Planten / Tips / Tuinen

Hoornaar Nest Verwijderen: Essentiële Tips

Het ontdekken van een hoornaarnest kan voor velen een angstaanjagende ervaring zijn. Deze gigantische wespensoort, bekend om haar indrukwekkende nesten, is in staat tot het bouwen van structuren die soms wel zo groot als een voetbal kunnen zijn. Hoewel hoornaars nuttig zijn voor het ecosysteem door andere insecten te eten, wil je ze liever niet te dicht bij huis hebben.

Als ik een hoornaarnest in mijn tuin zou vinden, is het belangrijk om kalm te blijven en niet direct actie te ondernemen zoals het nest aanraken of proberen te verwijderen. Hoornaars kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen en aangezien hun steken pijnlijk zijn en allergische reacties kunnen veroorzaken, is veiligheid prioriteit.

Professionele verwijdering is vaak de beste optie. Experts op dit gebied beschikken over de juiste uitrusting en ervaring om het probleem effectief aan te pakken zonder onnodige risico’s. Veiligheid staat altijd voorop wanneer we met deze imposante insecten te maken krijgen.

Wat is een Hoornaar nest?

Een hoornaar nest, vaak gebouwd door de Europese hoornaar, is een indrukwekkende structuur die meestal hoog in bomen of onder daken van gebouwen hangt. Het wordt gemaakt van vermalen houtvezels die de insecten met hun speeksel tot een soort papier-maché kneden. Deze constructie biedt bescherming aan de koningin en haar nakomelingen.

Het ontstaan van zo’n nest begint in het voorjaar wanneer de koningin uit haar winterslaap ontwaakt. Zij start dan met het vormen van een kleine kolonie:

 • Eerst creëert ze een aantal broedcellen.
 • Daarna legt ze eitjes die zich ontwikkelen tot werksters.
 • Deze werksters nemen uiteindelijk de bouw van het nest over en zorgen voor uitbreiding.

Hoewel deze nesten vaak geassocieerd worden met agressieve verdediging, valt dit bij hoornaars relatief mee. Ze zijn vooral defensief als je te dicht bij hun thuis komt.

De grootte van een hoornaarnest kan behoorlijk variëren, maar sommige kunnen wel tot 60 centimeter in diameter bereiken tegen het einde van de zomer! In tabelvorm ziet dat er ongeveer zo uit:

Maand Gemiddelde Grootte
Mei 10-20 cm
Juli 30-40 cm
September 50-60 cm

Naarmate het seizoen vordert, neemt ook het aantal bewoners toe. Een volgroeid nest kan honderden insecten huisvestigen.

Aan het eind van het jaar sterven alle bewoners met uitzondering van jonge koninginnen die elders overwinteren om nieuwe koloniën te starten. Dit maakt dat elk hoornaar nest slechts één seizoen gebruikt wordt.

Wanneer je zo’n verlaten woning tegenkomt, kun je niet anders dan onder de indruk zijn van wat deze wezens kunnen bouwen zonder gereedschap of planningssoftware!

Kenmerken van een Hoornaar nest

Een hoornaarnest onderscheidt zich door enkele karakteristieke eigenschappen. Meestal vind je deze bouwwerken in holle bomen, schuurtjes of onder dakranden. De koningin kiest een plek uit om haar kolonie te starten en dit wordt het centrum van de hoornaargemeenschap.

Het materiaal waarvan een hoornaarnest is gemaakt lijkt op papier-maché. Dit komt doordat de insecten houtvezels verzamelen die ze vervolgens vermengen met hun speeksel. Hieruit ontstaat een stof die ze gebruiken om het nest laag voor laag op te bouwen.

De grootte van een nest kan behoorlijk variëren, maar sommige bereiken tegen het einde van de zomer wel de omvang van een voetbal of zelfs groter. Binnenin het nest bevinden zich meerdere lagen met zeskantige cellen, vergelijkbaar met bijenkasten, waarin de larven worden grootgebracht.

Aangetrokken door warme en beschutte locaties kunnen hoornaars ook besluiten hun nest in spouwmuren of zolders te bouwen. Als ‘s avonds het licht aangaat kunnen ze via kieren naar binnen komen wat voor overlast kan zorgen.

