Tuinen

Eenvoudige Tips om Mollen te Verjagen

Heb je last van die vervelende molshopen in je tuin? Je bent niet alleen. Mollen kunnen een prachtig gazon in no-time veranderen in een hobbelig landschap. Ik weet hoe frustrerend het is om je harde werk verwoest te zien worden.

Waarom mollen een probleem zijn in de tuin

In mijn ervaring als fervent tuinier heb ik vaak moeten dealen met het molprobleem. Deze kleine zoogdieren kunnen namelijk flink wat overlast veroorzaken. Mollen zijn hoofdzakelijk insecteneters en graven complexe gangenstelsels op zoek naar voedsel zoals wormen en larven. Hoewel dit nuttig kan lijken, is de schade die zij aanrichten aan het gazon en de plantenwortels vaak aanzienlijk.

Een van de grootste problemen is dat mollen de aarde omhoog werken, waardoor molshopen ontstaan. Deze hopen verstoren niet alleen de esthetiek van een zorgvuldig onderhouden tuin maar maken het ook moeilijk om het gazon gelijkmatig te maaien. Bovendien zorgt het graafwerk voor verzakkingen in de grond die zelfs gevaarlijk kunnen zijn als je erop stapt en onverwacht wegzakt.

Niet alleen het gazon lijdt ertegen, maar mollen kunnen ook schade toebrengen aan:

 • Jonge planten door verstoring van de wortels
 • Bollen en knollen door deze op te eten
 • Bewateringssystemen door er doorheen te graven

Daarnaast kan door hun graafactiviteiten de bodemsamenstelling veranderen. Dit kan invloed hebben op de drainage en daarmee de groeiomstandigheden voor bepaalde planten verslechteren. Mijn advies is dan ook om mollen serieus te nemen als een potentieel probleem voor de gezondheid en uitstraling van je tuin.

Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel mollen irritatie kunnen opwekken, zij ook voordelen hebben voor het ecosysteem. Hun graafwerkzaamheden kunnen bijvoorbeeld helpen bij de beluchting van de grond en het onder controle houden van bepaalde plagen. Toch wegen deze voordelen vaak niet op tegen de verstoring die ze in een tuin kunnen veroorzaken.

Het herkennen van de tekenen van een mol in je tuin is de eerste stap. Kijk uit naar verse molshopen en onregelmatigheden in het gazon. Als deze aanwijzingen erop duiden dat mollen je tuin als hun nieuwe thuis hebben gekozen, is het tijd om actie te ondernemen.

Hoe mollen in de tuin terechtkomen

Als je, net als ik, ooit met een mollenvraagstuk te maken hebt gehad, weet je dat het begint met te begrijpen hoe deze kleine gravers jouw tuin kiezen voor hun ondergrondse operaties. In mijn jarenlange ervaring met tuinieren en ongediertebestrijding, heb ik geleerd dat mollen op zoek zijn naar voedsel en een veilige plek om te wonen.

Mollen zijn vooral aangetrokken door tuinen met overvloedige hoeveelheden bodeminsecten zoals regenwormen en larven. Dit is vaak een teken van een gezonde bodem, ironisch genoeg. Bovendien biedt de losse en vochtige grond van goed onderhouden tuinen een ideale omgeving voor mollen om doorheen te graven en hun tunnelnetwerken op te zetten.

Over hoe deze dieren zich verplaatsen; ze bewegen zich voort onder de grond via bestaande tunnels of door nieuwe te creëren. Mijn tuin heeft al eens te lijden gehad onder hun graafwerk dat verrassend snel kan gaan. Binnen een korte periode kunnen mollen een uitgebreid netwerk aan gangen aanleggen.

Preventieve Maatregelen

Om mijn tuin te beschermen, heb ik een aantal preventieve maatregelen onderzocht:

 • Zorg voor een dichte, stevige grond: Mollen houden niet van gronden die hard of verdicht zijn, omdat dit het graven bemoeilijkt.
 • Laat de tuin niet te wild worden: Tuinafval en hoog gras trekken mollen aan omdat ze dekking bieden.
 • Maak gebruik van natuurlijke predatoren: Het aanmoedigen van de aanwezigheid van uilen en andere roofvogels kan een natuurlijke manier zijn om mollen te ontmoedigen.

Het is cruciaal om niet alleen de symptomen, de molshopen en de schade, aan te pakken maar ook de oorzaken achter mollenactiviteit in de tuin te begrijpen. Door dit te doen kan ik zowel mijn geliefde tuin beschermen als respect houden voor het delicate evenwicht in het ecosysteem waar deze dieren deel van uitmaken.

