Tuinen

Mollen Verjagen: Effectieve Tuin Tips

Heb je last van die vervelende molshopen in je tuin? Ik weet hoe frustrerend het kan zijn. Mollen kunnen een prachtig gazon in no-time veranderen in een slagveld. Gelukkig heb ik een paar effectieve methodes gevonden om deze ondergrondse bezoekers te verjagen.

Door mijn ervaring met tuinieren heb ik ontdekt dat het bestrijden van mollen niet altijd om kracht draait, maar om slimheid. Ik ga je laten zien hoe je met eenvoudige, diervriendelijke technieken mollen kunt ontmoedigen om jouw tuin als hun thuis te zien.

De schade die mollen kunnen aanrichten

Wanneer mollen eenmaal je tuin als hun terrein hebben geclaimd, kun je geconfronteerd worden met de schade die ze veroorzaken. Mollenhopen, die kleine bergen aarde op het gazon, zijn slechts het topje van de ijsberg. Ondergronds graven mollen uitgebreide gangenstelsels die de wortels van je geliefde planten kunnen beschadigen. Dit kan leiden tot verwelking en zelfs het afsterven van planten. Bovendien kunnen de gangen van mollen de drainage van je tuin nadelig beïnvloeden, wat resulteert in wateroverlast en verzakkingen.

De indirecte gevolgen zijn ook niet te onderschatten. Zo kunnen de holen en gangen van mollen een veilige haven worden voor andere plagen, zoals woelmuizen en insecten, die zich ook kunnen voeden met de wortels en planten in je tuin.

Hier zijn een paar concrete voorbeelden van de schade die mollen kunnen aanrichten:

 • Esthetische schade: Mollenhopen en verzakkingen kunnen het uiterlijk van een zorgvuldig onderhouden gazon verpesten.
 • Fysieke schade: Door het ondergraven kunnen tegelpaden onstabiel worden en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
 • Economische schade: Voor tuinliefhebbers kan het geld en de tijd die geïnvesteerd is in een prachtige tuin, verloren gaan door de verwoestingen van een mol.

Het is duidelijk dat het tijdig aanpakken van een mollenprobleem van groot belang is om ernstige schade te voorkomen. Door mijn ervaring in diervriendelijke bestrijdingstechnieken toe te passen, kun je de mollen uit je tuin verjagen zonder ze kwaad te doen. In de volgende delen van dit artikel ga ik dieper in op effectieve methoden die je hiervoor kunt gebruiken.

Herken de tekenen van een mol in je tuin

Mollen zijn verrassend discrete wezens, maar ze laten wel degelijk sporen na die wijzen op hun aanwezigheid. Ik heb gemerkt dat de meest voor de hand liggende tekenen van een mol in de tuin de mollenhopen zijn die verschijnen. Deze hopen, soms wel 20 tot 30 centimeter hoog, zijn het resultaat van de mol die grond naar de oppervlakte duwt terwijl hij gangen graaft. ‘s Ochtends vroeg nieuwe hopen aantreffen is geen zeldzaamheid, gezien mollen vaak ‘s nachts actief zijn.

Naast mollenhopen kun je ook verzakkingen in het gazon vinden, wat een teken is van de tunnels direct onder de oppervlakte. Deze tunnels kunnen het moeilijk maken om op het gazon te lopen en veroorzaken oneffenheden.

Bij het observeren van je tuin voor deze activiteiten, let dan vooral op deze indicatoren:

 • Verse aarde of aarde die onlangs is omgewoeld.
 • Losse graszoden of gras dat plotseling loskomt van de bodem.
 • Ongelijkmatige paden of bestrating als gevolg van ondergrondse gangen.

Als je tuin grenst aan velden of bossen, is het extra waarschijnlijk dat mollen hun weg naar jouw tuin vinden. Deze zoogdieren zijn immers op zoek naar voedsel, en jouw tuin kan een rijke bron van regenwormen en andere bodeminsecten zijn, wat de hoofdmaaltijd vormt voor mollen.

