Tuinen

Italiaanse tuin

Italiaanse tuinen zijn enorm populair in Nederland. En zelfs als je nu niet direct een beeld hebt van een Italiaanse tuin, dan menen wij dat je toch precies weet waar we het over hebben. Denk strak en symmetrisch, denk groen maar ook kleurrijk en denk mediterraanse fresco’s en antieke versierselen.

De tuin die je nu voor je ziet, dat is de Italiaanse tuin die wij bedoelen. Is het toevallig ook de tuin van jouw dromen? Wij helpen je om er zelf een aan te leggen met behulp van de verschillende tips in dit Ideabook. Een Italiaanse tuin is namelijk helemaal niet lastig om zelf te creëren, en misschien zelfs makkelijker nog te onderhouden.

De planten en decoratie die gebruikt worden in een Italiaanse tuin vragen namelijk weinig onderhoud. Wandel met ons mee en doe inspiratie op voor je eigen Italiaanse tuin.

Geschiedenis achter de Italiaanse tuin

De Italiaanse tuinstijl is ontstaan vlak na de chaotische middeleeuwen. Architectuur en kunst golden in de Renaissance als toonbeeld van beschaving. In een typische Italiaanse tuin komt de intentie om de natuur te domineren en te beschaven tot uiting. Een belangrijk aspect is dan ook het modelleren van groen in architectonische vormen. Het doel is het creëren van ‘de perfecte oase’, een harmonisch geheel tussen architectuur, kunst en natuur.

Rechtlijnige paden, strikte volgorde, symmetrie, vierkante en geborduurde bloembedden met lage geometrische hagen… De basis-ingrediënten van een Italiaanse tuin zijn ontworpen om bezoekers te verbazen en te fascineren. Nog steeds spelen deze ingrediënten een belangrijke rol in de Italiaanse tuinkunst. Deze stijl oefent haar invloed al eeuwen uit en verrast nog steeds met eigentijdse variaties.

Structuur is belangrijk

Zoals gebruikelijk in veel Europese tuinen, hielden de Italianen van overzicht in hun tuin. De verschillende functies, van pad tot zitgedeelte en verschillende soorten groen, zijn zo verdeeld dat elk gedeelte van de tuin zijn eigen functie heeft. De verschillende functies die we in het merendeel van de Italiaanse tuinen terugzien zijn de volgende: een patio om heerlijk op te loungen, een aantal bloembedden voor de geurende bloemen en enkele struikgewassen voor schaduw.

Ook zien we in een Italiaanse tuin veelal de super hippe ‘eetbare’ tuin terug. Van oorsprong werd deze aan de achterzijde nabij de keuken aangelegd. Op die manier kon de kok of kokkin snel even wat verse kruiden plukken zonder dat de Italiaanse adel daar ‘last’ van had. Een dergelijke kruidentuintje is populair gebleven. Ten slotte is er in een Italiaanse tuin vaak ook een waterpartij aanwezig. Ook deze zorgt voor verkoeling en is daarbij een mooi speels element.