Hieronder staat een tabel met statistieken over hoe groot hoornaarnesten gemiddeld worden gedurende verschillende maanden:

Maand Gemiddelde Grootte
Juni 20-30 cm
Juli 30-50 cm
Augustus tot wel 60 cm of groter

Elk jaar worden nieuwe nesten gebouwd omdat oude niet hergebruikt worden; dit betekent dat als je er eentje ontdekt hebt, er waarschijnlijk geen actief gevaar meer is na de winterperiode wanneer de bewoners zijn gestorven en de koningin elders vertrokken is voor haar winterslaap.

Belangrijk om te weten: benader nooit zelfstandig een actief hoornaarnest! Door hun indrukwekkende afmetingen en krachtige angel kunnen hoornaars verdedigend reageren als ze zich bedreigd voelen. Schakel altijd professionele hulp in als verwijdering nodig is.

Hoe ziet een Hoornaar nest eruit?

Een hoornaarnest is werkelijk een uniek kunstwerk van de natuur. De buitenkant heeft vaak een papierachtige textuur, die gemaakt is door het kauwen op houtvezels door de hoornaars. Dit mengsel wordt vervolgens uitgespuugd en vormt de basis van het nest. Je herkent het aan zijn ronde tot ovaalvormige structuur met een kenmerkende bruin-grijze kleur.

De grootte van het nest kan verrassend groot worden, soms wel zo groot als een voetbal of zelfs groter. Binnen in het nest vinden we meerdere lagen van zeskantige cellen, vergelijkbaar met bijenkammen maar dan groter. Deze kamers worden gebruikt om larven te huisvesten en te voeden totdat ze volgroeid zijn.

 • Locatie: Vaak vind je deze nesten terug op beschutte plaatsen zoals zolders, schuren of holle bomen.
 • Opening: Het nest heeft meestal één opening onderaan waar de hoornaars in en uit kunnen vliegen.
 • Seizoen: Tegen het einde van de zomer bereiken ze hun maximale grootte omdat dan de kolonie op haar piek is.

Interessant is dat elk jaar nieuwe nesten gebouwd worden; hoornaars hergebruiken hun oude nest niet. Dit betekent dat je in de lente weer nieuwe constructies kunt aantreffen als je goed oplet tijdens wandelingen in bosrijke gebieden.

Het spotten van een hoornaarnest kan best spannend zijn, maar wees altijd voorzichtig! Hoewel ze niet snel geneigd zijn tot steken tenzij geprovoceerd, kan een ontmoeting met deze insecten toch intimiderend zijn gezien hun formaat en luidruchtige gezoem. Als je dus zo’n indrukwekkend bouwwerk tegenkomt, bewonder het dan vanop veilige afstand en stoor de bewoners niet.

Levenscyclus van de Hoornaar nest

De levenscyclus van een hoornaarnest begint in het voorjaar. Een jonge koningin die de winter heeft overleefd ontwaakt uit haar winterslaap en gaat op zoek naar een geschikte plaats om haar kolonie te starten. Meestal kiest ze hiervoor een beschutte locatie zoals een holle boom, zolder of schuurtje.

Eens de plek gekozen is, bouwt de koningin met behulp van houtvezels en haar speeksel het begin van het nest. Dit eerste stadium staat bekend als het ‘ratennest’, waarin ze eitjes legt die zich ontwikkelen tot werkers. Deze fase duurt ongeveer tot mei of juni, afhankelijk van de weersomstandigheden.

 • Vroege zomer: De eerste generatie werkers neemt geleidelijk aan de taken over zoals het verzamelen van voedsel en uitbreiden van het nest.
 • Zomer: Het nest groeit snel dankzij de constante toevoeging van nieuwe werkers.
 • Late zomer: Nieuwe koninginnen en mannetjes worden geproduceerd binnen het volwassen wordende nest.

