Tuinen

Perfecte planten voor op het terras

Het terras, een heerlijke plek om te barbecuen op een mooie zomerse dag of lekker uit te rusten met een biertje in de hand. Vaak wordt er op een terras een tafel en wat stoelen neergezet en dat was het. Dit is zonde want van je terras kun je echt iets leuks maken. Zet bijvoorbeeld eens wat leuke planten in mooie potten neer op het terras. Dit geeft direct een andere sfeer en ziet er ook nog eens erg vrolijk uit.

Het planten en verzorgen van bloeiende buitenplanten

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg daarom voor een goede bloempot of bloembak waar je de planten in gaat zetten. Bedenk waar je de pot of bak neer gaat zetten en hoe groot deze daarvoor moet zijn. Daarna bedenk je hoeveel potgronden en hydrokorrels je daarvoor nodig hebt. Hier hebben we een aantal maten potten en bakken voor je doorberekend naar het benodigde aantal liters potgrond. Daarna kies je natuurlijk de mooiste planten uit, waarbij het belangrijk is dat je let op de verhouding tussen planten en pot. Stop dus niet teveel planten in een te kleine pot, maar laat wat ruimte over zodat de planten ook nog kunnen groeien.

Het vullen van een bak of pot is verder niet ingewikkeld. Strooi een laag hydrokorrels onderin de pot. Daarop komt een laag verse potgrond. Zet de planten in de aarde en geef ze water. Zomerbloeiers hebben regelmatig water nodig, zeker bij mooi weer en droogte! Daarnaast kunnen ze ook zo nu en dan wel wat extra voeding gebruiken zodat ze goed kunnen groeien en bloeien. Een keer in de twee weken voeding toevoegen aan het gietwater zou voldoende moeten zijn. Vergeet je bloeiende planten wel eens voeding te geven? We hebben ook handige meststaafjes die je in de grond kunt prikken. Dat hoef je maar een keer in de acht weken te doen.

Witbloeiende planten

Witbloeiende planten kun je heel goed combineren met bijzonder blad en een groene basisplant. Daarnaast is wit altijd een goed idee, want bijna iedereen vindt witte bloemen in de tuin mooi. Het is fris, simpel en toch mooi. Niet het meest uitbundig misschien maar het geeft wel sfeer aan je terras of balkon! Zeker als je die witbloeiende planten in een mooie pot zet die de kleur goed tot zijn recht doet komen. Hieronder een aantal soorten planten waarmee je een witbloeiende bloempot of -bak kunt maken.

Petunia
Hedera
Osteospermum (Margriet)
Dipladenia
Sophora
Dianthus
Witte Scaevola
Calibrachoa
Witbonte Carex
Campanula carpatica
Helichrysum zacht geel/groen of grijs
Nepeta
Glechoma hangplant
Geranium
Argyranthemum
Bacopa

Kleur op het terras

Wil je kleur op je terras of balkon, maar wel op de achtergrond? Ga dan voor roze. Met zachte tinten roze haal je op een subtiele manier de zomer naar je tuin of balkon! Mix een paar vaste planten met eenjarigen in verschillende hoogtes voor spannende bloempot of -bak. Wij hebben een aantal soorten voor je op een rij gezet:

Platycodon (ballonplant)
Heuchera rozebont
Diascia
Festuca
Lamium
Petunia
Calibrachoa
Stachys
Roze Lewisia
Roze Osteospermum
Ajuga
Zachtroze Fuchsia
Angelonia
Campanula (klokjesbloem)