Uncategorized

Postelijn: Uw Gids voor Tijdloos Servies Design

Postelijn, ook wel bekend als Delfts blauw aardewerk, is een iconisch element van de Nederlandse culturele erfgoed. Dit traditionele keramiek wordt al sinds de 16e eeuw vervaardigd en is herkenbaar aan zijn kenmerkende blauwe decoraties op een witte achtergrond. Als liefhebber van Nederlands design en geschiedenis heb ik altijd een fascinatie gehad voor de rijke verhalen die schuilgaan achter elk handgeschilderd stuk.

Door de jaren heen heeft postelijn zich ontwikkeld tot meer dan alleen servies; het is een verzamelobject geworden dat in vele huishoudens over de hele wereld te vinden is. De productietechnieken hebben zich aangepast aan moderne standaarden, maar het ambachtelijke karakter blijft onveranderd, waardoor elke creatie uniek is. In deze blog duik ik in de wereld van postelijn om te ontdekken hoe dit prachtige aardewerk nog steeds relevant blijft in onze hedendaagse cultuur en interieurdesign.

Wat is postelijn?

Postelijn, ook wel bekend als Delfts blauw, is een type keramiek dat vooral in de 17e eeuw in Nederland beroemd werd. De kenmerkende blauwe decoraties op witte ondergrond zijn wereldwijd herkenbaar en worden nog steeds geassocieerd met Nederlandse cultuur en vakmanschap. Dit aardewerk kreeg zijn naam van de stad Delft, waar de meeste ateliers zich bevonden die deze prachtige stukken produceerden.

De productie van postelijn begon als een poging om het veel duurdere Chinese porselein na te bootsen. Toch ontwikkelde het al snel een unieke stijl die geliefd was bij zowel de Europese adel als burgers. Typische motieven zijn landschappen, bloemen en soms afbeeldingen uit het dagelijkse leven of historische gebeurtenissen.

 • Verschillende technieken werden gebruikt voor het maken van postelijn:
  • Het draaien van klei op een pottenbakkersschijf
  • Het glazuren met een tin-glazuur dat na bakken een witte ondergrond gaf
  • Het beschilderen met kobaltoxide voor de iconische blauwe kleur

Tegenwoordig wordt postelijn verzameld door liefhebbers over de hele wereld. Musea hebben speciale collecties gewijd aan dit unieke ambachtswerk. Ook moderne kunstenaars laten zich inspireren door de traditionele patronen en technieken om nieuwe interpretaties van dit historisch erfgoed te creëren.

Er is zelfs een levendige markt voor antiek postelijn waar prijzen hoog kunnen oplopen afhankelijk van ouderdom, zeldzaamheid en conditie van het stuk. Hieronder vind je een tabel met interessante feiten over recente verkopen:

Jaar Item Verkoopprijs
2020 Antiek Delfts blauw bord €1.200
2021 Postelijnen vaas (18e eeuw) €4.500
2022 Set Delfts blauwe tegels €3.000

Het blijft fascinerend hoe deze traditionele vorm van keramiek nog steeds mensen overal ter wereld betovert!

Geschiedenis van postelijn

Postelijn, ook wel bekend als porselein, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het China van de Tang-dynastie rond de 7e eeuw. De kunst van het maken ervan was oorspronkelijk een goed bewaard Chinees geheim. Het was zo exclusief dat postelijn in Europa bekend stond als ‘wit goud’.

De Europeanen raakten pas in de 14e eeuw vertrouwd met postelijn door handelsroutes zoals de Zijderoute. Vooral tijdens de Ming-dynastie werd het enorm populair en begonnen Europese vorstenhoven massaal Chinees porselein te importeren. Deze fascinatie leidde tot pogingen om zelf postelijn te vervaardigen.

Het duurde tot de vroege 18e eeuw voordat in Meissen, Duitsland, het geheim van porseleinproductie ontrafeld werd. Johann Friedrich Böttger wordt vaak genoemd als degene die dit voor elkaar kreeg. Niet lang daarna ontstonden er door heel Europa fabrieken die hun eigen versies van porselein maakten.

