Planten / Tips / Tuinen

Kleefkruid Bestrijden: Effectieve Tips en Tricks

Kleefkruid, officieel bekend als Galium aparine, is een plant die velen van ons kennen door de eigenschap dat het zich vastklampt aan voorbijgangers. Het’s een veelvoorkomende verschijning in tuinen, langs heggen en op braakliggende terreinen. Wat minder mensen weten is dat kleefkruid meer te bieden heeft dan alleen zijn klevende karakter; het wordt namelijk ook gebruikt in verschillende traditionele geneeswijzen en heeft een rijke voedingswaarde.

Mijn eerste kennismaking met kleefkruid was toen ik als kind spelenderwijs ontdekte hoe de kleine haakjes aan mijn kleding bleven hangen. Deze simpele interactie met de natuur wekte mijn nieuwsgierigheid naar de functies en mogelijkheden van deze plant. Inmiddels heb ik geleerd dat kleefkruid niet alleen interessant is voor biologen, maar ook voor natuurliefhebbers, tuiniers en mensen met interesse in natuurlijke remedies.

Het gebruik van kleefkruid in gerechten of als geneeskrachtig kruid is nog niet heel breed bekend. Toch zie je steeds vaker dat deze ‘lastige’ plant herontdekt wordt door moderne kruidenkenners en liefhebbers van wilde groenten. Met zijn lichtzure smaak kan het een verrassende toevoeging zijn aan salades of als gekookte groente dienen. Daarnaast worden er diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen aan kleefkruid toegeschreven, zoals het ondersteunen van de lymfestroom en reinigen van het bloed.

Wat is kleefkruid?

Kleefkruid, ook bekend onder de wetenschappelijke naam ‘Galium aparine’, is een plant die je vast wel eens tegen bent gekomen tijdens een wandeling in de natuur. Het heeft kleine haakvormige haren op zowel de stengels als de bladeren, waardoor het aan voorbijgangers blijft plakken – vandaar ook zijn naam. Deze unieke eigenschap helpt bij de verspreiding van zaden, omdat ze meeliften op dieren of mensen.

 • Kenmerkend voor kleefkruid zijn:
  • De kransvormig gerangschikte blaadjes
  • Minuscule witte bloemetjes
  • Vruchtjes die lijken op miniatuur klittenbandballetjes

Een interessant feitje over kleefkruid is dat het niet alleen in het wild groeit maar soms ook gezien wordt als onkruid in tuinen. Het kan heel snel groeien en andere planten overwoekeren als het niet in toom gehouden wordt.

Ondanks dat veel tuiniers er hun handen vol aan hebben, kent kleefkruid ook positieve kanten. In de kruidengeneeskunde wordt het bijvoorbeeld gebruikt vanwege zijn vermeende ontstekingsremmende eigenschappen. Mensen maken er thee van of voegen het toe aan salades.

Toepassingen van Kleefkruid Omschrijving
Thee Voor mogelijke gezondheidsvoordelen
Salade Jonge scheuten kunnen eetbaar zijn
Compost Voedzame toevoeging aan composthopen

Het valt niet te ontkennen dat kleefkruid fascinerend is met zijn strategische manier om zich te verspreiden en de vele gebruiksmogelijkheden die mensen ervan gevonden hebben. Hoewel je misschien zou wensen dat het wat minder goed was in vastkleven!

Kenmerken van kleefkruid

Kleefkruid staat bekend om zijn unieke eigenschap om aan voorbijgangers te blijven ‘kleven’. Dit komt door de kleine haakjes die op de stengels en bladeren zitten. Een wandeling door een gebied waar deze plant groeit, kan dus verrassend eindigen met een natuurlijke verzameling op je kleding.

Uiterlijke kenmerken

Deze plant heeft een lichtgroene kleur en vertoont een snelle groei. De bladeren zijn rond tot hartvormig en staan in kransen van 6 tot 8 rondom de stengel. Kleefkruid bloeit meestal tussen april en september met kleine, witte bloemetjes die schuilgaan tussen het bladgroen.

 • Blad: Rond tot hartvormig
 • Bloei: April – September
 • Kleur: Lichtgroene tint

Waar groeit kleefkruid?