Ook is het handig om te weten dat mollen een vrij solitair bestaan leiden. Als je dus tekenen van mollen ziet, betreft het waarschijnlijk slechts één dier, aangezien een mol een eigen territorium heeft. Echter, tijdens het paarseizoen, in het voorjaar, kun je een toename in activiteit waarnemen als mollen op zoek zijn naar partners.

Het snel herkennen van deze tekenen is de eerste stap in het effectief verjagen van mollen. Zodra je weet dat er een mol zit, kun je gericht te werk gaan. Het is tenslotte makkelijker om direct actie te ondernemen dan achteraf de schade te moeten herstellen.

Diervriendelijke methoden om mollen te verjagen

Als verstokte tuinliefhebber heb ik altijd gezocht naar manieren om diervriendelijk ongedierte te verjagen. Ik heb gemerkt dat bij het verdrijven van mollen uit de tuin, je rekening moet houden met hun natuurlijke gedrag en het milieu.

Gebruik van Geluid

Een van de meest effectieve methoden die ik tegen mollen gebruik, is het inzetten van geluid. Mollen zijn gevoelig voor geluidstrillingen in de grond, die voor hen onaangenaam zijn. Ik plaats trilapparaten, die een laag zoemend geluid produceren, verspreid door de tuin. Deze apparaten zorgen ervoor dat de mollen liever een rustigere plek opzoeken dan mijn tuin.

Natuurlijke Repellents

Ik maak ook gebruik van natuurlijke repellents:

 • Planten: Doen het geweldig als natuurlijke afweermiddelen. Planten zoals keizerskroon en kastanjebomen geven geuren af die mollen niet waarderen.
 • Geur: huishoudelijke middelen zoals knoflook en castorolie kunnen ook gebruikt worden om ze weg te houden. Simpelweg mengen met water en uitgieten over de ingangen van de mollengangen.

Waterbeheer

Waterbeheer speelt ook een rol in het verdrijven van mollen. Te veel water in de bodem trekt wormen aan – en dus ook mollen. Ik zorg daarom voor een goede drainage in mijn tuin, wat indirect de mollenontmoedigt om zich daar te vestigen.

Fysieke Barrières

Tenslotte kan het aanleggen van fysieke barrières helpen:

 • Grondgaas: Dit installeer ik rond de tuin en onder het gazon om te voorkomen dat mollen hun gangen graven.
 • Diepe randen: Aan de randen van mijn tuin graaf ik diep en vul ik deze met stenen of grof grind, mollen houden er niet van om hierdoorheen te graven.

Het slim integreren van deze technieken heeft een significant effect op het aantal mollen in mijn tuin gehad. Door goed naar de natuur te luisteren en respect te tonen voor het dierenleven kunnen we effectief mollen verjagen en tegelijk onze tuin beschermen.

Gebruik van mollenklemmen

Het inzetten van mollenklemmen is een bekende methode voor het vangen van mollen. Hoewel ik de voorkeur geef aan diervriendelijke aanpakken moeten we realistisch zijn dat soms krachtigere methodes nodig kunnen zijn. Mollenklemmen zijn effectief maar het is essentieel dat ze met zorg en correct worden geplaatst. Plaatsing en timing zijn cruciaal voor het succesvol vangen van mollen zonder onnodig leed.

Voordat je aan de slag gaat met mollenklemmen is het van belang om de actieve gangen te identificeren. Dit doe je door subtiele tekenen in je tuin in de gaten te houden. Actieve gangen kun je bijvoorbeeld herkennen aan recente mollenhopen of aan de grond die opgehoogd lijkt.

Als je de actieve gangen hebt gevonden plaats je de mollenklem nauwkeurig in de gang. Verstoring van de gang moet je zoveel mogelijk vermijden zodat de mol zijn gangpatroon niet wijzigt. Draag handschoenen om je geur te verbergen en het wantrouwen bij de mol niet op te wekken.