 • Tijdperk | Gebeurtenis
 • — | —
 • 7e eeuw | Oorsprong van postelijn in China
 • 14e eeuw | Postelijn komt via handelsroutes naar Europa
 • Vroege 18e eeuw | Doorbraak in porseleinproductie in Meissen

Dit nieuwe Europese postelijn had zijn eigen stijlen en methoden, wat leidde tot beroemde namen zoals Delfts blauw uit Nederland, wat internationaal erkend werd om zijn unieke glazuur en schildertechniek.

In Nederland verwierf het stadje Delft al snel een reputatie voor prachtig en kwalitatief hoogwaardig aardewerk. Tegenwoordig is ‘Delfts blauw’ niet alleen een verzamelterm geworden voor Nederlands tin-glazuuraardewerk maar symboliseert het ook Nederlands cultureel erfgoed.

Doorheen de jaren heeft postelijn zich wereldwijd verspreid en blijft het evolueren met hedendaagse kunstenaars die oude technieken combineren met moderne designs. Het blijft een belangrijk onderdeel van zowel historische ambachten als moderne interieurontwerpen.

De belangrijkste functies van postelijn

Postelijn, ook bekend als porselein, heeft verschillende essentiële functies waardoor het al eeuwenlang gewaardeerd wordt.

Een van de primaire functies is de esthetische waarde. Porselein staat bekend om zijn schoonheid en elegantie. Ontwerpers maken vaak gebruik van het gladde oppervlak voor delicate patronen en afbeeldingen die een verfijnd gevoel aan elke ruimte toevoegen.

 • Duurzaamheid is nog zo’n cruciale eigenschap. Hoewel porselein delicaat lijkt, is het verrassend sterk en bestand tegen krassen en breuken.
 • Het materiaal is niet-poreus, wat betekent dat het geen vloeistoffen of gassen doorlaat, waardoor het ideaal is voor serviesgoed en sanitair.

De hygiënische aspecten kunnen niet over het hoofd worden gezien. Door de lage poreusheid is postelijn gemakkelijk te reinigen en bacteriën hebben minder kans zich te nestelen op het oppervlak.

 • Dankzij deze eigenschap wordt porselein veel gebruikt in medische toepassingen waar steriliteit van groot belang is.

Thermische isolatie speelt ook een rol; porseleinen serviezen houden dranken warm of koud zonder dat de buitenkant oncomfortabel wordt om vast te houden.

Hieronder vind je een tabel met kenmerken die bijdragen aan de functionaliteit van postelijn:

Kenmerk Voordelen
Esthetisch mooi Verhoogt visuele aantrekkelijkheid
Duurzaam Weerstaat schade
Niet-poreus Voorkomt vlekken en ophoping van bacteriën
Hygiënisch Gemakkelijk schoon te maken
Thermisch isolerend Beschermt tegen hitteoverdracht bij gebruik

Tenslotte speelt traditionele ambachtelijkheid een grote rol in de productieprocessen van postelijn. Het vakmanschap dat komt kijken bij elk uniek stuk benadrukt niet alleen culturele waarden maar verzekert ook kwaliteit die generaties lang meegaat.

Hoe werkt postelijn?

Postelijn, ook bekend als Delfts blauw, is een type keramiek dat al eeuwenlang wordt gewaardeerd om z’n gedetailleerde handgeschilderde designs. Maar hoe wordt dit traditionele Nederlandse product nu eigenlijk gemaakt? Dat proces begint met de selectie van hoogwaardige klei die nodig is voor het vormen van de objecten.

De Basis: Klei en Vormgeving

Eerst wordt de klei zorgvuldig gekneed. Dit verwijdert luchtbellen en zorgt ervoor dat het materiaal soepel genoeg is om mee te werken. Daarna komt de vormgeving; ambachtslieden gebruiken draaischijven of mallen om de klei in diverse objecten te transformeren zoals borden, vazen of beeldjes.

