten als beestjes floreerden, kan snel verstoord raken door een mol die zijn weg door de aarde baant.

Daarnaast kunnen mollen ertoe leiden dat er andere ongedierte en plagen aangetrokken worden. Lege gangen kunnen bijvoorbeeld een uitnodigende thuisbasis voor veldmuizen vormen, die wel graag aan planten knabbelen en nog meer schade kunnen aanrichten.

Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden over de schadelijkheid van mollen:

 • Molshopen maken tuinen onooglijk en gevaarlijk om op te lopen
 • Gangensystemen beschadigen de wortels van planten
 • Verstoring van de bodem kan leiden tot de afname van nuttige insecten
 • Ongewenste plagen vinden een weg naar de verlaten tunnels van mollen

Het beschermen van je tuin tegen mollen is dus meer dan alleen esthetiek; het is essentieel voor het behouden van een gezonde, bloeiende tuin.

De beste manieren om mollen te vangen

Mollen vangen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste technieken is het mogelijk om deze kleine gravers te vangen en je tuin molvrij te maken. De meest effectieve methoden omvatten zowel vangst- als afstotingsmethoden.

Een van de meest humane en effectieve manieren is het gebruik van een mollenklem. Deze plaats ik op strategische locaties waar de mollenactiviteit het meest voorkomt. Het is belangrijk om zachte handschoenen te dragen en de mollenklem zorgvuldig te plaatsen, zodat er geen menselijke geur achterblijft die de mollen kan afschrikken.

Ultrasone verjagers zijn ook een populaire keuze. Deze apparaten stuur ik de grond in, waar ze een geluidsfrequentie uitzenden die mollen irriteert en ontmoedigt om in de buurt te blijven. Regelmatige verplaatsing van de verjager zorgt ervoor dat de mollen niet wennen aan het geluid.

Natuurlijke afweermiddelen zoals castorolie kunnen ingezet worden. Dit natuurlijke product verspreid ik rondom de ingangen van de mollengangen, wat ervoor zorgt dat mollen het gebied vermijden. De olie moet na regen opnieuw aangebracht worden, aangezien het door de neerslag kan uitspoelen.

Bij het vangen van mollen is geduld een vereiste. Het kan soms enkele dagen duren voordat een mol op een val reageert, en daarom houd ik de valstrikken goed in de gaten, controleer ze regelmatig en pas ze aan indien nodig.

Het gebruik van levendvallen is een andere humane techniek. Deze zet ik langs de hoofdgang van een mol na een grondige inspectie van het gangenstelsel. Nadat een mol gevangen is, verplaats ik het diertje naar een locatie ver van bewoonde gebieden, waar het geen schade meer aan tuinen kan aanrichten.

Door een combinatie van deze methoden te gebruiken en consistent actie te ondernemen, kan ik de mollenproblematiek in mijn tuin effectief beheersen. Regelmatig controleren en geduldig zijn leiden op den duur tot een mollenvrije tuin.

Natuurlijke remedies om mollen af te schrikken

Wanneer het gaat om de strijd tegen mollen, verkies ik vaak een humane en milieuvriendelijke aanpak. Natuurlijke remedies kunnen zeer effectief zijn om deze gravers op afstand te houden, zonder hen of het ecosysteem schade toe te brengen. Hieronder deel ik een aantal natuurlijke methoden die ik zelf heb uitgeprobeerd en die mijn tuin helpen beschermen.

Planten die Mollen Verjagen
Mollen hebben een hekel aan bepaalde geuren. Door planten neer te zetten waarvan de geur door mollen als onaangenaam wordt ervaren, kun je ze op een natuurlijke manier afweren. De marterplant, kroonkruid en knoflook zijn bekende voorbeelden:

 • Marterplant (Euphorbia lathyris) staat bekend om zijn mollenvrezende eigenschappen.
 • Kroonkruid (Coronilla varia) kan helpen bij het verjagen van mollen door zijn intense geur.
 • Knoflookplanten hebben een sterke geur die mollen afweert. Ik plant ze rondom de randen van mijn tuin.