Herken de aanwezigheid van mollen in je tuin

Zodra je vermoedt dat mollen je tuin uitgekozen hebben voor hun woonplaats is het cruciaal om snel en doeltreffend te handelen. Maar allereerst moet je zeker weten dat mollen de boosdoeners zijn, en niet een ander dier zoals veldmuizen of woelratten.

Het meest voor de hand liggende teken zijn molshopen, kleine bergjes aarde die ontstaan doordat mollen grond naar de oppervlakte duwen tijdens het graven van hun gangen. Deze hoopjes zijn vaak een doorn in het oog van tuinier liefhebbers. Een ander zichtbaar teken is een reeks van zacht geworden grond, die aan de oppervlakte iets opgehoogd is; dit wijst op de aanwezigheid van mollengangen net onder de oppervlakte.

Mollen zijn vaak te vinden in vochtige en losse grond omdat die rijk is aan hun voedsel, zoals wormen en larven. Mijn advies is om ook te letten op veranderingen in de sterkte van je planten. Als jonge planten gaan hangen of zelfs omvallen, kan dit een teken zijn dat hun wortelsystemen beschadigd zijn door de graafwerken van een mol.

Hoewel mollen hun gangen grotendeels out-of-sight graven, zullen de volgende punten helpen bij het herkennen van hun activiteiten:

 • Plotselinge verzakkingen in het gazon of in borders
 • Ongewoon losse aarde rond planten
 • Overmatige activiteit van bodemroofdieren zoals mollenklemmen

Het is belangrijk om niet uit te gaan van aannames bij de aanpak van een mollenprobleem. Monitor je tuin zorgvuldig om de daadwerkelijke omvang van de schade vast te stellen en te bevestigen dat het om mollen gaat. Pas nadat je zeker bent van hun aanwezigheid, kun je de volgende stappen nemen om de mollen op een veilige en effectieve manier te verjagen.

Natuurlijke methoden om mollen af te schrikken

Nadat ik bevestigd heb dat mollen het probleem zijn in mijn tuin, ga ik op zoek naar manieren om deze diertjes op een milieuvriendelijke manier af te schrikken. Natuurlijke afweermethoden zijn een eerste stap die ik graag overweeg.

Een populaire strategie die ik gebruik is het planten van bepaalde gewassen die mollen tegengaan. Deze planten, waaronder keizerskroon en narcissen, stoten een geur af die mollen als onaangenaam ervaren. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde krachtige geuren in de tuin te verspreiden. Mollen zijn namelijk erg gevoelig voor geuren. Ik verspreid daarvoor regelmatig een mengsel van knoflook en water of maak gebruik van castorolie. Deze natuurproducten houden niet alleen de mollen op afstand maar zijn ook onschadelijk voor de rest van mijn tuin.

 • Keizerskroon
 • Narcissen
 • Knoflookmengsel
 • Castorolie

Een andere doeltreffende aanpak die ik hanteer, is het stimuleren van natuurlijke predatoren. Roofvogels en bepaalde zoogdieren kunnen mollen uit de tuin houden door hun aanwezigheid. Ik zorg ervoor dat mijn tuin aantrekkelijk is voor deze predators door hoge vantage points te bieden of struikgewas waar ze zich in kunnen verschuilen. Vogelhuisjes en nestkasten kunnen ook nuttig zijn om deze nuttige dieren aan te trekken.

Verder is het van belang de grond minder aantrekkelijk te maken voor mollen. Ik zorg ervoor dat mijn grond stevig is door vaker aan te stampen en na het verticuteren van het gazon dit direct goed aan te harken en waterpas te maken. Dit maakt het voor mollen moeilijker om door de grond te graven en tunnels aan te leggen.

Het gebruik van trillingen en geluiden, zoals ultrasone geluidsverspreiders, is een methode die ik nog wel eens toepas. Deze apparaten sturen regelmatig geluidsgolven de grond in, wat het graafgedrag van de mollen kan verstoren.

Al deze natuurlijke methoden helpen mij om mollen uit mijn tuin te verjagen zonder schade aan het ecosysteem aan te richten. Het is een proces van uitproberen en observeren om te zien welke methode het beste werkt in mijn specifieke situatie.

Huismiddeltjes om mollen te verdrijven

Bij het verdrijven van mollen is het gebruik van huismiddeltjes een aantrekkelijke optie. Deze methoden zijn vaak veilig, goedkoop en milieuvriendelijk. Eén bekende strategie is het gebruik van bepaalde geuren waar mollen een hekel aan hebben. Ik zal nu enkele effectieve geurige afweermiddelen met je delen.