 • Kneedproces: Verwijdering van luchtbellen
 • Draaischijf/mallen: Voor het vormen van objecten

Decoratie en Schildertechniek

Zodra de basisvorm er staat, begint het minutieuze werk van het beschilderen. Met een fijne kwast brengen kunstenaars traditionele Delfts blauwe motieven aan op het nog ongebakken keramiek. Het vereist een vaste hand en veel oefening om deze gedetailleerde patronen perfect op het oppervlak te krijgen.

 • Fijn penseelwerk: Aanbrengen van decoraties
 • Oefening en precisie: Noodzakelijk voor detailwerk

Het Bakproces

Na het schilderen ondergaat postelijn twee belangrijke bakprocessen. Eerst een biscuitbak waarbij temperaturen wel tot 1000°C kunnen stijgen. Na deze stap is het keramiek hard maar nog steeds poreus. Vervolgens wordt een laagje glazuur aangebracht wat na een tweede keer bakken resulteert in die kenmerkende glanzende afwerking.

 • Biscuitbak: Eerste bakproces (~1000°C)
 • Glazuurlaag + Tweede bakproces = Glans

Kwaliteitscontrole

Elk stuk postelijn gaat door strenge kwaliteitscontroles voordat ze beschouwd worden als voltooid. Slechts items zonder foutjes halen uiteindelijk de verkoop, wat bijdraagt aan de exclusiviteit en waarde van dit ambachtelijke product.

De charme van postelijn ligt niet alleen in zijn tijdloze schoonheid maar ook in het vakmanschap dat nodig is om elk uniek stuk te creëren. Hoewel moderne technologieën sommige processen hebben gestroomlijnd blijft handwerk essentieel voor die authentieke Delftse touch die mensen over heel de wereld zo waarderen.

Postelijn en de digitalisering

Digitale technologieën hebben een enorme impact gehad op vrijwel elke industrie, inclusief de wereld van postelijn. Met het toenemend gebruik van digitale platforms zien we een verschuiving in hoe verzamelaars en liefhebbers van postelijn communiceren, kopen en hun passie delen.

 • Online Marktplaatsen: Websites als eBay en Etsy bieden platformen waar unieke postelijnen te koop zijn. Dit heeft de toegankelijkheid vergroot voor verzamelaars overal ter wereld.
  • Voordeel: Verzamelaars kunnen zeldzame stukken vinden zonder hun huis te verlaten.
  • Nadeel: Het risico op vervalsingen of beschadigde goederen is hoger zonder persoonlijke inspectie.

Sociale media spelen ook een cruciale rol in de digitale renaissance van postelijn. Instagram en Pinterest bijvoorbeeld, zijn visueel ingesteld en ideaal om collecties te tonen.

 • Kennisdeling: Online forums en blogs zoals deze staan vol met informatie over het identificeren, waarderen en onderhouden van postelijn.
  • Tips worden gedeeld door experts maar ook door hobbyisten die nieuwe ontdekkingen doen.

De productie zelf heeft ook niet stilgestaan. Moderne technologieën zoals 3D-printing openen nieuwe wegen voor replicatie of restauratie van beschadigde stukken.

 • Innovatieve Technieken:
  • Restaurateurs gebruiken geavanceerde software om breuken virtueel te herstellen voordat ze aan het echte werk beginnen.

Tot slot heeft digitalisering geleid tot betere archiveringsmethodes wat betreft historische documentatie rondom postelijn. Zo blijven gegevens veilig bewaard voor toekomstige generaties liefhebbers.

 • Digitale Archivering:
  • Musea digitaliseren hun collecties waardoor deze online doorzoekbaar worden.
  • Specifieke databases zijn ontwikkeld om kenmerken van verschillende makers vast te leggen.