In september of oktober vindt de paringsvlucht plaats waarbij nieuwe koninginnen paren met mannetjes en vervolgens op zoek gaan naar een plaats om te overwinteren. Het oude nest wordt uiteindelijk verlaten omdat hoornaars slechts één seizoen leven, met uitzondering van bevruchte toekomstige koninginnen.

Maand Stadium
Voorjaar Koningin start nieuw nest
Mei – Juni Eerste generatie werkers geboren
Juni – Juli Groei aantal werkers & grootte nest
Augustus Volledig ontwikkelde kolonie
September Productie nieuwe koninginnen & mannetjes
Oktober Paringsvlucht; Nest raakt verlaten

Het is fascinerend hoe deze cyclus elk jaar weer natuurlijk verloopt zonder menselijke tussenkomst. Als je ooit zo’n ingenieus gebouwd hoornaarnest tegenkomt, denk dan aan deze wonderlijke levenscyclus die zich daarbinnen afspeelt!

Hoe vind je een Hoornaar nest?

Het lokaliseren van een hoornaarnest kan best een uitdaging zijn. Deze indrukwekkende insecten maken hun nest vaak op afgelegen en beschutte plaatsen. Hier zijn wat tips om je te helpen bij het vinden van een hoornaarnest:

 • Let op de Vliegroutes: Vaak zie je hoornaars in een lijn vliegen, direct van of naar hun nest. Door deze vliegroutes te volgen, kun je soms de locatie van het nest ontdekken.
 • Zoek in de Herfst: In de herfst is het nest op zijn grootst en dus makkelijker te vinden. De kans dat je tijdens deze periode tegen een hoornaarnest aanloopt, is dan ook groter.
 • Inspecteer Hoge Punten: Hoornaars bouwen hun nesten graag op hoge punten zoals zolders, dakranden of hoog in bomen. Vergeet niet naar boven te kijken als je zoekt!
 • Luister naar Zoemende Geluiden: Een actief hoornaarnest produceert vaak zoemende geluiden door het constante gevleugel van vele insectenvleugels.

Hieronder vindt u nog enkele signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een hoornaarnest:

 • Drukte bij schemering: Rond zonsondergang kun je veel activiteit zien terwijl de insecten terugkeren naar hun nest.
 • Donkere plekken op hout: Als het nest zich in hout bevindt, zoals onder dakranden, kun je donkere plekken zien waar ze het hout aantasten voor bouwmateriaal.

Echter, wees ALTIJD VOORZICHTIG wanneer je vermoedt in de buurt van een hoornaarnest te zijn. Het storen ervan kan leiden tot agressieve reacties en steken die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen met allergieën! Schakel bij twijfel altijd professionele ongediertebestrijding in om risico’s te vermijden.

Hoe om te gaan met een Hoornaar nest?

Stel je voor, tijdens het snoeien van de tuin ontdek je opeens een hoornaarnest. Eerst is er paniek, maar wat nu? Het is belangrijk om kalm te blijven en niet direct actie te ondernemen. Hoornaars zijn beschermde insecten in Nederland en België. Dit betekent dat je ze niet zomaar mag verstoren of vernietigen.

 • Blijf op veilige afstand van het nest.
 • Vermijd plotselinge bewegingen in de buurt van hoornaars.

De grootte en locatie van het nest kunnen bepalend zijn voor de vervolgstappen:

Grootte van het nest Locatie Aanbevolen actie
Klein Afgelegen Mogelijk negeren tot na het seizoen
Middelgroot Bij woonruimtes Contacteer een professional
Groot Toegankelijke plek Direct professionele verwijdering overwegen

Als je besluit dat het nest verwijderd moet worden, zoek dan hulp bij gespecialiseerde bedrijven die ervaring hebben met hoornaars. Zelf proberen kan gevaarlijk zijn door de agressieve aard van deze insecten als ze zich bedreigd voelen.

 • Zoek online naar erkende ongediertebestrijders.
 • Vraag naar hun methode om humane verplaatsing of verwijdering te garanderen.

Soms wordt aangeraden om ‘s nachts actie te ondernemen omdat hoornaars dan minder actief zijn. Dit moet echter altijd door professionals gedaan worden met geschikte beschermingsmiddelen en apparatuur.