Natuurlijke Afschrikmiddelen
Naast planten gebruik ik ook graag natuurlijke afschrikmiddelen die ik in de tunnels van de mollen strooi. Hier zijn een paar voorbeelden die de mollen uit hun gangen kunnen laten verhuizen:

 • Gemalen rode peper of cayennepeper kan over de ingangen van tunnels gestrooid worden.
 • Koffiedik, verspreid rond de molshopen, werkt als een natuurlijk afschrikmiddel.
 • Castorolie gemengd met wat afwasmiddel en water vormt een mengsel dat ik in de gangen giet.

Het voordeel van deze natuurlijke middelen is dat ze niet schadelijk zijn voor het milieu of voor andere dieren in de tuin. Het is belangrijk om op te merken dat deze methoden regelmatig herhaald moeten worden, vooral na regenval omdat ze dan kunnen wegspoelen.

Ultrasone Verjagers
Als aanvulling op de planten en afschrikmiddelen, gebruik ik soms ook ultrasone verjagers. Deze apparaten zenden een geluid uit dat moeilijk hoorbaar is voor mensen, maar wel storend voor mollen.

Het experimenteren met verschillende natuurlijke remedies geeft mij inzicht in wat het beste werkt voor mijn tuin. Door een combinatie van methodes te gebruiken, kunnen we een omgeving creëren die minder aantrekkelijk is voor mollen.

Wat te doen nadat je een mol hebt gevangen

Nadat ik een mol heb gevangen, zorg ik altijd voor een veilige en humane aanpak bij het afhandelen van de situatie. Het is belangrijk om de lokale wetgeving omtrent het vangen en verplaatsen van mollen na te gaan, aangezien deze per regio kan verschillen.

Overweeg Humane Opties

 • Vrijlaten op een toegelaten locatie
 • Contact opnemen met een wildopvang

Zodra ik bevestigd heb dat het verplaatsen van een mol toegestaan is, kies ik een plek uit veraf van residentiële tuinen. Een veld of bos kan een geschikte habitat bieden. Bij het vrijlaten houd ik de mol voorzichtig vast en plaats hem dicht bij de grond, zodat hij snel een veilige toevlucht kan vinden.

Beheer van de Tuin na Vangst

Na vangst focus ik me weer op mijn tuin. Ik controleer de volgende zaken om mijn tuin molbestendig te maken:

 • Controle van bestaande gangen op tekenen van andere mollen
 • Bedekken van molshopen met aarde en het vlak maken van het gazon

Ik neem ook preventieve maatregelen zoals het planten van afstotende vegetatie en het installeren van barrières rond mijn tuinbedden. Regelmatige inspectie en onderhoud helpen voorkomen dat mollen weer een weg terugvinden naar mijn tuin. Door een onaantrekkelijke omgeving te creëren voor mollen met minder voedselbronnen en moeilijk doordringbare bodems, kan ik de kans op een nieuwe molinvasie minimaliseren.

Toepassing van Preventieve Maatregelen

Nadat ik succesvol een mol heb weggehaald, is het essentieel om preventief te werk te gaan. Enkele effectieve methoden hiervoor zijn:

 • Regelmatig gebruik van ultrasone verjagers
 • Aanmoedigen van natuurlijke roofdieren zoals uilen
 • Aanleggen van een grasvrije zone rondom de tuin

Door deze methoden te integreren, zorg ik voor een duurzame oplossing voor het mollenprobleem. Het is een constant proces van monitoren en aanpassen, waardoor mijn tuin minder aantrekkelijk blijft voor mollen.

Conclusie

Het vangen van mollen vergt inzicht in hun gedrag en habitatkeuze. Door mijn adviezen toe te passen kun je jouw tuin weer molvrij maken. Vergeet niet dat preventie net zo belangrijk is als het vangen zelf; een combinatie van methoden werkt vaak het best. Wees geduldig en consistent met de gekozen aanpak en je zult zien dat je tuin binnen de kortste keren weer van jou is. Met een beetje volharding en de juiste technieken behoud je een prachtige en gezonde tuin vrij van molshopen en ongewenste gangenstelsels. En mocht je succes hebben, onthoud dan de nazorg voor de tuin en de humane behandeling van de gevangen mol. Zo zorg je voor een duurzaam evenwicht waarin zowel jouw tuin als de natuurlijke fauna gerespecteerd worden.