De Japanners zijn ontzettend goed in het creëren van sfeer en rust in een interieur of exterieur. Zo hebben we het al eens eerder gehad over Japanse interieurs maar we hebben nog nooit gekeken naar een Oosterse tuin. Hoe leg je een Oosterse tuin aan?
Yin en Yang
In een Japanse tuin wordt vaak gebruik gemaakt van kiezelstenen. Dit levert een mooi contrast op met het groen van planten en grassen. Wordt dit contrast naast elkaar gebruikt, dan zie je daarin het patroon van Yin en Yang: licht en donker die met elkaar worden verbonden
Boompjes en struiken
Een tuin in Japanse stijl wordt meestal gekenmerkt door het gebruik van een aantal boompjes en struiken. Laagbegroeiing zorgt voor een combinatie van warmte, rust en ruimte. Hier kun je je hoofd leegmaken en gewoon genieten van de planten om je heen.
Afbakening
In een mooie Japanse tuin worden verschillende gebieden van elkaar duidelijk afgebakend. Er is een duidelijke grens tussen stenen, gras en begroeiing, waardoor de tuin in delen wordt gesplitst. Tegelijkertijd wordt ervoor gezorgd dat de delen samen toch een mooi geheel blijven vormen.
Meubilair
Eigenlijk hebben Japanse tuinen niet zo vaak echt meubilair in de tuin staan. Japanners lopen liever door hun tuin en zitten af en toe ergens op een mooie plek op een bankje maar ze gaan bijvoorbeeld niet uren eten en natafelen zoals wij dat gewend zijn. Toch kun je dit zelf wel doen en tuinmeubilair uitzoeken dat past in jouw Japanse tuin. Kies een mooie houtsoort of bamboe soort vervaardigd als stoelen en tafels, een houten bankje of lage stoelen en tafels.
Bamboe
Iets wat eigenlijk niet mag ontbreken in een Japanse tuin is bamboe. Laat je goed informeren welke bamboe soorten goed groeien in Nederland en in jouw tuin. Daarnaast kunnen veel bamboe soorten erg hoog en groot worden dus je hebt er wel wat plaats voor nodig.