Knoflook en Uien
De sterke geur van knoflook en uien staat erom bekend mollen te irriteren. Wat je kunt doen is knoflooktenen of gehalveerde uien in de mollengangen plaatsen. De penetrante lucht zal de mollen waarschijnlijk verstoren en stimuleren om elders te graven.

Geurige Planten
Planten zoals keizerskroon, daffodils of castorbonenplant worden vaak gepromoot als natuurlijke molestenwerpers. Het planten van deze gewassen rondom je tuin kan als een barrière werken, die voorkomt dat mollen je kostbare planten bereiken.

Vibrerende Apparaten
Trillingen in de grond zijn een ander middel om mollen te ontmoedigen. Je kunt windmolentjes of speciaal ontworpen vibrerende apparaten installeren die een continu zachte vibratie produceren. Dit maakt de omgeving onaangenaam voor mollen en kan hen wegdrijven.

Huismiddeltjes Creatief Toepassen
Wat je ook kiest, de sleutel tot succes met huismiddeltjes is consistentie en geduld. Begin door het testen van één methode en als die niet effectief lijkt, ga dan over naar een andere. Belangrijk is om niet te veel op één plek te concentreren en de behandelingen regelmatig te herhalen voor maximale effectiviteit.

Het voordeel van alle bovenstaande middelen is dat ze niet alleen mollen weghouden, maar vaak ook de tuin verrijken of op een andere wijze bijdragen aan het tuinmilieu. Daarmee blijft de harmonie in de natuurlijke omgeving gewaarborgd en geniet je van een tuin zonder ongewenste gravers.

Professionele oplossingen voor mollenproblemen

Soms zijn de mollenproblemen zo uitgebreid dat natuurlijke en huismiddeltjes niet voldoende zijn. In zulke gevallen kijk ik naar professionele oplossingen die doorgaans effectiever zijn dankzij de expertise en geavanceerde methoden die worden ingezet. Ik wil benadrukken dat het inschakelen van professionals ook kan bijdragen aan het voorkomen van verdere schade aan de tuin.

Professionele mollenbestrijders zijn toegerust met specifieke hulpmiddelen en trucs die niet algemeen beschikbaar zijn voor de gemiddelde tuinier. Zij gebruiken vaak mollenklemmen of gassen om de mollenproblematiek aan te pakken. Het is belangrijk om te weten dat voor het gebruik van mollenklemmen en sommige soorten gassen, een certificering noodzakelijk is vanwege de veiligheid en het welzijn van zowel mensen als dieren.

Naast het direct bestrijden van mollen bieden veel professionals ook diensten aan op het gebied van preventie. Zij kunnen bijvoorbeeld advies geven over hoe de tuin minder aantrekkelijk te maken voor mollen door de graafomstandigheden te verslechteren zonder schade aan te richten aan het bestaande ecosysteem. Dit kan door bijvoorbeeld de installatie van ondergrondse barrières of het aanpassen van de bodemsamenstelling.

Tegenwoordig zijn er ook technologische innovaties die ingezet kunnen worden. Ultrasone verjagers die geluidsgolven uitzenden zijn een humane aanpak en bieden een langdurige oplossing zonder gebruik van chemicaliën of geweld. Deze apparaten werken door het uitzenden van geluidsgolven die het voor mollen onaangenaam maken om in de buurt te blijven en kunnen een groot gebied dekken zonder onderbreking van het tuinontwerp.

Het indrukwekkendste aan het inschakelen van professionele hulp is hun mogelijkheid om een integraal plan te ontwikkelen dat past bij mijn specifieke tuinomstandigheden. Zij beoordelen zorgvuldig het probleem en komen met een op maat gemaakt plan dat de mollen effectief aanpakt en toekomstige invasies helpt voorkomen.

Conclusie

Mollen uit je tuin verjagen is een uitdaging die zowel kennis als vastberadenheid vereist. Ik heb ontdekt dat een combinatie van preventieve maatregelen en actieve verjagingsmethoden het meest effectief is. Het begint allemaal met het herkennen van de tekenen en dan snel handelen. Of je nu kiest voor natuurlijke afweermiddelen, huismiddeltjes of de expertise van professionals, het is essentieel om consistent te zijn in je aanpak. Door mijn advies op te volgen en de methoden aan te passen aan jouw specifieke situatie, kun je een mollenvrije tuin bereiken en tegelijkertijd een gezond ecosysteem behouden. Vergeet niet dat geduld en doorzettingsvermogen de sleutel zijn tot succes in de strijd tegen deze ondergrondse indringers.