Tuinen

Vijver Verwijderen: Zo Doe Je Dat

Heb je ooit gedacht aan het verwijderen van die oude vijver uit je tuin? Misschien wil je meer ruimte voor je kinderen om te spelen of droom je van een groentetuin. Wat je reden ook is, ik ga je door het proces leiden.

Het verwijderen van een vijver kan een behoorlijke klus zijn, maar met de juiste voorbereiding en tools is het zeker te doen. Ik heb het zelf meegemaakt en deel graag mijn ervaringen en tips.

Stap 1: Voorbereiding

Als we een project als het verwijderen van een oude vijver aanpakken, is een degelijke voorbereiding het halve werk. Ik heb door mijn ervaring geleerd dat het belangrijk is om eerst een duidelijk plan te hebben. We willen niet halverwege de klus komen en dan pas bedenken wat de volgende stap is.

Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat je stevige handschoenen en beschermende kleding draagt. Ik heb de fout gemaakt om dit te negeren en geloof me, je wilt geen schrammen van scherpe stenen of andere materialen.

Vervolgens moeten we het water uit de vijver verwijderen. Als je vijver een afvoer heeft, is dit relatief eenvoudig. Zo niet, dan moet je misschien een pomp gebruiken. Ik heb goede ervaringen met het huren van een dompelpomp gezien mijn vijver geen afvoer had.

Het is van belang om een plek te hebben waar je het overtollige water kwijt kunt. Ik laat het meestal weglopen in een nabijgelegen riolering of op een deel van de tuin dat wat extra water kan gebruiken. Controleer altijd de lokale richtlijnen voor het lozen van vijverwater, soms zijn er specifieke regels waar je rekening mee moet houden.

Daarna begint het echte werk pas. Zorg ervoor dat de elektriciteit naar eventuele pompen of verlichting in de vijver is uitgeschakeld. Verwijder vervolgens de levende wezens zoals vissen of planten. Ik geef die meestal een nieuw thuis zodat ze niet in de problemen komen.

Plan ook de afvoer van het vijvermateriaal. Of het nu gaat om een voorgevormde vijver of een met vijverfolie, het kan zwaar en onhandig zijn om mee te werken. Ik huur meestal een afvalcontainer om alles op een efficiënte manier weg te kunnen gooien. Regel dit op tijd om niet met onnodig afval te blijven zitten.

Dit is de basis waar je op kunt bouwen. Met een goed doordachte voorbereiding, waarbij de juiste materialen en gereedschappen bij de hand zijn, ben je goed op weg om je vijver succesvol te verwijderen.

Stap 2: Materialen en gereedschap

Wanneer je klaar bent voor het fysieke werk is het essentieel om de juiste materialen en gereedschap bij de hand te hebben. Ik begin altijd met het maken van een lijst zodat ik niets vergeet. Hierdoor werk ik efficiënter en kan ik onverwachte trips naar de bouwmarkt voorkomen.

Voor het verwijderen van een vijver zijn verschillende gereedschappen en materialen nodig:

 • Waterpomp om het vijverwater gemakkelijk af te voeren.
 • Tuinslang voor het aansluiten van de waterpomp.
 • Schepnet om vissen en andere levende organismen te redden.
 • Kruiwagen om afgegraven aarde en puin af te voeren.
 • Schop en spade voor het graven en verwijderen van vijverfolie of -liner.
 • Tuinhandschoenen om je handen te beschermen.
 • Steen- of breekhamer als je te maken hebt met een betonnen basis.

Het is verstandig om deze gereedschappen vooraf te controleren op bruikbaarheid en waar nodig te vervangen of te laten repareren. Het laatste wat je wil is halverwege de klus stil komen te liggen omdat er iets kapot gaat.

In sommige gevallen heb je wellicht ook een mini-graafmachine nodig, vooral als het een grote of diepe vijver betreft. Bedenk wel dat dit extra kosten met zich meebrengt en je misschien een expert moet inschakelen voor bediening en veiligheid.