Je vindt kleefkruid vaak in bossen, tuinen, langs wegen en zelfs in stadsparken. Het is niet kieskeurig wat betreft bodemtype of hoeveelheid zonlicht; het floreert bijna overal. Deze aanpassingsvermogen maakt dat de plant zich makkelijk verspreidt.

Gebruik van kleefkruid

Interessant genoeg wordt deze plakkerige vriend ook gebruikt binnen diverse culturen als geneesmiddel of als toevoeging in gerechten. Van oudsher wordt aangenomen dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Hieronder vind je een overzicht van waarvoor men gelooft dat kleefkruid goed zou kunnen zijn:

Toepassing Geloofd effect
Geneesmiddel Ontstekingsremmend
Gerechten Toevoeging voor extra smaak

Voortplanting en verspreiding

De zaadjes van kleefkruid hebben dezelfde haakjes als de rest van de plant waardoor ze gemakkelijk meeliften met dieren of mensen. Zo kan één plant zich snel vermenigvuldigen en grote oppervlaktes bedekken.

Kleefkruid mag dan misschien wel eens vervelend zijn wanneer je het probeert uit je kleren te pulken, maar ik kan niet anders dan bewondering hebben voor hoe effectief deze plant zich handhaaft in onze natuur!

Voorkomen en verspreiding van kleefkruid

Kleefkruid, wetenschappelijk bekend als Galium Aparine, is een plant die je bijna overal tegenkomt. Deze opvallende verschijning met kleine haakjes waarmee ze zich vasthecht aan voorbijgangers, komt wereldwijd voor in gematigde zones. Het is een echte overlever die zowel in schaduwrijke bossen als langs zonnige wegranden groeit.

In Nederland en België vind je kleefkruid voornamelijk in tuinen, parken en bosranden. De snelle verspreiding van de plant heeft te maken met het feit dat de zaden door dieren en mensen worden meegenomen naar nieuwe locaties. Ook kan kleefkruid zich via ondergrondse uitlopers vermeerderen.

 • Verspreidingsmanieren:
  • Door hechting aan dieren en kleding
  • Verspreiding van zaden door wind
  • Groei van uitlopers

De plant bloeit tussen april en september waarbij talloze witte bloemetjes ontstaan die later veranderen in kleine klittenbolletjes vol zaden. Elk bolletje bevat meerdere zaadjes, wat bijdraagt aan de grote verspreidbaarheid van deze soort.

Maand Activiteit
April Begin bloeiperiode
September Einde bloeiperiode
Herfst Zaadverspreiding piekt

Het interessante aan kleefkruid is dat het niet alleen zelfstandig nieuwe gebieden koloniseert maar ook andere plantensoorten kan helpen om zich te vestigen. De dichte begroeiing biedt bescherming voor kleinere flora tegen grazende dieren of te veel direct zonlicht.

Tot slot is het goed om te weten dat hoewel kleefkruid snel groeit, het geen permanente schade toebrengt aan andere vegetatie of ecosystemen. Het wordt beschouwd als een pioniersplant die ruimte maakt voor biodiversiteit maar ook makkelijk plaatsmaakt wanneer andere soorten dominant worden. Dit dynamische evenwicht maakt kleefkruid tot een fascinerend studieobject voor ecologen en natuurliefhebbers.

Gebruik van kleefkruid in de geneeskunde

Kleefkruid kent een lange traditie binnen de volksgeneeskunde. Dit plantje, dat je vaak achteloos weghaalt uit je tuin, is meer dan alleen een lastig onkruid.

 • Ondersteuning bij huidaandoeningen: De verzachtende eigenschappen maken het geschikt voor gebruik bij verschillende huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Het wordt ook ingezet als diureticum om de nierfunctie te ondersteunen. Door deze werking kan het bijdragen aan het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.

 • Reiniging van het lymfestelsel: Traditioneel wordt kleefkruid gebruikt om het lymfestelsel te reinigen, wat weer kan helpen bij ontstekingen en zwellingen.

Binnen de kruidengeneeskunde past men kleefkruid vaak toe in de vorm van thee of tinctuur. Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle traditionele toepassingen wetenschappelijk zijn onderbouwd. Toch wijzen anekdotische bronnen op positieve effecten.

