Tuinen

Tuin op het zuiden

Als je een tuin laten aanleggen is het handig om in de ontwerpfase goed na te denken over de stand van de zon op verschillende momenten van de dag. Hoe en wanneer wil jij je tuin gaan gebruiken? Ben je een zonaanbidder of zoek je liever de schaduw op? In deze blog ontdek je hoe je de ligging van je tuin in je voordeel kunt gebruiken!

De voordelen van een tuin op het zuiden

Altijd zon

Als er geen hoge bomen of gebouwen het plezier bederven, heb je met een tuin op het zuiden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zon. Woon je nog niet in het huis, lees dan hier hoe je kunt checken of er wel of geen volle zon in je toekomstige tuin staat.

Minder stoken

Heb je grote ramen aan de achterkant van je huis waardoor het zonlicht rijkelijk naar binnen kan vallen? Dan zul je dat merken aan je stookkosten in de lente en de herfst. De zon zal op goede dagen in het voorjaar en het najaar jouw huis sneller verwarmen waardoor het bijstoken minder vaak nodig zal zijn. En wie weet kunnen zonnepanelen voor jou ook nog interessant zijn.

Groente, fruit, bloemen

Planten en bloemen hebben water én zonlicht nodig. Een appelboom die een groot deel van de dag in de schaduw blijft staan, groeit minder snel en heeft kleinere vruchten dan zijn collega die wel in de zon staat.

Zijn er ook minpunten?

Toch zijn er ook minpunten als je tuin ten zuiden van je woning ligt. Doordat het zonlicht altijd op je tuin staat, heb je natuurlijk ook te maken met de warmte van de zon. Aangezien de tuin vaak een grote, open ruimte is, krijgt de warmte zo ook alle kans om het huis op te warmen. In de winter misschien niet zo erg, maar in de zomer kan dit irritant zijn. Veel mensen hebben daarom een zonnescherm, luxaflex of gordijnen aan de zuidkant van hun huis om tijdens een warme zomerdag de warmte en het zonlicht buiten te houden.