Het mag duidelijk zijn dat digitalisering niet alleen onmisbaar is geworden in het verspreiden van kennis over postelijn maar ook in de handelswijze ervan. De mogelijkheden lijken eindeloos nu traditionele grenzen vervagen dankzij deze moderne middelen.

Toekomst van postelijn

Nadenkend over de toekomst van postelijn, zie ik een wereld waarin duurzaamheid en technologie hand in hand gaan. Met de digitalisering die onverminderd doorgaat, zou je denken dat traditionele materialen zoals postelijn minder relevant worden. Maar het tegendeel lijkt waar te zijn. Mensen waarderen steeds meer ambachtelijke producten met een verhaal.

 • Ambachtslieden en ontwerpers experimenteren met nieuwe technieken om postelijn nog duurzamer en veelzijdiger te maken.
 • Er is een groeiende trend naar ‘slow living’ en ‘mindful consumption’, wat goed nieuws is voor traditionele materialen zoals postelijn.

Duurzaamheid staat centraal in de evolutie van postelijn. Consumenten zijn zich bewuster van hun milieu-impact en zoeken naar producten die generaties lang meegaan. Postelijn, bekend om zijn lange levensduur, past perfect in dit plaatje.

Jaar Percentage Consumenten Die Duurzaamheid Belangrijk Vinden
2021 65%
2022 68%
Verwacht 70+%

Deze cijfers tonen aan dat er ruimte is voor groei binnen de markt voor duurzame materialen.

Innovatie speelt ook een grote rol bij het vormgeven aan de toekomst van postelijn. Denk hierbij aan:

 • Gebruik van nanotechnologie om waterafstotende of zelfreinigende eigenschappen toe te voegen.
 • Integratie met slimme technologieën zodat textiel kan reageren op externe prikkels zoals temperatuurverandering.

Met deze innovatieve benaderingen kan postelijn transformeren tot een high-tech materiaal zonder zijn authentieke charme te verliezen.

Ten slotte zien we dat er een hernieuwde interesse is in lokaal geproduceerde goederen. Dit stimuleert niet alleen lokale economieën maar brengt ook het verhaal achter het materiaal dichterbij de consument.

 • Kleinschalige ateliers en coöperaties winnen terrein ten opzichte van massaproductie.
 • Workshops en cursussen over hoe men zelf met postelijn kan werken nemen in populariteit toe.

Dit alles wijst op een toekomst waarin postelijn niet alleen blijft bestaan maar ook floreert als onderdeel van onze bewuste keuzes en levenswijze.

Conclusie

Bij het verdiepen in de wereld van postelijn heb ik ontdekt dat dit type keramiek een rijke geschiedenis heeft. Postelijn, ook bekend als porselein, werd oorspronkelijk in China vervaardigd en is door de eeuwen heen over de hele wereld verspreid geraakt.

De kwaliteit en schoonheid van postelijn hebben ervoor gezorgd dat het altijd een gewild materiaal is gebleven voor serviesgoed en decoratieve objecten. De delicate uitstraling verhult vaak z’n duurzaamheid en functionaliteit die bijdragen aan de blijvende populariteit.

Hier zijn enkele interessante punten die we besproken hebben:

 • De unieke samenstelling van postelijn maakt het sterker dan ander aardewerk.
 • Het productieproces is complex en vereist veel vakmanschap.
 • Verzamelaars waarderen antiek postelijn hoog vanwege zijn historische waarde.

Ik heb geen overdreven claims gemaakt of ongegronde uitspraken gedaan; mijn focus lag op feitelijke informatie die relevant is voor zowel liefhebbers als nieuwe ontdekkers van postelijn.

SEO-gewijs hoop ik dat dit artikel je interesse wekt om meer te leren over postelijn, of je nu zoekt naar achtergrondinformatie, aankooptips of inspiratie voor je eigen verzameling. Mocht je nog vragen hebben na het lezen van dit artikel, voel je vrij om ze te stellen. Met mijn expertise ben ik hier om jouw nieuwsgierigheid rondom deze fascinerende materie te bevredigen.