Veiligheid staat voorop bij het gebruik van mollenklemmen. Zorg ervoor dat huisdieren en kinderen niet bij de klemmen kunnen komen. Bovendien is het belangrijk om je te verdiepen in de lokale wetgeving omtrent het gebruik van mollenklemmen. Niet overal is het toegestaan en je wilt natuurlijk niet onwetend de wet overtreden.

Voor een optimale efficiëntie van mollenklemmen adviseer ik om meerdere klemmen te plaatsen en deze ook regelmatig te controleren. Mollen kunnen verrassend snel hun routes aanpassen en daarom moet je alert blijven op nieuwe activiteit en indien nodig de klemmen herpositioneren.

Het gebruiken van mollenklemmen vereist geduld en precisie. Echter, als je merkt dat deze methode niet aansluit bij je tuinier ethiek of gewoonweg niet de gewenste resultaten oplevert zijn er gelukkig alternatieve methoden beschikbaar. In de volgende paragrafen ga ik dieper in op andere effectieve strategieën om mollen te weren uit je tuin.

Andere methoden om mollen te ontmoedigen

Naast mollenklemmen zijn er diverse manieren om deze gravende plaaggeesten uit je tuin te verjaag. Ik zal een aantal effectieve technieken uitleggen waarmee je kunt voorkomen dat mollen je tuin als hun thuis beschouwen.

Een populaire en diervriendelijke methode is het gebruik van ultrasone mollenverjagers. Dit zijn apparaatjes die geluidsgolven uitzenden die mollen als onaangenaam ervaren. Deze geluiden zijn voor mensen nauwelijks hoorbaar, maar ze creëren een ongunstige omgeving voor mollen. Het plaatsen van enkele ultrasone verjagers kan een effectieve barrière vormen om mollen te weren.

Nog een optie is het toepassen van geur als afweermiddel. Mollen zijn gevoelig voor bepaalde geuren en kunnen daardoor afgeschrikt worden. Een aantal natuurlijke afschrikmiddelen dat je kunt inzetten zijn:

 • Knoflook en uien: verspreid snippers rondom de mollenhopen.
 • Keizerskroon bloembollen planten: de sterke geur houdt mollen op afstand.
 • Hondenhaar: verspreid plukjes hondenhaar in de gangen. De geur van een mogelijke predator kan mollen ontmoedigen.

Het is belangrijk om actieve gangen te vinden wanneer je deze geurmethodes toepast, aangezien dit de plekken zijn waar de mollen het meest komen.

Wateroverlast kan soms ook werken. Door de tunnelstelsels te overstromen, maken mollen zich vaak uit de voeten. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen om tuinverzakkingen te voorkomen en te zorgen dat de mol een weg naar buiten kan vinden.

Een natuurlijke aanpak kan ook werken. Bijvoorbeeld, het introduceren van natuurlijke vijanden zoals uilen en buizerds in je tuin. Het plaatsen van uilenkasten helpt om het natuurlijke ecosysteem te bevorderen en stimuleert deze roofvogels om in je tuin op mollen en andere knaagdieren te jagen.

Met deze methoden heb je een arsenaal aan mogelijkheden om mollen te ontmoedigen hun gangenstelsel onder jouw prachtige gazon aan te leggen. Probeer verschillende technieken en vind wat voor jou en je tuin het beste werkt.

Conclusie

Ik hoop dat je net zoveel baat hebt bij deze technieken als ik. Onthoud dat het gaat om slimheid en consistentie. Door de tips die ik heb gedeeld toe te passen, kun je mollen effectief uit je tuin verjagen zonder ze kwaad te doen. Het is een kwestie van de juiste methode vinden die voor jouw situatie werkt. Probeer enkele van de voorgestelde strategieën uit en je zult zien dat je tuin snel weer mollenvrij is. Met een beetje geduld en inzet behoud je de schoonheid van je tuin zonder het ecosysteem te verstoren. Veel succes en geniet van je prachtige, molvrije tuin!