Tenslotte is het slim om alvast na te denken over de afvoer van het materiaal. Informeer bij je lokale afvalverwerkingsdienst naar de mogelijkheden voor het huren van een container. Zo ben je voorbereid op het afvoeren van de vijverafval zonder dat dit vertraging oploopt.

Door methodisch te werk te gaan en je materiaal en gereedschap op orde te hebben, zet je grote stappen richting een succesvolle verwijdering van je vijver. Mijn ervaring leert dat een goede voorbereiding het halve werk is dus neem de tijd voor deze stap.

Stap 3: Leegmaken van de vijver

Nadat ik alle nodige voorbereidingen en controles van het gereedschap heb uitgevoerd, ga ik verder met een van de meest tijdrovende taken: het leegmaken van de vijver. Dit cruciale proces vereist geduld en nauwkeurigheid.

Ik begin met het overzetten van vissen en planten naar een tijdelijke waterbak of een andere geschikte omgeving. Voor de zorgvuldigheid gebruik ik een schepnet om de vissen te vangen. Vervolgens plaats ik een dompelpomp in de vijver, koppel deze aan een tuinslang en leid het water naar een afvoerpunt zoals een riool of een deel van de tuin waar water geen schade zal veroorzaken.

Als het waterpeil zakt, wordt het mogelijk om modder en slib met een schop en emmers te verwijderen. Ik zorg ervoor om deze natte vijverbodem voorzichtig af te graven om te voorkomen dat de structuur van de tuin beschadigd wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid slib, kan dit een intensieve taak zijn.

Vervolgens pas ik een tactiek toe om eventueel resterend water uit de vijver te verwijderen. Indien nodig, graaf ik kleine geulen om het restwater naar de pomp te leiden. Op deze manier zorg ik ervoor dat de vijverbodem zo droog mogelijk is voordat ik met verdere werkzaamheden begin.

Tijdens dit hele proces houd ik rekening met:

 • Het welzijn van flora en fauna
 • De bestemming van het vijverwater
 • De afvoer van het slib en ander vijverafval

Het is essentieel dat ik tijdens het leegmaken strikte aandacht heb voor milieuvriendelijke opties voor de afvoer van het water en het slib. Door dit verantwoord aan te pakken, draag ik bij aan de duurzaamheid van mijn tuinieren.

Met de vijver nu grotendeels leeggemaakt, kan ik me richten op het volgende deel van het project: de demontage van de vijverrand en -structuur. Dit vereist weer een andere set gereedschappen en een nieuwe reeks voorzorgsmaatregelen. Door gestructureerd en methodisch te werk te gaan, zorg ik ervoor dat elke stap naar behoren wordt uitgevoerd.

Stap 4: Verwijderen van de vijverfolie

Na het zorgvuldig verwijderen van de rand en structuur kom ik nu bij een cruciale fase: het verwijderen van de vijverfolie. Dit onderdeel is essentieel, want de folie zorgt ervoor dat de vijver waterdicht blijft. Echter, als je een tuinvijver gaat verwijderen, moet je dit materiaal met zorg behandelen.

Ik begin met het losmaken van de folie rondom de gehele vijver. Dit doe ik door de randen op te tillen en ervoor te zorgen dat ik alle spijkers, nietjes of ander bevestigingsmateriaal voorzichtig verwijder. Het is belangrijk om hierbij handschoenen te dragen om snijwonden te voorkomen.

Na het losmaken inspecteer ik de folie op gaten of beschadigingen. Indien de folie in goede staat is, kan het gerecycled of voor andere doeleinden gebruikt worden. Het hergebruik van materialen is niet alleen kostenbesparend maar ook milieuvriendelijk. Blijkt de folie te zijn versleten, dan behandel ik deze als bouwafval en zorg ik voor een verantwoorde afvoer volgens de lokale voorschriften.