Eigenschap Toepassing
Diuretisch Ondersteunt nierfunctie
Verzachtend Helpt bij huidaandoeningen
Lymfereiniger Vermindert ontstekingen

Mensen verzamelen vaak zelf kleefkruid uit hun directe omgeving. Hierbij is het cruciaal om zeker te weten dat de plant niet blootgesteld is aan vervuiling of pesticiden, want die kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Hoewel er veelbelovende verhalen bekend zijn over het gebruik van kleefkruid in de natuurlijke geneeswijze, raad ik altijd aan professioneel medisch advies in te winnen voordat je zelf met kruidengeneesmiddelen experimenteert.

Kleefkruid als voedselbron

Kleefkruid is niet alleen maar een lastig onkruid, het heeft ook zijn plek in de keuken gevonden. Jonge scheuten en bladeren van deze plant kunnen rauw gegeten worden en zijn rijk aan vitamine C. Het is fascinerend dat iets wat zo veel mensen proberen te verwijderen uit hun tuin eigenlijk een bron van voedingsstoffen kan zijn.

 • Vitamine C: Belangrijk voor het immuunsysteem
 • Mineralen: Zoals magnesium en calcium
 • Antioxidanten: Voor bescherming tegen vrije radicalen

De smaak van kleefkruid is mild en licht fris, wat het geschikt maakt om toe te voegen aan salades of smoothies. Ik vind het interessant hoe we vaak voorbijgaan aan de eenvoudige planten die groeien in onze directe omgeving terwijl ze wel degelijk culinaire waarde hebben.

Voedingscomponent Hoeveelheid (per 100g)
Vitamine C 48 mg
Calcium 169 mg
Magnesium 57 mg

Naast rauwe consumptie kan kleefkruid ook gekookt worden, vergelijkbaar met spinazie. Bij koken verliest het grotendeels zijn plakkerige eigenschap waardoor het prettiger wordt om te eten. De jonge toppen zijn daarbij het meest geschikt omdat ze zachter en minder vezelig zijn dan de oudere delen van de plant.

Nog een leuke manier om deze natuurlijke bron te gebruiken is door er thee van te maken. De gedroogde bladeren kunnen getrokken worden in heet water wat resulteert in een reinigende kruidendrank. Sommigen geloven zelfs dat kleefkruidthee helpt bij de zuivering van bloed en lymfe.

Hoewel ik persoonlijk nog geen gerechten met kleefkruid heb geprobeerd ben ik zeker nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden ervan in mijn keuken. Het idee dat ik iets gezonds én gratis rechtstreeks uit mijn achtertuin kan halen spreekt mij enorm aan!

Conclusie

Kleefkruid blijkt een fascinerende plant te zijn met zowel positieve als negatieve eigenschappen. Aan de ene kant is het erkend voor zijn geneeskrachtige voordelen, die door de eeuwen heen in verschillende culturen worden toegepast. Aan de andere kant kan kleefkruid een lastig onkruid zijn dat zich snel verspreidt in tuinen en op landbouwgrond.

Hieronder som ik de belangrijkste punten uit het artikel samen:

 • Kleefkruid heeft een sterke reputatie als natuurlijk geneesmiddel, met name bij huidaandoeningen en als diureticum.
 • De plant staat bekend om zijn klitachtige zaaddozen die aan kleding en vacht blijven hangen, wat bijdraagt aan de efficiënte verspreiding ervan.
 • Ondanks de voordelen kan kleefkruid ook overlast veroorzaken in tuinen waar het ongewild dominant kan worden.

Wat betreft het beheer van kleefkruid is het duidelijk dat preventie en regelmatig onderhoud cruciaal zijn om te voorkomen dat deze plant problematisch wordt. Het handmatig verwijderen of gebruik maken van mulch helpt om groei te beperken. Voor wie geïnteresseerd is in de medicinale toepassingen, raad ik altijd aan eerst advies in te winnen bij een deskundige.

In mijn benadering van kleefkruid heb ik geprobeerd een evenwichtige blik te bieden op deze unieke plant. Of je nu gefascineerd bent door zijn potentieel of gefrustreerd door zijn persistentie, er valt niet te ontkennen dat kleefkruid indrukwekkende overlevingsstrategieën bezit. Hopelijk heeft dit artikel jou meer inzicht gegeven in zowel de complexiteit als de charme van kleefkruid.