Bedenk goed dat hoornaars ook nuttige insecten zijn. Ze dragen bij aan natuurlijke plaagbestrijding door andere insecten te eten. Daarom is preventie altijd beter dan bestrijden:

 • Hang valse nestsimulator op in vroege lente.
 • Verzeker regelmatig onderhoud in tuinen en rond huizen om mogelijke nestlocaties te verminderen.

Elke situatie is anders dus wees voorzichtig en vraag altijd advies aan experts als je twijfelt over hoe je moet handelen bij een gevonden hoornaarnest.

Waarom zijn Hoornaar nesten gevaarlijk?

Hoornaars staan bekend om hun agressieve verdedigingsmechanismen, vooral als ze hun nest beschermen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor mensen en huisdieren die te dicht in de buurt komen. Het gif van een hoornaar bevat meer toxines dan dat van bijvoorbeeld een wesp of een bij, waardoor steken pijnlijker zijn en ernstigere reacties kunnen veroorzaken.

 • Sterker gif: Een hoornaarsteek is niet alleen pijnlijker maar ook potentieel gevaarlijker door de hogere concentratie van actieve stoffen.
 • Meerdere steken: Hoornaars kunnen meerdere keren steken zonder te sterven, wat het risico op meervoudige injecties van gif verhoogt.

De locatie van een hoornaarnest kan ook problematisch zijn. Ze bouwen hun nest vaak in afgelegen gebieden zoals zolders, schuren of holle bomen. Deze verborgen plekken maken het moeilijk om het nest op te merken totdat je er heel dichtbij bent – soms met vervelende consequenties als resultaat.

Risicofactor Beschrijving
Nabijheid woningen Nesten kunnen zich bevinden nabij menselijke activiteit, wat interactie waarschijnlijk maakt.
Verborgen locaties Moeilijk te detecteren wat onverwachte confrontaties kan veroorzaken.
Grootte kolonie Hoornaarkolonies groeien gedurende het seizoen; meer insecten betekent meer potentiële aanvallers

Daarnaast spelen allergische reacties een rol in de gevaren rondom hoornaarnesten. Mensen met allergieën voor insectengif kunnen anafylactische shock ervaren na slechts één steek.

 • Allergische reacties: Voor sommigen kan één steek levensbedreigend zijn door anafylaxie.

Tot slot moet men rekening houden met de impact die hoornaars hebben op andere insectensoorten. Hun predatorengedrag kan lokale ecosystemen ontregelen door de populaties van bestuivers zoals bijen te verminderen.

Het is daarom altijd raadzaam om professionele hulp in te schakelen bij het verwijderen van een hoornaarnest om risico’s voor gezondheid en veiligheid tot het minimum te beperken. Zelf pogingen ondernemen om deze nesten aan te pakken is riskant en wordt ten zeerste afgeraden.

Conclusie

Het is duidelijk dat hoornaarnesten een indrukwekkend fenomeen zijn. Ze kunnen ons zowel fascineren als angst inboezemen. Gedurende dit artikel heb ik verschillende aspecten van het hoornaar nest onder de loep genomen.

Eén ding staat vast: het is cruciaal om respectvol om te gaan met deze insecten en hun leefomgeving. Hoornaars spelen een rol in het ecosysteem door bijvoorbeeld plaaginsecten te bestrijden.

Mocht je een nest aantreffen, dan is het advies om vooral op veilige afstand te blijven en niet zelf tot verwijdering over te gaan. Voor de verwijdering of verplaatsing van een hoornaarnest kan je beter professionals inschakelen.

Hier zijn enkele kernpunten die we niet mogen vergeten:

 • Hoornaars zijn nuttige insecten.
 • Een nest zelf verwijderen brengt risico’s met zich mee.
 • Schakel bij twijfel altijd een expert in.

Het observeren van de natuur en haar bewoners kan ontzettend leerzaam zijn. Ik hoop dat mijn informatie helpt om begrip en respect voor deze krachtige insecten te vergroten. Bescherm onze natuurlijke wereld, inclusief de hoornaars die er ook deel van uitmaken!