Bij het oprollen van de folie hou ik rekening met het gewicht. Vijverfolie kan zwaar zijn, vooral als het nat is. Door de folie vanuit de kleinste zijde op te rollen, maak ik het proces efficiënter en vermijd ik dat ik onnodig met het materiaal sleep. Dit bespaart zowel tijd als energie.

Het creëren van een strakke rol is vervolgens een prioriteit. Dit maakt het transport naar een afvalinzamelpunt of opslagplaats makkelijker en geordender. Het opgerold houden van de folie met touw of sterke tape kan hier goed bij helpen.

Tot slot check ik de voormalige vijverbodem op restjes folie en ander achtergebleven materiaal. Het is belangrijk om alle overblijfselen te verwijderen voordat ik verder kan met het egaliseren en voorbereiden van de voormalige vijverlocatie voor nieuwe tuinplannen. Zo waarborg ik dat de ruimte klaar is voor een frisse start.

Stap 5: Opvullen en egaliseren van de grond

Na het verwijderen van de vijverfolie en het schoonmaken van de bodem, is het tijd voor de volgende belangrijke stap: het opvullen en egaliseren van de grond waar voorheen de vijver lag. Het is belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat, want een stabiele en vlakke ondergrond is essentieel voor wat je hierna met de ruimte wilt doen.

Kies het Juiste Vulmateriaal

Het selecteren van het juiste vulmateriaal is cruciaal voor een goede afwatering en stabiliteit. Meestal bestaat dit materiaal uit een mengsel van zand en aarde, maar soms wordt er ook gekozen voor grind of puin als extra drainage onderaan. Hier zijn een paar opties:

 • Zand: perfect voor een goede afwatering
 • Tuinaarde: bevordert de vruchtbaarheid
 • Grind of puin: ideaal voor een stabiele basis

Het Opvulproces

Begin met het storten van het grovere materiaal zoals grind of puin en werk vervolgens omhoog met fijnere materialen zoals zand en aarde. Dit helpt bij het creëren van een goede afwatering en voorkomt dat de grond later verzakt.

Het opvullen doe ik meestal in lagen. Dit zorgt ervoor dat het materiaal goed compact kan worden gemaakt en helpt bij het voorkomen van verzakkingen in de toekomst. De hoeveelheid materiaal die je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de voormalige vijver.

Het Egalisatieproces

Eenmaal de grond grotendeels is opgevuld, begin ik met het egaliseren met behulp van een hark en een waterpas. Egalisatie is essentieel voor het aanleggen van nieuwe tuinelementen of beplanting. Ik zorg ervoor dat de oppervlakte gelijkmatig is, zodat er geen plassen water blijven staan en het toekomstige groen gelijke kansen krijgt om te groeien.

Druk de Grond aan

Het aanstampen of aanrollen van de grond als laatste stap zorgt ervoor dat alles goed vastzit. Een tuinwals of trilplaat kan hierbij helpen om het oppervlak stevig en egaal te maken.

Door de stappen in dit proces zorgvuldig te volgen, bereid ik de voormalige vijverlocatie optimaal voor op een nieuwe bestemming. Hiermee leg ik de basis voor een tuin die weer jaren mee kan.

Conclusie

Het zorgvuldig verwijderen van een vijver en het voorbereiden van de vrijgekomen ruimte voor een nieuwe bestemming is een proces dat aandacht vereist. Ik heb je laten zien hoe je stap voor stap de vijverfolie verwijdert en het belang van het kiezen van de juiste vulmaterialen. Met het grovere materiaal onderin en de fijnere lagen bovenop zorg je voor een stevige basis. Vergeet niet het belang van het egaliseren en aanstampen niet te onderschatten; dit zorgt voor een duurzaam en vlak resultaat. Volg deze stappen en je bent klaar om jouw tuin een prachtige nieuwe invulling te geven!